Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#55126 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

Ja vjerujem u BiH sistem borbe protiv Covida, za 5 godina ucice u sve medicinske knjige svijeta :D.
hadzinicasa

#55127 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

splinter wrote: 19/11/2021 09:55
KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 09:43

Ti si moj kralj, hvala :-D

By contrast, a counterintuitive result of our analysis is that the highest risk of resistant strain establishment occurs when a large fraction of the population has already been vaccinated but the transmission is not controlled.
https://www.nature.com/articles/s41598-021-95025-3

Dodala sam u prethodni tekst, kako sad kontrolirati cijepljene kao i necjepljene, jer sam negdje pročitala, da će u Njemačkoj uvesti brze testove za osobe sa covid potrvdom. Što je tad svrha korištenja iste? :-)
Ma ne znaju ni oni više. Red je da izađu pred narod i kažu ok malo smo pogubili, hajde da ovo zajedno nekako riješimo.
Ali mislim da će virus sam od sebe krenuti ka endemskom scenariju egzistiranja u ljudskoj populaciji. Ovo sam već najavio prije par mjeseci. Npr u Evropi je novi val u toku, međutim u drugim dijelovima svijeta baš i nije, osim možda na nekim žarišnim lokacijama.
Također javljaju se i dalje novi sojevi, koji čak mogu biti i patogeniji, ali se zbog cijelog spleta okolnosti smanjuje mogućnost pandemijskog širenja. To se zapravo sada dešava.
bas jucer slusam jednog pametnog ciku (u svjetlu novog najavljenog Lock-downa u At) koji veli da je jedan od uzroka nedovoljne procijepljenosti u At (niza je u odnosu na druge EU drzave) nedostatak transparentnosti koja se izmedju ostalog ogleda i u tome da neko izadje "pred narod" i kaze - ovo se sve razvijalo drugacije nego sto smo predvidjeli, nase procjene nisu bile tacne - u tom kontekstu.
ovo bi bilo potrebno uraditi na svim nivoima. i nema nista lose u tome.
svaki dan otkrivamo i saznajemo nesto novo sto pobija ili potvrduje neku prethodnu hipotezu ili opet postavlja novu. i to je ok.
Last edited by hadzinicasa on 19/11/2021 10:33, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#55128 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

hadzinicasa wrote: 19/11/2021 10:26

Ma ne znaju ni oni više. Red je da izađu pred narod i kažu ok malo smo pogubili, hajde da ovo zajedno nekako riješimo.
Ali mislim da će virus sam od sebe krenuti ka endemskom scenariju egzistiranja u ljudskoj populaciji. Ovo sam već najavio prije par mjeseci. Npr u Evropi je novi val u toku, međutim u drugim dijelovima svijeta baš i nije, osim možda na nekim žarišnim lokacijama.
Također javljaju se i dalje novi sojevi, koji čak mogu biti i patogeniji, ali se zbog cijelog spleta okolnosti smanjuje mogućnost pandemijskog širenja. To se zapravo sada dešava.
bas jucer slusam jednog pametnog ciku (u svjetlu novog najavljenog Lock-downa u At) koji veli da je jedan od uzroka nedovoljne procijepljenosti u St (niza je u odnosu na druge EU drzave) nedostatak transparentnosti koja se izmedju ostalog ogleda i u tome da neko izadje "pred narod" i kaze - ovo se sve razvijalo drugacije nego sto smo predvidjeli, nase procjene nisu bile tacne - u tom kontekstu.
svaki dan otkrivamo i saznajemo nesto novo sto pobija ili potvrduje neku prethodnu hipotezu ili opet postavlja novu. i to je ok.
:thumbup:
hadzinicasa

#55129 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 10:29

bas jucer slusam jednog pametnog ciku (u svjetlu novog najavljenog Lock-downa u At) koji veli da je jedan od uzroka nedovoljne procijepljenosti u St (niza je u odnosu na druge EU drzave) nedostatak transparentnosti koja se izmedju ostalog ogleda i u tome da neko izadje "pred narod" i kaze - ovo se sve razvijalo drugacije nego sto smo predvidjeli, nase procjene nisu bile tacne - u tom kontekstu.
pa da. nauka tako funkcionira. a mi jos ucimo.
splinter

