Može ljudino, zvat ćemo i dystopiu
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ExNihilo
#55652 Re: Zeničani
Ma kakva dystopija, bez nje nama dvojici ostane više, a ZS je svakako Mos Eisley i nije za ženska.
- Kikibombona
#55653 Re: Zeničani
Jes', branim ga tako sto sam napisao da je SDA okot, da ga boli kurac je li gradjanima hladno i imaju li novca da plate racune za vodu, da ga nije briga za gradjane itd. Ne daj boze da tebe neko ovako brani, ne bi valjalo.
Ako ces otvoreno, za mene je nova toplana spas. Nema 400 tona uglja dnevno da razvaljuje pluca meni i mojim mladim članovima porodice. Nova toplana nije zaduzila grad a tako ni mene. Grijem se na konvektore. Dakle, ako gledam sebicno, ovo je fenomenalan dil za mene.
Kao drustveno odgovorna osoba, koja nema osjecaj pakosti jer su nekome radijatori hladni, spreman sam sa svima vama izaci na proteste i jebati mater vakufskom cobanu. Pa neka on onda pritisce Mehtu i sudove.
- muhafuca
#55654 Re: Zeničani
ma pusti ba, ne mozes sa ovim botovima SDA na kraj izac, dok ne pocnes hvalit SDAKikibombona wrote: ↑21/11/2021 14:16Jes', branim ga tako sto sam napisao da je SDA okot, da ga boli kurac je li gradjanima hladno i imaju li novca da plate racune za vodu, da ga nije briga za gradjane itd. Ne daj boze da tebe neko ovako brani, ne bi valjalo.![]()
Ako ces otvoreno, za mene je nova toplana spas. Nema 400 tona uglja dnevno da razvaljuje pluca meni i mojim mladim članovima porodice. Nova toplana nije zaduzila grad a tako ni mene. Grijem se na konvektore. Dakle, ako gledam sebicno, ovo je fenomenalan dil za mene.
Kao drustveno odgovorna osoba, koja nema osjecaj pakosti jer su nekome radijatori hladni, spreman sam sa svima vama izaci na proteste i jebati mater vakufskom cobanu. Pa neka on onda pritisce Mehtu i sudove.
sve ispod toga je za njih "podrska Kasumovicu"
-
channel10
#55656 Re: Zeničani
Kako izlazite sami na cistac sa takvim postovimamuhafuca wrote: ↑21/11/2021 14:22ma pusti ba, ne mozes sa ovim botovima SDA na kraj izac, dok ne pocnes hvalit SDAKikibombona wrote: ↑21/11/2021 14:16
Jes', branim ga tako sto sam napisao da je SDA okot, da ga boli kurac je li gradjanima hladno i imaju li novca da plate racune za vodu, da ga nije briga za gradjane itd. Ne daj boze da tebe neko ovako brani, ne bi valjalo.![]()
sve ispod toga je za njih "podrska Kasumovicu"
A ti se samo vrati na predizborne postove pa vidi "za koga" sam "shiljio"
- Zaitsev
#55657 Re: Zeničani
Potpisao je Fujdo svašta nešto. Kvaka je što njegov potpis njemu ništa ne znači, a ne nekom drugom. Čovjek koji je spreman javno dati svoj lični stav pa se onda popišati po istom. Čovjek koji je za rukav doveo Olguna i javno se hvalio time i predstavljao se kao spasilac, pa onda za govornicom rekao da se mora ispitati ko je doveo tog Olguna. Čovjek koji javno kaže i zakune se za toplanu, pa fijasko pravda riječima kako MU podmeću i kao tobože njemu nešto ne daju. Čovjek koji kao gradonačelnik Zenice, nikad nije prošetao gradom. Čovjek koji kaže da šta god GV u kojem ima većinu, odluči, on neće poštovati… Pa kako vas nije stid i dalje stajati uz njega? SDA je do njega bilo najveće zlo u gradu, ali 25 godina njihovog karanja je NULA za ovo što je on uradio u nepuna dva mandata. Sjeme mu se zatrlo!Kikibombona wrote: ↑21/11/2021 12:45Kasumovic je potpisao odlican ugovor sa Mittalom, najbolji za Zenicu od rata naovamo. Mittal je dnevno u staroj toplani, u zimskom periodu, przio izmedju 400 i 500 tona uglja dnevno. Ne treba govoriti kakva je to katastrofa za nasa pluca. Uz to, stara toplana je bila gotova, na korak od potpunog raspada i trajnog gasenja.channel10 wrote: ↑21/11/2021 12:31Nema nista od toga. Narod ce sve istrpiti i niko se nece pobuniti.
