Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
drug_profi

#25151 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

duh_sa_sjekirom wrote: 02/12/2021 11:44
drug_profi wrote: 02/12/2021 00:47 Deba ne pretjerujte. Ljudi volonterski rade izlete, ljetovanja, zimovanja sa tinejdzerima, djecom, starijim adolescentima... Sad to neka posebna vjestina?
Ako si odabrao taj poziv, znaci da imas i volju, zelju i vjestinu da izlazis na kraj sa hormonima i raznim kondorima.

Govorim iz iskustva.
Nije riječ o vještini već odgovornosti, koja u velikom broju slučajeva nije nikako ili nije adekvatno plaćena.
Znam slučaj od prije 15-tak godina kada je na ekskurziji učenik skočio u bazenu i povrijedio se i preminuo. Kako bi ti, kao neko ko je bio odgovoran za njega, pogledao u oči njegovim roditeljima kad su im dijete vratili u tabutu? Njegovi roditelji ga povjerili tebi kao nastavniku, živog i zdravog a ti im ga, kao odgovorna osoba, vraćaš mrtvog? Bez obzira što čovjeć uopće nije kriv, svi su bili tu okolo.....
Zato ne laprdaj o nekakvom volonterizmu, vještinama i kurcima palcima, pogotovo ako govoriš iz iskustva
Laprdam?
Odjebi.

Edit:
i šta, ne bi se udavio da je nastavnik imao veću platu? To hoćeš reći?
Mate_Miso_Kovac

#25152 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Mate_Miso_Kovac »

cyprus wrote: 02/12/2021 12:23 Evo da ja kažem nešto kao radnik u obrazovanju:

Obrazovanje je odličan posao za nekog koga boli neka stvar kakvi će biti ishodi njegovog rada... Ko hoće fušerit i zajebavat se, posao nastavnika je zaista odličan izbor... Pogotovo kod nas, gdje je kontrola kvalitete obavljenog posla zaista mizerna i gdje u školama (i fakultetima) rade i neki ljudi kojima bi sevap bio zabranit prilazak obrazovnoj ustanovi bar na 200 metara :)

Sa druge strane, za one koji svoj posao shvataju ozbiljno i kojima je nastavni/odgojni proces sveta misija (vjerovali ili ne, ima i takvih :) ), rad u obrazovanju je često pakao, pri čemu je vrijeme provedeno u učionici daleko najmanji problem i uglavnom daleko najsvjetliji segment bavljenja ovom profesijom...
Profa na faksu, 3 i kusur milje plata, dodjes kad hoces, budes koliko zelis, drzis 3 do 6 časova sedmično, naklatiš asistentu posao sa studentima... Plata uredno kapa, mozes drkat kurac, mozes raditi mimo fakulteta, mozes (ne)raditi na više fakulteta, niko te ne kontroliral, nikome ne odgovaraš za kvalitet, u sanduku te iznesu s fakulteta...

Nehljepski posao u rangu s poslom parlamentaraca, s podjednakim pljačkaškim omjerom rada i plaće 8) Upitno je imal boljeg na svijetu :D
duh_sa_sjekirom

#25153 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by duh_sa_sjekirom »

drug_profi wrote: 02/12/2021 12:24

Laprdam?
Odjebi.

Edit:
i šta, ne bi se udavio da je nastavnik imao veću platu? To hoćeš reći?
:thumbup:
Za logiku....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25154 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Press Vlade KS o zaposljavanju :thumbup:
Hakiz

#25155 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Meščini da trojka morebit bidne dvojka. Naime, u KS NiP se ponaša kao jedini vladar, a u današnjem članku na Klixu:
Ona navodi da su opozicione stranke, prije svega Naša stranka i SDP, uspjele osujetiti dogovor SDA i HDZ-a koji je započet u Mostaru.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/cudic-s ... /211202043

ne spominjući NiP.

