Slobodno reklamiraj agenciju, pa to je korisna informacija svakom vozacu. I druge su agencije i advokati spominjani na forumu.
Osiguranje auta - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#1227 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ma nigdje veze k'o da radi u agenciji, da im nece ko odnijeti te agencije
- Svakodobro!
#1228 Re: NAPLATA OSIGURANJA
20% je stvarno puno bez obzira na cifru i sumu. Meni je advokat i na štetu od 750KM i na štetu od 4500KM isto uzeo, 10% samo - bez da sam placao ikakve druge troškove ili da mi je odbijao od dobijene sume osim tih 10%. Vec sam ovdje nekima i preporučivao ga, a korektan i profesionalan bar sa mnom je bio slučaj. Radi se o advokatskoj kancelariji Edin Šačić i uglavnom koliko sam ja skonto radi samo te naplate osiguranja za povrede na radu, nezgode u saobraćaju i slično.
-
Almir_
#1229 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ma radi se o agenciji restitucija.
Nisam znao da imaju agencije koje uzimaju 10%.
Nisam znao da imaju agencije koje uzimaju 10%.
- Svakodobro!
#1230 Re: NAPLATA OSIGURANJA
A dobro znaš za ubuduće, pa i sami advokati uzmu 10% uglavnom. A te agencije, pored toga što hoce sebe da namire određenim iznosom, plate uz to i advokata koji radi za njih, zato je po meni puno bolje ici direktno s advokatom.
-
Soldier0209
#1231 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Poz svima, ako je aktivna tema, pitao bih za pomoc.
Danas me zena udarila dok je izlazila sa parkinga tj u zadnji desni blatobran i branik i zgulila sve i udubila.
Nije se htjela dogovarati pa sam ja pozvao policiju i kada su dosli ispunili smo eu obrazac i onda sam otisao u osiguranje i zavrsio potrebne papire.
Ona je priznala krivicu i napisala u napomenu.
Za koliko mogu ocekivati prvu ponudu od naplate jer su mi trazili odma transakcijski račun u osiguranju, hvala!
Danas me zena udarila dok je izlazila sa parkinga tj u zadnji desni blatobran i branik i zgulila sve i udubila.
Nije se htjela dogovarati pa sam ja pozvao policiju i kada su dosli ispunili smo eu obrazac i onda sam otisao u osiguranje i zavrsio potrebne papire.
Ona je priznala krivicu i napisala u napomenu.
Za koliko mogu ocekivati prvu ponudu od naplate jer su mi trazili odma transakcijski račun u osiguranju, hvala!
-
noviclan
#1232 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Jesi li isao kod svojih ili njihovih negdje 20-30 dana na prvu ponudu uvijek pisi prituzbu da drugu ponudu dignu
-
Soldier0209
- Svakodobro!
#1234 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Evropski obrazac se popunjava isključivo kad su stete manje vrijednosti, do nekih cca 500KM stete, u RS je tako zakonom propisano, da je manja materijalna šteta do 500KM. U FBiH tog propisa nema, ali u praksi se najbolje pridržavati ovog. Upravo iz tvog gore navedenog primjera, a i mnoštva drugih vide se razne malverzacije s tim EU obrasce, dal od osiguranja, od druge strane ili policije. Zato je najbolje bas ono ako je manja šteta ici s EU, a ako je šteta iole ozbiljnija zahtijevati da policija obavi uviđaj i napravi zapisnik. To je moj savjet.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#1235 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Samo da pitam, ako sam dobro shvatio. Npr. ako imam udes i ošteti se far, branik, maglenka... ili npr. neko me nazad udari i ošteti branik, zadnja vrata itd. da ne nabrajam, ugl. ja smatram da je šteta veća od 500KM i da bih trebao dobit više od tog.. eh sad, u slučaju da policija predlaže i forsira EU obrazac, imam li pravo odbiti ukoliko smatram da je šteta veća i zahtjevati da obave uviđaj i naprave zapisnik?Svakodobro! wrote: ↑25/11/2021 12:49 Evropski obrazac se popunjava isključivo kad su stete manje vrijednosti, do nekih cca 500KM stete, u RS je tako zakonom propisano, da je manja materijalna šteta do 500KM. U FBiH tog propisa nema, ali u praksi se najbolje pridržavati ovog. Upravo iz tvog gore navedenog primjera, a i mnoštva drugih vide se razne malverzacije s tim EU obrasce, dal od osiguranja, od druge strane ili policije. Zato je najbolje bas ono ako je manja šteta ici s EU, a ako je šteta iole ozbiljnija zahtijevati da policija obavi uviđaj i napravi zapisnik. To je moj savjet.