Mittal, Grijanje I gradonacelnik ce na sve mogu nacine pokusati smanjiti period od 7 godina koji su sami donijeli, a u vezi iste cijene grijanja tokom tog perioda.
Nivelisanje ce odraditi na nacin da ce umanjiti grijanje dok su cijene plina visoke, tako da cemo imati grijanje u skladu sa trenutnom cijenom plina.
Nakon odredjenog perioda, kad istekne period od minus 7 godina i kad povise cijene grijanja, tada ce narod poceti napustati ovaj vid grijanja i preci na nesto drugo.
Realno, lik je lopov jbg(gradonacelnik) jer cim mu se ugroze prihodi, odnosno ulaz, on je spreman na sve pa i vodjenje firme u stecaj samo da je skine sa sebe.
Cim sam ugrozi poslovanje svoje firme onda ide poskupljenje usluge da se to dovede u red i tu se vidi da ga boli qrc za bilo kim osim za sebe. Nikakav on nije ekonomski mag...
Dakle, za mala ulaganja grad je dobio novu toplanu. Da je mi sami pravimo koštala bi 50+ miliona uz brutalne cijene prirodnog plina sto bi bilo neizdrživo za grad i gradjane.
Ovako imamo novu toplanu i odlican ugovor na 7 godina. Valjda ova drzava ima kakvu takvu vladu i sudove da se pobrinu za interese grada i gradjana ako vec gradonacelnik ne bude htio... Ili, valjda u ovom gradu ima jedna pametna glava koja ce uciniti sto je potrebno da se ugovor postuje. Ako nema niko pametan i dobronamjeran, onda bolje da nas nema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#55658 Re: Zeničani
-
doff
#55659 Re: Zeničani
A đe je taj Ugovor, zašto nam je svima nedostupan? Hajde što je nama nedostupan, ali zašto je i vijećnicima?Kikibombona wrote: ↑21/11/2021 12:45
Kasumovic je potpisao odlican ugovor sa Mittalom, najbolji za Zenicu od rata naovamo. Mittal je dnevno u staroj toplani, u zimskom periodu, przio izmedju 400 i 500 tona uglja dnevno. Ne treba govoriti kakva je to katastrofa za nasa pluca. Uz to, stara toplana je bila gotova, na korak od potpunog raspada i trajnog gasenja.
Dakle, za mala ulaganja grad je dobio novu toplanu. Da je mi sami pravimo koštala bi 50+ miliona uz brutalne cijene prirodnog plina sto bi bilo neizdrživo za grad i gradjane.
Ovako imamo novu toplanu i odlican ugovor na 7 godina. Valjda ova drzava ima kakvu takvu vladu i sudove da se pobrinu za interese grada i gradjana ako vec gradonacelnik ne bude htio... Ili, valjda u ovom gradu ima jedna pametna glava koja ce uciniti sto je potrebno da se ugovor postuje. Ako nema niko pametan i dobronamjeran, onda bolje da nas nema.
Daj molim te, obznani ga ti, kad već znaš da je odličan....
- Kikibombona
#55660 Re: Zeničani
A znaci li potpis SDA pravosudju? U kojem kurtonu od drzave mozes ignorisati potpis ili ugovor? U normalnim drzavama sudovi degradiraju predsjednike i premijere a kod nas ne mogu pisljivog gradonacelnika?Zaitsev wrote: ↑21/11/2021 16:41Potpisao je Fujdo svašta nešto. Kvaka je što njegov potpis njemu ništa ne znači, a ne nekom drugom. Čovjek koji je spreman javno dati svoj lični stav pa se onda popišati po istom. Čovjek koji je za rukav doveo Olguna i javno se hvalio time i predstavljao se kao spasilac, pa onda za govornicom rekao da se mora ispitati ko je doveo tog Olguna. Čovjek koji javno kaže i zakune se za toplanu, pa fijasko pravda riječima kako MU podmeću i kao tobože njemu nešto ne daju. Čovjek koji kao gradonačelnik Zenice, nikad nije prošetao gradom. Čovjek koji kaže da šta god GV u kojem ima većinu, odluči, on neće poštovati… Pa kako vas nije stid i dalje stajati uz njega? SDA je do njega bilo najveće zlo u gradu, ali 25 godina njihovog karanja je NULA za ovo što je on uradio u nepuna dva mandata. Sjeme mu se zatrlo!
Zenica zasluzuje Kasumovica i mozda goreg od njega. U ovom gradu nema nijedan intelektualac koji ce podici glas protiv losih poteza vlasti. Grad od 100k bez ijednog intelektualca (jedino, eto, Lemeš), hejjj?
