Misljenja sam da ih Scepo jebe jer je on vedrio i oblacio u rudnicima. Njegovi ljudi su usli u koncern i stvaraju probleme EPBIH.ZyzzSar wrote: ↑24/11/2021 17:14oni vec i imaju vece plate od mozda i vecine doktora u drzavichannel10 wrote: ↑24/11/2021 17:06 Smirili su se 3-4 mjeseca i evo ih opet. Daj jos.
Malo macku i teleca glava. A sve nepismeni seljak i htjelo bi imati platu kao doktor, a niko u skolu nije isao.
E evo nam je sve donijela politika privatnih skola i degradiranje znanja na ustrb stranke. Polupismeni ljudi bi da odlucuju sta ce i kako ce. Neko ih opasno poptpucava i rara i to su vjerovatno ljudi koji su se iz rudnika infiltrirali u upravu EPBIH.
Prosječna plata ljekara opće prakse u FBiH kreće se od 1.080 do 1.180 KM, a specijaliste od 1.340 do 1.470 KM
ovo je jadno, 6 godina se skolovati, i raditi za ovu bijedu
Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Moderator: anex
-
channel10
#426 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Last edited by channel10 on 24/11/2021 17:49, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#427 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Tema je da ne može praviti pitu od govana. Ako posluješ godišnje s minus 40 miliona i perspektivom daljeg pogoršanja finansijske situacije, ne možeš povećavati plate. Pare ne izlaze iz magičnog šešira.dječak sa šibicama wrote: ↑24/11/2021 17:31 Nije ovdje tema zasluzuju li oni i 5000 platu, tema je da protestvuju sa nerealnim zahtjevima, da traze minimalnu platu 1000 km i da im je malo i 1600 ili 1800 a sve se predstavlja kao strajk gladnih rudara. Pa bas i nisu gladni.
Ja podrzavam rudare, ali ovdje definitivno nisu u pravu, jos ako im se i povecava licni dohodak pa koga onda prave budalama.
Nisu u pravu zato sto bi njihov protest mogao znaciti redukcije struje, u 21 vijeku. Suma sumarum, izasli na ulicu da ucjenjuju, po cemu se onda razlikuju od taksista koji blokiraju ulice ili bilo koga ko blokira ulice u glavnom gradu, da bi ucjenjivao nekoga za neke svoje zahtjeve.
Konacno, zasto bi ja placao jos veci racun za struju, a da bi rudar imao jos vecu platu. U ovoj raspaloj drzavi samo se redaju sa ucjenama, zahtjevima, prohtjevima, a niko jos nije izasao na ulicu da zahtjeva smanjenje prihoda drzavnim uhljebima. Da ne govorim o izborima, svi oni izadju na izbore pa zaokruze lopova.
- _Reds_
#428 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Nisu rudari krivi za niske plate, pa neka oni imaju i 100.000 KM platu, ako istu mogu zraditi. Ako je ne mozes zaraditi, ne mozes je ni imati.
Ako ti je malo cijena koju pordaju EP, prodaj nekom drugom. Te rudnike je davno trebalo prodati., ali vjerovatno to niko neće ni kupiti, kad je dug veći od imovine.
Dakle posluj na trzistu, opstani ili propadni. To vazi za sve druge firme.
Ako ti je malo cijena koju pordaju EP, prodaj nekom drugom. Te rudnike je davno trebalo prodati., ali vjerovatno to niko neće ni kupiti, kad je dug veći od imovine.
Dakle posluj na trzistu, opstani ili propadni. To vazi za sve druge firme.
Last edited by _Reds_ on 24/11/2021 17:39, edited 1 time in total.
-
KraljicaIzJajca
#429 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Ako EP uopće ima novaca kupovati uveženi ugalj, neka zatvore rudnike u BiH.channel10 wrote: ↑24/11/2021 17:29Sad su vjerovatno napravili problem u trenutnom radu TE-a, ali ako su u EP pametni sad je vrijeme da dugorocno rijese problem nabavke uglja iz inostranstva i time stave tacku na problem rudnika, pa neka rudari mami svojoj kopaju ugalj kad je njima cejf.
Znaci druze to sto podhebavas nije smijesno i to se samo rudarima moze obiti o glavu![]()
Nisu ljudi u poziciji da ucjenjuju, a to upravo rade i tu vidis svu pamet i bijedu sa njihove strane.
Da vidimo tko je u boljoj poziciji, EP ili rudari koji rade u groznim uslovima.
