Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
foxlife

#23751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foxlife »

So What! wrote: 30/11/2021 22:22
foxlife wrote: 30/11/2021 21:22pa ti kakav si strucnjak ovi iz travnika su harvardasi za tebe
ti si taj koji ovdje najvise pametuje oko autoputeva
a za stvarne strucnjake koji rade oko nasih cesta je najvisa stepenica travnik izgleda
nazalost ne samo u cestogradnji nego u svakoj grani
Za razliku od vas par bombaša, ja sve svoje izjave potkrijepim konkretnim dokazom, a vi uglavnom lupate i naljutite se kad vas neko argumentovano u raspravi odjebe.
ne mozes ti mene u raspravi odjebati kad ne raspravljam o gradnji autoputa jer nerazumijem se u nju
ne mozes me odjebati ni u kakvoj raspravi oko stvari jer tvoji argumenti su vecinom naglabanja
foxlife

#23752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foxlife »

So What! wrote: 30/11/2021 23:28
drug_profi wrote: 30/11/2021 23:02

Da nije previse repova i kljunova za jedan uski prolaz?
Ka liticima iznad doline Neretve, kuda ova dionica ide, dva prolaza koja su predviđena na 7,2 kilometra dugoj dionici Počitelj - Buna, sasvim dovoljno.

Kao što sam rekao, studija obuhvata šire područje od konkretno ove dionice.
Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena tako da ne presjeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan podputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Propisno upravljanje u cilju zaštite okoliša bit će usmjereno na prikupljanje i tretman sanitarnih otpadnih voda, pred-tretman oborinskih voda sa parkinga, održavanje uljnih separatora kao i upravljanje komunalnim otpadom.

Trasa ne prolazi kroz nijedno zaštićeno područje prirode niti kulturno-historijskog nasljeđa, dok je vlažno stanište Hutovo Blato (Ramsarsko područje i IBA područje) udaljeno oko 8 km južno.

Prilikom izgradnje ove dionice predviđeno je i izmještanje pet visokonaponskih dalekovoda.
sad si postao i ekspert za zivotinje i znas sta je njima dovoljno?
otkud ti znas da bas te litice neretve ne znace nesto vazno za te zivotinje?
archi_a

#23753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Eto vi ste postali eksperti za životinje pa znate šta njima treba. Jeste, sve je fuš i niko ništa ne zna. Ljudi koji projektuju autoput su bezveznjakovići koji su kupili diplome, sve će se srušiti ako se ikad i završi. :-)
Osoba koja najviše doprinosi ovom topicu je So What!, oko toga nema diskusije. Ne znam zašto se on targetira, vjerovatno što je najaktivniji na temi. U svakom slučaju podrška mu je od mene, da nastavi sa praćenjem i dokumentiranjem izgradnje. I ne trudi se druže da svakom odgovaraš. :thumbup:
Cossack

#23754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

archi_a wrote: 01/12/2021 00:37 Eto vi ste postali eksperti za životinje pa znate šta njima treba. Jeste, sve je fuš i niko ništa ne zna. Ljudi koji projektuju autoput su bezveznjakovići koji su kupili diplome, sve će se srušiti ako se ikad i završi. :-)
Osoba koja najviše doprinosi ovom topicu je So What!, oko toga nema diskusije. Ne znam zašto se on targetira, vjerovatno što je najaktivniji na temi. U svakom slučaju podrška mu je od mene, da nastavi sa praćenjem i dokumentiranjem izgradnje. I ne trudi se druže da svakom odgovaraš. :thumbup:
Upravo :thumbup:
Dr Arsla

#23755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

Još jedna dionica od nikud do nigdje :thumbup:
jasib

#23756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jasib »

archi_a wrote: 01/12/2021 00:37 Eto vi ste postali eksperti za životinje pa znate šta njima treba. Jeste, sve je fuš i niko ništa ne zna. Ljudi koji projektuju autoput su bezveznjakovići koji su kupili diplome, sve će se srušiti ako se ikad i završi. :-)
Experti za životinje su najprije veterinari, pa onda i članovi udruženja koji se bave životinjama, lovci, i svi slični entuzijasti i ljubitelji životinja, i mi takvih ljudi imamo u BiH, i ne možeš s visine i s omalovažavanjem prigovarati na naša pisanja na ovoj temi o izostanku gradnje "zelenih mostova" preko autoputa, jer je to očito, jer je to činjenica.