SDA sistem vrijednosti je UBIO mentalitet naroda. Smece narod zasluzuje govno gradonacelnika. A sve ovo sto imamo danas je POSLJEDICA nakaradne vjersko-lopovske SDA ideologije.
- Kikibombona
#55661 Re: Zeničani
Ne znam druze, ali imam nove informacije... doduse od radnika sa drugog pogona u Mittalu, tako da ne mogu reci da je 100% provjereno.
Stara toplana je ugasena, to je info iz prve ruke. Dakle, danas prema gradu i Mittalu gura iskljucivo nova toplana.
...
On mi je rekao, a njemu neko iz toplane (uzeti sa dozom rezerve), da ovo vrijeme gura manja turbina... nije mi znao reci koje snage. Ove sad sedmice pokrecu novu turbinu koja je, kako on kaze, trostruko jaca. I rekao mi je da nova toplana ima tri kotla, ali da trenutno rade dva. Na ovoj temi se u par navrata pisalo da treceg kotla nema nikako. E sad, nisam siguran sta je istina. Saznat ce se... ali si generalno u pravu da je ovom projektu falilo transparentnosti.
...
Ako se ispostavi da imaju mnogo jacu turbinu, veceg kapaciteta, koja ce potpuno zadovoljiti potrebe grada, Kasumovicu treba dici spomenik. To Ce se pokazati kao ubjedljivo najbolji projekat u gradu od sticanja nezavisnosti BiH. Uskoro ćemo sve saznati, vece za mjesec dana kada slozi minus...
-
Nivelacija
#55662 Re: Zeničani
On mi je rekao, a njemu neko iz toplane (uzeti sa dozom rezerve)
-
veliki_ah
#55663 Re: Zeničani
Moze li neko sumirati i nabrojati sve jarane od kikija 
Ja mislim da je po informisanosti drustva rame uz rame sa DP
Ja mislim da je po informisanosti drustva rame uz rame sa DP
- Kikibombona
#55664 Re: Zeničani
Upravo suprotno, ja sam totalno neiformisan. Moguce je da najslabije poznajem politicke prilike u Zenici kao i danasnje ugledne Zenicane od svih forumasa. Recimo, na ovoj temi sam cuo za Percu, nemam blage veze kako covjek izgleda, a po komentarima ovdje lik je prvi do Fude.
Jedine informacije koje sam ovdje ikada iznio su vezane za toplanu. I te informacije su 100% tacne jer su dobijene od ozbiljnog covjeka, moga visdecenijskog poznanika. Detalj sa trecim kotlom i jacom turbinom mi je rekao lik koji ne radi tamo, ali zna covjeka koji radi. I zato sam rekao da info treba uzeti sa rezervom.
i to su jedine informacije o Zenici koje sam ja iznio u ovih 7-8 godina forumskog bitisanja.
-
kuglanje_ze
#55665 Re: Zeničani
Pričala tetka od havera, čija sestra se druži s jednom što šiša dijete poznanika koje ide u razred sa djetetom glavnog inžinjera u toplani.Nivelacija wrote: ↑21/11/2021 21:20On mi je rekao, a njemu neko iz toplane (uzeti sa dozom rezerve)![]()
- Kikibombona
#55666 Re: Zeničani
Izguglao sam, bruka vise postavljati pitanja covjeku, moze pomisliti da imam skrivene namjerekuglanje_ze wrote: ↑22/11/2021 13:08Pričala tetka od havera, čija sestra se druži s jednom što šiša dijete poznanika koje ide u razred sa djetetom glavnog inžinjera u toplani.
...
Nova Toplana ima dva turbogeneratora, snage 25MW i 7MW
https://zenica.arcelormittal.com/~/medi ... %20bos.pdf
Dakle, covjek mi je rekao da je radila manja a da ove sedmice startaju vecu, od 25MW, sto ce biti vise nego dovoljno za potrebe grada, ako Mittal ne bude stedio na plinu, a ipak ne vjerujem da mogu biti tako bahati.
Saznat cemo vec ove sedmice, pa se javite kakvo je grijanje.
-
kuglanje_ze
#55667 Re: Zeničani
Kod nas u Sarajevu grijanje je sjajno. Po kući uglavnom hodam u šorcu i majici kratkih rukava.Kikibombona wrote: ↑22/11/2021 14:19Izguglao sam, bruka vise postavljati pitanja covjeku, moze pomisliti da imam skrivene namjerekuglanje_ze wrote: ↑22/11/2021 13:08
Pričala tetka od havera, čija sestra se druži s jednom što šiša dijete poznanika koje ide u razred sa djetetom glavnog inžinjera u toplani.![]()
...
