Stomatološki fakultet ili…?
-
yourblackangel
#1 Stomatološki fakultet ili…?
1.Ovaj forum pronašla sam kao najprihvatljiviji način na koji bih mogla dobiti odgovore. Moja pitanja su; koliko je zapravo težak fakultet stomatologije (isključivo me zanima Sarajevo i Mostar), koliko zahtijeva truda i psihičkog i fizičkog, koliko je u današnjici isplativo, i naravno stvari koje i nisam navela, a smatrate da bi mi dobro došle u ovom trenutku. Planiram upisati, ali nemam nikakve podloge, nikakvog znanja o samom fakultetu, ne znam kome se obratiti, mislila sam ako netko od vas ima neke upute i osnovne savjete koji bi mi bili od koristi da mi piše.
2.I kao moje drugo pitanje, u usporedbi s prvim, vaša razmišljanja o fakultetu radiologije?
2.I kao moje drugo pitanje, u usporedbi s prvim, vaša razmišljanja o fakultetu radiologije?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Bolje ti je upisi stomatologiju.
Otvoris privatnu ordinaciju, sam svoj gazda. Bolja lova.
-
scarr
#3 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Ako nemaš već pripremljenu ordinaciju u smislu da ti otac ili mati drže ordinaciju, ili neko kod koga možeš raditi posao dostojan osobe koja je minimalno 6 godina studirala, i dobro grijala stolicu bježi od stomatologije. Imam dosta poznanika i prijatelja koji su studirali ili još studiraju stom. i mogu ti reći da nije nimalo lagan fakultet..
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4 Re: Stomatološki fakultet ili…?
30 godina onda gledaš u necije žvalje, taj posao baš moraš voljeti
.
-
Naslovnica
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#6 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Mogu mislit
- Ajs_Nigrutin
- Ozimician
#8 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Pozdrav, trenutno je ta struka u najgoroj mogućoj poziciji od svih iole ozbiljnijih fakulteta, šta će biti za 7 god. kad ti budeš završila Stomatologiju - ne znam.
1. Godina fakulteta u Sarajevu košta 7000KM (ako nisi učenik generacije, šanse da upadneš u redovne su minimalne)
2. Fakultet nije nimalo lagan, prve 3 godine zahtjeva mnogo truda, učenja, volje, odricanja...
3. Plata Stomatologa u Sarajevu (poslije faxa) je trenutno oko 600KM (kod privatnika) - a radno vrijeme je 10h dnevno i svaka subota, a za Dom zdravlja se ganjaju velike ''štele''
4. Toj struci je trenutno najteže otići u Njemačku i raditi u svojoj struci (potrebno savršeno znanje njemačkog i polaganje stručnih ispita na njemačkom)
U posmatranju te struke većina ima Observation Bias - tako da svi vide uspješne stomatologe sa privatnim ordinacijama (a ne vide one koji su tu uposleni). Isto tako kad vidiš uspješnu advokatsku kancelariju pomisliš kako bi bilo super završiti Pravo. Prije 10-15 god. je ova struka bila TOP, bilo mjesta po domovima zdravlja, privatno si mogao otvoriti kako želiš. Danas svako selo ima ordinaciju. Poznajem više od 10 mladih stomatologa koji - ili ne rade - ili rade u katastrofalnim uslovima - ili rade u nekoj drugoj struci (komercijalisti za farm. kompanije).
1. Godina fakulteta u Sarajevu košta 7000KM (ako nisi učenik generacije, šanse da upadneš u redovne su minimalne)
2. Fakultet nije nimalo lagan, prve 3 godine zahtjeva mnogo truda, učenja, volje, odricanja...
3. Plata Stomatologa u Sarajevu (poslije faxa) je trenutno oko 600KM (kod privatnika) - a radno vrijeme je 10h dnevno i svaka subota, a za Dom zdravlja se ganjaju velike ''štele''
4. Toj struci je trenutno najteže otići u Njemačku i raditi u svojoj struci (potrebno savršeno znanje njemačkog i polaganje stručnih ispita na njemačkom)
U posmatranju te struke većina ima Observation Bias - tako da svi vide uspješne stomatologe sa privatnim ordinacijama (a ne vide one koji su tu uposleni). Isto tako kad vidiš uspješnu advokatsku kancelariju pomisliš kako bi bilo super završiti Pravo. Prije 10-15 god. je ova struka bila TOP, bilo mjesta po domovima zdravlja, privatno si mogao otvoriti kako želiš. Danas svako selo ima ordinaciju. Poznajem više od 10 mladih stomatologa koji - ili ne rade - ili rade u katastrofalnim uslovima - ili rade u nekoj drugoj struci (komercijalisti za farm. kompanije).