Kako sad to ide? Na osnovu zapisnika idem u osiguranje, agenciju il kod advokata, zavisi kako ja odlučim... da li zapisnik sadrži nabrojano sve što je meni oštećeno i daje isto informacija kao i EU obrazac?
- Svakodobro!
#1236 Re: NAPLATA OSIGURANJA
@black_adrian s EU obrascem se moze i veća šteta od 500KM potrazivati, za EU obrazac u tom slučaju je najbitnije da se ispravno popuni svaki kvadratić koji odgovara nastaloj nezgodi, da se pravilno skicira, FOTOGRAFISE lice mjesta i da druga strana POTPISE da preuzima odgovornost (zbog validnosti priznanja kod osiguranja).
Drugo, od policije se moze zahtjevati izrada zapisnika u svakom slučaju posebno ako se smatra da je veća šteta. Policajac moze zahtjevati da ide isključivo EU, al se ti držiš svog, on može reći platit ćete vi ovaj uviđaj- sve zavisi na kakvog policajca 'naletiš'.
EU obrazac je spomenut i priznat u zakonu svakako i koristi se posebno kao što sam gore naveo da je MANJA materijalna šteta, i da nema spora o krivici učesnika u nezgodi. U svakom slučaju kad se radi i EU mora se obavijestiti policija zbog službene zabilješke.
Zadnje pitanje - kad se popuni taj obrazac javljaš se svom osiguranju kako bi oni napravili izvid štete. Nakon toga tek se mozes javiti advokatu ili sam poslati zahtjev drugom osiguranju. Ja bi iskreno izbjegavao agenciju posebno ovi gore sto su naveli da im je uzimala agencija 20% sto je bas prevelik procenat. Moje iskustvo s advokatom je 10% i sasvim zadovoljan isplaćenim.
Kad je policijski zapisnik u pitanju javljaš se svom osiguranju ili odabranom advokatu onda oni potražuju taj zapisnik od policije i radi se uviđaj nastale stete na osnovu tog zapisnika.
To je ono što šturo znam oko toga, ali ako nekom treba savjet ili pomoć moze mi se javiti na pp, pa možda mogu pomoći.
Drugo, od policije se moze zahtjevati izrada zapisnika u svakom slučaju posebno ako se smatra da je veća šteta. Policajac moze zahtjevati da ide isključivo EU, al se ti držiš svog, on može reći platit ćete vi ovaj uviđaj- sve zavisi na kakvog policajca 'naletiš'.
EU obrazac je spomenut i priznat u zakonu svakako i koristi se posebno kao što sam gore naveo da je MANJA materijalna šteta, i da nema spora o krivici učesnika u nezgodi. U svakom slučaju kad se radi i EU mora se obavijestiti policija zbog službene zabilješke.
Zadnje pitanje - kad se popuni taj obrazac javljaš se svom osiguranju kako bi oni napravili izvid štete. Nakon toga tek se mozes javiti advokatu ili sam poslati zahtjev drugom osiguranju. Ja bi iskreno izbjegavao agenciju posebno ovi gore sto su naveli da im je uzimala agencija 20% sto je bas prevelik procenat. Moje iskustvo s advokatom je 10% i sasvim zadovoljan isplaćenim.
Kad je policijski zapisnik u pitanju javljaš se svom osiguranju ili odabranom advokatu onda oni potražuju taj zapisnik od policije i radi se uviđaj nastale stete na osnovu tog zapisnika.
To je ono što šturo znam oko toga, ali ako nekom treba savjet ili pomoć moze mi se javiti na pp, pa možda mogu pomoći.
- black_adrian
#1237 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Hvala ti na detaljnom objašnjenju
Lijepo je znati, svaki dan sam na cesti i svaki dan izbjegnem bar nekoliko čistih udesa. Nikad ne znam kad može doći do tog, pa i neočekivano tako da u to uđem "potkovan", a ne da me neko tamo izlevati.
