Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
exliberal-ex

#3401 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by exliberal-ex »

Necemo o Caci, dosta je bilo price o tome zasto i koliko dugo je to radio i zasto je nakraju platio glavom.
Ja znam sta sam ja dozivio u Sarajevu, zato mi ta prica o izolovanim pojedincima nepije vode....nego po pitanju spomenika

evo ivan lovrenovic napisa nesto sto ja odavno govorim u vezi toga -preneseno sa teme o tvrtkovom spomeniku
spomenik-kralju-tvrtku-i-u-sarajevu-t160488s50.html

Sarajevski Kazani i kralj Tvrtko

Sarajevska gradonačelnica u zanosu obznanjuje javnosti kako nju srednjovjekovna Bosna, njezina državnost i kralj Tvrtko ispunjavaju ponosom i ljubavlju, te ozbiljno planira da se u Sarajevu podigne tome velikom kralju spomenik kako dolikuje – „na konju, s mačem u ruci“. Sve to, pak, na marginama razgovora o netom podignutom spomeniku pobijenima u nedođiji na Kazanima više Sarajeva 1992-93.

Spomenik je tekstom opremila gradonačelnica lično. Tu se poimence nabrojanim „našim ubijenim sugađanima“ izražava „tuga i poštovanje“, obećava vječno sjećanje. O okolnostima pogibije, o tome da su ljudi divljački ubijani ne zbog krivice nego zato što je ubojicama smetalo njihovo ime i porijeklo, različito od njihova, te o tome da su ubojice bili također „naši sugrađani“, organizirani pripadnici Armije RBiH – nema ni riječi. Gradonačelnica svoj tekst i koncept na kojemu on počiva obrazlaže i brani fanatično i pravolinijski, bez truna sumnje. Kakav je to koncept? Lice mu je praznorječivost tanko zašećerena jeftinom patetikom, a naličje – prešućivanje golih, neotklonjivih činjenica, koje bi, istinoljubivo upisane na ovakvom memorijalu, mogle imati ljekovit učinak poštenog suočavanja sa zločinom i zločincima iz „naših redova“. Ništa tačnije i bolje ne otkriva ideološki profil gradonačelnice (i njezinih anonimnih savjetodavaca) kao ova volja za prešućivanjem činjenica. Profil je to banalnoga nacionalizma, i uvredljivoga licemjerja: evo, podignut ćemo taj prokleti spomenik, da to već jednom skinemo s vrata, a da nas ništa ne košta![/b
]

A gradonačelničin kralj Tvrtko i njegova srednjovjekovna država? Ništa, nego izraz toga istog nacionalizma. Podesilo se da sam prije cijelih deset godina, baš nekako u ove novembarske studenedane, sličnim povodom pisao tekst Srednji vijek nije lijek. Nemam što drugo, nego da ga ponovim:

ivan lovrenović 17. 11. 2021.
Edin H.

#3402 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Edin H. »

Hakiz wrote: 12/11/2021 21:32
exliberal-ex wrote: 12/11/2021 20:06

Znam ali ja sam postavio pitanje kad je spomenik pravljen zasto se samo podize spomenik u gradu koji bi trebao da bude glavni grad drzave, samo djeci koja su nastradala na jednoj strani.
Ja sam napisao ako govorite da je Sarajevo glavni grad i grad svih gradjana zasto nisu uvrstili djecu koja su ubijena na Grbavici ....nije svaki stanovnik Grbavice bio kod Brneta u jedinici.
Ovako ostaje utisak da poginula djeca na Grbavici nisu iste vrijednosti kao djeca koja su bila u gradu ili je neki pokusaj da se sakrije da su djeca na Grbavici ubijana, ne u mjeri kao sto su ubijana u ostatku grada, ali da su ubijana.

Zsto ovo pisem , zato sto je i ova ploca koja bi trebala da bude podignuta napravljena u tom sistemu, neduzni gradjani nastradali tu...
Izvinite što ste nas gađali 4 godine.
Djeca nas gadjala?
saibaba

#3403 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by saibaba »

Zanimljivo je to, mozda za neku sociolosku analizu, da svaka nesposobna vlast potegne izgradnju spomenika. Sto nesposobnija to su spomenici monumentalniji.. Taman sam mislio da smo se mi spasili toga ( kad pogledas skoplje ili ovog njemanju u bg ) Neca valjda ova budaletina praviti nakaze s konjima po gradu.. Tu vrstu nakazenja grada treba obavezno zabraniti ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3404 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

exliberal-ex wrote: 19/11/2021 18:22
Ja znam sta sam ja dozivio u Sarajevu, zato mi ta prica o izolovanim pojedincima nepije vode...
Sta
exliberal-ex

#3405 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by exliberal-ex »

