Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Moderator: O'zone

Locked
malocvijece

#676 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by malocvijece »

Ateista wrote: 22/11/2021 12:00
malocvijece wrote: 22/11/2021 11:47

Covid19 nije neka lokalna epidemija nego pandemija koja je zahvatila čitav svijet. 20% od 7,5 milijardi nije mali broj.
I koliko god da je mali postotka smrtnosti u vašim očima, kad ga primjeniš na populaciju svijeta, dođeš do velikog broja.
To je tacno, ali se vec odavno zna ko spada u ugrozene kategorije i ko ima vece sanse za tezu bolest a ko ima jako male i skoro nikakve sanse, ako je neko jos i prebolovao bez problema, cemu forsiranje? Ko zeli neka se zastiti, ko ne zeli rizikuje iskljucivo svoj zivot.
Da su drzave reagovake na vrijeme i zatvorile granice ne bi mozda ni doslo do pandemije, ovako sad jebu u mozak ljude zakljucavanjem kad su vec pustili da virus udje.
Pandemija je tu i sad nema svrhe biti general nakon bitke.

Jedna opcija je ukinuti sve mjere pa ko hoće da se vakciniše, bujrum. Samo što vi onda bolnice bile preplavljene ovim postotkom teže oboljelih pa ti ili ja, recimo, sutra ne bismo mogli otići u bolnicu na manji hirurški zahvat jer nam je, recimo, "samo" bubreg u pitanju. Kao, nismo još toliko rizični.

Bez vakcinacije velikog procenta stanovišta tapkamo u mjestu i svi ćemo nositi svoj dio krivice za stanje kakvo jeste i kakvo nas očekuje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#677 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Chmoljo »

Mislim da je Austrija velika prilika za karijeru Mirnesa Ajanovića.
AtillaS

#678 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by AtillaS »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/aust ... /211122069

Čist dokaz da je covid tu samo zbog para. Mali propadaju, zatvaraju biznise, propadaju porodice i socijalni život, a farmaceutske kompanije i vrhovi država se bogate.
malocvijece

#679 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by malocvijece »

Ateista wrote: 22/11/2021 12:17
biglebovski wrote: 22/11/2021 12:01

Corona virus cases: 257,956,787

World population: 2020 7,794,798,739

19,932,433 Currently Infected Patients
19,852,876 (99.6%) in Mild Condition
79,557 (0.4%)Serious or Critical

https://www.worldometers.info/world-pop ... pastfuture

Dakle, nije ni 4% zaražene populacije a kamoli tih tvojih 20%. Godišnje se zarazi 2% svjetske populacije.
Vjerovatno je mislila na teze slucajeve, iako je i to mislim pretjerano, pogotovo ako se uzmu u obzir asimptomataki koji se ni ne testiraju.
Nisam ja izmislila 20%. Pozvala sam se na podatak sa slike koju sam citirala. Stvar je u tome da se olako razmećete procentima zanemarujući činjenicu da je to veliki broj života kad se procenat primjeni na cijeli svijet.
ProgramskiJezik

#680 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by ProgramskiJezik »

AtillaS wrote: 22/11/2021 13:04 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/aust ... /211122069

Čist dokaz da je covid tu samo zbog para. Mali propadaju, zatvaraju biznise, propadaju porodice i socijalni život, a farmaceutske kompanije i vrhovi država se bogate.
kakve veze ima to sa farmaceutskim kompanijama? Oni su prodali doze, hoces li je primit il ne njih boli neka stvar. Drzave su kupile broj doza, ako propadnu steta je na drzavi ne na meni. Meni su vakcine dzaba..
RandomAndCasual

#681 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by RandomAndCasual »

AtillaS wrote: 22/11/2021 13:04 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/aust ... /211122069

Treba samo lupat po glavi

Kad se ljudi ne organizuju i ne izadju na ulice i kazu dosta.

Ovo bash prelazi granice zdravog razuma.

Pfizer kult radi sta hoce i kako hoce a niko nista.
RandomAndCasual

#682 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by RandomAndCasual »

ProgramskiJezik wrote: 22/11/2021 13:08

kakve veze ima to sa farmaceutskim kompanijama? Oni su prodali doze, hoces li je primit il ne njih boli neka stvar. Drzave su kupile broj doza, ako propadnu steta je na drzavi ne na meni. Meni su vakcine dzaba..

Ako suvakcine djaba trebaju i testovi biti djaba za ljude koji ne zele vakcinu.

