Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Moderator: O'zone

Locked
drugtito2011

#76 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by drugtito2011 »

MarkoIvkovic wrote: 18/11/2021 14:20
manuchao91 wrote: 18/11/2021 14:00 puna podrška Vladi FBIH u sprovodjenju ovih mjera .Zasto da nevakcinisani hodaju naokolo i sire zarazu kao potencijalne hodajuce bombe..Dabogda bilo ko u Asutriji,lockdown za nevaknisane ...Budi odgovoran i vakniniše se ..Nema smisla..Sad imaju i vakcine mozes birat tako nema mjesta palamudjenju...
sad ispade samo nevakcinisani sire virus :-) de se malo dozovite
Ako si pazljivo citao sta se pise, nigdje nije napisao da SAMO nevakcinisani sire virus.
biglebovski

#77 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by biglebovski »

ToyoOptics wrote: 18/11/2021 14:29
Black swan wrote: 18/11/2021 14:20 pa ovo je udar na slavene vidi portugala WTF :-? :-? :-? :-?
opet ga dudlamo :| :run:
90% vakcinisanih u Portugalu, u Spaniji 80%, nikakav lockdown, zivot se vraca u normalu, ali ljudi se vakcinisali i jos se pridrzavaju mjera sigurnosti. Jednostavno receno: zdrav razum, nikakva duboka filozofija. U USA, u takozvanoj fly over zone (sto ce reci, zona za izbjegavanje, samo preleti iznad), izmedju LA i New Yorka (dakle, ostatak USA, vukojebine poput Ohio, Nebraska i sl.) imaju ogroman broj antivaksera, koji sire propagandu i medju ove nase lokalne, balkanske, hadume, sampione uz Bugarsku i Rumuniju. Dakle, najneobrazovanija podrucja u Svijetu.
Obrazovani, četiri razreda osnovne su možda tebi dovoljni da se smatraš obrazovanim ali samo da ti skrenem pažnju da se ovo Svijetu piše malim slovom.
splinter

#78 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by splinter »

Black swan wrote: 18/11/2021 14:20 pa ovo je udar na slavene vidi portugala WTF :-? :-? :-? :-?
Ha ha, pa labude šta ćeš kad smo najbrojniji u Evropi.
Ovo je tabela stara desetak dana, raste broj smrtnih slučajeva pomalo i u drugim državama, npr Austrija, Njemačka, Švicarska. Vidjet ćemo šta će biti za 15-tak dana.
Međutim ovo je pogrešan pristup, najmjerodavnije je broj hospitalizacija recimo, jer tu pada zdravstveni sistem i nastaju problemi.
Becky7

#79 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Becky7 »

manuchao91 wrote: 18/11/2021 14:00 puna podrška Vladi FBIH u sprovodjenju ovih mjera .Zasto da nevakcinisani hodaju naokolo i sire zarazu kao potencijalne hodajuce bombe..Dabogda bilo ko u Asutriji,lockdown za nevaknisane ...Budi odgovoran i vakniniše se ..Nema smisla..Sad imaju i vakcine mozes birat tako nema mjesta palamudjenju...
Moje iskustvo u posljednjih mjesec dana je drugačije sve pozitivne osobe koje znam koje su vakcinisane 10 osoba :shock: i direktno pozitivna kolegica prenjela kolegi oboje vakcinisani, isto tako i prijateljica suprugu. Tako prica da nevakcinisani sire zarazu, a vakcinisni ne je po meni totalna glupost.

Sama nisam vakcinisana iz zdravstvenih razloga, prebolovala sam kovid srednje teška slika i nisam antivakser da se odma zna i ne sudi :) I sama sam u ovih mjesec dana sa kolegicom bila koja je bila pozitivna i nisam se zarazila, hvala mojim antitijelima na tome :)
Didier

#80 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Didier »

Ali čuj "nisam antivakser, ali se neću vakcinisati"

Šta šta si onda jebote, vakser? :D :D :D
Becky7

#81 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Becky7 »

Didier wrote: 18/11/2021 14:40 Ali čuj "nisam antivakser, ali se neću vakcinisati"

Jel nisi procitao da se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati ili ti je taj dio promakao
Ateista

#82 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

hopi wrote: 18/11/2021 13:45
tap3ah75 wrote: 18/11/2021 13:08 Može li se jednostavno ne htjeti vakcinisati?
Ne pametovati nikome o čipovima i zavjerama.