-
KraljicaIzJajca
#430 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Filozofe, nije ekonomija za tebe. Nisi se uopće upitao o uzrocima minusa.ExNihilo wrote: ↑24/11/2021 17:37Tema je da ne može praviti pitu od govana. Ako posluješ godišnje s minus 40 miliona i perspektivom daljeg pogoršanja finansijske situacije, ne možeš povećavati plate. Pare ne izlaze iz magičnog šešira.dječak sa šibicama wrote: ↑24/11/2021 17:31 Nije ovdje tema zasluzuju li oni i 5000 platu, tema je da protestvuju sa nerealnim zahtjevima, da traze minimalnu platu 1000 km i da im je malo i 1600 ili 1800 a sve se predstavlja kao strajk gladnih rudara. Pa bas i nisu gladni.
Ja podrzavam rudare, ali ovdje definitivno nisu u pravu, jos ako im se i povecava licni dohodak pa koga onda prave budalama.
Nisu u pravu zato sto bi njihov protest mogao znaciti redukcije struje, u 21 vijeku. Suma sumarum, izasli na ulicu da ucjenjuju, po cemu se onda razlikuju od taksista koji blokiraju ulice ili bilo koga ko blokira ulice u glavnom gradu, da bi ucjenjivao nekoga za neke svoje zahtjeve.
Konacno, zasto bi ja placao jos veci racun za struju, a da bi rudar imao jos vecu platu. U ovoj raspaloj drzavi samo se redaju sa ucjenama, zahtjevima, prohtjevima, a niko jos nije izasao na ulicu da zahtjeva smanjenje prihoda drzavnim uhljebima. Da ne govorim o izborima, svi oni izadju na izbore pa zaokruze lopova.
- _Reds_
#431 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Ova Kraljica je vjerovatno jedna od ovih sa ovog spiska.
-
channel10
#432 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Pa izgleda da se sa lopovima drugacije ne moze obracunati.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#433 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Pa neka onda da otkaz ako ne valjadonnie_darko wrote: ↑24/11/2021 17:24Pogledajte pa onda komentarisite!!! Rudarima je i 2000km malo koliko zasluzuju!!!
https://fb.watch/9u85ovRkCC/
Ne znam kakav je to sado mazo mozak??? Nista ne valja ali ipak sam tu, ma nemoj... Imaju oni tu svoju racunicu
Fali radne snage u svim drugim segmentima
Last edited by mk ultra on 24/11/2021 17:45, edited 1 time in total.
-
Sydnor
#434 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Evo komentar jednog radnika EP BiH, da vidimo i drugo mišljenje.
Ja ti kao uposlenik Elektroprivrede kažem da je pripajanje rudnika EPBiH napravilo nemjerljivu štetu samo EPBiH i prijašnjim radnicima iste.
Pouzdano znam da tehničari i inžinjeri Rudnika vode kolo oko ovih protesta i da su rudari tu samo koloteralna šteta. Fino im je rečeno koliko treba uglja da bi se imalo neometano snabdijevanje el. energije i oni to nisu u stanju omogućiti. Kada im je rečeno da će zbog neispunjavanja obaveza da se ide na raskid ugovora i na smanjenje plaća, nastao je haos. I opet su isfrizirali da će se rudarima smanjiti plaće i izmanipulisali ih.
Andelija je katastrofa od direktora, poltron klasični koji nema pojma kako se dobija el. energija kamo li šta visše ali je EPBiH najjača firma u državi i firma sa najmanjim gubicima iste te el energije na balkanu. Naša el mreža je najstabilnija daleko sa gotovo nikako prekida u snabdijevanju korisnika. Najmanja nam je cijena el energije u evropi i opet se za domaćinstva neće podizati cijena energije a privrednici će imati poticaj od države za poskupljenja tako da i njima neće doći do poskupljenja.
Nažalost, ali pripajanje rudnika koncernu EPBiH je najgora stvar koja je mogla zadesiti ovu firmu. Rudnici su na izdisaju zbog ogromnog nepotizma i nekontrolu u zapošljavanju administracije. Pouzdano, od kako su pripojeni Rudnici EPBiH-e plata im je povećana, skoro za duplo, svima i rudarima i inžinjerima. Dok zaposlenicima EPBiH su posljednje povećanje dobili prije 20 godina (da, vjerovali ili ne).
Igre su puno veće nego sto se misli, a pojedinci se služe rudarima kao najosjetljivijim djelom naseg drustva.