Svi uplacuju i poreze i zdravstveno
Ateista

#683 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

malocvijece wrote: 22/11/2021 13:00
Ateista wrote: 22/11/2021 12:00

To je tacno, ali se vec odavno zna ko spada u ugrozene kategorije i ko ima vece sanse za tezu bolest a ko ima jako male i skoro nikakve sanse, ako je neko jos i prebolovao bez problema, cemu forsiranje? Ko zeli neka se zastiti, ko ne zeli rizikuje iskljucivo svoj zivot.
Da su drzave reagovake na vrijeme i zatvorile granice ne bi mozda ni doslo do pandemije, ovako sad jebu u mozak ljude zakljucavanjem kad su vec pustili da virus udje.

Jedna opcija je ukinuti sve mjere pa ko hoće da se vakciniše, bujrum. Samo što vi onda bolnice bile preplavljene ovim postotkom teže oboljelih pa ti ili ja, recimo, sutra ne bismo mogli otići u bolnicu na manji hirurški zahvat jer nam je, recimo, "samo" bubreg u pitanju. Kao, nismo još toliko rizični.

Bez vakcinacije velikog procenta stanovišta tapkamo u mjestu i svi ćemo nositi svoj dio krivice za stanje kakvo jeste i kakvo nas očekuje.
Definitivno treba ukinuti sve mjere, realbo ih nikad nije trebalo ni uvoditi, hajd maske u javnim prostorijama ok, ostalo cista glupost.
Zdravstveni sistem je davno trebalo osvjeziti i prosiriti kapacitete, a realno to preopterecenje zna trajati par sedmica kad je peak nekog vala, ostatak su bolnice poluprazne i covid je samo izgovor da manje rade.
Ateista

#684 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

Ima, sto vise ljudi primi veca je potraznja od strane drzava.
AtillaS

#685 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by AtillaS »

Sve je to na vrhu povezano i dobro osmišljeno, a dole niže ucjenjeno i potkupljeno.
manuchao91

#686 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by manuchao91 »

U Austriji ko odbije prvu dozu 3500 E kazna,to je drzava koja se brine za svoje građane.Nema tu da čoban pametuje doktoru.Pa ti sad odbijaj koliko hoces.Nadam se da ce i moja BiH brzo povuci ovakav zakon i da cemo doci do barem 90 posto cjepljenih gradjana
malocvijece

#687 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by malocvijece »

Ateista wrote: 22/11/2021 13:14
malocvijece wrote: 22/11/2021 13:00

Definitivno treba ukinuti sve mjere, realbo ih nikad nije trebalo ni uvoditi, hajd maske u javnim prostorijama ok, ostalo cista glupost.
Zdravstveni sistem je davno trebalo osvjeziti i prosiriti kapacitete, a realno to preopterecenje zna trajati par sedmica kad je peak nekog vala, ostatak su bolnice poluprazne i covid je samo izgovor da manje rade.
Bolnica u gradu gdje ja živim (UKC Tuzla) nikad nije bila poluprazna. Uvijek gužva i ispred ambulanti i pune sobe gore. Ne vjerujem da su poluprazne čak ni u kantonima koji imaju manje stanovnika od TK i koji imaju više pare od nas.
KraljicaIzJajca

#688 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by KraljicaIzJajca »

manuchao91 wrote: 22/11/2021 13:19 U Austriji ko odbije prvu dozu 3500 E kazna,to je drzava koja se brine za svoje građane.Nema tu da čoban pametuje doktoru.Pa ti sad odbijaj koliko hoces.Nadam se da ce i moja BiH brzo povuci ovakav zakon i da cemo doci do barem 90 posto cjepljenih gradjana
Danska odradila bez kazni. :D
biglebovski

#689 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by biglebovski »

KraljicaIzJajca wrote: 22/11/2021 13:28
manuchao91 wrote: 22/11/2021 13:19 U Austriji ko odbije prvu dozu 3500 E kazna,to je drzava koja se brine za svoje građane.Nema tu da čoban pametuje doktoru.Pa ti sad odbijaj koliko hoces.Nadam se da ce i moja BiH brzo povuci ovakav zakon i da cemo doci do barem 90 posto cjepljenih gradjana
Švedska 85% bez Australia-style iživljavanja!
Tesla Edison

#690 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Tesla Edison »

Malo je ta mjera preliberalna za mene, međutim bolje ikakva nego nikakava mjera i kazna.

Antivaxxere svih profila treba izolovati od društva, smjestiti u posebne kampove namjenje samo za njih, ograđene žicom i mrtvom stražom te omogućiti izlazak isključivo ako se vakcinišu na licu mjesta, tj u samom kampu. Poslije druge doze, uslovno pustiti na slobodu, i opet zatvoriti ukoliko odbije treću dozu ili svaku narednu.