Lijepo je znati, svaki dan sam na cesti i svaki dan izbjegnem bar nekoliko čistih udesa. Nikad ne znam kad može doći do tog, pa i neočekivano tako da u to uđem "potkovan", a ne da me neko tamo izlevati.
- Svakodobro!
#1238 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ništa, sretno na cesti.black_adrian wrote: ↑25/11/2021 13:19 Hvala ti na detaljnom objašnjenju![]()
Ja sam malo i iz svog iskustva pisao, posebno za osiguranja - nisam ni ja znao, pa su mi isplatili 180KM za štetu koja je mene izašla pri popravci 350KM. Kasnije za sličnu takvu nezgodu, uz advokata sam naplatio oko 1000KM.
Agencije ne preporučujem, jer one uzmu svoj procenat plus sto plate advokatu, tako da se to krajnjem klijetu ne isplati. Zato ja direktno s advokatom rješavam.
Nadam se da ti neće trebati, al ako zatreba slobodno se javi, što mogu posavjetovati ili pomoći tu sam. Pozdrav.
- Optimist
#1239 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ko ce to od nas ili od strane policije procijeniti da li je neka steta veca ili manja?
Rodjak udario zivotinju na putu, auto na izgled bez ostecenja, osim pukotine na braniku.
Na kraju popravak bio preko 8.000 jer su popucali nosaci LED farova, osteceni senzori, ostecen radar od adaptivnog tempomata itd.
Rodjak udario zivotinju na putu, auto na izgled bez ostecenja, osim pukotine na braniku.
Na kraju popravak bio preko 8.000 jer su popucali nosaci LED farova, osteceni senzori, ostecen radar od adaptivnog tempomata itd.
- black_adrian
#1240 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Hvala, i tebiSvakodobro! wrote: ↑25/11/2021 14:10 Ništa, sretno na cesti.
Ja sam malo i iz svog iskustva pisao, posebno za osiguranja - nisam ni ja znao, pa su mi isplatili 180KM za štetu koja je mene izašla pri popravci 350KM. Kasnije za sličnu takvu nezgodu, uz advokata sam naplatio oko 1000KM.
Agencije ne preporučujem, jer one uzmu svoj procenat plus sto plate advokatu, tako da se to krajnjem klijetu ne isplati. Zato ja direktno s advokatom rješavam.
Nadam se da ti neće trebati, al ako zatreba slobodno se javi, što mogu posavjetovati ili pomoći tu sam. Pozdrav.
Ja sam do sad uglavnom išao preko osiguranja, zadnji put prije 6-7 godina imao udes, preticao neki lik kolonu i falilo mi je 10cm da ga fulim, al nisam mogao, inače bih završio na krovu. Jako sam neiskusno tad postupio, lik mi je "skresao" komplet lijevu stranu, vrtio sam se na putu 2-3 puta u krug dok nisam uspio stabilizovati auto, svom srećom fulio sam stijenu i provaliju, a i ostala auta. A puno auto bilo, još lik htio da bježi, al momci koji su bili iza mene mu nisu dali. Trebao sam tu sve uključit, pretrpljeni strah putnika, itd. Naplatio sam samo 1500KM, pristao na prvu ponudu osiguranja. Nije bilo sad neko auto, uspio sam napravit sve i za manje para al se moglo tu uzeti dosta više sigurno.
Ako, ne daj Bože, šta bude javljam se za savjet i upute.
- Svakodobro!
#1241 Re: NAPLATA OSIGURANJA
To je to druze, osiguranja pošalju sigurno 30% do 50% nizu ponudu kad se sam obratiš, zato se uvijek piše prigovor na prvu ponudu ili ide preko advokata, jer nerijetko osiguranja pristanu na vansudsku nagodbu u tim slučajevima, posebno ako je krivica na jednoj stranci kao što je bio slučaj u tvom primjeru - jer osiguranje ako ode na sud će imati puno veći trošak nego da pristanu na ponudu koju advokat zatraži, plus sto ce platiti sudske troškove i zastupanja.black_adrian wrote: ↑25/11/2021 15:52Hvala, i tebiSvakodobro! wrote: ↑25/11/2021 14:10 Ništa, sretno na cesti.
