Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
KraljicaIzJajca

#22126 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by KraljicaIzJajca »

Bobi wrote: 01/12/2021 11:18
KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:12

Bobi prevedi :D :lol:
Ma nema se tu sta modificirat, malo opušu od prašine i to je to. Prvih 10 godina ce vecinom nosat Mica air to air, malo ici kao air policing u baltičke zemlje ili na Island dok se ne nauče. Tek tamo neke 2035 mozda budu išli na nešto više :D. Tražen je višenamjenski avion ali otom potom, nije to priority.
Mogli su uzeti Gripena i svršena rabota.

Godinama u HR jedva lete i minimalne sate letenja na remontiranim MiG21.

Navodno, trenutno je 6 pilota vezano za transfer na Francuza.

Poanta je nepostojanje dugoročnog plana.
KraljicaIzJajca

#22127 Re: Desavanja u Hrvatskoj

istra_hr wrote: 01/12/2021 11:14 :-D ... ovdje je puno "kontrolora leta" i filozofiranja
Haris.ba wrote: 01/12/2021 10:11
Rafal koji ce doci u Hrvatsku nije sa najjacim paketom opreme koji Francuzi nude, ali i takav je dobar avion.

Hrvatska ima ratnu avijaciju sa borbenim avionima. I to je to. Sta god da se izabere kosta ...
:thumbup: :thumbup:
Bravo, kratko i jasno
Što je tvoj struka i struka Haris.ba? :)
splinter

#22128 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by splinter »

KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:33
istra_hr wrote: 01/12/2021 11:14 :-D ... ovdje je puno "kontrolora leta" i filozofiranja

:thumbup: :thumbup:
Bravo, kratko i jasno
Na ovim prostorima ( sve južno od Beča) ionako o svemu odlučuje politika, a reference umjesto stečenih diploma i savladanog znanja ili iskustva rada u struci određuju pripadnost političkim klanovima.
Nije bitno šta je neko po struci, već koju političku opciju sipmatiše u najmanju ruku.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#22129 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:31
Bobi wrote: 01/12/2021 11:18

Ma nema se tu sta modificirat, malo opušu od prašine i to je to. Prvih 10 godina ce vecinom nosat Mica air to air, malo ici kao air policing u baltičke zemlje ili na Island dok se ne nauče. Tek tamo neke 2035 mozda budu išli na nešto više :D. Tražen je višenamjenski avion ali otom potom, nije to priority.

Gripen je malo komplikovan, puno baba je tu uključeno, najmanje švedskih :lol: , motor US, katapult GB, rakete eu i us i pitaj džavla iz koje još države nemaju dobavljače :D. Od svakog treba tražit odobrenje plus vanjska politika Švedske, sutra mogu reci a necemo vam ovo servisirat ganjate komarce jadne po Slavoniji :lol: .Ma air policing je pod 1. ovo ostalo ce doci amo od sebe, puno bitnije je tehnička saradnja, otvaraju se vrata modernim stvarima. što rece jedan otamo...ovo kao da prelazimo sa nokia 3310 na smathphone :lol:
KraljicaIzJajca

#22130 Re: Desavanja u Hrvatskoj

splinter wrote: 01/12/2021 11:42
KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:33

Na ovim prostorima ( sve južno od Beča) ionako o svemu odlučuje politika, a reference umjesto stečenih diploma i savladanog znanja ili iskustva rada u struci određuju pripadnost političkim klanovima.
Nije bitno šta je neko po struci, već koju političku opciju sipmatiše u najmanju ruku.
:thumbup:

Hrvati, avio stručnjaci su se sukobili sa "stručnjacima", cijelo vrijeme se vodila vatrena debata. Preskupa je investicija, jer je nepragmatična. Školovanje nije problem, ali kad se pilot vrati u HR, kad i koliko sati letenja će moći ostvariti. Na sadašnjim MiG21 jedva, iz tehničkih razloga, ali i cijene leta po satu. :)

Mene, ono što ja volim u ovom dijelu avijacije, je Human Factors, a i tebi je to blisko. :-D

Dok sam se školovala, piloti vojnih helikoptera su imali vertigo problema, govorili su ima da mozak previše pod information overload. Kabina današnjeg vojnog pilota je davno ostala bez dodira sa vanjsmim svijetom. Dok pišem, zavrtilo mi se u glavi. :lol:
KraljicaIzJajca

