Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#55601 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Glavno sto je on rekao je da niti jedna od vakcina kojima se vakcinisemo nije registrovana u nasoj drzavi, tako da je vakcinacija kod nas nelegalna. Smijesi se nova velika afera 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#55602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Alal mu vera" to isto do slova pišu i ovi Japanci...da nije on kakav Japanac
-
KraljicaIzJajca
-
KraljicaIzJajca
#55604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
laik1981
#55605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fino nisu. Jedino je sputnik u proceduri, ali ni on nije registrovan.
A lafo se bila digla frka oko nekog kiseonika
- armin071
#55606 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo podebljano bi meni bilo najvažnije. A što se tiče prirodnog imuniteta mislim da se to za par godina neće ni izučavati na medicini. Jednostavno od toga nema profita… E sad da li ćemo mi biti zdraviji od ovog “genskog” pitanje je…..splinter wrote: Nisu baš sve današnje vakcine genskeali ni ja ne znam odgovor. Mislim da niko nezna i neće ga znati dok ne prođe određeno vrijeme.
Da li vakcinisati takve ljude ili ne? Nema dokaza da bi takvo cjepivo nešto plaho koristilo ili na bilo koji način poboljšalo imuni odgovor. S druge strane nema ni da bi štetilo.
Jedino što cjepljenjem na neki način uskraćujemo mogućnost da detaljnije izučavamo prirodni imunitet, njegovu dugotrajnost, efikasnost i sl. i to je možda najveći gubitak, jer takvi podaci su nam iznimno važni.
U svakom sluččaju takvim bi ljudima trebalo ostaviti mogućnost izbora, mislim da bi to bilo najpoštenije.
-
KraljicaIzJajca
#55607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
KraljicaIzJajca
#55608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sam pitala,sjećaš se, da li mi izgrađujemo imunitet dvije godine, jer smo sigurno bili izloženi jako niskim, bezopasnim dozama virusa. Rekao si da smo izloženi istom. Ne znamo, naravno, jer ne postoji studija praćenja takve grupe iz necijepljene populacije.splinter wrote: ↑23/11/2021 08:41Nisu baš sve današnje vakcine genskeali ni ja ne znam odgovor. Mislim da niko nezna i neće ga znati dok ne prođe određeno vrijeme.
Da li vakcinisati takve ljude ili ne? Nema dokaza da bi takvo cjepivo nešto plaho koristilo ili na bilo koji način poboljšalo imuni odgovor. S druge strane nema ni da bi štetilo.
Jedino što cjepljenjem na neki način uskraćujemo mogućnost da detaljnije izučavamo prirodni imunitet, njegovu dugotrajnost, efikasnost i sl. i to je možda najveći gubitak, jer takvi podaci su nam iznimno važni.
U svakom sluččaju takvim bi ljudima trebalo ostaviti mogućnost izbora, mislim da bi to bilo najpoštenije.
-
laik1981
#55609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta ti nije jasno? Vakcinisemo se na crno ilegalnim vakcinamaKraljicaIzJajca wrote: ↑23/11/2021 08:57Kako nisu, nije mi jasno, jer cjepiva su došla iz inozemstva?
Afera sa industrijskim kiseonikom je groteksna. Tko je to odobrio?
-
KraljicaIzJajca
#55610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
laik1981 wrote: ↑23/11/2021 09:03Sta ti nije jasno? Vakcinisemo se na crno ilegalnim vakcinamaKraljicaIzJajca wrote: ↑23/11/2021 08:57
Kako nisu, nije mi jasno, jer cjepiva su došla iz inozemstva?
Afera sa industrijskim kiseonikom je groteksna. Tko je to odobrio?![]()
Nije ni čudo da postoji otpor cijepljenu.
-
splinter
#55611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To se može pratiti npr. relativno čestim serološkim testiranja i praćanjem nivoa antitjela, koja će se vjerovatno povećavati poslije kontakata i slabe izloženosti virusu, ali u konačnici to je nešto što trenutno ima svrhu jedino u naučne svrhe.KraljicaIzJajca wrote: ↑23/11/2021 09:01Zato sam pitala,sjećaš se, da li mi izgrađujemo imunitet dvije godine, jer smo sigurno bili izloženi jako niskim, bezopasnim dozama virusa. Rekao si da smo izloženi istom. Ne znamo, naravno, jer ne postoji studija praćenja takve grupe iz necijepljene populacije.splinter wrote: ↑23/11/2021 08:41
Nisu baš sve današnje vakcine genskeali ni ja ne znam odgovor. Mislim da niko nezna i neće ga znati dok ne prođe određeno vrijeme.
