Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Imam još bolji prijedlog - nek' prave spomenik Elizabeti Bošnjačkoj, Tvrtkovoj rodici. Pisala sam jednom već ovdje - jebeš tu patrijarhalnu istoriju, vraga bi se Tvrtko 'razgranao' da mu rodica nije bila udata za najvećeg baju u Evropi onomad. Dići spomenik Elizabetinoj pudendi prekoputa Presdjedništva. Odmah pisati gradonačelnici, dok je još žeMsko na poziciji.
Ovo su teške riječi
Kad mogu Hindusi, možemo i mi imati spomenik ženskoj pudendi, jer bez nje nijedna obitelj tih vremena ne bi ni preživjela, ima smisla (ozbiljno kažem).
Imam još bolji prijedlog - nek' prave spomenik Elizabeti Bošnjačkoj, Tvrtkovoj rodici. Pisala sam jednom već ovdje - jebeš tu patrijarhalnu istoriju, vraga bi se Tvrtko 'razgranao' da mu rodica nije bila udata za najvećeg baju u Evropi onomad. Dići spomenik Elizabetinoj pudendi prekoputa Presdjedništva. Odmah pisati gradonačelnici, dok je još žeMsko na poziciji.
Ovo su teške riječi
Kad mogu Hindusi, možemo i mi imati spomenik ženskoj pudendi, jer bez nje nijedna obitelj tih vremena ne bi ni preživjela, ima smisla (ozbiljno kažem).
Živa istina.
Te jadne plemknjie i jesu udavane zbog savezništava... ali hajmo mi to fino obrnuti, nema diplomatije do pudenda-diplomatije
Ludovik bogami slao vojsku Tvrtku u pomoć svako malo, poslije je naša Srebreničanka malo sama stolovala, a kćerka joj je udarila temelje pismenosti u Poljskoj - tužno je, ali od Poljaka sam prvi put i čula i za Elizabetu Boszniacku, kako je oni zovu, i za Jedvigu, poljsku ženu-kralja. I na kraju je ubiše negdje kod Zadra, iz zasjede, i sahraniše u Zadru, gdje se onom 'Bošnjačka' misteriozno gubi trag. Poslije su je prebacili u Madjarsku, čini mi se.
Hakiz wrote: ↑18/11/2021 12:21
Za koju godinu će i stećak i Tvrtko dokazivati istoriju islama na ovim prostorima još otprije faraona. Ništa ne brinite.
piupiu wrote: ↑19/11/2021 14:52
Ludovik bogami slao vojsku Tvrtku u pomoć svako malo, poslije je naša Srebreničanka malo sama stolovala, a kćerka joj je udarila temelje pismenosti u Poljskoj - tužno je, ali od Poljaka sam prvi put i čula i za Elizabetu Boszniacku, kako je oni zovu, i za Jedvigu, poljsku ženu-kralja. I na kraju je ubiše negdje kod Zadra, iz zasjede, i sahraniše u Zadru, gdje se onom 'Bošnjačka' misteriozno gubi trag. Poslije su je prebacili u Madjarsku, čini mi se.
Elżbieta Bośniaczka na poljsko, na našem Elizabeta Bosanska (Elizabeta Kotromanić/Елизабета Котроманић; mađarskiKotromanics Erzsébet).
Elżbieta była jedyną córką Stefana II Kotromanicia, bana Bośni i Elżbiety kujawskiej, córki Kazimierza III, księcia gniewkowskiego.
Bardzo wcześnie została sprowadzona na dwór swojej potężnej krewnej, Elżbiety Łokietkówny, węgierskiej królowej-matki. Data przyjazdu nie jest znana, wiadomo jedynie, że jeszcze w 1350 roku była w Bośni.
Živa istina.
Te jadne plemknjie i jesu udavane zbog savezništava... ali hajmo mi to fino obrnuti, nema diplomatije do pudenda-diplomatije
Pudenda diplomatija, genijalno, ne može se istina opisati brutalnije. zato pudenda spomenik ima smisla, jer je spasila sve povijesno važne obitelji.
O Jedviga prvi put ćujem, guuglat ću je.
Nisam iznenađena, Mađarska je kontrolirala nas Balkance.
piupiu wrote: ↑19/11/2021 14:52
Elżbieta Bośniaczka na poljsko, na našem Elizabeta Bosanska.
Elżbieta była jedyną córką Stefana II Kotromanicia, bana Bośni i Elżbiety kujawskiej, córki Kazimierza III, księcia gniewkowskiego.
Bardzo wcześnie została sprowadzona na dwór swojej potężnej krewnej, Elżbiety Łokietkówny, węgierskiej królowej-matki. Data przyjazdu nie jest znana, wiadomo jedynie, że jeszcze w 1350 roku była w Bośni.
Meni je upravo to 'bosnjacka' interesantno, jer je to ime prezervirano kao takvo u poljskom jeziku. Digresija - ali je takodje interesantno kao sto kad slusas poljski jezik, cujes gomilu rijeci koje koriste stari ljudi u Bosni, koje su uklonjene iz standarda i koje su (kad bi bile koristene u narodnom govoru) ismijavane. A to sto se tom dijelu "bosanska" ili "od Bosne" gubi trag je vjerovatno zato što je ona bila ugarska i hrvatska (čini mi se i poljska u neko doba) kraljica, tak'a joj bila funkcija kad se udala.