- Ozimician
#9 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Fakultet Radiologije:
1. Mnogo mnogo lakši od Stomatologije i 2 godine kraći (i jeftiniji, ali ne znam tačno koliko)
2. Posla ima u BIH, u državim ustanovama (treba itekako štela) imaju radno vrijeme 6h, godišnjeg odmora 42 dana, posao nimalo težak !!!! Moji poznanici koji rade taj posao na UKCS i Opća bolnica - znaju godišnje sastaviti i 3 neradna mjeseca (uz sav godišnji, noćni rad, rad vikendom..- sve se debelo naplati kroz dodatne slobodne dane). U privatnim klinikama je situacija drugačija, svi uslovi su barem duplo lošiji nego u državnim i nije teško naći posao kao u državnim (logično).
3. Dolazak u Njemačku 5x lakši nego sa Stomatologijom (jer vrijede pravila kao za med. sestre - za Stomatologe vrijede ''doktorska'' pravila). Dovoljno ti je B1 i imaš posao gdje poželiš u Njemačkoj. Izuzezno su traženi i svaka klinika u Njemačkoj ima potrebu za tim kadrom.
4. Odgovornost i težina samog posla neuporedivo manja nego sa Stomatologijom, a sa modernim uređajima doze zračenja su smiješne.
Negativna strana:
1. NIkad nećeš moći otvoriti nešto privatno i biti sam svoj gazda (ako ti je to bitno).
2. Nakon 30 godina karijere, vjerovatno će stomatolog zarađivati više nego ing. radiologije, ali na početku ing. radiologije ima dosta lakši i mirniji put i veću zaradu.
Da u ovom momentu biram da li da sam tek završio radiologiju ili stomatologiju - izabrao bih prvo. Takvo tržište rada, jbg.
1. Mnogo mnogo lakši od Stomatologije i 2 godine kraći (i jeftiniji, ali ne znam tačno koliko)
2. Posla ima u BIH, u državim ustanovama (treba itekako štela) imaju radno vrijeme 6h, godišnjeg odmora 42 dana, posao nimalo težak !!!! Moji poznanici koji rade taj posao na UKCS i Opća bolnica - znaju godišnje sastaviti i 3 neradna mjeseca (uz sav godišnji, noćni rad, rad vikendom..- sve se debelo naplati kroz dodatne slobodne dane). U privatnim klinikama je situacija drugačija, svi uslovi su barem duplo lošiji nego u državnim i nije teško naći posao kao u državnim (logično).
3. Dolazak u Njemačku 5x lakši nego sa Stomatologijom (jer vrijede pravila kao za med. sestre - za Stomatologe vrijede ''doktorska'' pravila). Dovoljno ti je B1 i imaš posao gdje poželiš u Njemačkoj. Izuzezno su traženi i svaka klinika u Njemačkoj ima potrebu za tim kadrom.
4. Odgovornost i težina samog posla neuporedivo manja nego sa Stomatologijom, a sa modernim uređajima doze zračenja su smiješne.
Negativna strana:
1. NIkad nećeš moći otvoriti nešto privatno i biti sam svoj gazda (ako ti je to bitno).
2. Nakon 30 godina karijere, vjerovatno će stomatolog zarađivati više nego ing. radiologije, ali na početku ing. radiologije ima dosta lakši i mirniji put i veću zaradu.
Da u ovom momentu biram da li da sam tek završio radiologiju ili stomatologiju - izabrao bih prvo. Takvo tržište rada, jbg.
- _Reds_
#10 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Ovo za 600 KM bacas bombe. Možda neka praksa.Ozimician wrote: ↑18/11/2021 02:22 Pozdrav, trenutno je ta struka u najgoroj mogućoj poziciji od svih iole ozbiljnijih fakulteta, šta će biti za 7 god. kad ti budeš završila Stomatologiju - ne znam.