Da se razumijemo kada rudar kaze da sada ima 1000 KM platu, to nije 1000 KM. To je 1000 KM plate(plus 0,3% od cifre plate na platu nakon svake godine provedene u firmi, plus 20 % na platu zbog uslova rada), 300 KM toplog obroka, 52 KM karta. Sada neka se izračuna kolika je to plata.
Ja kao inžinjer koji radim punih 9 godina u toj najjačoj firmi u državi imam 600 KM veću platu rudara i logično nemam procenat na uslove rada.
Ovo je smiješno kako se politizira sa ovom firmom koja sada mora i da uveže penziono i zdravstveno osiguranje svih onih radnika gdje imaju 70% višak ljudstva zbog nesavjesnog poslovanja idio.ta od prethodnih direktora rudara.
Dat ću primjer još jedan za kraj. EPBiH sa svim svojim podružnicama iz raznih gradova i sa svojim termo elektranama je imala prije pripajanja rudnika koncernu oko 3600 radnika. Nakon što su se rudnici pripojili a mnogi vidjeli šansu za uhljebljavanjem, EPBIH sada ima oko 5600 radnika.
Jadno, ali se ljudima predstavlja i servira jedna stvar a realnost je puno drugacija.
Lijep pozdrav.
-
bob_1921
#435 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
moze biti to za povecanje al vise mislim da im je elektroprivreda rekla dosta vise, njima ne kasne plate kad kasni 3,4 dana najave strajk a rijese sto dobiju pozajmicu od elektroprivrede i tako godinama, vjerovatno nema vise, elektroprivreda im napravila sistematizaciju, rezi troskove, posluj kako treba pa se radi toga nadigli jbga svako ima pravo da protestuje ...dječak sa šibicama wrote: ↑24/11/2021 17:21Znam da su od dana kad su "uvezani" sa EP dobili solidna i sigurna primanja, ne znam kolika ali sjecam se kad se to dogodilo.
Elem, ja sam mislio da je njima zaista neko spustio platu na 500 i nesto km, ali sad vidim da oni izadju dobro preko milju maraka.
Ako je to istina, ovi njihovi zahtjevi su teski bezobrazluk. Sve vise vjerujem da je cilj "protesta" povecati cijenu struje.
-
swanfilter
#436 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Koliko je tona uglja?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#437 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Dobro je, nisi rekla "tupane"KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:41 Filozofe, nije ekonomija za tebe. Nisi se uopće upitao o uzrocima minusa.
-
KraljicaIzJajca
- ZyzzSar
#439 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
sve istinaSydnor wrote: ↑24/11/2021 17:45 Evo komentar jednog radnika EP BiH, da vidimo i drugo mišljenje.
Ja ti kao uposlenik Elektroprivrede kažem da je pripajanje rudnika EPBiH napravilo nemjerljivu štetu samo EPBiH i prijašnjim radnicima iste.
Pouzdano znam da tehničari i inžinjeri Rudnika vode kolo oko ovih protesta i da su rudari tu samo koloteralna šteta. Fino im je rečeno koliko treba uglja da bi se imalo neometano snabdijevanje el. energije i oni to nisu u stanju omogućiti. Kada im je rečeno da će zbog neispunjavanja obaveza da se ide na raskid ugovora i na smanjenje plaća, nastao je haos. I opet su isfrizirali da će se rudarima smanjiti plaće i izmanipulisali ih.
Andelija je katastrofa od direktora, poltron klasični koji nema pojma kako se dobija el. energija kamo li šta visše ali je EPBiH najjača firma u državi i firma sa najmanjim gubicima iste te el energije na balkanu. Naša el mreža je najstabilnija daleko sa gotovo nikako prekida u snabdijevanju korisnika. Najmanja nam je cijena el energije u evropi i opet se za domaćinstva neće podizati cijena energije a privrednici će imati poticaj od države za poskupljenja tako da i njima neće doći do poskupljenja.
Nažalost, ali pripajanje rudnika koncernu EPBiH je najgora stvar koja je mogla zadesiti ovu firmu. Rudnici su na izdisaju zbog ogromnog nepotizma i nekontrolu u zapošljavanju administracije. Pouzdano, od kako su pripojeni Rudnici EPBiH-e plata im je povećana, skoro za duplo, svima i rudarima i inžinjerima. Dok zaposlenicima EPBiH su posljednje povećanje dobili prije 20 godina (da, vjerovali ili ne).
Igre su puno veće nego sto se misli, a pojedinci se služe rudarima kao najosjetljivijim djelom naseg drustva.