Niko ovdje ne piše "ad hominem", nikoga nije briga ko piše, nego šta se piše i na koji način. Niti ko voli hvalospjeve i lažne informacije, jedino korisne jednoj strani, obično investitoru ili nekom iz vlasti koja propagira svoje aktivnosti.

Ne smeta SoWhatoovo praćenje teme i dokumentiranje izgradnje autoputa, nego njegovo "piskaranje", njegovo nadobudno pisanje, s visine i s omalovažavanjem svih drugih, kao da je on jedini stručan i vlasnik autoputa, i investitor i projektant, i sve slično, i na svaki prigovor odgovara lično. To je osobina nezrelih ljudi, ali to je njegova privatna osobina, nas nije briga.
sumirprimus

#23757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

a gdje bi se tacno ulazilo na tu autocestu a gdje izlazilo pocitelj buna zviorvic? u odnosu na dosadasnju dole dionicu sa magistralom?
Haris.ba

#23758 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

sumirprimus wrote: 01/12/2021 13:37 a gdje bi se tacno ulazilo na tu autocestu a gdje izlazilo pocitelj buna zviorvic? u odnosu na dosadasnju dole dionicu sa magistralom?
U odnosu na magistralu najbliza je petlja Buna (kod aerodroma Mostar).
So What!

#23759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Sa sljedecom dionicom, Buna - Kvanj, trebala je doci petlja Hodbina, koja bi stavila u funkciju i ovu dionicu Pocitelj - Buna.

Tender za ovu dionicu je usao u zavrsnu fazu i sve je stopirano ratom SDA i HDZ na federalnom nivou, kao i sve ostale dionice.

Petlja Hodbina se treba vezati na M17.3 (Mostar - Stolac), dok se petlje Pocitelj i petlja Mostar Jug kod aerodroma vezu na M17.
Dzontra_Volta

#23760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dzontra_Volta »

Petlja Počitelj ima vezu i sa M17 (dodato naknadno) i prvenstveno sa M6 Čapljina - Stolac.
Login77777

#23761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Login77777 »

https://www.linkedin.com/posts/predrag- ... 01440-Yv2d

ImageImage

Next project..main design: highway section Prenj-Mostar nord...
Mountain Prenj is the most beautiful mountain,Mostar is one of the beautiful city in Bosnia and Herzegowina...
Let’s play a game :)
So What!

#23762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dzontra_Volta wrote: 01/12/2021 18:18 Petlja Počitelj ima vezu i sa M17 (dodato naknadno) i prvenstveno sa M6 Čapljina - Stolac.
Skroz sam smetnuo za to futura račvu, jedan od planova koji se spominjao jeste, da se ubaci privremeni spoj na tu magistralu, a spominjane su i neke opcije da bi u 2+1 formatu produžili prema novoj magistrali za Neum.

To je čak i fin prijedlog, jer zvuči kao ekonomična i izvodiva stvar, ali ja sam svakako pesimista da ćemo realizaciju gledati u skorije vrijeme.