-
laik1981
#55612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ni o od tog otpora nije zbog toga. Kod raje koja nece da se vakcinise najmanje je bitno to sto vakcine nisu prosle zakonski obavezne procedure prije nego sto su pustene u promet.
Ovaj javasluk je jedino vazan kao pokazatelj jedne totalne anarhije koja vlada u nasoj drzavi..
- Tesla Edison
#55613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
#OstaniDomalaik1981 wrote: ↑23/11/2021 09:15Ma ni o od tog otpora nije zbog toga. Kod raje koja nece da se vakcinise najmanje je bitno to sto vakcine nisu prosle zakonski obavezne procedure prije nego sto su pustene u promet.
Ovaj javasluk je jedino vazan kao pokazatelj jedne totalne anarhije koja vlada u nasoj drzavi..
#BudiOdgovoran
#NemojBitTerorist
#DružeČerkezMiTiSeKunemo
#DaSaSolakovogPutaNeSkrenemo
#HoćemoRespiratore
#ZatvarajKafane
#GledajN1
#SlušajStruku
- Tesla Edison
#55614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa bukvalno ja sam na crno primio treću dozulaik1981 wrote: ↑23/11/2021 09:03Sta ti nije jasno? Vakcinisemo se na crno ilegalnim vakcinamaKraljicaIzJajca wrote: ↑23/11/2021 08:57
Kako nisu, nije mi jasno, jer cjepiva su došla iz inozemstva?
Afera sa industrijskim kiseonikom je groteksna. Tko je to odobrio?![]()
Otišao u Zetru, reko prvo doza, kaže ok zavratite rukav, a u džepu mi certifikat iz Srbije gdje sam primio dvije doze ranije
Crnjak žešći
- spinel_
#55615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A sta ces kad te budu zvali na 2 dozu koju bi trebao primiti za 4-6 sedmica a zapravo bi to bila tvoja cetvrta koje nikako ne smije biti tada kad te budu zvaliTesla Edison wrote: ↑23/11/2021 09:30Pa bukvalno ja sam na crno primio treću dozu![]()
![]()
![]()
Otišao u Zetru, reko prvo doza, kaže ok zavratite rukav, a u džepu mi certifikat iz Srbije gdje sam primio dvije doze ranije![]()
![]()
![]()
Crnjak žešći![]()
I kako mislis da ce ti dati potvrdu ako ne odes na "drugu"?
- Tesla Edison
#55616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ništa, za četvrtu nek ide potvrda od treće. Uvijek jedna doza u plususpinel_ wrote: ↑23/11/2021 09:34A sta ces kad te budu zvali na 2 dozu koju bi trebao primiti za 4-6 sedmica a zapravo bi to bila tvoja cetvrta koje nikako ne smije biti tada kad te budu zvaliTesla Edison wrote: ↑23/11/2021 09:30
Pa bukvalno ja sam na crno primio treću dozu![]()
![]()
![]()
Otišao u Zetru, reko prvo doza, kaže ok zavratite rukav, a u džepu mi certifikat iz Srbije gdje sam primio dvije doze ranije![]()
![]()
![]()
Crnjak žešći![]()
![]()
I kako mislis da ce ti dati potvrdu ako ne odes na "drugu"?![]()
A mogu i ovdje dobiti potvrdu. Registrujem se da sa prve dvije dobio u Srbiji i priložim potvrdu od te "prve" što sam ovdje i nek sabiraju koliko je to doza
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#55617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti si prekucao igricuTesla Edison wrote: ↑23/11/2021 09:30 Otišao u Zetru, reko prvo doza, kaže ok zavratite rukav, a u džepu mi certifikat iz Srbije gdje sam primio dvije doze ranije
-
KraljicaIzJajca
#55618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem, a nisam znala, da još nije pokrenuto takvo istraživanje?splinter wrote: ↑23/11/2021 09:15To se može pratiti npr. relativno čestim serološkim testiranja i praćanjem nivoa antitjela, koja će se vjerovatno povećavati poslije kontakata i slabe izloženosti virusu, ali u konačnici to je nešto što trenutno ima svrhu jedino u naučne svrhe.KraljicaIzJajca wrote: ↑23/11/2021 09:01
Zato sam pitala,sjećaš se, da li mi izgrađujemo imunitet dvije godine, jer smo sigurno bili izloženi jako niskim, bezopasnim dozama virusa. Rekao si da smo izloženi istom. Ne znamo, naravno, jer ne postoji studija praćenja takve grupe iz necijepljene populacije.
