to je ta nasa realnost, na zalost.space_x wrote: ↑16/11/2021 23:38 Da malo presječem raspravu iako bi na navedene teme imao mnogo toga reći i iznijeti neki svoj stav.
Inače, ja sam jedan od onih koji je završio Pravni fakultet u Sarajevu 2012 te još.Tražio sam se dugo i svoju sreću pod suncem, međutim uzalud.Odradim 2014/2015 volonterski u opštini Novi Grad, i mislio sam "pročepilo je"..evo krenulo je, morivisan, izlazim na nekoliko konkursa između ostalog i na poziciji gdje sam bio volonter, jednom veoma blizu prolaza, 95,8 uspješnost ukupna , a momak i cura koju su primljeni 96,2 posto (valjda objektivnost njihova??)
Prođe i to, nadaš se,majkumu mora negdje ispasti, biće, doći će, predaji, preporuke predaj na sud, predaj tamo, predaj vamo.. ali ništa..
U međuvremenu radio neke sitne poslove za manju lovu, samo da se nije kući..
2018 komšija, "treba radnika u Klasu, bil radio, pa omogućavaju i napredak", opet pod floskulama "svaki početak je težak" i pristanem.
Plata 600 -620, proizvodnja, bubaj svaki dan, hajde iz mjeseca u mjesec nekako prolazi, svjež sam još uvijek u glavi, psihički..
Nakon par mjeseci počnem se raspitivati kako kod direktora, tad Imširević, dođem i do njega, šuplju baca, "zvaćemo mi kad bude trebalo,a trebat će sigurno", ponadam se, tinja neka nada, nastavim raditi (a i šta ću drugo), zamijeni se direktor, opet ja nastavim ići i dosađivati, ali uzalud, vidim da je to začarani krug, nisam njihov odustanem dosađivati..
Radim i dalje, ali psihički od posla počnem padati uz određene zdravstvene probleme koje sam imao od prije, ali nedam se, iz nekog inata.Prošle godine podijele otkaze radnicima na određeno i hajmo kući, međutim nastavim raditi u jednoj drugoj firmi sličan posao u proizvodnji, smanji se ovim posla i otkaz.
Evo sad još uvijek na ledu, izgubio sam svaku nadu u sistem, nadu da će se desiti..da se mora desiti..
Sad, jedina opcija ta Njemačka, imam neke kontakte gdje mi jedan posrednik može izganjati preko Hrvatske radnu dozvolu za rad u Njemačkoj", i zvao je prije par dana, ima tih nekih poslova koji se mogu dati bez EU državljanstva kao što je skladište, ali skladište ne mogu prihvatiti jer sam proljetos umalo operisao kičmu pa se ne smijem izlagati tolikom riziku i teretu.Nudi i određene poslove čišćenja i održavanja, i tu može pronaći bez EU papira, ali šta da radim?Da li da prihvatim taj posao?
Koliko može biti težak s obzirom na navedene zdravstvene probleme??
Toliku konfuziju stvaram u glavi, jer svjestan da ne mogu pružiti 100 posto ali opet ide mi se iz ove usrane države, kontam da mi je samo dobiti tu ulaznu vizu, ali ne znam dobro ni jezik, da li se mogu tako brzo adaptirati i primijeniti posao ako mi se ne dopadne??
idi u dojcland, i u medjuvremenu ganjaj papire,ako nista tamo se otvaraju nove mogucnosti, neces cistit zauvijek, brzo se napreduje sa pocens na najnizoj I ako se dokazes ides dalje a kod nas bi onto cistac do penzije......a o izboru poslova da ne govorim