A da ne budeš ubojica, antivaxer?
Možeš, ali trebaš biti svjestan činjenice da onda dodatno sebe i ostale ugrzovazas tj hajmo reći ne preduzimaš mjeru da uradiš nešto dobro, korisno. I dodatno, u slučaju obolijevanja, opterećuješ već opterećeni zdravstveni sistem.
I onda ako te neko pita a zašto nećeš vakcinu, koje onda razloge navodiš? Ne treba te ljude odmah okarakterisati kao antivaxer, treba prvo vidjeti koji su razlozi ne vakcinisanja.
Ali po meni svako ko na navede valjan razlog da se ne vakcinise je antivaxer. A valjan razlog nije čipovanje, teorije zavjere, ja sam jak meni korona ništa ne može ja se krkam bijelim lukom itd.
Ja imam i vise nego opravdan razlog, imao sam ozbiljne nuspojave od prve i vakcina mi je unistila zdravlje, dok sam covid prethodno prebolio kao blazu prehladu.
Ne daju mi potvrdu da sam vakcinisan jer moje nuspojave ne priznaju, vrsi se i dalje pritisak na mene da se vakcinisem iako time dodatno rizikujem svoje zdravlje. Ne mogu cak ni da nadjem ko ce mi za pare dati potvrdu a vakcinu baciti, iako se prica da se to moze ja ne mogu da nadjem.
Didier

#83 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Didier »

Becky7 wrote: 18/11/2021 14:40
Didier wrote: 18/11/2021 14:40 Ali čuj "nisam antivakser, ali se neću vakcinisati"

Jel nisi procitao da se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati ili ti je taj dio promakao
A koji su to razlozi?

Btw, nisam mislio samo na tebe, ali sreo sam mnogo likova koji kažu "nisam antivakser, ali neću se vakcinisati", ili "nisam protiv vakcina, ali neka još malo"... Itakodalje.
Ateista

#84 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

Becky7 wrote: 18/11/2021 14:40

Ma to je nebitno, koji god da je razlog ide demagogija antivakser, cipovi, 5g, ravnozemljas i slicno.
Didier

#85 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Didier »

Ateista wrote: 18/11/2021 14:43
Ma to je nebitno, koji god da je razlog ide demagogija antivakser, cipovi, 5g, ravnozemljas i slicno.
Ne, nego kad pitaš šta su to "razlozi" da se ne cijepiš, obično nema odgovora. Evo i kod vas dvoje je isto.
preselio na ahiret

#86 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by preselio na ahiret »

AtillaS wrote: 17/11/2021 12:57 Prije dva dana donosena je odluka da i Bosna i Hercegovina slijedi prakse normalizacije života kao što su uvele mnoge evropske i susjedne zemlje što znači pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”.

- Uvođenje tog pravila će ići postupno i krenut će koncem decembra. Dotle će se ostale pretpostavke završiti. To je jedan važan korak, pri čemu će se ići na sve javne djelatnike, socijalne ustanove, zdravstvene ustanove, zatim vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolovani imajući u vidu situaciju koja se trenutno dešava – rekao je Goran Čerkez.

Obzirom da je u našoj zemlji jako mali postotak vakcinisanih, jasno je da će veliki broj građana imati problema sa covid-potvrdama. Tim povodom advokat Mirnes Ajanović dao je uputstva u slučaju traženja covid-potvrda i prisile na vakcinaciju.