-
nikeze
#11 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Svaki fakultet je težak. Bilo gdje.
Uvijek je bilo teško naći posao.
Kad čovjek završi niko ga neće, treba praksa.
Ne treba na fakultetu previše bubati jer to poslije niko ne gleda, važnija je praksa.
Za stomatologa je sve u rukama. Džaba svo teorijsko znanje ako ruke počnu drhtati poslije četrdesete, ako vid počne slabiti, a i treba
jaka fizička kondicija, kičma se krivi i boli. Sve to otežava rad poslije četrdesete. Poznajem neke stomatologe.
Svi na zapadu poslije fakulteta moraju proći naukovanje koje je najslabije plaćeno. I uspon nije lak, osim ako vam roditelji ne kupe ordinaciju i sve ostalo što je jako skupo.
Uvijek je bilo teško naći posao.
Kad čovjek završi niko ga neće, treba praksa.
Ne treba na fakultetu previše bubati jer to poslije niko ne gleda, važnija je praksa.
Za stomatologa je sve u rukama. Džaba svo teorijsko znanje ako ruke počnu drhtati poslije četrdesete, ako vid počne slabiti, a i treba
jaka fizička kondicija, kičma se krivi i boli. Sve to otežava rad poslije četrdesete. Poznajem neke stomatologe.
Svi na zapadu poslije fakulteta moraju proći naukovanje koje je najslabije plaćeno. I uspon nije lak, osim ako vam roditelji ne kupe ordinaciju i sve ostalo što je jako skupo.
- JohnnyS
#12 Re: Stomatološki fakultet ili…?
600 maraka plaća stomatologa? Pa blagajnica u Mercatoru ima više, kakve su ovo cifre 
-
SuperSy
#13 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Najbolje je biti apotekarka. Placa 2000 km a ucis sastav lijekova.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#14 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Gdje je plata 2000 maraka? Ja znam da je negdje oko 1000, možda stoja-dvije više
Last edited by PreWiBa on 19/11/2021 01:04, edited 1 time in total.
- Ozimician
#15 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Pitajte svakog mladog Stomatologa koliko izlazi zaposlen kod privatnika. Ko izađe na 1000KM - smatra se odličnim. Ima ih koji rade po godinu dana BESPLATNO - Poslodavac im uplaćuje minimalac, a ovi ga moraju vratiti na ruke. Eto nađite nekog ko je završio Stomatologiju u zadnje 2-3 godine (a da nema uticajne roditelje) i pitajte ga kakvo je stanje za posao.
- cenecimoveocino
#16 Re: Stomatološki fakultet ili…?
zar ima struka koja je gora za zaposlit se sa faxom od pravnog

- Ozimician
#17 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Iskreno za pravni nemam informacija toliko iz prve ruke. Sigurno je da ćeš naći posao kao Stomatolog - ali ćeš raditi kao konj za jako male pare (valjda vrijedi isto i za pravo). E sad što neki vide napucane stomatološke ordinacije i advokatske kancelarije - to je daleko od toga da svi koji su završili taj fakultet mlate velike pare.cenecimoveocino wrote: ↑18/11/2021 23:58 zar ima struka koja je gora za zaposlit se sa faxom od pravnog![]()
![]()
- cenecimoveocino
#18 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Da, tako je. Moj profesor je ujedno i advokat, voza najnovijeg Audi Q7 2021 godiste, njemu ide dobro, ali je stotine advokata koji jedva prezivljavaju...Ozimician wrote: ↑19/11/2021 00:11Iskreno za pravni nemam informacija toliko iz prve ruke. Sigurno je da ćeš naći posao kao Stomatolog - ali ćeš raditi kao konj za jako male pare (valjda vrijedi isto i za pravo). E sad što neki vide napucane stomatološke ordinacije i advokatske kancelarije - to je daleko od toga da svi koji su završili taj fakultet mlate velike pare.cenecimoveocino wrote: ↑18/11/2021 23:58 zar ima struka koja je gora za zaposlit se sa faxom od pravnog![]()
![]()
- sime_cipol
#19 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Zavisi Jel farmaceutski tehničar ili je magistar farmacije.
Magistri farmacije, rad u apoteci, znam ih 3, svi imaju blizu ili preko 2000.