#22131 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Bobi wrote: 01/12/2021 11:50
KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:31

Gripen je malo komplikovan, puno baba je tu uključeno, najmanje švedskih :lol: , motor US, katapult GB, rakete eu i us i pitaj džavla iz koje još države nemaju dobavljače :D. Od svakog treba tražit odobrenje plus vanjska politika Švedske, sutra mogu reci a necemo vam ovo servisirat ganjate komarce jadne po Slavoniji :lol: .Ma air policing je pod 1. ovo ostalo ce doci amo od sebe, puno bitnije je tehnička saradnja, otvaraju se vrata modernim stvarima. što rece jedan otamo...ovo kao da prelazimo sa nokia 3310 na smathphone :lol:
Kako mišliš, da Švedi mogu, tek tako, odbiti srevisiranje aviona?

Za komarce Anjuška2 je dovoljna. :-D Uvijek mogu kupiti još iz Mađarske.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#22132 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:55 Kako mišliš, da Švedi mogu, tek tako, odbiti srevisiranje aviona?
Pa lijepo, izglasa parlament, vidiš da su šizofreni ovih dana..izglasaju premijerku ona da otkaz nakon 7 sata,nakon weekenda opet ju izglasaju ali ne prihvate njen budžet..onako, može im se a njihova vanjska politika tradicionalno je protiv nekih ratova,izbjegavanje sukoba i tako to, lagano glasaju,briga ih. Pa imali su problem sa remontovanje rb15..to j eprocedura bila samo takva..pa zašto, pa kako, pa koga...ono hocete li gadjjat tune s tim po Jadranu :lol:
splinter

#22133 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by splinter »

KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:52
splinter wrote: 01/12/2021 11:42

Hrvati, avio stručnjaci su se sukobili sa "stručnjacima", cijelo vrijeme se vodila vatrena debata. Preskupa je investicija, jer je nepragmatična. Školovanje nije problem, ali kad se pilot vrati u HR, kad i koliko sati letenja će moći ostvariti. Na sadašnjim MiG21 jedva, iz tehničkih razloga, ali i cijene leta po satu. :)

Mene, ono što ja volim u ovom dijelu avijacije, je Human Factors, a i tebi je to blisko. :-D

Dok sam se školovala, piloti vojnih helikoptera su imali vertigo problema, govorili su ima da mozak previše pod information overload. Kabina današnjeg vojnog pilota je davno ostala bez dodira sa vanjsmim svijetom. Dok pišem, zavrtilo mi se u glavi. :lol:
Vozio sam se u vojnom helikopteru i bili su neki manevri uobičajeni manje-više prilikom leta, ajme mantalo mi se 2 sata poslije toga. :-)
No vratimo se temi.
Meanwhille kod susjeda:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... ajnovije_d

"Plenković Grmoji: Razotkriveni ste, ljudima nudite lijek za životinje" :lol:
KraljicaIzJajca

#22134 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Bobi wrote: 01/12/2021 11:59
KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:55 Kako mišliš, da Švedi mogu, tek tako, odbiti srevisiranje aviona?
Pa lijepo, izglasa parlament, vidiš da su šizofreni ovih dana..izglasaju premijerku ona da otkaz nakon 7 sata,nakon weekenda opet ju izglasaju ali ne prihvate njen budžet..onako, može im se a njihova vanjska politika tradicionalno je protiv nekih ratova,izbjegavanje sukoba i tako to, lagano glasaju,briga ih. Pa imali su problem sa remontovanje rb15..to j eprocedura bila samo takva..pa zašto, pa kako, pa koga...ono hocete li gadjjat tune s tim po Jadranu :lol:
Ne postoji stabilna vanjska politika. To mi nije uvjerljiv izgovor.
KraljicaIzJajca

#22135 Re: Desavanja u Hrvatskoj

splinter wrote: 01/12/2021 12:00
KraljicaIzJajca wrote: 01/12/2021 11:52

Vozio sam se u vojnom helikopteru i bili su neki manevri uobičajeni manje-više prilikom leta, ajme mantalo mi se 2 sata poslije toga. :-)
No vratimo se temi.
Meanwhille kod susjeda:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... ajnovije_d

"Plenković Grmoji: Razotkriveni ste, ljudima nudite lijek za životinje" :lol:
A hahaha, ni kod mene nije idealno sa mantanjem. :lol:

Đaba sinoć Ivan Đurić ponavlja milioniti put, nitko nije odobrio taj lijek.