- Represivne mjere u borbi protiv koronavirusa krše osnovna ljudska prava za koja se civilizacija borila stoljećima, te je građanska i profesionalna dužnost suprotstaviti se pravnim sredstvima. Da bi građani znali kako pravno djelovati u situacijama uskraćivanja slobode kretanja, rada, odnosno uskraćivanja ustavnih sloboda, u saradnji sa kolegama advokatima iz susjedne Hrvatske i Srbije, sastavili smo kratke upute kako postupiti u slučaju kada Vas uslovljavaju na vakcinaciju ili kada Vam neko traži covid-potvrdu - poručo je Ajanović.

Traže Vam covid-potvrdu ili Vas prisiljavaju na vakcinaciju?

Savjeti i uputstva advokata

- Ako Vas neko pita za covid-potvrdu – recite mu da Vaš doktor ne može izdati potvrdu jer nije ovlašten za izdavanje takvih potvrda, te da je Vaš zdravstveni karton tajni podatak koji niko ne smije znati.

- Ako nekome nešto nije jasno (šefu firme, direktoru...), recite mu da nazove Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH, i da će mu oni sve objasniti.

- Ako Vas pitaju jeste li vakcinisani ili testirani, slobodno im recite to su sve tajni podaci koje niko ne smije znati.

- Ako se Vaš ulazak na radno mjesto ili bilo gdje uslovljava covid-potvrdom, nakon što ga upozorite da je takvo uslovljavanje protuzakonito, pa osoba i dalje uskraćuje Vaše pravo na slobodu kretanja

- pozovite policiju i recite policiji da dođu jer želite prijaviti krivično djelo.

- Policiju zovite bez ustručavanja, a osobi koja vas maltretira može se reći da je to što radi krivično djelo koje se kažnjava zatvorskom kaznom.

- Recite osobi koja Vam negdje ne da ući bez covid-potvrde: „Ne znaš što radiš, ne zna ni onaj koji ti je naredio, a ne zna šta radi ni onaj koji je njemu naredio“.

- Ako dolazite na posao ili negdje, a od Vas traže covid-potvrdu, recite toj osobi da Vam to napiše na papiru i da to potpiše, i insistirajte na tome, a ako napiše taj papir trebate ga pažljivo čuvati, jer će Vam trebati za podnošenje tužbe ili krivične prijave.

- Ako Vam neko da otkaz zato što niste vakcinisani, odmah možete podnijeti tužbu sudu, to su radni sporovi i ti sporovi se rješavaju po hitnom postupku, i morat će Vas vratiti na posao i isplatiti sve plate.

- Kada policija dođe na lice mjesta, ona će uzeti podatke od onoga ko Vam ne da negdje ući ako nemate covid-potvrdu.

- Ako Vam neko ne da ući na radno mjesto ili bilo gdje bez covid-potvrde, ili Vas prisiljava na vakcinaciju, recite mu da čini sljedeća krivična djela:

Krivični zakon FBIH

- Član 177. - Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina (kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina i od godine dana do 8 godina za službena lica)

- Član 179. - Protupravno lišenje slobode (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine)

- Član 187. - Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne (kazna zatvora do jedne godine)

- Član 193. - Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka (novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci)

- Član 280. - Povreda prava iz radnog odnosa (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine)

Krivični zakon RS

- Član 139. - Povreda ravnopravnosti građana (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za službena lica)

- Član 143. - Protivpravno lišenje slobode (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno novčana kazna ili kazna zatvora do tri
godine za službena lica)

- Član 154. - Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine)

- Član 157. - Neovlašteno korištenje ličnih podataka (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do tri godine za službena lica)

- Član 209. - Povreda osnovnih prava radnika (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine)

- Budite svjesni da su zaštitare i ostale osobe koji Vam traže covid-potvrdu drugi „bacili u vatru“ i da isti pojma nemaju što rade i zašto to rade, jer im u pravilu njihov nadređeni nije dao napisanu obavezu da to rade.

- Ako Vas neko ne pušta bilo gdje ili na posao ukoliko nemate covid-potvrdu, imate mobitel, svaki put snimajte, imate pravo na to, jer se taj razgovor odnosi na Vas i nije zabranjeno snimanje.