Da se razumijemo kada rudar kaze da sada ima 1000 KM platu, to nije 1000 KM. To je 1000 KM plate(plus 0,3% od cifre plate na platu nakon svake godine provedene u firmi, plus 20 % na platu zbog uslova rada), 300 KM toplog obroka, 52 KM karta. Sada neka se izračuna kolika je to plata.
Ja kao inžinjer koji radim punih 9 godina u toj najjačoj firmi u državi imam 600 KM veću platu rudara i logično nemam procenat na uslove rada.
Ovo je smiješno kako se politizira sa ovom firmom koja sada mora i da uveže penziono i zdravstveno osiguranje svih onih radnika gdje imaju 70% višak ljudstva zbog nesavjesnog poslovanja idio.ta od prethodnih direktora rudara.
Dat ću primjer još jedan za kraj. EPBiH sa svim svojim podružnicama iz raznih gradova i sa svojim termo elektranama je imala prije pripajanja rudnika koncernu oko 3600 radnika. Nakon što su se rudnici pripojili a mnogi vidjeli šansu za uhljebljavanjem, EPBIH sada ima oko 5600 radnika.
Jadno, ali se ljudima predstavlja i servira jedna stvar a realnost je puno drugacija.
Lijep pozdrav.
-
channel10
#440 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Nisu dobri sa mozgom pa stvaraju porodicne tradicije ili ?KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:35Rudari rade taj posao poput porodične tradicije.
Čišćenje ulice nije sramota, to je posao.
Nisu rudari krivi za niske plate VSS. Imamo zanatlije, isto prave više novaca od VSS.
Bas zato sto nisu krivi treba ispraviti greske i platiti ljude koji su skole zavrsavali, a ne ovako...
- ExNihilo
#441 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Para nema, shvataš? Nema ih u Rudniku, nema ih u Elektroprivredi, nema ih u budžetu. Jedini način da ti još komfornije i s većom satnicom pišeš o sisama i guzicama po forumu u toku radnog vremena jeste dramatičan udar na bazičnu egzistenciju svakog građanina ove države.KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:41Filozofe, nije ekonomija za tebe. Nisi se uopće upitao o uzrocima minusa.
-
KraljicaIzJajca
#442 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Bobi wrote: ↑24/11/2021 17:46Dobro je, nisi rekla "tupane"KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:41 Filozofe, nije ekonomija za tebe. Nisi se uopće upitao o uzrocima minusa.![]()
On nije glup, ali me nervira.
- _Reds_
#443 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Kome god ne valja, neka napusti, koliko ih je napustilo ?KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:46Rudnik Breza koristi lift još iz perioda drugog svijetskog rata. Da vidim koliko bi vas sišli istim u jamu.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#444 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Zovi ga na kafu, duša od čovjeka, prije nego sto ga dystopia skonta
-
KraljicaIzJajca
#445 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
A zašto nema para?ExNihilo wrote: ↑24/11/2021 17:48Para nema, shvataš? Nema ih u Rudniku, nema ih u Elektroprivredi, nema ih u budžetu. Jedini način da ti još komfornije i s većom satnicom pišeš o sisama i guzicama po forumu u toku radnog vremena jeste dramatičan udar na bazičnu egzistenciju svakog građanina ove države.KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:41
Filozofe, nije ekonomija za tebe. Nisi se uopće upitao o uzrocima minusa.
Ne budi nježni grubijan, cijeli dan sam posvetila našim rudarima.
-
KraljicaIzJajca
#446 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
- ZyzzSar
#447 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
mozda jer su rudnici puni uhljeba, je li moze biti da je to razlogKraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:50A zašto nema para?ExNihilo wrote: ↑24/11/2021 17:48
Para nema, shvataš? Nema ih u Rudniku, nema ih u Elektroprivredi, nema ih u budžetu. Jedini način da ti još komfornije i s većom satnicom pišeš o sisama i guzicama po forumu u toku radnog vremena jeste dramatičan udar na bazičnu egzistenciju svakog građanina ove države.![]()
-
KraljicaIzJajca
#448 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
Genijalno riješenje_Reds_ wrote: ↑24/11/2021 17:49Kome god ne valja, neka napusti, koliko ih je napustilo ?KraljicaIzJajca wrote: ↑24/11/2021 17:46
Rudnik Breza koristi lift još iz perioda drugog svijetskog rata. Da vidim koliko bi vas sišli istim u jamu.
-
KraljicaIzJajca
#449 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost
-
channel10