Političari imaju odlične stručne savjetnike. :cry: :-) :lol:
Kolinda

#22136 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Kolinda »

Pratim nabavku već neko vrijeme i jedino što se zna je cijena i tip aviona, e sad od kud pusta priča da avion ovo ima ili ovo nema?

To su tajni podatci koje forumaši sigurno ne znaju.

Tko želi jednu dobru analizu Rafala evo je od pokojnog Jana Ivanjeka, nedavno odrađeno...

https://youtu.be/UZFbNYkCfOk
Blitz1

#22137 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blitz1 »

Kolinda wrote: 01/12/2021 12:27 Pratim nabavku već neko vrijeme i jedino što se zna je cijena i tip aviona, e sad od kud pusta priča da avion ovo ima ili ovo nema?

Tko želi jednu dobru analizu Rafala evo je od pokojnog Jana Ivanjeka, nedavno odrađeno...

:lol:
KraljicaIzJajca

#22138 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Kolinda wrote: 01/12/2021 12:27 Pratim nabavku već neko vrijeme i jedino što se zna je cijena i tip aviona, e sad od kud pusta priča da avion ovo ima ili ovo nema?

Imam dvojicu kolega sa MiG21, mene je strah neozbiljnosti ponašanja, propusta i rada proteklih godina. :run:
Kolinda

#22139 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Kolinda »

Blitz1 wrote: 01/12/2021 12:34

A što je smiješno, de reci da se i ja nasmijem...
Last edited by Kolinda on 01/12/2021 13:00, edited 1 time in total.
doox

#22140 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by doox »

Hrvati su trebali obnoviti zračnu flotu i odlučili su se za Francuze iz pragmaticnih razloga, a manje iz vojnih. Oni su za 1.2 milijarde platili podršku francuske za ulazak u schengen i eurozonu. Nekon odlaska Merkel sa scene, Francuska izbija u prvi plan, jer će se nova njemačka vlada bar 2 godine okrenuti unutarnjim problemima i trebat će im neko vrijeme za pozicioniranje na vanjskopolitičkoj sceni. Makron je već sa Italijom potpisao važan sporazum gdje se prebacuje tržište moći sa Njemačke. Što se tiče aviona, rafale verzija koju oni dobijaju je odlična i ko god kaže suprotno u krivu je. Jesu li mogli proći bolje što se tiče samih letjelica za te novce, možda, ali prevagnuo je strateški interes. Prvi put da su susjedi odlučili da zaobilaze USA, a vidjet ćemo šta će im to donijeti.
Haris.ba

#22141 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

Kolinda wrote: 01/12/2021 12:38
Blitz1 wrote: 01/12/2021 12:34

I meni je smijesno to o tajnim podacima...

Helem, Francuzi su poslali na parlament o prodaji Rafala informaciju. Samo cu reci da avioni Hrvatskoj (po tajnim podacima :lol: ) imaju pesa radar, a oni sto idu Grckoj imaju aesa radar.

I opet, sa pesa radarima su to dobri avioni.

Treba malo gledati kontekst. Da se ne ide dalje od Evrope. Kupovina borbenih aviona je danas u Evropi isto ruski roman.
Od Finske, Bugarske, Ceske, Svice, Grcke, Njemacke....

Pa samo na Svici je ludilo sta i kakvi interesi se lome oko f35.

Tako, Hrvatska i sa bespotrebnom blamazom oko izraelskih f16 odradila je nabavku. Samo jedna negativnost ima
Kostace ih brdo love.
U svim pobrojanim zemljama postoji cijena projekta, samo u Hrvatskoj te cijene nema. Zasto je to tako? :D
Felon

#22142 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Felon »

Haris.ba wrote: 01/12/2021 13:56
Kolinda wrote: 01/12/2021 12:38

I meni je smijesno to o tajnim podacima...

Helem, Francuzi su poslali na parlament o prodaji Rafala informaciju. Samo cu reci da avioni Hrvatskoj (po tajnim podacima :lol: ) imaju pesa radar, a oni sto idu Grckoj imaju aesa radar.

I opet, sa pesa radarima su to dobri avioni.

Treba malo gledati kontekst. Da se ne ide dalje od Evrope. Kupovina borbenih aviona je danas u Evropi isto ruski roman.
Od Finske, Bugarske, Ceske, Svice, Grcke, Njemacke....