- Ako Vam neko da otkaz jer niste vakcinisani, bitno je znati da sve te kvazi zaštitne mjere od korone nisu sastavni dio bilo kojeg ugovora o radu, niti mogu biti, zato što zakon koji brani slobodno disanje ne postoji niti može postojati.

- Odluke i preporuke Vas ne obavezuju i briga Vas što Vam se nešto preporučuje, jer smo dužni samo pridržavati se ustava i zakona.

- Tražite od osobe koja Vas sprečava negdje ući da Vam saopšti shodno kojem zakonu se morate vakcinisati ili testirati ili nešto slično, a ako ne zna na osnovu kojeg zakona Vam uskraćuje slobodu kretanja, nemate sa njim šta dalje razgovarati, nego postupite po prethodno navedenom postupku, pozovite policiju i prijavite izvršenje krivičnog djela.

- Ako Vam traže da se testirate možete odbiti test iz nosnice i možete tražiti da Vam se napravi test iz sline (pljuvačke), jer Vi birate medicinski postupak, a ne ta osoba - Vi ste odgovorni za svoje zdravlje, a ne ta osoba.

- Sve ovo što Vam čine kvazi zaštitnim mjerama i prisile na vakcinaciju protuzakonito je, jer ne postoji nikakav zakon koji to propisuje.

- Ako Vas uslovi poslodavac da trebate biti vakcinisani ili imati covid-potvrdu, trebate mu reći da Vas pošalje na medicinu rada, jer poslodavac ako sumnja da je neko bolestan, može ga poslati na medicinu rada. Ako Vas pošalje, odete tamo na pregled i ustanoviti će se da li ste sposobni ili niste sposobni za posao, odnosno da ste sposobni za posao i da nisu potrebni nikakvi testovi - pojašnjava Mirnes Ajanović.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
spinel_

#87 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by spinel_ »

90% vakcinisanih u Portugalu, u Spaniji 80%, nikakav lockdown, zivot se vraca u normalu, ali ljudi se vakcinisali i jos se pridrzavaju mjera sigurnosti. Jednostavno receno: zdrav razum, nikakva duboka filozofija. U USA, u takozvanoj fly over zone (sto ce reci, zona za izbjegavanje, samo preleti iznad), izmedju LA i New Yorka (dakle, ostatak USA, vukojebine poput Ohio, Nebraska i sl.) imaju ogroman broj antivaksera, koji sire propagandu i medju ove nase lokalne, balkanske, hadume, sampione uz Bugarsku i Rumuniju. Dakle, najneobrazovanija podrucja u Svijetu.
Ne lazi
Portugal, iako jedna od najprocjepljenijih zemalja svijeta, razmatra nova ograničenja kako bi se suprotstavio širenju epidemije covida-19 i rekordnom broju novooboljelih i hospitalizacija u srijedu od početka školske godine.
Vakcine djeluju. Ali u q.
ProgramskiJezik

#88 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by ProgramskiJezik »

spinel_ wrote: 18/11/2021 14:56

Ne lazi
Portugal, iako jedna od najprocjepljenijih zemalja svijeta, razmatra nova ograničenja kako bi se suprotstavio širenju epidemije covida-19 i rekordnom broju novooboljelih i hospitalizacija u srijedu od početka školske godine.

Naravno da ne djeluju, kad ljudi KUPE potvrdu za vakcinaciju. I onda se razboli, ode na intenzivnu, pokaze "vidi vakcinisan" a na intenzivi, kako? Pa tokmak kupio certifikat eto kako i onda naravno da ce ljudi mislit da vakcina ne djeluje.
Ateista

#89 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

Didier wrote: 18/11/2021 14:53
Ne, nego kad pitaš šta su to "razlozi" da se ne cijepiš, obično nema odgovora. Evo i kod vas dvoje je isto.
Vecina tako razmislja, sve koji nece vakcinu prozivaju antivakserom, ravnozemljasem i slicno.