Nova Toplana ima dva turbogeneratora, snage 25MW i 7MW
https://zenica.arcelormittal.com/~/medi ... %20bos.pdf
Dakle, covjek mi je rekao da je radila manja a da ove sedmice startaju vecu, od 25MW, sto ce biti vise nego dovoljno za potrebe grada, ako Mittal ne bude stedio na plinu, a ipak ne vjerujem da mogu biti tako bahati.![]()
Saznat cemo vec ove sedmice, pa se javite kakvo je grijanje.
Hvala na pitanju
- Kikibombona
#55668 Re: Zeničani
Sjajno je kada vlada KS, koja ima veci budzet nego ZDK, TK i SBK zajedno (SDA sektaska politika 'sve pare u Sarajevo'), subvencionise kupovinu plina. I opet su duzni do guse.kuglanje_ze wrote: ↑22/11/2021 15:50Kod nas u Sarajevu grijanje je sjajno. Po kući uglavnom hodam u šorcu i majici kratkih rukava.
Hvala na pitanju
Da niste povlasteni u odnosu na druge gradjane BiH placali bi duplo vece racune za grijanje.
- ExNihilo
#55669 Re: Zeničani
https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravni- ... /211122142
Je l' se to nije imalo para da se naprave 3D grbovi pa se isprintalo u boji u kopirnici preko puta, zalijepilo na zid, i nazvalo projektom?
Je l' se to nije imalo para da se naprave 3D grbovi pa se isprintalo u boji u kopirnici preko puta, zalijepilo na zid, i nazvalo projektom?
- phillie
#55670 Re: Zeničani
Puno bolja ideja ovo sa 3D grbovima (ako se ne varam, na Masinstvu su radili neke 3D grbove), a ovi grbovi su rucno radjeni. Jaran mi pricaoExNihilo wrote: ↑22/11/2021 22:09 https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravni- ... /211122142
PS. Al - projekat? pa jbg,
-
kuglanje_ze
#55671 Re: Zeničani
Preseli u Sarajevo pa budi i ti povlašten. Šta cviliš više, mantraš u krug istu priču, aktiviraj se u politici i mjenjaj stvari...Kikibombona wrote: ↑22/11/2021 19:29Sjajno je kada vlada KS, koja ima veci budzet nego ZDK, TK i SBK zajedno (SDA sektaska politika 'sve pare u Sarajevo'), subvencionise kupovinu plina. I opet su duzni do guse.kuglanje_ze wrote: ↑22/11/2021 15:50Kod nas u Sarajevu grijanje je sjajno. Po kući uglavnom hodam u šorcu i majici kratkih rukava.
Hvala na pitanju
Da niste povlasteni u odnosu na druge gradjane BiH placali bi duplo vece racune za grijanje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#55672 Re: Zeničani
Joj kako je ovom mentolu Huseinspahicu vuna sto nema price o drzavnosti bez crvene zvijezdeExNihilo wrote: ↑22/11/2021 22:09 https://www.klix.ba/vijesti/bih/pravni- ... /211122142
- cenecimoveocino
#55673 Re: Zeničani
Bolje bi bilo da se smanje upisne kvote na pravnom, trenutno je oko 450 pravnika na birou. Zasto se forsira nesto od cega mlad covjek kada zavrsi nece imati siguran posao u struci niti ce sebi osigurati egzistenciju?
Pod hitno je potrebno promijeniti upisnu politiku i podstaknuti mlade da studiraju nesto od cega ce sutra moci zivjeti i baviti se time. Otvaranje softverskog inzinjerstva je pun pogodak.
Potrebno je sistemski obilaziti sve srednje skole u kantonu te predstaviti uceniku cetvrte godine realnost trzista rada, dati mu smjernice i savjete sta da studira ako ga studiranje zanima, a ne da se hvata za glavu kad zavrsi ovaj fakultet ili neki slican njemu. Ohrabriti mlade da upisuju tehnicka zanimanja, smanjiti cijene studija i povecati upisne kvote, pogotovo za medicinski fakultet tj. opcu medicinu. Mnogi srednjoskolci upsiuju ovaj faks jer nema matematike, upravo tu treba reagovat i objasnit mladom covjeku da moze sve savladat svojom voljom i da nije tragedija ako studira i par godina duze jer ce mu se isplatiti.