-
KraljicaIzJajca
#55619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako znaš da nisu prošle legalnu proceduru?laik1981 wrote: ↑23/11/2021 09:15Ma ni o od tog otpora nije zbog toga. Kod raje koja nece da se vakcinise najmanje je bitno to sto vakcine nisu prosle zakonski obavezne procedure prije nego sto su pustene u promet.
- Ateista
#55620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Poenta je da nekima vakcina i nije toliko bitna, nema nekog efekta, svako treba da odluci za sebe, csk i da umiru mladi umjesto ststih opet treba ostaviti izbor ko hoce.gamer4ever wrote: ↑22/11/2021 23:32Da se razumijemo, ja nisam za prisilnu vakcinaciju, ali mi i dalje nije jasno pri kakvoj to ti tvrdnji ostajes ? Jebo ove iznad 50 nek umiru, jel tacvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑22/11/2021 23:22 Smrtnost ispod 50 je izrazito niska, zbog toga trebamo sve da prisilno vakcinisemo iako vidimo da ovo i dalje divlja bez obzira na vakcinalni status i da obje grupe prenose virus, a one koje nece da se vakcinisu treba da ostavimo bez svega.
Staljin je ovakve regrutovao sa zadovoljstvom. Frajer je zohar huskacko - botovski. Ostajem pri svojoj tvrdnji.Ne znam sto si pokusao da negiras, budi musko i drzi se toga sto si rekao
Da smrtnost kojim slucajem nije izrazito niska ispod 50, onda bi bila uredu prisilna vakcinacija ?
Po meni, vakcina moze biti obavezna tek kad prodje duzi period ispitivanja i ako bi bilo dokazano da vakcinom mozemo postici kokektivni imunitet pa da se to tretira kao pitanje javnog zdravlja, a za to bi vakcina morala biti puno efikasnija, imunitet bi trebao duze trajati a virus biti stabilniji i slicno. Isto tako bi drzave tada trebale da preuzmu odgovornost za eventualne posljedice,sve u svemu ni jedan od ovih uslova nije zadovoljen i vakcina sluzi samo kao licna zastita pojedinaca, te je i u tome samo donekle efikasna.
-
Capljina74
#55621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jucer mi se rugaju kada sam pisao za Japan.splinter wrote: ↑23/11/2021 06:42 Zanimljivo je ovo sve što se dešava u Japanu i budi nadu u ulazak u završnu fazu ove pandemije. Japan jeste ostrvo, odnosno više njih, a svim ostrvskim zemljama bi trebalo biti lakše kontrolisati ulazak ljudi i držati situaciju pod kontrolom, no s druge strane imamo i primjer UK.
Da li je Delta soj stvano toliko mutirao, odnosno pogrešno mutirao da se to odrazilo na njegovu znatno slabiju replikaciju?
Nakon što je kroz procese virusne interferncije istisnuo sve ostale sojeve i postao dominantna ,ali i usamljena verzija virusa, Delta soj sadi bi mogao dokrajčiti sam sebe. Koronavirusi imaju duge lance RNK, najduže kod svih RNK virusa ali i svojevrstan "lektor" kontorlor replikacija kako se prilikom pripisivanja RNA ne bi gomilale mutacije koje virus mogu znantno oslabiti. Sad su mutacije na NsP14 uradile upravo to i virusu drastično umanjile sposobnost replikacija.
Ovo bi mogao da bude i uvod u neku epidemijsku formu kretanja virusa i praktično na terenu. Jednostavno to je sa virusima, pogotovu RNK tako, većina mutacija su zapravo negativne za sam virus a pozitivne za nas, ai nažalost one rijetke dobro upamtimo zbog posljedica koje ostave.