Kako je isto, oboje smo objasnili razloge, ja sam cak i peimio jednu i zajebo se.
Becky7

#90 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Becky7 »

Didier wrote: 18/11/2021 14:53
Ne visim online 24 sata :)

Ako te toliko zanima mišljenje mog doktora radi problema kojih imam za trudnocom da ne trebam da primam vakcinu. Valjda ti je sada dusa na mjestu dobio si jedan odgovor
Registarska oznaka

#91 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Registarska oznaka »

Black swan wrote: 18/11/2021 12:24 ja razumijem da neko nešto ne želi

evo ja ne želim 3. dozu... dao sam sebe za 2 doze i to je to :D

ako ti kafić kaže maska ili van
izabereš
isto je i sa granicama i tržnim i sa školama...
Problem ce biti, sto ces ti biti posmatran kao nevakcinisan i imat ces iste posljedice kao onaj sto se nije vakcinisao, jer nisi trecu dozu primio.
Sutra ce traziti 4-tu, prekosutra 5-tu, itd...

A niko ne zeli da uzme odgovornost i kaze, ova vakcina ce sprijeciti to i to, vec je samo nagadjanje i forsiranje da se sto prije vakcinise.

Sa vakinom ili bez, opet cu moci da se zarazim, opet cu moci da prenesem drugome, opet je moguce biti hospitalizovan, itd itd...
Rockefeller

#92 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Rockefeller »

Glup si, moram reci.
studiorum_tuzlaensis

#93 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by studiorum_tuzlaensis »

radiće lažne potvrde već trljaju ruke mnogi :D :D
Project Sejuani

#94 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Project Sejuani »

Registarska oznaka wrote: 18/11/2021 15:04
Black swan wrote: 18/11/2021 12:24 ja razumijem da neko nešto ne želi

evo ja ne želim 3. dozu... dao sam sebe za 2 doze i to je to :D

ako ti kafić kaže maska ili van
izabereš
isto je i sa granicama i tržnim i sa školama...
Sa vakinom ili bez, opet cu moci da se zarazim, opet cu moci da prenesem drugome, opet je moguce biti hospitalizovan, itd itd...
Ali višestruko je manja mogućnost za ovo ako si vakcinisan vs kad nisi vakcinisan i to vi antivakseri nikako da skontate. Vama je i zemlja ravna do mora ko da gledam.
Baba Jefimija

#95 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Baba Jefimija »

Džaba se kurobecate. Imate da se pelcujete i da vičete hoću još. Ha ha ha. Ili to, ili svaki treći dan test na svoj račun. Ha ha ha
Ateista

#96 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

ProgramskiJezik wrote: 18/11/2021 14:57
spinel_ wrote: 18/11/2021 14:56

Ne lazi

Naravno da ne djeluju, kad ljudi KUPE potvrdu za vakcinaciju. I onda se razboli, ode na intenzivnu, pokaze "vidi vakcinisan" a na intenzivi, kako? Pa tokmak kupio certifikat eto kako i onda naravno da ce ljudi mislit da vakcina ne djeluje.
Gdje to ima da se kupi, da i ja kupim jednu?
Ateista

#97 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Ateista »

Project Sejuani wrote: 18/11/2021 15:09

Ali višestruko je manja mogućnost za ovo ako si vakcinisan vs kad nisi vakcinisan i to vi antivakseri nikako da skontate. Vama je i zemlja ravna do mora ko da gledam.
Da je to tacno, pandemija bi bila pri kraju u vecini razvijenih drzava, a nije. Ako i ima uticaj onda nije toliko znacajan.
ProgramskiJezik

#98 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by ProgramskiJezik »

Ateista wrote: 18/11/2021 15:10
ProgramskiJezik wrote: 18/11/2021 14:57

Gdje to ima da se kupi, da i ja kupim jednu?
Ako znas pravog doktora sa pravim moralnim kompasom za 500 eur se da sredit.

Zamisli platis 500 eur za dzabe vakcinu. Geniji, nemam sta drugo reci.
Registarska oznaka

#99 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Registarska oznaka »

Project Sejuani wrote: 18/11/2021 15:09

mali_balon

#100 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by mali_balon »

a vazi li nasa iz KS potvrda tj bar kod prelaska granice I odlaska u mekodnalds u austriji npr.
Locked