To be or not to be, majoneza u tubi, Liebig Agrokomerc.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25156 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

NiP nije ucestvovao u Mostaru
video

#25157 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by video »

last mohicans wrote: 01/12/2021 19:10
mirza_15 wrote: 01/12/2021 18:04 Svaka čast učiteljima, nastavnicima i profesorima, ali kolika je ono njima norma? 2x časova? Profesor matematike, geografije, istorije... ima sve pripreme, dođe, ispredaje, eventualno ispravi kontrolne dva puta u polugodištu, nešto malo papirologije. Nije to tako težak posao, a hrpa slobodnog vremena, raspusti, plaćene eksurzije. Pored toga mogu držati instrukcije (imaju vremena) i dodatno zaraditi. Profesor nekog stručnog predmeta može da dodatno radi poslove iz svoje struke. Doktori uglavnom ostvaruju dodatne prihode predavanjem (obrnuta logika). Inžinjeri mogu freelancati, programirati, raditi projekte, biti nadzor... Ako im se već povećavaju plate treba ih zaposliti 8 sati dnevno (dodatne instrukcije, rad na nekim projektima i sl.) i dati im samo 2x dana godišnjeg. Ne može i jare i pare.
Ah jesi se ti naklatio na obrazovanje, ne popuštaš, a poprilično lupaš. Jesu li te neka profesorica ili profesor jebavali u školi pa si kivan na sve prosvjetare? Ne razumijem tvoje nipodaštavanje i omalovažavanje jedne čestite i ne tako jednostavne struke. Najprije, jesi ikad probao pričati 4-5 sati bez prestanka, eto sa pauzama od 5 min i ne računajući da udahneš zrak, koji je vrlo često zagušljiv i u prostoru gdje ti 25-30 njih pušću 45 min. Pa čak i sada u vrijeme pandemije imas ovoliko djece u učionici. Imam u porodici prosvjetara,pa znam o čemu pričam. Baš lijepo sto si naveo jednog profesora geografije i historije, recimo. Njima je norma 24 časa. Sad provjeri kolika je norma univerzitetskom profesoru za duplo vecu platu pa i vise od toga. Reci cu ti ja, nije veca od 10 casova sedmično. Teže su okolnosti univerzitetskom.nastavniku? Mora voditi računa o pravima studenata, njihovom burnom adolescenskom dobu, njihovom psihofizičkom zdravlju, na kiga se svi odreda pozivaju, itd? Vracam se na profesora geografije ili historije, sto znaci da dnevno ima prosječno 5, a često se zna desiti da ima 6 ili 7 časova, sto je patnja teška. Pitaj nekog prosvjetara kako se osjeca nakon 6 časova. Taj čovjek nije nizašta. Naravni, u tom slučaju ce neki drugi dan imati manje časova. Nije norma dzaba određena da jedan dio ide na pripremanje materijala,časova, ispravke i pravljenje testova, dokumentaciju, "nesto malo papirologije", po tvome. Znas li koliko uciteljica,pa i razrednik u 1 srednje mora ostaviti vremena da sve učenike popiše u MK, registre, silne baze, hajde sad je EMIS makar isti u osnovnoj i srednjoj? Sve to ulazi u 40satnu sedmičnu normu, kao sto im u nju ulaze dezure, sekcije, neki dodatni poslovi,projekti, zadaci po nalogu direktora, razrednistvo,infomativni i roditeljski sastanci i samo razrednistvo je dodatni posao u odnosu na suhe časove, itd. Taj prof.geografije, recimo ima 12 odjeljenja u kojima predaje, najmanje,moze imati i vise, ako su neki reducirani programi a odjeljenja mogu imati od 23 do 30 učenika. Sračunaj koliko učenika ima godisnje, najmanje 250, a vrlo moguce i 300. Očekuje se od njega da svakoga zna glavom, imenom i prezimenom. Za koliko bi ti, recimo ispravio 300 kontrolnih radova, ne kazem napravio ih, jer moras nekad i promijeniti nešto iz arhive, djeca se snalaze, prepisuju, pitaju prethodne generacije itd. Promijeni ti se NPP, pogotovo sad, predajes nesto sto nikad nisi u dato vrijeme i sl. Neki nastavnici mjesečno imaju jedan test, neki svako mjesec i po do dva. Da ne spominjem vježbe, zadaće, usmena ispitivanja, koja moras vrsiti redovno, itd. Kazes imaju pripreme, vjerovatno da, ali sta kad se NPP mijenjaju, dobijas druga odjeljenja, promijenis udzbenik, na to nisi mislio? Pa ne zna svaki nastavnike sve udzbenike i curriculume napamet,jbt. Profesorima stranih jezika se vrlo često mijenjaju udzbenici, skoro svake godine. Tako nipodastavaš obrazovnu struku, tipično za nas i stereotipno razmisljanje,šta ce prosvjetari, leže 3 mjeseca svake godine. Ni to nije tačno, zimski raspust zvanično i zakonski nije za nastavnike, vec samo za djecu. Drugo je sto direktori rizikuju pa na svoju ruku daju slobodno drugi dio januara, a prvi dio rade papirologiju, za koju kazeš nešto malo. Tu drektori mogu popiti kaznu inspekcije. Ima direktora koji zahtjevaju da radnici dolaze tokom januara,ima i takvih, vjeruj. Kad je riječ ljetnom raspustu, zvanični GO prosvjetara,prema Zakonu je do polovice augusta, ne znam koliko izađe radnih dana. Računaj, od 2 ili 3 jula do polovice augusta. Nešto najbolje što je neko mogao smisliti jeste školska godina od 8-9 mjeseci. Zamisli da djeca idu tokom cijele godine, a i da nastavnici rade 12 mjeseci s djecom. Pa bilo bi mrtvih ili poluludih glava. Velis ekskurzije, sad ih nema. Ali prije pandemije je bilo. Jesi li ti ikad vodio neku grupu djece, eto odraslih,ne mora djece, 7×24 sata, da su tvoja odgovornost? Bi li ti vodio recimo 20-30 pubertelija kojima testosteron vrišti do Italije ili Španije, 3000 km dalje od kuce. Jesi li svijestan kolika je to odgovornost na takvim ljudima, a da ne pričamo kakve djece ima, nisu svi ponijeli kucne i odgojne manire. Neki nikad nisu mrdli dalje od HR ili SRB, pa budu ko s lanca pušteni? Veliš dzaba putuju, trebaju još platiti sebi ekskurziju u ovakvim okolnostima? U tim slučajevima agencije profesorima placaju troškove putovanja a često i dnevnice obezbijede. Da te upoznam, kad lupetaš. Škola,po pitanju dnevnica, kako koja. Neke daju, druge nemaju odakle. Kod nas je sve ovako,kako ti rezonuješ. Sve strpaj u isti koš, nipodaštavanje tuđe struke i truda, a nikad se nisi bavio istim ili sličnim poslom. Sigurno ces i svom dijetetu takve stavove prenijeti,pa ce i on imati isto misljenje o obrazovanju.
Potpis na sve - Aferim :thumbup:

Njihov posao ne bih NIKAD radio a ovo tvrdi neko ko involviran u njihov rad, preko 25god. i mogu reci da im je, kako vrijeme tece, sve teze i teze.
Ova korona ce im dokusuriti do kraja. Hem si na poslu, hem kad kuci dodjes uhvatis se za kompjuter i radis do iza ponoci pa opet sutra. Znaci, gotovo pa 24h. Jos su im uveli da NEMAJU nikako odmora (ono mali, veliki) jer zbog novonastale situacije sa koronom MORAJU biti sve vrijeme oko ucenika.

Robija koja je placena mizernom placom na osnovu onoga sta si uradio.

Oni bi, po meni, trebali imati benificirani radni staz!

I da, njihova strucna sprema NIJE vrijednovana kao kod nekog ko radi kao neki drzavni sluzbenik - dobrano im je manji koeficijent za placu. nikad nisu uspjeli da se izjednace.
video

#25158 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by video »

Prpa.ba wrote: 01/12/2021 22:07 Svakom je njegov posao najtezi i najvrijedniji.
Vjeruj mi da nije tako.
mirza_15

#25159 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

drug_profi wrote: 02/12/2021 01:26 https://www.klix.ba/vijesti/bih/cekanje ... /211201185

Good job.
Ovo je stvarno bilo maltretiranje ljudi.
Odavno govorim da je potrebno uvesti neki oblik e-uprave da se online zatrazi dokument, online plati taksa, pa i postarina po mogucnosti i da ti stigne na adresu, ili da odaberes podizanje na nekom salteru na kojem bi po prirodi stvari isle brzo. Identifikacija, koverta sa dokumentima, potpis, ćao.
Ma sve živo treba digtalizovati. Koji klinac ganjati hrpu papira kada se sve može sa dva, tri klika završiti od kuće. Kada mogu novčane transakcije online može vala sve. Svaka čast za ovo. Treba nastaviti u tom smijeru. Šalter sale u općinama treba da ostanu samo za one koji imaju problema sa snalaženje ili povjerenjem u digitalizaciju. Većina stvari zbog kojih raja stoji u redovima može se digitalizovati.