Nadam se da ti neće trebati, al ako zatreba slobodno se javi, što mogu posavjetovati ili pomoći tu sam. Pozdrav.![]()
Ja sam do sad uglavnom išao preko osiguranja, zadnji put prije 6-7 godina imao udes, preticao neki lik kolonu i falilo mi je 10cm da ga fulim, al nisam mogao, inače bih završio na krovu. Jako sam neiskusno tad postupio, lik mi je "skresao" komplet lijevu stranu, vrtio sam se na putu 2-3 puta u krug dok nisam uspio stabilizovati auto, svom srećom fulio sam stijenu i provaliju, a i ostala auta. A puno auto bilo, još lik htio da bježi, al momci koji su bili iza mene mu nisu dali. Trebao sam tu sve uključit, pretrpljeni strah putnika, itd. Naplatio sam samo 1500KM, pristao na prvu ponudu osiguranja. Nije bilo sad neko auto, uspio sam napravit sve i za manje para al se moglo tu uzeti dosta više sigurno.
Ako, ne daj Bože, šta bude javljam se za savjet i upute.
Važi, ono što mogu pomoći sam tu.
@Optimist - vezano za EU obrazac, zapisnik o oštećenjima se kasnije detaljno radi od strane osiguranja, pa ako se utvrdi veće tako se i potražuje.
-
Soldier0209
#1242 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Poz pisao sam prije par dana gore post pa mozete pronaci uglavnom zvali me juce nakon 5 dana iz moga osiguranja i rekli da mi mogu isplatiti brzu odstetu, za ne baš dobru cijenu, ja sam odbio pa su rekli da cemo onda cekati ponudu od osiguranja koja je bila ta osoba sto me udarila sa autom, pa me zanima da li je ta ponuda od moga osiguranja prva ponuda ili je samo neka fora da oni isplate nesto malo novca pa da se oni "ganjaju" sa drugim osigiranjem oko više novca??
- Svakodobro!
#1243 Re: NAPLATA OSIGURANJA
@Soldier0209
Tvoje osiguranje ne isplaćuje tebi odštetu, vec ponudu koju pošalje drugo osiguranje.
Jedino ako je kasko, tvoje osiguranje ja mislim moze ponuditi neku brzu isplatu do isplate osnovne stete.
To da ti tvoje osiguranje nudi isplatu iskreno po prvi put čujem, to jedino rade agencije kad otkupljuje predmet.
Strpljivo sačekaj osnovnu ponudu, i ako nije razumna piši prigovor, ili moj savjet ti je da kontaktiras advokata koji bi te bolje i više uputio za dalje.
Tvoje osiguranje ne isplaćuje tebi odštetu, vec ponudu koju pošalje drugo osiguranje.
Jedino ako je kasko, tvoje osiguranje ja mislim moze ponuditi neku brzu isplatu do isplate osnovne stete.
To da ti tvoje osiguranje nudi isplatu iskreno po prvi put čujem, to jedino rade agencije kad otkupljuje predmet.
Strpljivo sačekaj osnovnu ponudu, i ako nije razumna piši prigovor, ili moj savjet ti je da kontaktiras advokata koji bi te bolje i više uputio za dalje.
-
Soldier0209
#1244 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Pa i jest rekao brza isplata ali nisam lijepo objasnio, znaci zvala me osoba sto radi u osiguranje gdje sam reg auto u mome gradu, i ponudili mi neku cijenu koja ne bi baš pokrila štetu, ja sam odbio i onda je rekao da cemo cekati ponudu onda od osobe koja me udarila tj njenog osiguranja, e sada me zanima ta ponuda sto su mi vec ponudili da li je to novac od njihovog osiguranja ili su mislili dati novac iz moga osiguranja pa da oni naplate od njihovog hahaha ako ste me skontali.Svakodobro! wrote: ↑25/11/2021 18:20 @Soldier0209
- Svakodobro!
#1245 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Iskreno prije mislim da je ovo drugo da su htjeli preuzeti štetu na sebe pa se kasnije namiriti vjerovatno većim iznosom od suprotne strane. Kazem u principu ne nudi ti tvoje osiguranje, vec druge strane i ti treba biti validna, dakle ako su tako rekli onda slijedeća ponuda koju dobiješ od strane osiguranja suprotne strane je prva i na nju mozes uložiti prigovor.
