Katedrala

Trg bana Jelacica

Kuca nakon potresa

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Aha. Nisam eto iz Zagreba i eto ucim novo od vas malo. Ja ko da se i sjecam te price za dzamiju u Zagrebu. Bio sam mozda mali kada sam prvi put to cuo.istra_hr wrote: ↑17/11/2021 09:04![]()
Sorry, u krivu si ... nije Trg Republike, već "Džamija" tj. današnji Trg Žrtava fašizma
u desnom kutu, vidi se jedan minaret i dio fontane; Da fotka iz 1947.
"poglavnikova džamija" iz NDH, srušena je u proljeće 1948 ... ostao je samo centralni Meštrovićev paviljon
Javljam se na ovu temu, jer iako danas živim dolje na moru, ipak sam Zagrepčanin - odrastao u tom kvartu i dalje, kad sam u Zg tu stanujem![]()
Zanimljivo je da i danas, kad veliš nekom izvan Zg i spomeneš "kao orjentir" Džamiju - moraš napomenuti koja Džamija !
Svi mi Trg Žrtava fašizma i dalje zovemo "Džamijom", no prava današnja, ZG Džamija je nekoliko kilometara južnije u Folnegovićevom naselju / Borovju
Zagrebačka džamija za vrijeme NDH
![]()
Ja bih eto volio vidjeti taj trg kada jednog dana dodjem u Zagreb. Lijepi su generalno ovi trgovi u Zagrebu, a i vidi se kako je vrlo slican Budimpesti i Becu zbog ovakvog stila. Sarajevo je isto lijep grad, no manje AU arhitekture, ali i vrijednu i validnu historiju raznolike kulture ima. Zbog ovoga sam upravo zapoceo sa ovom temom da ukljucim malo i Hrvate ovdje (naravno da ne sirim ja nacionalizamistra_hr wrote: ↑17/11/2021 09:18 Ukratko malo povijesti o "Džamiji" ...
Nakon I svj. rata, moralo se u Zagrebu napravit neki malo veći spomenik tzv. "oslobodiocima" od mrske Austrougarske, tj. srpskom kralju.
Umjesto običnog kamenog, brončanog kipa-spomenika... napravljen veliki okrugli centralni paviljon, Meštrović
Za vrijeme NDH, Pavelić "dogradio" tri minareta ... očito, bez građevinske dozvole... i komunisti sve srušili expresno u par dana, proljeće 1948
Trg par puta mijenjao ime/ naziv ... ali Zagrepčani ga od tada do danas, nadam se i ubuduće, zovu "Džamija"
istra_hr wrote: ↑17/11/2021 09:18 Ukratko, malo povijesti o "Džamiji" ...
Nakon I svj. rata, moralo se u Zagrebu napravit neki malo veći spomenik tzv. "oslobodiocima" od mrske Austrougarske, tj. srpskom kralju.
Umjesto običnog kamenog, brončanog kipa-spomenika... napravljen veliki okrugli centralni paviljon, Meštrović
Za vrijeme NDH, Pavelić "dogradio" tri minareta ... očito, bez građevinske dozvole... i komunisti sve srušili expresno u par dana, proljeće 1948
Trg par puta mijenjao ime/ naziv ... ali Zagrepčani ga od tada do danas, nadam se i ubuduće, zovu "Džamija"

Izgleda bas ono poput one dzamije Kralja Fahdila na Alipasinom (C faza)istra_hr wrote: ↑17/11/2021 09:35 e, sada jbga. kad smo već kod ZG Džamije, postam fotku ove "nove" iako je u boji
I, opet, da ponovim, ta džamija je cca. 4-5 km južnije, skoro na Savi, blizu Mosta mladosti
Za sve nas ostale, Trg žrtava fašizma je i dalje "Džamija" ... danas ga je malo "okupirao" HDZ; tamo im je centrala![]()
![]()

Ni nalikAustriaHungary1867 wrote: ↑17/11/2021 09:40Izgleda bas ono poput one dzamije Kralja Fahdila na Alipasinom (C faza)istra_hr wrote: ↑17/11/2021 09:35 e, sada jbga. kad smo već kod ZG Džamije, postam fotku ove "nove" iako je u boji
I, opet, da ponovim, ta džamija je cca. 4-5 km južnije, skoro na Savi, blizu Mosta mladosti
Za sve nas ostale, Trg žrtava fašizma je i dalje "Džamija" ... danas ga je malo "okupirao" HDZ; tamo im je centrala![]()
![]()
Tacno. Nasa "moderna" dzamija na Alipasinom ima 2 munare i izgleda ko da je neko nju na Roblox-u napravio.Bancho wrote: ↑17/11/2021 09:44Ni nalikAustriaHungary1867 wrote: ↑17/11/2021 09:40
Izgleda bas ono poput one dzamije Kralja Fahdila na Alipasinom (C faza)