P.S. Zna li neko dokle je zakon o digitalnom potpisu? Bilo je neke priče o tome.
Hakiz

#25160 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

mirza_15 wrote: 02/12/2021 14:23
drug_profi wrote: 02/12/2021 01:26 https://www.klix.ba/vijesti/bih/cekanje ... /211201185

Good job.
Ovo je stvarno bilo maltretiranje ljudi.
Odavno govorim da je potrebno uvesti neki oblik e-uprave da se online zatrazi dokument, online plati taksa, pa i postarina po mogucnosti i da ti stigne na adresu, ili da odaberes podizanje na nekom salteru na kojem bi po prirodi stvari isle brzo. Identifikacija, koverta sa dokumentima, potpis, ćao.
Ma sve živo treba digtalizovati. Koji klinac ganjati hrpu papira kada se sve može sa dva, tri klika završiti od kuće. Kada mogu novčane transakcije online može vala sve. Svaka čast za ovo. Treba nastaviti u tom smijeru. Šalter sale u općinama treba da ostanu samo za one koji imaju problema sa snalaženje ili povjerenjem u digitalizaciju. Većina stvari zbog kojih raja stoji u redovima može se digitalizovati.

P.S. Zna li neko dokle je zakon o digitalnom potpisu? Bilo je neke priče o tome.
Elektronski potpis definitivno cementuje državu, teško će RS to pustiti tek tako.

A takođe čini masu administrativnih, šalterskih, radnika nepotrebnim, a to je velika glasačka baza okoštalih stranaka SDA, HDZ i SNSD. Da li bi ti doveo da otpuštanja velikog broja tvojih glasača uvođenjem nekog propisa koji ostalima, koji možda ne glasaju za tebe, olakšava život?

Usput, eventualno ostao bez prihoda od raznih, ako ne taksi, ali i njih, onda formulara i ko zna čega sve šta treba platiti 10, 20 feninga, marku (pa puta stotine, hiljade ljudi koji to kupe) bi se dobila neka usluga?

A svašta tu još ima.

Načekaćemo se do elektronskog potpisa.
Last edited by Hakiz on 02/12/2021 14:36, edited 1 time in total.
foxlife

#25161 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

problem sa prosvjetarima policajcima i svim ostalim drzavnim sluzbenicima je to sto ih pojedinci koji su tu preko stele uhljebi i oni koji ne rade posao kako treba ukopavaju i nazalost oni su najglasniji u tome
ja imam par poznanika koji rade u skolstvu i nije to bas samo sjedi sa djecom tinejdzerima ili cak ovim na faklutetu i cekaj da prodje vrijeme kao sto se misli
prvo i osnovno je treba sa 20 ljudi biti tu po 45 minuta zavisi koliko puta na dan
zatim sve to treba uciti prenositi tekstove ili sta vec zavisno od predmeta
i to je ono sto svi mi vidimo a ono sto ne vidimo je rad van tog casa ispravljanje kontrolnih pripreme itd

najvise koji se izvlace su profesori na fakultetima pa onda srednje i najgore je onima u osnovnom obrazovanju jer nemaju bas asistente niti su im ucenici dovoljno odrasli da kazu ajde necu vam nista zadati al budite iole mirni kao sto se moze reci srednjoskolcima

problem je u takvim koji su tu samo da zarade platu a kako rade svoj posao i kako prenose znanje je upitno
Hakiz

#25162 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Problem sa državnim službenicima je i taj da ako realni sektor ima male plate, pa u skladu sa tim i male doprinose, male poreze i malu potrošnju (indirektne poreze), odakle novca u budžetu za povećanje plata uhljebima?.

Treba prvo povećati sumu, a to znači plate i na osnovu plata sumu plaćenih poreza, uplaćenih doprinosa itd koji pune budžet da bi uhljebi mogli dobiti povećanje.

Ovo sa štrajkovima je SDA-ovska igra protiv trojke koju igra preko leđa svih nas.