Pa samo na Svici je ludilo sta i kakvi interesi se lome oko f35.

Tako, Hrvatska i sa bespotrebnom blamazom oko izraelskih f16 odradila je nabavku. Samo jedna negativnost ima
Kostace ih brdo love.
U svim pobrojanim zemljama postoji cijena projekta, samo u Hrvatskoj te cijene nema. Zasto je to tako? :D
Tu priču o PESA radaru je lansirao i Index a pokupili srpski tabloidi... priča nema utemeljenje u stvarnosti.
Zna se što je F3R, on uključuje RBE2-AA bez iznimke. Zmajevi koje kupuje Hrvatska su proizvedeni 2012/13 u tvornički imaju RBE2-AA odnosno AESA, bez njega ne mogu nositi oznaku R2R jer ta oznaka znači i mogućnost npr automatskog brišućeg leta što nije moguće sa PESA radarom a navedeno je npr na prezentaciji HRZ-a.
RBE2 i RBE2-AA imaju isti transceiver i processor razlika je samo u anteni čija zamjena se obavi prema MM-u u 14 sati zajedno sa promjenom softwarea transceivera. To je to što se tiče radara.

Fun fact RBE2 otkriva objekt 1m kvadratni (MiG-29 je bez naoružanja u clean konfiguraciji 5 metara kvadratnih) na 80km i može odmah djelovati na njega, MICA koja se osporava također je zapravo BWR AA, ona je u klasi ruskih BWR raketa a ne kratkog dometa, Meteor je u svojoj klasi. Rafale sa PESA radarom može djelovati na MiG-29 sa Meteorom na 140km a sa AESA na 180km.

Za balkan i onako nije važan radar i air-air combact nego mogućnost učinkovitog udara na zemaljske ciljeve, SPECTRA Rafale uz njegove stealth karakteristike čini nevidljivim dovoljno da u Siriji uništi baterije S-300 bez uzbune.

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22143 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

Hrvatska je platila reket

Tako sam ja preslagao da otkupimo sutorinu u facebook grupi patriota :mrgreen: vrijedjali i prijetili

Eto sad :mrgreen:

Nek su kupili od francuza nek bude i 2 milijarde samo da de dobije podrska
Nismo s francuzima bili od vremena napoleona?
Blitz1

#22144 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Blitz1 »

I to pozamašan reket. Neće ovi zrakoplovi ostati puno u Cro. Čim se slegne prašina, idu oni dalje...
Kolinda

#22145 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Kolinda »

Blitz1 wrote: 02/12/2021 10:29 I to pozamašan reket. Neće ovi zrakoplovi ostati puno u Cro. Čim se slegne prašina, idu oni dalje...
Kad Hrvatska dobije Rafale po informacijama koje imam će naplaćivati od BIH nadzor našeg zračnog prostora.....
KraljicaIzJajca

#22146 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Kolinda wrote: 02/12/2021 11:56
Blitz1 wrote: 02/12/2021 10:29 I to pozamašan reket. Neće ovi zrakoplovi ostati puno u Cro. Čim se slegne prašina, idu oni dalje...
Kad Hrvatska dobije Rafale po informacijama koje imam će naplaćivati od BIH nadzor našeg zračnog prostora.....
Avioni mogu biti iz bilo koje države članice NATO, imamo primjer sa Crnom Gorom.

Srbija ne želi u NATO, još :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#22147 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by un1ted »

Black swan wrote: 02/12/2021 09:52 Nismo s francuzima bili od vremena napoleona?
Cuj nismo :D To isto da djeko kaze "mi hrvati nismo..." :lol:
noviforumas

#22148 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by noviforumas »

Putin je polkopio sve 3 susjedne nam zemlje:
Ruski ministar Dmitrij Patrušev: Hrvatska je za Rusiju jedan od glavnih partnera u EU, na sastanku u Zagrebu pozdravljena ilegalna plinofikacija ruske rafinerije u Brodu
https://istraga.ba/ruski-ministar-dmitr ... e-u-brodu/
problemnatravunu

#22149 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by problemnatravunu »

Image
Kent__

#22150 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Kent__ »

Kolinda wrote: 02/12/2021 11:56
Ja ti vjerujem. Ali zbog drugih ljudi daj nam izvor tih informacija
Post Reply