Ali za početak i novčana kazna je ok, samo po meni je preblaga. Treba tu bar jednu nulu dodati. Ako i tad odbije, u kamp pa dalje,...

Antivaxxeri ne smiju slobdno hodati jer su prenosnici zaraznih bolesti, budući da nisu imunizirani niti jednom drugom vakcinom, i treba ih smtrati prenosnicima vrlo zaranih i endemičnih virusa (što u suštini i jesu).
ragib

#691 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by ragib »

Fino je bilo rečeno kad se vakcinise preko 50 posto da ćemo imati kolektivni imunitet, jer će biti i onih koji su je prebolovali. Sad kad neke zemlje imaju i više od 60 posto trebala je korona nestat u tim mjestima, sta sad ne valja?
ProgramskiJezik

#692 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

RandomAndCasual wrote: 22/11/2021 13:12

Ako suvakcine djaba trebaju i testovi biti djaba za ljude koji ne zele vakcinu.

Svi uplacuju i poreze i zdravstveno
Meni ovdje u Austriji su dzaba testovi.. uradio sam ih 20tak i nikad platio eurica
ProgramskiJezik

#693 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Ateista wrote: 22/11/2021 13:15

Ima, sto vise ljudi primi veca je potraznja od strane drzava.
pa ima limit koliko stanovnika ima i zna se koliko ih smije koliko ne smije primiti.. tako da ne vidim tu logiku? Drzave inace uzmu za stanovnistvo i to je to..
ProgramskiJezik

#694 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

AtillaS wrote: 22/11/2021 13:16

Sve je to na vrhu povezano i dobro osmišljeno, a dole niže ucjenjeno i potkupljeno.
kako? Odakle ti te informacije? Kakve nebuloze pricas? Daj mi logicno objasnjenje zasto bi neko to uradio i sta je cilj?
KraljicaIzJajca

#695 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

biglebovski wrote: 22/11/2021 13:33
KraljicaIzJajca wrote: 22/11/2021 13:28

Australija je bili pod potpunim ključem, nema veze sa stilom življenja.
saint_mirad

#696 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by saint_mirad »

moraš biti poprilično naivan i glup pa da misliš da je zaista ovako.
biglebovski

#697 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by biglebovski »

KraljicaIzJajca wrote: 22/11/2021 13:38
biglebovski wrote: 22/11/2021 13:33

Image
KraljicaIzJajca

#698 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

biglebovski wrote: 22/11/2021 13:44
KraljicaIzJajca wrote: 22/11/2021 13:38

Image
Sebi su mogli ekonomski priuštiti. :) Sad su vani, vidjet ćemo dešavanja. Kod njih dolazi proljeće i ljeto, a toije vrijeme i Sunčevinzraci brže suše kapljice virusa, zato je rizik zaraze umanjen. Vjerojatno zato Afrika ima manji problem. Plus njeno stanovništvo je preživjelo malariju u ebolu.
saint_mirad

#699 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by saint_mirad »

Antivaxxere svih profila treba izolovati od društva, smjestiti u posebne kampove namjenje samo za njih, ograđene žicom i mrtvom stražom te omogućiti izlazak isključivo ako se vakcinišu na licu mjesta, tj u samom kampu.
ne znam da li si ozbiljan, ali pretpostavicu da jesi pa ti imam poručiti da bi jako voleo da mi nekad dopadnes šaka da te lično prebijem, smeće fašističko.

nabijem na kurac i tebe i svakog moderatora koji toleriše ovakav govor mržnje. ovo može,a ne daj bože da kažeš nešto protiv ljudi alfabeta, odma' mesec dana ban.

pu!
Ateista

#700 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

malocvijece wrote: 22/11/2021 13:24
Ateista wrote: 22/11/2021 13:14
Bolnica u gradu gdje ja živim (UKC Tuzla) nikad nije bila poluprazna. Uvijek gužva i ispred ambulanti i pune sobe gore. Ne vjerujem da su poluprazne čak ni u kantonima koji imaju manje stanovnika od TK i koji imaju više pare od nas.
Znam da su sarajevu vecinom bile poluprazne u vrijeme kad su odgadjali operacije koje nisu hitne, a povremeno je bila bas guzva i trajala par sedmica, isto i sa covid ambulantama i punktovima za testiranje.
Cak i ako je negdje stalno guzva, boljom organizacijom, zaposljavanjem dodatnog osoblja i slicno, to se moze dobrim dijelom rijesiti, ne moze zbog toga sve drugo ispastati.
Locked