- Ateista
#55622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vjerovatmo je da to mnogi koji imaju tezi oblik to pomisle, neki mozda i kazu kasnije, ali nacin na koji neki ovo pokusavaju predstaviti je ocigledno laganje i manipulacija, jer puno dramaticnije zvuci kada to neko navodno kaze pred kopcanje na respirator, kao sto u filmovina ljudi pred smrt govore mudre rijeci i odu. Stvarno ne znam dokle vise sa propagandom i lazima, samo se kontra efekat pravi. Ljudi generalno vecinom jesu ovce i glupi su, ali ne bas toliko.gamer4ever wrote: ↑22/11/2021 22:20Zar je bitno sta je neko rekao ili nije ? Sigurno dosta ljudi koji su nevackinisani a isli su na respirator su to pomislili
-
splinter
#55623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eee ti si to bio. Sjećam se ko kroz maglu da je neko pominjao i samo sam proletio post, ali sad sam sve iščitao detaljnoCapljina74 wrote: ↑23/11/2021 09:54Jucer mi se rugaju kada sam pisao za Japan.splinter wrote: ↑23/11/2021 06:42 Zanimljivo je ovo sve što se dešava u Japanu i budi nadu u ulazak u završnu fazu ove pandemije. Japan jeste ostrvo, odnosno više njih, a svim ostrvskim zemljama bi trebalo biti lakše kontrolisati ulazak ljudi i držati situaciju pod kontrolom, no s druge strane imamo i primjer UK.
Da li je Delta soj stvano toliko mutirao, odnosno pogrešno mutirao da se to odrazilo na njegovu znatno slabiju replikaciju?
Nakon što je kroz procese virusne interferncije istisnuo sve ostale sojeve i postao dominantna ,ali i usamljena verzija virusa, Delta soj sadi bi mogao dokrajčiti sam sebe. Koronavirusi imaju duge lance RNK, najduže kod svih RNK virusa ali i svojevrstan "lektor" kontorlor replikacija kako se prilikom pripisivanja RNA ne bi gomilale mutacije koje virus mogu znantno oslabiti. Sad su mutacije na NsP14 uradile upravo to i virusu drastično umanjile sposobnost replikacija.
Ovo bi mogao da bude i uvod u neku epidemijsku formu kretanja virusa i praktično na terenu. Jednostavno to je sa virusima, pogotovu RNK tako, većina mutacija su zapravo negativne za sam virus a pozitivne za nas, ai nažalost one rijetke dobro upamtimo zbog posljedica koje ostave.
-
Trappist
#55624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Japan je na 12. mjestu sa 78% vakcinisanih. SIngapur je drugi sa 93% i imaju rekordne brojke i uvode stroge mjere.Dead Man Walking wrote: ↑22/11/2021 23:26I onda kazu ne moze bez vakcine, naravno da moze. Japan je primjer, koliko ono tamo bjese vakcinisanih, ko i kod nas 20-30%?
-
Trappist
#55625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Jonathan Sumption, jedan od najuglednijih britanskih pravnih autoriteta, dugogodišnji odvjetnik i bivši sudac na tamošnjem Vrhovnom sudu, napisao je za Telegraph osvrt pod nazivom 'Novi europski val covid autoritarnosti postavio je novi opasan presedan' u kojemu govori o tome kako je u borbi protiv pandemije zaboravljena moralna dimenzija. Sumption je, valja to reći, bio gorljivi zagovornik ostanka Britanije u Europskoj uniji.
Upozorio je kako diljem Europe temeljne norme civiliziranog društva ustupaju mjesto panici. - Necijepljeni se isključuju iz sve šireg spektra osnovnih ljudskih prava. Austrija ih je kriminalizirala. Italija je necijepljene spriječila da rade svoj posao, a nizozemska policija je pucala na prosvjednike koji se protive lockdownu pri čemu je neke teško ozlijedila, upozorio je.
- Svjedoci smo ultimativnih ludosti uplašenih političara koji ne mogu priznati da su nemoćni pred prirodnim fenomenom, smatra bivši sudac.
- Ako potpune karantene, prisilna zatvaranja obrta i druge brutalne mjere djeluju, zašto su onda te zemlje upravo sada usred petog vala pandemije i trećoj ili četvrtoj rundi lockdowna? Koliko dugo to mora trajati prije nego što shvatimo da navedene mjere jednostavno prebacuju infekcije u razdoblje nakon što su ukinute?, pita Sumption.
- Logika je sljedeća: ako sada ustrajemo na mjerama, one se nikada neće moći ukinuti, pojašnjava sudac.
- Prijeti opasnost da se mjere koje su se nekoć opravdavale kao privremene dok cjepiva ne postanu dostupna, sada ljudima nametnu kao trajne promjene u njihovu načinu života. Možda je najružnije obilježje krize navika političara da okrivljavaju druge za propast vlastite politike, piše Sumption.
- Protivljenje cijepljenju je glupo, ističe.
- Cjepiva su vrlo učinkovita u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti. Ali nisu tako učinkovita protiv zaraze i prijenosa infekcije kao što se ranije mislilo, podsjeća.