#55130 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Slažem se.
Medobrundo25

#55131 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

ja71 wrote: 19/11/2021 10:17
Ateista wrote: 19/11/2021 10:11

Da, nabavkom dodatnih respiratora ili drugih uredjaja ako ima boljih.
Ili vakcinacijom da nisu antivakseri panicili

pricas gluposti.
I bogatije drzave sa ozbiljnije uredjenim zdravstenim sistemima su bile na rubu trijaze.
Ali eto, Bosna treba u po pandemije obezbijediti dodatne krevete.
quote]

Sta je bolan vakcina smanjila? Nakon 2 godine i milijardu (karikiram ne znam tacan broj i ne da mi se traziti) potvrdjenih zarazenih i sigurno jos toliko nepotvrdjenih ti pricas da je ova suplja vakcina nesto sprjecila? A nije ogromna prokuzenost jel da? To nista nije uticalo? Nije uticalo ni to sto je ogroman broj imunokompromitovanih i starih ljudi vec umrlo ? Ma ja, pijacarska matematika i statistika otvaraca ociju na forumu. Ignorisi sve varijable osim onih koje ti idu u prilog i onda druge vrijedjaj na forumu kako su anti ovo anti ono, budale itd ne vjeruju struci i nauci. Citavo vrijeme se nagadja u hodu, a ogroman ego politicara i "strucnjaka" u kombinaciji sa neznanjem dovodi do toga da nakon 2 godine i dalje tapkamo u mjestu i lupamo glavom o zid. Ovo vise uopste nije pitanje drustvene prijetnje, nego pitanje principa i trazenja opravdanja za vlastite postupke ili odluke . Ista prica sa ovim za vakcinu i protiv, svako trazi opravdanje i priznanje da je bio u pravu, cisto da nahrani svoj glupi ego i ponos. Iskreno meni se jebe i za vakcinisane i za nevakcinisane, ja sam za sebe odabrao i stojim iza toga , nikoga ne osudjujem ma sta god izabrao. Vecina ovdje kurcu svira cekajuci dan kada ce onom drugom moci reci "Jesam ti rekao!".
Point.

#55132 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Trappist wrote: 18/11/2021 22:31
Point. wrote: 18/11/2021 22:21 I onda kukaju totalitarizam, fašizam, blablaizam.

Auu samo 57% tamo vakcinisano dok je generalno u njemackoj 67%. Nema, zbog tih 10% ja smatram da ih treba upucati na licu mjesta, da treba grad izolovati, ograditi bodljikavom zicom i ne dati nikome da izadje! Po mogucnosti nek tako stoji dok ne vakcinisu svakog mrava u Saksoniji.
Kao i uvijek, jako dubokouman argument junačkog internet borca za prava ugnjetavanih građana susjednih država poput Australije, Singapura i Saksonije.

No pasaran!
KraljicaIzJajca

#55133 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

hadzinicasa wrote: 19/11/2021 10:33

Da, a ja sam tako zahvalna forumašu @splinter , točno bih ga počastila rućkom, informira nas, smirenog tona, jako realan. :-D
Bobi
Forum administrator

#55134 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 10:38
hadzinicasa wrote: 19/11/2021 10:33

Da, a ja sam tako zahvalna forumašu @splinter , točno bih ga počastila rućkom, informira nas, smirenog tona, jako realan. :-D
Jes vala, ne možeš ga ni trolat koliko je smiren :D.
Ateista

#55135 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

ja71 wrote: 19/11/2021 10:17
Ateista wrote: 19/11/2021 10:11

Da, nabavkom dodatnih respiratora ili drugih uredjaja ako ima boljih.
Ili vakcinacijom da nisu antivakseri panicili

pricas gluposti.
I bogatije drzave sa ozbiljnije uredjenim zdravstenim sistemima su bile na rubu trijaze.
Ali eto, Bosna treba u po pandemije obezbijediti dodatne krevete.
Sve drzave imaju podjednako debilan pristup ovom problemu, naravno da se to moze uraditi.
KraljicaIzJajca