Mozda da se odobre od strane kantona dodatni besplatni casovi fizike/matematike za sve studeente koji imaju problema s istim, time ces ga ohrabrit da upise tehnicki fax i ako je uporan mora zavrsit, jer je puno korisniji drustvu
nego da sjedi na birou sa prakticno diplomom koja ga nevodi nicemu. Samo ga tjeras da se prekvalifikuje i ode iz ove drzave.
Dovoljno je 40 ili cak 30 pravnika godisnje da se odobri za upis, a da se mene pita ja bih ga smanjio na 10. Ako vec srednjoskolac planira upisati pravo bez roditelja ili rodbine koji nisu notari/advokati ili imaju firmu gdje moze nastaviti raditi, ili eventualno nekoga ko ce politickom linijom da ga zaposli u javni sektor, predstaviti mu brojke sa biroa a ne da ih postane svjestan kada diplomira. Koliko se samo mojih kolega hvata za glavu sada kada su ovo zavrsili.
Bolje je medicinu studirati 10 godina i poslije imati siguran i stabilan posao nego ovo gdje samo par svrsenika uspije pronaci posao u struci i zivjeti od njega. Pa jedan od te dvojice momaka koji su to napravili je godinu ipo na birou i jos mu obecano radno mjesto na fakultetu s prosjekom malo iznad 8, bar tako se hvalio. I onda neko od mojih kolega koji imaju 9 i vise sa poveljama dekana koji zele konkurisat cuju to
Pod hitno je potrebno promijeniti upisnu politiku i podstaknuti mlade da studiraju nesto od cega ce sutra moci zivjeti i baviti se time. Otvaranje softverskog inzinjerstva je pun pogodak.
Potrebno je sistemski obilaziti sve srednje skole u kantonu te predstaviti uceniku cetvrte godine realnost trzista rada, dati mu smjernice i savjete sta da studira ako ga studiranje zanima, a ne da se hvata za glavu kad zavrsi ovaj fakultet ili neki slican njemu. Ohrabriti mlade da upisuju tehnicka zanimanja, smanjiti cijene studija i povecati upisne kvote, pogotovo za medicinski fakultet tj. opcu medicinu. Mnogi srednjoskolci upsiuju ovaj faks jer nema matematike, upravo tu treba reagovat i objasnit mladom covjeku da moze sve savladat svojom voljom i da nije tragedija ako studira i par godina duze jer ce mu se isplatiti.
Mozda da se odobre od strane kantona dodatni besplatni casovi fizike/matematike za sve studeente koji imaju problema s istim, time ces ga ohrabrit da upise tehnicki fax i ako je uporan mora zavrsit, jer je puno korisniji drustvu
Dovoljno je 40 ili cak 30 pravnika godisnje da se odobri za upis, a da se mene pita ja bih ga smanjio na 10. Ako vec srednjoskolac planira upisati pravo bez roditelja ili rodbine koji nisu notari/advokati ili imaju firmu gdje moze nastaviti raditi, ili eventualno nekoga ko ce politickom linijom da ga zaposli u javni sektor, predstaviti mu brojke sa biroa a ne da ih postane svjestan kada diplomira. Koliko se samo mojih kolega hvata za glavu sada kada su ovo zavrsili.
Bolje je medicinu studirati 10 godina i poslije imati siguran i stabilan posao nego ovo gdje samo par svrsenika uspije pronaci posao u struci i zivjeti od njega. Pa jedan od te dvojice momaka koji su to napravili je godinu ipo na birou i jos mu obecano radno mjesto na fakultetu s prosjekom malo iznad 8, bar tako se hvalio. I onda neko od mojih kolega koji imaju 9 i vise sa poveljama dekana koji zele konkurisat cuju to
- Hercegoviina
#55674 Re: Zeničani
Ko je ubijen danas u Babinoj?
- Kikibombona
#55675 Re: Zeničani
Uopste ne cvilim. U stanu mogu napraviti saunu ako mi qrcu ceif. Kukaju ljudi kojima su hladni radijatori a ne ja kojem su vreli.kuglanje_ze wrote: ↑23/11/2021 11:23Preseli u Sarajevo pa budi i ti povlašten. Šta cviliš više, mantraš u krug istu priču, aktiviraj se u politici i mjenjaj stvari...Kikibombona wrote: ↑22/11/2021 19:29
Sjajno je kada vlada KS, koja ima veci budzet nego ZDK, TK i SBK zajedno (SDA sektaska politika 'sve pare u Sarajevo'), subvencionise kupovinu plina. I opet su duzni do guse.
Ti se pohvali da gologuz hodas stanom a ja ti objasnih zasto je tako.