- U međuvremenu je zaboravljena moralna dimenzija. Osnovni je problem pristup pandemiji koja se tretira kao čisto tehničko pitanje upravljanja javnim zdravstvom, a ustvari je također riječ o složenom ekonomskom, socijalnom i političkom pitanju. To dovodi do nepromišljene pretpostavke da ne postoje ograničenja za ono što uplašena većina može legitimno nametnuti drugima u nadi da će se zaštititi od infekcije, piše renomirani pravnik.
- Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje osobne autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji. Te stvari su ono što nas čini zajednicom. Vlade koje ih ignoriraju prelaze važnu moralnu granicu i neizbježno se nađu uključene u kontinuirani napad na humanost vlastitog naroda, piše Sumption.
- Oni koji se odbijaju cijepiti mogu biti nerazumni, možda sebični, priznaje.
- Ali ako im nije dopušteno kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u vlastito tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj, poentira Sumption.
Na kraju zaključuje s referencom na Britaniju, koja je najveći dio mjera, ponajprije u Engleskoj, ukinula proteklog ljeta i nema naznaka da ih kani vraćati.
- Mi ostali bismo trebali promatrati i primjećivati kako se uz pomoć straha jednostavno može potkopati liberalna demokracija, zaključio je u svojem osvrtu."
90% ljudi koje vi nazivate ovdje antivaxerima i ravnozemljasima ustvari razmislja isto ovako. Potpisujem svaku rijec ovog velikog covjeka
Upozorio je kako diljem Europe temeljne norme civiliziranog društva ustupaju mjesto panici. - Necijepljeni se isključuju iz sve šireg spektra osnovnih ljudskih prava. Austrija ih je kriminalizirala. Italija je necijepljene spriječila da rade svoj posao, a nizozemska policija je pucala na prosvjednike koji se protive lockdownu pri čemu je neke teško ozlijedila, upozorio je.
- Svjedoci smo ultimativnih ludosti uplašenih političara koji ne mogu priznati da su nemoćni pred prirodnim fenomenom, smatra bivši sudac.
- Ako potpune karantene, prisilna zatvaranja obrta i druge brutalne mjere djeluju, zašto su onda te zemlje upravo sada usred petog vala pandemije i trećoj ili četvrtoj rundi lockdowna? Koliko dugo to mora trajati prije nego što shvatimo da navedene mjere jednostavno prebacuju infekcije u razdoblje nakon što su ukinute?, pita Sumption.
- Logika je sljedeća: ako sada ustrajemo na mjerama, one se nikada neće moći ukinuti, pojašnjava sudac.
- Prijeti opasnost da se mjere koje su se nekoć opravdavale kao privremene dok cjepiva ne postanu dostupna, sada ljudima nametnu kao trajne promjene u njihovu načinu života. Možda je najružnije obilježje krize navika političara da okrivljavaju druge za propast vlastite politike, piše Sumption.
- Protivljenje cijepljenju je glupo, ističe.
- Cjepiva su vrlo učinkovita u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti. Ali nisu tako učinkovita protiv zaraze i prijenosa infekcije kao što se ranije mislilo, podsjeća.
- U međuvremenu je zaboravljena moralna dimenzija. Osnovni je problem pristup pandemiji koja se tretira kao čisto tehničko pitanje upravljanja javnim zdravstvom, a ustvari je također riječ o složenom ekonomskom, socijalnom i političkom pitanju. To dovodi do nepromišljene pretpostavke da ne postoje ograničenja za ono što uplašena većina može legitimno nametnuti drugima u nadi da će se zaštititi od infekcije, piše renomirani pravnik.
- Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje osobne autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji. Te stvari su ono što nas čini zajednicom. Vlade koje ih ignoriraju prelaze važnu moralnu granicu i neizbježno se nađu uključene u kontinuirani napad na humanost vlastitog naroda, piše Sumption.
- Oni koji se odbijaju cijepiti mogu biti nerazumni, možda sebični, priznaje.
- Ali ako im nije dopušteno kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u vlastito tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj, poentira Sumption.
Na kraju zaključuje s referencom na Britaniju, koja je najveći dio mjera, ponajprije u Engleskoj, ukinula proteklog ljeta i nema naznaka da ih kani vraćati.
- Mi ostali bismo trebali promatrati i primjećivati kako se uz pomoć straha jednostavno može potkopati liberalna demokracija, zaključio je u svojem osvrtu."
90% ljudi koje vi nazivate ovdje antivaxerima i ravnozemljasima ustvari razmislja isto ovako. Potpisujem svaku rijec ovog velikog covjeka