_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2021 19:06
exliberal-ex wrote: 19/11/2021 18:22
Ja znam sta sam ja dozivio u Sarajevu, zato mi ta prica o izolovanim pojedincima nepije vode...
Sta
Npr nismo nikad nasli jednog clana familije koji je pokupljen ispred kuce,...nismo nikad dozivjeli da se kazne pojednici koji su drugog ubili I ostavili ko psa na ulici da lezi..sve fino prijavljeno I dokumentovano...jedan dalji rodjak koji je zivio kod stomatologije isto tako nestao...jel treba da.nastavim? ...nije samo u ratu, I poslije rata je nastavljeno otimacinom imovine sto je uradio uvazeni ljiljan...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3406 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

exliberal-ex wrote: 20/11/2021 20:28
_BataZiv_0809 wrote: 20/11/2021 19:06

Sta
Npr nismo nikad nasli jednog clana familije koji je pokupljen ispred kuce,...nismo nikad dozivjeli da se kazne pojednici koji su drugog ubili I ostavili ko psa na ulici da lezi..sve fino prijavljeno I dokumentovano...jedan dalji rodjak koji je zivio kod stomatologije isto tako nestao...jel treba da.nastavim? ...nije samo u ratu, I poslije rata je nastavljeno otimacinom imovine sto je uradio uvazeni ljiljan...
Zao mi je druze :(

Haram im bilo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3407 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Ocito ste peh obitelj ili vas je neko na zub uzeo
Ja ne znam nikog da je tako zavrsio u sa

Znam da su neke mlatili u viktor bubanj ili treski
I to je to

Upadali su nama u stan trazili oruzje
Nasli zagorovu sjekiru i koplje
Pitaju sta je ovo :roll: :lol:
Hakiz

#3408 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 20/11/2021 22:54 Ocito ste peh obitelj ili vas je neko na zub uzeo

I to je to

U Treski nije bilo mlaćenja.
exliberal-ex

#3409 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by exliberal-ex »

;-)
Black swan wrote: 20/11/2021 22:54 Ocito ste peh obitelj ili vas je neko na zub uzeo

I to je to

Ma nismo jedini...znam ljude koji su "mobilisani " pod batinama bili zajedno na zuci..zalupa na vrata ti otvoris oni te nastociraju...ako se pobunis u zatvor gdje ides na prevaspitaciju I onda pod pratnjom na zuc. Trojca bivsi kolega pokupljeni od cacinih kad cu se vracali da posla...jedan je bio mjesec dana dok "dobrovoljno" pod batinama nije potpisao da hoce da se mobilise.. pustili ga kuci on.se vise nije ni vratio jer je bio alpasinom sto je.mimo.
cacine zone bilo...drugi ostao do kraja, otkazala mu desna ruka od batina na kraju pusten kad su cacu roknuli...sutao nogama ove sto su ga.cuvali na liniji dok su ih sprovodili u zatvor. Treceg natjerali da ide toliko blizu da su ga na kraju ranili...on kaze kako je izasao da kopa onaj sa.srpske strane poceo da.se dere pa dokle vise I sasjece ga.po nogama....cuo sam da je nedavno umro.

Imam ja jos ..mogu pricat o mnogim prljavim stvarima al nije to tema....zato sam I rekao ovo oko spomenika, ako neces ili nemozes da napises kako se pise po drugim nemoj pisat po mrtvim
Truba

#3410 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Mi smo bili "petokolonaski" haustor s vecinom antidrzavnih elemenata sve su mi te price poznate ali ne mogu reci da znam ikoga da je tako prosao

2003 sam kupovao od slavoljuba (barico firma kasnije ) kompjuter s dostavom na adresu i ne za koja je ulica reko kod treske :mrgreen: aaaa :lol:
Treska :mrgreen: dje su psi bolje jeli od naroda :mrgreen:
Truba

#3411 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Hakiz wrote: 20/11/2021 23:12

I to je to

Vlak pazaric sarajevo u 7.00 je prazan
Truba

#3412 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Sad sam se sjetio
Zet komsinice...dakle muz bivse komsinice kad se udala na pofalice
Je veoma premlacivan i drzan u viktor bubanj
Ali oni su sds clanstvo...ultrabogatasi imali privatne firme prije rata sa strojevima radili...i na kraju garant su im kakvo oruzje nasli
Bossona

#3413 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bossona »

Sarajmen wrote: 20/11/2021 15:46 Image
Benjamina Karić je u svom obraćanju, čestitala NiP-u i u ime predsjednika SDP-a, te rekla da joj je čast biti dio ovako važnog i historijskog trenutka.

"Trenutka kojeg će se sjećati i učesnici, ali i sva pokoljenja koja dolaze. Pred nama su veliki zadaci i sigurno je da ćemo biti suočeni sa krupnim preprekama i izazovima, no put koji nema izazova ne vodi nigdje", kaže Karić..