Svakako je veoma ambiciozan potez bio izgraditi tu petlju, ja sam iskreno bio iznenađen.
Haris033

#23763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

foxlife wrote: 30/11/2021 23:37

Za razliku od vas par bombaša, ja sve svoje izjave potkrijepim konkretnim dokazom, a vi uglavnom lupate i naljutite se kad vas neko argumentovano u raspravi odjebe.
ne mozes ti mene u raspravi odjebati kad ne raspravljam o gradnji autoputa jer nerazumijem se u nju
ne mozes me odjebati ni u kakvoj raspravi oko stvari jer tvoji argumenti su vecinom naglabanja
Jedini bombas na ovoj temi si ti!
Em što si počeo i da bacaš bombe u temi Sarajevo.
Pa bolan, braniš nešto što se neće napraviti još za 20 godina, a trebalo se napraviti prije 20 godina. Jesu li to tvoji argumenti?
Osim toga, shvatili smo da je tvoj jedini posao da visiš po ovom forumu i kačiš neke slike i pokušavaš da ubijediš forumaše kao da se BiH gradi..
Radiš li ti šta u životu osim što visiš po ovom forumu?
I zašto brišeš komentare? Strah te istine?
Haris033

#23764 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?

Post by Haris033 »

foxlife wrote: 30/11/2021 23:37

Jedini bombas na ovoj temi si ti!
Em što si počeo i da bacaš bombe u temi Sarajevo.
Pa bolan, braniš nešto što se neće napraviti još za 20 godina, a trebalo se napraviti prije 20 godina. Jesu li to tvoji argumenti? Jedini pravi dokaz je da autoputa nema!
Osim toga, shvatili smo da je tvoj jedini posao da visiš po ovom forumu i kačiš neke slike i pokušavaš da ubijediš forumaše kao da se BiH gradi..
Radiš li ti šta u životu osim što visiš po ovom forumu?
konami666

#23765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by konami666 »

Kad bi se isprintali svi komentari na ovom topic-u na A4 papiru, bili bi duži nego autoput pet ce.
So What!

#23766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Autoput u BiH dobija nove kilometre, probijen tunel Zenica dug 3,36 kilometara
Image

Desna cijev tunela Zenica, najdužeg na dionici Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, danas je probijena što je veliki uspjeh radnika koji su radili 24 sata dnevno na četiri napadna mjesta, ulazima i izlazima iz tunela te čelima tunelskih cijevi.

Tunel Zenica nalazi se u sklopu poddionice Ponirak – Vraca te je nastavak trase autoceste od Zenice prema Doboju, a današnji događaj predstavljao je uspjeh za svakog radnika pojedinačno koji se proteklih mjeseci borio s brojnim izazovima koje su imali prilikom gradnje ovog tunela.

Ovaj tunel je sa svojih 3,36 kilometara dužine trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5C u Bosni i Hercegovini. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za više od pet kilometara.

Ahmed Mušija, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH za medije je detaljno upoznao o procesu probijanja tunela te izazovima s kojima su se susreli na ovoj dionici.

"Bez radnika ne bi bilo ništa. Ovdje je bio veoma težak teren za gradnju. Imali smo ogromne količine vode. U jednoj sekundi smo imali 60 litara vode. Pohvalio bih radnike koji su stvarno radili, probili smo 3.600 metara. Sada idemo na sekundarnu oblogu, a ovaj tunel će skratiti put Zenica - Žepče tačno za 6,5 kilometara", kazao je Mušija te dodao da je gradnja tunela i autoceste proces.

Dodao je da su radili s izuzetno mladim inžinjerima što je veoma bitno na za mlade ljude koji će moći navesti učešće na ovom projektu kao svoju referencu.

"Ulaz u tunel je bio iznad sela Ponirak. Bilo je blata, prašine, ljudi su trpili, nisu pravili probleme i na tome im se zahvaljujem. Napravit ćemo im i novi vodovod kao zahvalnost, ali i kao obavezu našu prema lokalnoj zajednici u sklopu Ugovora o prijateljskom okruženju", dodao je Mušija.

Predstavnik izvođača radova kompanije Euro-Asfalt Miroslav Tadić je kazao da o veličini projekta najbolje govore činjenice na terenu.

"Za iskop koji smo napravili potrošili smo preko 130 tona eksploziva. Do ove prve faze, za osiguranje primarne podgrade potrošili smo 30.000 metara kubnih betona, više od 1.200 tona armature. Sve to govori o kompleksnosti projekt", izjavio je Tadić.