-
Registarska oznaka
#1246 Re: NAPLATA OSIGURANJA
U federaciji je max isplata steta do 1000KM po EU obrazcu, a u RS je 500KM.
Ja sam imao slucaj, gdje je novi Audi imao udes, mali kontakt, pukao far. Lik uradio EU obrazac, a far za to auto je bio oko 3000KM.
I odbijen bio jer nije zvao policiju, a po novome, imas obavezu zvati policiju i kada kasko naplacujes, zavisno od osiguranja do osiguranja.
Sam procjeni jel treba zvati policiju, ti ako kazs da zelis policijski uvidjaj, oni to moraju uraditi.
Ja sam imao slucaj, gdje je novi Audi imao udes, mali kontakt, pukao far. Lik uradio EU obrazac, a far za to auto je bio oko 3000KM.
I odbijen bio jer nije zvao policiju, a po novome, imas obavezu zvati policiju i kada kasko naplacujes, zavisno od osiguranja do osiguranja.
Sam procjeni jel treba zvati policiju, ti ako kazs da zelis policijski uvidjaj, oni to moraju uraditi.
- Svakodobro!
#1247 Re: NAPLATA OSIGURANJA
@Registarska oznaka naravno, u svakom slučaju bolje je ici s policijskim izvještajem, u ovom gore sto sam pisao ja to i savjetujem svakom. Jer, s policijskim izvještajem lakse je i ici preko advokata ukoliko osiguranje zavlaci stranku, mada se moze angažovati i s eu obrascem ukoliko je bas bezobrazna ponuda osiguranja.
-
jelleMania
#1248 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ja sam po Eu obzascu naplatio 1800 km stete za megan 2 ... doduse policija je izasla na teren i ona mi rekla da se uradi Eu obrazac da taj drugi lik ne bi dobio kaznu ...posto me je udario teskom masinom , a nije imao dokumente za rad s istom ..i da ne bi popusio otkaz bla bla ja sam pristao jer me iskreno zaboli djon ocel on dobiti kaznu ...dosla ponuda od 600 km koju sam odbio i prosljedio advokatu uz predracun ....i nakon mj su mi poslali 1800 km ponudu koju sam prihvatioRegistarska oznaka wrote: ↑26/11/2021 08:21 U federaciji je max isplata steta do 1000KM po EU obrazcu, a u RS je 500KM.
-
Registarska oznaka
#1249 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Da li je Central Osigranje isplatio stetu?jelleMania wrote: ↑26/11/2021 08:51Ja sam po Eu obzascu naplatio 1800 km stete za megan 2 ... doduse policija je izasla na teren i ona mi rekla da se uradi Eu obrazac da taj drugi lik ne bi dobio kaznu ...posto me je udario teskom masinom , a nije imao dokumente za rad s istom ..i da ne bi popusio otkaz bla bla ja sam pristao jer me iskreno zaboli djon ocel on dobiti kaznu ...dosla ponuda od 600 km koju sam odbio i prosljedio advokatu uz predracun ....i nakon mj su mi poslali 1800 km ponudu koju sam prihvatioRegistarska oznaka wrote: ↑26/11/2021 08:21 U federaciji je max isplata steta do 1000KM po EU obrazcu, a u RS je 500KM.
- Svakodobro!
#1250 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Naravno, s advokatom. Kod nas ljudi misle advokat im je skup, 'oderat' ce ih i slicno, a evo iz tvog primjera se vidi kako su osiguranja bezobrazna prema korisnicina dok im se ne obratiš preko advokata.jelleMania wrote: ↑26/11/2021 08:51Ja sam po Eu obzascu naplatio 1800 km stete za megan 2 ... doduse policija je izasla na teren i ona mi rekla da se uradi Eu obrazac da taj drugi lik ne bi dobio kaznu ...posto me je udario teskom masinom , a nije imao dokumente za rad s istom ..i da ne bi popusio otkaz bla bla ja sam pristao jer me iskreno zaboli djon ocel on dobiti kaznu ...dosla ponuda od 600 km koju sam odbio i prosljedio advokatu uz predracun ....i nakon mj su mi poslali 1800 km ponudu koju sam prihvatioRegistarska oznaka wrote: ↑26/11/2021 08:21 U federaciji je max isplata steta do 1000KM po EU obrazcu, a u RS je 500KM.