Stoka.
Hakiz

#25163 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 02/12/2021 13:46 NiP nije ucestvovao u Mostaru
Pa zar nisu zajedno kao trojka?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25164 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 02/12/2021 14:44
_BataZiv_0809 wrote: 02/12/2021 13:46 NiP nije ucestvovao u Mostaru
Nope, samo NS-SDP
Hakiz

#25165 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 02/12/2021 14:54
Hakiz wrote: 02/12/2021 14:44

Nope, samo NS-SDP
Jasno mi je, nego ja ih gledam kao trojku. Uvijek i svuda. Sve šta bilo ko iz trojke uradi, meni je kao da je trojka uradila. Ili nije uradila.

Ako nije tako, kog vraga su trojka?

Neću da se zamaram akrobacijama, ja sam jednostavan čovjek.
Registarska oznaka

#25166 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Registarska oznaka »

Hakiz wrote: 02/12/2021 15:06
_BataZiv_0809 wrote: 02/12/2021 14:54

Nope, samo NS-SDP
Jasno mi je, nego ja ih gledam kao trojku. Uvijek i svuda. Sve šta bilo ko iz trojke uradi, meni je kao da je trojka uradila. Ili nije uradila.

Ne bih bas rekao da si jednostavan.

NIP nije ucestvovao na izborima ali je dao podrsku SDPu i NS za izbore u Mostaru.

Znaci, NIP nije imao svoje kandidate na izborima za Mostar. Oke sad ?
Hakiz

#25167 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Registarska oznaka wrote: 02/12/2021 15:23
Hakiz wrote: 02/12/2021 15:06

NIP nije ucestvovao na izborima ali je dao podrsku SDPu i NS za izbore u Mostaru.

Ma, sve je OK.
Maliodmene

#25168 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Maliodmene »

Steta potpisao ugovor za jos 10 trolejbusa.

I dalje ne kontam ljude koji se sprdaju sa njim...
drug_profi

#25169 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

35 novih trola do izbora.
Respekt.

Da hoće još i pruga + tramvaji biti završeni, tunel KG započet, IX transferzala spojena...
Prpa.ba

#25170 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Registarska oznaka wrote: 02/12/2021 15:23 Ne bih bas rekao da si jednostavan.
Kako nije jednostavan, covjek samo uzima sta mu pase i oko toga plete mrezu. :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#25171 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Maliodmene wrote: 02/12/2021 15:33 I dalje ne kontam ljude koji se sprdaju sa njim...
ne gradi prema mordoru
Registarska oznaka

#25172 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Registarska oznaka »

Hakiz wrote: 02/12/2021 15:26
Registarska oznaka wrote: 02/12/2021 15:23

Ma, sve je OK.
Tako je drug.
Ide glas nipu :D
Roccohljup

#25173 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

drug_profi wrote: 02/12/2021 15:35 35 novih trola do izbora.
Respekt.

Da hoće još i pruga + tramvaji biti završeni, tunel KG započet, IX transferzala spojena...
i metro da dobijemo prije beograda :D
Šalu na stranu, samo nek se radi i to stvari koje će odmah pružiti korist za građane i rješavati neke od najvećih problema. Ne može se sve odjednom niti se svi problemi grada i kantona mogu riješiti u jednom mandatu. Za svo zlo i nemar koje je SDA decenijama napravila malo su i 3 mandata da se riješe :-)
Hakiz

#25174 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Registarska oznaka wrote: 02/12/2021 15:39
Hakiz wrote: 02/12/2021 15:26

Ma, sve je OK.
Tako je drug.
Ide glas nipu :D
Jok. Meni je Sabina tiha patnja :lol:
invincible1921

#25175 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by invincible1921 »

Problem svih uhljeba je sto misle sa kad se uvale da su boga za damu ufatili...ide odma kredit 30/40 milja za auto jer dje ce on vozit nesto bezveze a kopira papire AL U MINISTARSTVU..konta ko je ko on, ocekuje kule i vile

Onda nakon koju godinu shvate da ta plata od 1200 nine nikakva pljacka i onda im svak kriv plus nikad nece sobit vecu..pa jbt ja dok nisam otisao od roditelja nisam shvatao koliko je milja maraka mala plata. Ono sjedim i razmisljam jbt da imam 1500 pa dje bi ja to potrosio sta ce meni tolike pare..
Locked