#55136 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Bobi wrote: 19/11/2021 10:40
KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 10:38

Ma samo probaj, imat ćeš sa mnom posla. :evil:

On je moj kralj :-D

Trebamo biti zahvalni da imamo netkoga poput njega na forumu. :thumbup:
Ateista

#55137 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

bas jucer slusam jednog pametnog ciku (u svjetlu novog najavljenog Lock-downa u At) koji veli da je jedan od uzroka nedovoljne procijepljenosti u At (niza je u odnosu na druge EU drzave) nedostatak transparentnosti koja se izmedju ostalog ogleda i u tome da neko izadje "pred narod" i kaze - ovo se sve razvijalo drugacije nego sto smo predvidjeli, nase procjene nisu bile tacne - u tom kontekstu.
To je tacno, od pocetka fali transparentnosti i priznanja pogresnih poteza, zato se ne treba cuditi ofakle toliko nepovjerenje. Nikad nisam cuo da je bilo ko priznao da je bilo pogresnih poteza.
Bobi
Forum administrator

#55138 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 10:43
Bobi wrote: 19/11/2021 10:40

Da meni tako neko javno pokazuje simpatije ja bih namah prešao na pp :D.
Ali_G

#55139 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Evo komsija, bolov’o, revakcinisan prije 2-3 mjeseca pfizer, ponovo pozitivan sa upalom pluca
RandomAndCasual

#55140 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RandomAndCasual »

use your illusion wrote: 18/11/2021 23:18 https://www.poslovni.hr/strane/farmaceu ... ipe-136484 vijest stara 10 godina.
Kad vidish da se ovalvi postovi samo preskoce i ne komentarishu, i postovi tipa koliko je kazni Pfizer platio zbog podmicivanja medicinske struke na svim nivoima, samo u zadnjih par decenija, bash svatish koliko ja jak ovaj vaxxerski kult.
Point.

#55141 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Nema više labavo, mora se nekako stati u kraj samoproglašenim youtube stručnjacima i teoretičarima suludih teorija zavjere.
NA PRESS-KONFERENCIJI u Beču austrijski kancelar Schallenberg objavio je da je cijela zemlja od ponedjeljka u lockdownu te da od 1. veljače uvode obavezno cijepljenje za sve.

"Ne želimo peti val", poručili su s presice.
Medobrundo25

#55142 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Point. wrote: 19/11/2021 10:55 Nema više labavo, mora se nekako stati u kraj samoproglašenim youtube stručnjacima i teoretičarima suludih teorija zavjere.
NA PRESS-KONFERENCIJI u Beču austrijski kancelar Schallenberg objavio je da je cijela zemlja od ponedjeljka u lockdownu te da od 1. veljače uvode obavezno cijepljenje za sve.

"Ne želimo peti val", poručili su s presice.
Wow, svaka cast intelekt ti sijeva iz ociju. Wow bravo. "Tapsem te po ledjima, sad si im pokazao". Jel ti sad ego na mjestu? Koji si ti paihicki bolesnik.
KraljicaIzJajca

#55143 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Bobi wrote: 19/11/2021 10:49
KraljicaIzJajca wrote: 19/11/2021 10:43

Da meni tako neko javno pokazuje simpatije ja bih namah prešao na pp :D.
:lol: :kiss:

Ozbiljno, budimo mu zahvalni. :thumbup:
apsidejzi

#55145 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

ANamelessGhoul wrote: 19/11/2021 11:16 Adolf uskrsno u domovini
Oni fakat nisu normalni. Mislim, ja sam za Darwinizam. Ko hoce da se vakcinise neka to uradi ko nece ne mora. Otvori sve i ne testiraj vise i ko ih jebe. Ja sam se vakcinisao, planiram opet kad dodje red za trecu dozu. Razumijem nauku, dosta sam pratio predavanja vezano za viruse i mislim da okvirno razumijem kako funkcionisu. Ko nece ne mora.

