hadzinicasa wrote: ↑22/11/2021 14:02
Black swan wrote: ↑22/11/2021 13:49
u državnim je gužva i oni su tako 150 170 i rade do 16.00
lupam ili do 16.30
to je opet da se ne može raditi ako imaš obitelj za manje od nekih 500 - 600 ako imaš malu djecu koja ne mogu sama otići u školu
do 17:00 rade obdanista koliko znam, no nebitno, slazem se da treba napraviti racunicu, no to nije bila poanta mog upisa.
ja sam govorila o ljudima koji nemaju posla i nemaju sta jesti, nemaju alternativu, niti ikoga da ih hrani ni izdrzava (vec oni trebaju nekoga izdrzavati).
Pa zar nismo svi u ovakvoj situaciji,kada sve saberes ???
Ako zivis kod roditelja,ok jedes dzaba i ne placas rezije (pretpostavka ) ali ako imas 30+ godina,vecinom su roditelji vec penzija a penzija 370 KM u vecine ili 460 i sta ces ti onda od toga...imas samo da ne umres od gladi ...tako da u biti pare ti uvijek trebaju i nema toliko te price da ne mozes birati...problem je i u ljudima...nece da se edukuju i da nauce nesto novo,radije ce cijeli zivot raditi u pekari,nego nauciti nesto novo i promijeniti posao sa boljim uslovima.
Prijatelj iz Srbije mi prica za svoju zenu...radi tako u pekari ili market neki,ne znam tacno i ponudili joj da bude sef smjene tu za vecu platu,onda odbila kao to je veca odgovornost,boji se,bla bla...a u biti sve isto,ssamo vise para dobijes.To je taj nas mentalitet balkanski.
Naravno u privatnika skoro da i nema "boljih uslova"...i tu je klasicno zivotarenje bez ikakve mogucnosti napretka i povecanja plate kroz staz.
Ne znam zasto privatnici ne bi napravili neki program lojalnosti i da onda imas za svaku godinu odredjen procenat na platu povecanje,ako ostanes tu par godina,imas neki respekt sto gradis firmu...kao minuli staz sto je nekada bio...tih par procenata nece ni osjetiti a radnik ce osjetiti da napreduje barem u necemu.
Kod nas je problem sto je 90% privrednika kapital steklo ili odrzava kriminalim i nelegalnim radnjama i onda uzimaju maksimalno koliko mogu,vode se onom,daj mi sve dok traje,jer ako padnem,sve cu izgubiti.A radnik je tu u tom nekom procjepu...ni tamo ni ovamo...nema stabilne i sigurne buducnosti,jer nikada ne zna hoce li policija pokupiti gazdu a on dobiti nogu a gazda uzima lopatom,da se nakrade dok jos moze.
Radnicka prava u BiH bukvalno ne stiti niti jedna institucija,sindikat ili bilo ko treci,peti...prepusteni su u ralje kapitalista koji ne prezaju ni za cim,samo da sto vise para uzmu sebi.
Od tih para onda "podmazuju" politicare,nacelnike,zastupnike,placaju kampanje strankama,da ih se stiti i zato je korupcija nesto najgore sto moze zadesiti jedno drustvo...ona unistava sve gore od raka...gdje je korupcija,tu ne postoji ni nada za prosperitet,jer je sve kratkorocno...samo daj meni danas a sutra sta bude a pametni narodi,drzave i firme vec imaju planove za 5-10-30 godina,sta i kako.