Tehničari su izmedju 800-1200 zavisno Jel drzavna ili privatna apoteka.
- Ozimician
#20 Re: Stomatološki fakultet ili…?
U Apotekama Sarajevo imaju i preko 2000, u privatnim prije 10-tak godina su mogli birati platu - a sad ovi mlađi, oko 1000 - koja stoja više, ali ono za 60 radnih sati sedmično.sime_cipol wrote: ↑19/11/2021 03:03Zavisi Jel farmaceutski tehničar ili je magistar farmacije.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#21 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Nije ni to baš tačno.Ozimician wrote: ↑19/11/2021 10:34U Apotekama Sarajevo imaju i preko 2000, u privatnim prije 10-tak godina su mogli birati platu - a sad ovi mlađi, oko 1000 - koja stoja više, ali ono za 60 radnih sati sedmično.sime_cipol wrote: ↑19/11/2021 03:03
Zavisi Jel farmaceutski tehničar ili je magistar farmacije.
Imam rodicu koja radi u Bosnalijeku, magistar je farmacije, ima nekih 1200 maraka ako se ne varam, počela je tačno prije nekih 10 godina - i tada su plate bile još lošije.
Najgore je što je to i na zapadu poprilično loš plaćen posao gdje se radi za nekih 2500 eura (to je, ako se uzme cijena života i tkd. kao ovdje plata od 800-1000 KM)
- nepass1
#22 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Ne mozes sad ni privatno otvoriti bez 10g staza. Jedino na crno.sime_cipol wrote: ↑17/11/2021 19:33 Bolje ti je upisi stomatologiju.
- nepass1
#23 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Dobijes 30% od onoga sto ti uradis kod privatnika. I to kad ti da 30% sve se nogom u guzicu koliko si sretan. Otprilike 7-10 dana radis da uplatis sebi doprinose. Plata nekad 400 nekad 800 zavisi mjeseca, ljeti je vise para_Reds_ wrote: ↑18/11/2021 09:03Ovo za 600 KM bacas bombe. Možda neka praksa.Ozimician wrote: ↑18/11/2021 02:22 Pozdrav, trenutno je ta struka u najgoroj mogućoj poziciji od svih iole ozbiljnijih fakulteta, šta će biti za 7 god. kad ti budeš završila Stomatologiju - ne znam.
- sime_cipol
#24 Re: Stomatološki fakultet ili…?
U Apotekama Sarajevo, osnovna plata mg. ph. je 1630 KM.sehohari wrote: ↑19/11/2021 15:58Nije ni to baš tačno.
Imam rodicu koja radi u Bosnalijeku, magistar je farmacije, ima nekih 1200 maraka ako se ne varam, počela je tačno prije nekih 10 godina - i tada su plate bile još lošije.
Najgore je što je to i na zapadu poprilično loš plaćen posao gdje se radi za nekih 2500 eura (to je, ako se uzme cijena života i tkd. kao ovdje plata od 800-1000 KM)
- Ozimician
#25 Re: Stomatološki fakultet ili…?
Pa eto nisam puno slagao za Apoteke Sarajevo, imaš tu još prevoz, topli obrok, bude naknada za minuli rad, tako da se može nabaciti 2000KM.sime_cipol wrote: ↑19/11/2021 17:10U Apotekama Sarajevo, osnovna plata mg. ph. je 1630 KM.sehohari wrote: ↑19/11/2021 15:58
Nije ni to baš tačno.
Za Bosnalijek - možda, ja znam prije 10-tak godina da su apoteke u manjim gradovima očajno tražili mag. farmacije - jer su ih zakonski morali imati, a nije ih bilo tada dovoljno po tim mjestima.
Sve u svemu, te visokoobrazovane medicinske struke (dr.med, dr.stom, mag.pharm) su trenutno u jako lošem položaju, a ti fakulteti su svakako u samom vrhu i po težini i dužini trajanja studija. Također kao što @sehohari reče - i na Zapadu nije ništa bolja situacija (u odnosu na ostale struke tamo, ne u odnosu na BiH). Za ove što se čude kako kasirka u Bingu može zaraditi više nego Dr.stom. - U Njemačkoj trenutno Dr.specijalista sa 10 god. staža ima jednaku platu kao Varilac sa 5 god staža.