Ne bih nikoga prisiljavao niti uvodio obavezne vakcine. Jedino sto bih covid pacijente stavio u istu ravan sa svim ostalim pacijentima tj ne bih im davao prioritet. Ako je intenzivna njega puna... izvini jarane nemamo mjesta. Jebi se. idi kuci i lijeci se pa sta bude. Ako intenzivna nije puna onda mozes doci. Ne bih odgadjao obicne operacije niti bih pravio neke ekstra resurse iskljucivo za covid pacijente. Vakcinisanima bih dao blagu prednost u lijecenju. I to je to.

Al uvodit lockdown je glupost. Ne kontaju da sad imaju mnogo zarazenih upravo zato sto virus nije kruzio populacijom dovoljno. Sto svedska nema veliki talas? Zato sto je virus kruzio i jedini cilj je bio ne preopteretiti zdravstvo i to su uspjeli. A virus mora iskruziti, samo ovi to ne kontaju. Cim skinu restrikcije eto njega opet...
Capljina74

#55146 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Medobrundo25 wrote: 19/11/2021 10:59
Point. wrote: 19/11/2021 10:55 Nema više labavo, mora se nekako stati u kraj samoproglašenim youtube stručnjacima i teoretičarima suludih teorija zavjere.

Wow, svaka cast intelekt ti sijeva iz ociju. Wow bravo. "Tapsem te po ledjima, sad si im pokazao". Jel ti sad ego na mjestu? Koji si ti paihicki bolesnik.
Ovom Skandinavcu niko nije rekao da prisilna vakcinacija nije humana medicina nego veterinarska.

Stoka se vakciniše, a ne pita se.
Medobrundo25

#55147 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

apsidejzi wrote: 19/11/2021 11:26
ANamelessGhoul wrote: 19/11/2021 11:16 Adolf uskrsno u domovini
Oni fakat nisu normalni. Mislim, ja sam za Darwinizam. Ko hoce da se vakcinise neka to uradi ko nece ne mora. Otvori sve i ne testiraj vise i ko ih jebe. Ja sam se vakcinisao, planiram opet kad dodje red za trecu dozu. Razumijem nauku, dosta sam pratio predavanja vezano za viruse i mislim da okvirno razumijem kako funkcionisu. Ko nece ne mora.

Ne bih nikoga prisiljavao niti uvodio obavezne vakcine. Jedino sto bih covid pacijente stavio u istu ravan sa svim ostalim pacijentima tj ne bih im davao prioritet. Ako je intenzivna njega puna... izvini jarane nemamo mjesta. Jebi se. idi kuci i lijeci se pa sta bude. Ako intenzivna nije puna onda mozes doci. Ne bih odgadjao obicne operacije niti bih pravio neke ekstra resurse iskljucivo za covid pacijente. Vakcinisanima bih dao blagu prednost u lijecenju. I to je to.

Al uvodit lockdown je glupost. Ne kontaju da sad imaju mnogo zarazenih upravo zato sto virus nije kruzio populacijom dovoljno. Sto svedska nema veliki talas? Zato sto je virus kruzio i jedini cilj je bio ne preopteretiti zdravstvo i to su uspjeli. A virus mora iskruziti, samo ovi to ne kontaju. Cim skinu restrikcije eto njega opet...
Logicno i svima je to jasno. Osim politicarima, sad ce opet na miru krasti. :thumbup:
Medobrundo25

#55148 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Capljina74 wrote: 19/11/2021 11:28
Medobrundo25 wrote: 19/11/2021 10:59

Ovom Skandinavcu niko nije rekao da prisilna vakcinacija nije humana medicina nego veterinarska.

Stoka se vakciniše, a ne pita se.
Obican intelektualni kepec i frustrirani jadnik. Jad i cemer. :run:
biglebovski

#55149 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Ali_G wrote: 19/11/2021 10:49 Evo komsija, bolov’o, revakcinisan prije 2-3 mjeseca pfizer, ponovo pozitivan sa upalom pluca
To nije moguće. Medecina, nauka i Joe Biden su rekli da je to nemoguće i ko si ti da drugačije tvrdiš. Laže te komšija, lažu te oči vlastite.
armin071

#55150 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2319511

Od ponedjeljka Austrija u totalnom lockdownu, od 1. veljače obavezno cijepljenje
Biće jaka zima u Austriji izgleda…..
Locked