Iz Euro-asfalta su dodali da su prosječno kopali oko 4,2 metra dnevno te da su brojne poteškoće usporile čitav proces, ali i da će do kraja novembra biti probijena i lijeva cijev tunela Zenica.

Tunel Zenica se izvodi kao dvocijevni tunel. Prolazi ispod planine Vepar i imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše.

Irfan Unal, nadzorni inžinjer, je govorio o kvalitetu radova u tunelu Zenica.

"Radi se o veoma kvalitetnom načinu izvođenja radova u tunelu Zenica. Naši supervizori iz Turske koji su bili na brojnim tunelima i autoputevima u Turskoj sve su prenijeli i ovdje na ovom terenu. Možemo vidjeti da je sve teklo po planu i sve se uradilo u zadanom vremenu u skladu s ugovorom i projektom. Zajednički rad je ono što je značajno. Nadzor je insistirao na disciplini i stajali smo na raspolaganju svima. Timski rad, disciplina i harmonija je bitna što je od značaja za rad na tunelu", zaključio je Unal.

Iskop i podgrađivanje tunela su izvedeni standardnom metodom NATM (Nova austrijska tunelska metoda). Iskop je vršen u heterogenoj stijenskoj masi (tzv. Fliš), pri čemu su obje tunelske cijevi prolazile kroz različita stanja materijala, od slabijih stijena gdje je primijenjen mašinski iskop do veoma čvrstih stijena gdje su primijenjene tehnike miniranja "drill and blast".

Image

Image

Image

Image
So What!

#23767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#23768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja dionice Vraca - Ponirak [Probijanje desne cijevi tunela Zenica] - 04. 11. 2021.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#23769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#23770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Počinje izgradnja auto-puta Banjaluka - Prijedor
Početak realizacije projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad svečano će biti ozvaničen danas na lokaciji Orlovci, nadomak Prijedora.

Image

Riječ je o početku izgradnje prve faze auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Iz Autoputeva Republike Srpske naveli su da će auto-put Banjaluka-Prijedor, kao sastavni dio mreže auto-puteva i brzih puteva u Republici Srpskoj, biti izgrađen na osnovu koncesionog sporazuma koji je Vlada Srpske postigla sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je gradnja ovog auto-puta veoma važna investicija za Potkozarje, ali i za čitavu Republiku Srpsku.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je prikupljena sva potrebna dokumentacija za gradnju ovog puta.
Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#23771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image Image
So What!

#23772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

RJ57

#23773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

ja ove u RSu ne kontam. mislim i inače ih ne kontam ali po pitanju autoputeva nimalo!
njima najviše treba koridor autoput, dakle veza banjaluke i beograda a grade prije toga i gradišku i doboj i evo sad fakat i prijedor :?
spree

#23774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

Pa od nas misle uzimati za putarinu. Realno im je isplativije. tj vise ce se koristiti ovo sto su napravili nego do Beograda.
Login77777

#23775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Login77777 »

RJ57 wrote: 05/12/2021 15:29 ja ove u RSu ne kontam. mislim i inače ih ne kontam ali po pitanju autoputeva nimalo!
njima najviše treba koridor autoput, dakle veza banjaluke i beograda a grade prije toga i gradišku i doboj i evo sad fakat i prijedor :?
Zato sto je vise isplativo. Prije ce putarine nakupiti na Bosanski Novi-Doboj i Bosanska Gradiska-Doboj nego na BL-Beograd.
USK bi tako koristila Bosanski Novi-Doboj za put u Sarajevo. A Dijaspora Bosanska Gradiska-Doboj za put u Sarajevo. Tu ces vise para uzeti nego na BL-Beograd. Jer prvo je mali broj oni sto bi isli u Beograd a drugo jednostavno ih je malo da ima neke koristi. Bosnjaci ce slabo za Beograd.
Post Reply