Dodala je da vjeruje da je zajednički put, put uspjeha i budućnosti.

"O tome svjedoči otvorenost koalicije prema svemu što je napredno. Danas možemo reći da naša zajednička nastojanja i u Sarajevu i ostatku BiH daje izvanredne rezultate. Danas je više nego ikada izražena potreba za hrabrošću i mudrošću. Posebno nas političara", dodala je Karić.

Obraćanje je završila citiranjem jednog od najvećih rimskih pravnika Kelsa, koji je rekao ono što stoji u nazivu stranke: "neka bude pravda makar propao svijet"
.
:thumbup:
Hakiz

#3414 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 20/11/2021 23:59
Hakiz wrote: 20/11/2021 23:12

Na koju Tresku si mislio?
exliberal-ex

#3415 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by exliberal-ex »

Black swan wrote: 21/11/2021 00:01 Sad sam se sjetio
Zet komsinice...dakle muz bivse komsinice kad se udala na pofalice
Je veoma premlacivan i drzan u viktor bubanj
Ali oni su sds clanstvo...ultrabogatasi imali privatne firme prije rata sa strojevima radili...i na kraju garant su im kakvo oruzje nasli
ko je zavrsio u viktor bubnju taj je bio ok jer se tamo znao neki red, dolazio je crveni krst, bila regularna vojna policija, svi zatvorenici su bili evidentirani tako da te nije mogao pojesti mrak.
ako si zavrsio u restoranu (h)rs (to je bilo jedan od najgori zatvora sto ja znam,drzao ga dedo i neka zenska koja je najbrutalnija bila od svih cuvara ) ili jednom od apartmana na ciglanama/kosevskom koje je on kontrolisao male sanse su bile da ces docekat zoru, rijetki su koji su prezivili hosov zatvor u staroj skoli blagoje parovica, ako su te odveli na razgovor u vranicin samacki smjestaj u pofalicima tu znas da ces ostat bez bubrega....mislim ima jos lokacija zaboravlja se .
Od moje prijateljice otac je zivio u onoj zgradi tacno preko puta marsalke ( sjeverno od gradjevinske skole) starijij tip bio penzioner skoro 70, upadali mu na pretrese, tvrdili da je davao signale uz svijecu i ogledalo...zavrio u zatvoru i odatle ona uspije da plati nekog da joj starog posalje prema hrvatskoj..nije ni izasao iz sarajeva vec mu se tip koji ga je i uhapsio uvalio u stan, jedva mu dao slike da pokupi

rat je jebena stvar, jebem ti ja sam 93 u proljece imao 54 kg, komsinica kad me vidjela bez majice kaze obuci nesto reci ce neko da si u logoru bio

necemo vise o ratu, nije to tema samo sam htjeo da kazem da nije sve kao sto se voli zvanicno prezentirat.
Truba

#3416 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Truba »

Hakiz wrote: 21/11/2021 03:37
Black swan wrote: 20/11/2021 23:59

Na koju Tresku si mislio?
Dozvoljavam da sjecanje jednog djecaka bude netocno u slucaju treske
Bloo
Globalna šefica

#3417 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

exliberal-ex wrote: 21/11/2021 05:13 necemo vise o ratu
Yes, ima dovoljno tema o tome...
thekupus

#3418 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by thekupus »

Zna li neko ko je ovaj što mu nisu dali da se obrati na vijeću danas, pa je krenuo pričati nešto bez obzira na to što su ga zamolili da izađe?

Image

EDIT: Skontao sam, prvorangirani kandidat za pravobranioca.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3419 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by pici »

PRIJEDLOG GRADONAČELNICE
Novac od javnog dočeka Nove godine u Sarajevu ići će oboljeloj djeci

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novac-o ... /211202165

Na kolegiju Gradskog vijeća usvojen je prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić da novac koji bi trebao biti izdvojen za javni doček Nove godine, bude usmjeren za liječenje oboljele djece.

Novac će se rasporediti 50 posto za djecu oboljelu od raka i 50 posto za djecu oboljelu od šećerne bolesti.
Vijećnici koji su podržali prijedlog su Dragan Stevanović, Mirela Džehverović, Muamer Mekić, Vedad Deljković, Adi Škaljić, Jasmin Skorupan, Toni Vukadin, Enisa Spahić, Vedran Dodik, Bajro Biber i Seid Škaljić.

Podsjetimo da je Gradsko vijeće Sarajeva jučer izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.
:thumbup: Bendji... :kiss:

Image
maxell_sarajevo

#3420 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by maxell_sarajevo »

“Otvoreno pismo radnika NUBBIH i direktora NUBBIH Ismeta Ovčine upućeno gradonačelnici Benjamini Karić, a u vezi Vijećnice.

Kolektiv NUBBiH u Otvorenom pismu gradonačelnici Karić pozvao na reagovanje

Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine uputio je Otvoreno pismo gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, u kojem navode da su joj se iz te instititucije obraćali u nekoliko navrata službenim dopisima - izravno i posredstvom pravnog zastupnika, ali do sada bez ikakvih odgovora.

- Kao da NUBBiH i Gradska uprava nisu u istom gradu i kao da ih ne veže ništa, iako je Gradsko vijeće usvojilo inicijativu da se NUBBiH omogući korištenje prostora i povratak u Vijećnicu. Zato je NUBBiH, dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2006. godinu, odlučila uputiti Vam ovo Otvoreno pismo, koje ne bi trebalo ostati bez Vaše reakcije - istaknuto je u pismu.

Nadajući se, navodi se dalje, da će mlada gradonačelnica, uz to intelektualka i stručnjakinja u vrlo delikatnoj oblasti kakvo je pravo, sa impresivnom biografijom, imati puno razumijevanje za ustanovu koja je 1992. godine stradala u Vijećnici, NUBBiH je Vašu pažnju nastojala skrenuti na poziciju u kojoj se nalazi.

U saopćenju se ističe da gradonačelenica Karić nije došla u NUBBiH ni u kurtoaznu posjetu, iako je bila pozvana, a kako je navedeno imala je moralnu obavezu da dođe jer je previše otvorenih problema i oni se sami neće riješiti, pogotovu ne ignorantskim odnosom prema neumoljivim činjenicama.

- Kao gradonačelnica i uz to autorica knjiga iz oblasti prava, morali biste razumjeti značaj ove institucije i poznavati sve aspekte dešavanja u vezi sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine i zgradom Vijećnice. Očigledno da nemate ni volje ni nakane da se vrlo važna pitanja koja tangiraju i NUBBiH i gradsku upravu, razriješe na jednostavan način i na obostrano zadovoljstvo. U svakom slučaju, kao doktor pravnih nauka, trebali biste znati da je NUBBiH jedini pravni subjekt koji ima legitimno pravo koristiti prostor unutar Vijećnice - naglašeno je u pismu kolektiva NUB BIH.

Također se navodi da je NUBBiH ponudila briljantan izdavački projekat - brend Grada Sarajeva na zajedničku realizaciju, ali bez rezultata.

- Da novca ima, dokazali ste kroz donacije drugim, možda i manje značajnim institucijama, iako u njihovim objektima ne stolujete. NUBBiH nema intenciju da Vas već u prvoj godini mandata kompromitira niti skandalizira, ali će na svaki način nastojati da ostvari svoje zakonsko pravo na korištenje Vijećnice iz koje je u ratu ognjem istjerana - zaključuje se u Otvorenom pismu gradonačelnici Sarajeva koje joj je uputio kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. ” :bih:
thekupus

#3421 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by thekupus »

iako u njihovim objektima ne stolujete
:-) :-) :-)

Nek izguglaju značenje riječi vijećnica.
maxell_sarajevo

#3422 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by maxell_sarajevo »

thekupus wrote: 11/12/2021 13:12
iako u njihovim objektima ne stolujete

Ili nek se izguglaju od kad je NUBBIH u Vijećnici.
Isti, ako ne i gori od VRS koja je uništila biblioteku su domaci izdajnici koji sedam godina ne dozvoljavaju da se državna biblioteka vrati u zgradu na koju po svim papirima ima pravo raspolaganja.
Stranci su davali pare da se obnovi Vijećnica zbog biblitoteke, drzavne biblioteke.
Hakiz

#3423 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Hakiz »

maxell_sarajevo wrote: 11/12/2021 16:58
thekupus wrote: 11/12/2021 13:12

Ili nek se izguglaju od kad je NUBBIH u Vijećnici.
Isti, ako ne i gori od VRS koja je uništila biblioteku su domaci izdajnici koji sedam godina ne dozvoljavaju da se državna biblioteka vrati u zgradu na koju po svim papirima ima pravo raspolaganja.
Stranci su davali pare da se obnovi Vijećnica zbog biblitoteke, drzavne biblioteke.
Ne smije se dozvoliti da Vijećnica bude uprljana znanjem. Zato ne treba vratiti biblioteku u nju.
Patton44

#3424 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Patton44 »

U zatvorenim prostorima moze proslava,a vani na otvorenom ne moze.Ko da te nizvodu pustise gradonacelnice.
Styling

#3425 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Styling »

Patton44 wrote: 12/12/2021 11:44 U zatvorenim prostorima moze proslava,a vani na otvorenom ne moze.Ko da te nizvodu pustise gradonacelnice.
Grad ne zeli odgovornost za moguce sirenje virusa. Bude li sranja bice krive gazde kafica. Svakome na njegovu licnu odgovornost.
Post Reply