Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
vjeshalica

#576 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by vjeshalica »

Štakori pokvareni
apsidejzi

#577 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by apsidejzi »

sime_cipol wrote: 14/11/2021 14:55
klix wrote: 14/11/2021 13:33 To su sve proceduralne nepravilnosti. Bitno je, ko je odgovoran za smrt.
Vjerovatno anesteziolog. Srce prestalo da radi, mozak ostao bez kisika duze vrijeme, nastupila mozdana smrt.
Ne bih rekao da je iskljucivo anesteziolog. Ne bih uopste rekao da je bilo ko direktno odgovoran jer nikome vjerovatno nije bilo u cilju da se ovo desi. ovo je rezultat nekoliko nesretnih okolnosti koje se nisu trebale dogoditi ali su se eto dogodile. Tada su svi u lancu odgovorni. Nazalost kola ce se slomititi na anesteziologu ali ja krivca vidim u sistemu. Odgovorna je doktorica sto je pristala da operise van operacione sale. Odgovoran je anesteziolog sto je pristao da daje anesteziju van operacione sale. Odgovorna je osoba koja je uputila roditelje da urade privatnu operaciju. Odgovorni su i roditelji sto su pristali na operaciju van operacione sale. Odgovorni su i parlamentarci koji su donijeli takve zakone da omoguce privatne ordinacije paralelno sa javnim zaposlenjem. Odgovorno je rukovodstvo bolnice koje dozvoljava da se rupe u zakonu provode u praksi. Odgovoran je i zubar koji je omogucio da se u njegovoj ordinaciji rade operacije iako nema uslova za to. Odgovoran je i onaj koji je nabavio aparate a nije ih certificirao. Odgovoran je i carinik koji je dozvolio uvoz aparata bez da trazi certifikat, odgovoran je i spediter koji je odradio posao uvoza.

Svi su oni odgovorni jer im je svima bio materijalni interes preci od ljudskog zivota. OK, roditeljima nije. Nij iskljucujem od ove odgovornosti. Oni su u nezavidnoj situaciji. Sta bih ja uradio kao roditelj? Da li bih pristao na ovakvu operaciju? Ne znam. Vjerovatno im je predstavljeno kao rutinska operacija. I jeste rutinska operacija. Mozda su zato svi i bili neodgovorni sto je u pitanju rutinska operacija. Vjerovatnoca da nesto krene po zlu je veoma mala, ali kada su svi u lancu neodgovorni onda ta vjerovatnoca ima kamatni racun u sebi. Kulminira i postane velika odjednom. Da je bilo ko u lanci ozbiljno uradio svoj posao do ovoga ne bi ni doslo.

Bilo ko. Al nije niko.
vjeshalica

#578 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by vjeshalica »

Nije niko je namjerno ubio, nije u tome rijec, ali tako ispada jer su svi kumovali i bili su svjesni da ne smiju raditi protivno propisima.
Samodopadna grupa idiota koji su olako drzali do toga da se nece nista desiti, krivi su i kraj. Svako na svoj nacin .
S4mpion

#579 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by S4mpion »

Previše se tereta doktorima stavlja na leđa, ljude treba pustit' i kraj priče.
Last edited by S4mpion on 14/11/2021 18:15, edited 1 time in total.
vjeshalica

#580 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by vjeshalica »

apsidejzi wrote: 14/11/2021 17:55 Odgovoran je i onaj koji je nabavio aparate a nije ih certificirao. Odgovoran je i carinik koji je dozvolio uvoz aparata bez da trazi certifikat, odgovoran je i spediter koji je odradio posao uvoza.
Kad more dekan i profesori da svercaju u koferima implantate sto ne bi i oni kupili aparat ispod ruke.
vjeshalica

#581 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by vjeshalica »

S4mpion wrote: 14/11/2021 18:13 Previše se tereta doktorima stavlja na leđa.
Kakav teret? Imaju oni svoj teret po prirodi posla, a ostalo sami sebi tovare zavisno koliki su idioti. Nije prvi incident kod Bejtovica ordinaciji, onaj Bilsenin bivsi suprug sto je šaketo, ne znam kakav oni teret imaju?
YouAreMyDestiny

#582 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by YouAreMyDestiny »

S4mpion wrote: 14/11/2021 18:13 Previše se tereta doktorima stavlja na leđa, ljude treba pustit' i kraj priče.
Kako misliš treba ljude pustiti? Kao da ništa nije bilo?
Sanjarko

#583 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by Sanjarko »

Ovako sam ja imao pencilinski sok s 2,5 godine. Davali i davali pencilin, predozirali mi tijelo s njim, i onda sok. A karton oni izgubili, i stavili mi kao da ga nisam ni imao, pod upitnik, umjesto uzvicnik.
YouAreMyDestiny

#584 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by YouAreMyDestiny »

I meni su dali pogrešnu dijagnozu, kada sam bila beba. Sreća, tata je tražio mišljenje drugog doktora, tako da nije bilo posljedica.
S4mpion

#585 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by S4mpion »

klix wrote: 14/11/2021 18:18
S4mpion wrote: 14/11/2021 18:13 Previše se tereta doktorima stavlja na leđa, ljude treba pustit' i kraj priče.
Kako misliš treba ljude pustiti? Kao da ništa nije bilo?
Upravo tako, pustit' ljude i kraj priče.

Nije da nismo navikli to radit' zadnjih 30+ godina.
apsidejzi

#586 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by apsidejzi »

vjeshalica wrote: 14/11/2021 18:15
apsidejzi wrote: 14/11/2021 17:55 Odgovoran je i onaj koji je nabavio aparate a nije ih certificirao. Odgovoran je i carinik koji je dozvolio uvoz aparata bez da trazi certifikat, odgovoran je i spediter koji je odradio posao uvoza.
Kad more dekan i profesori da svercaju u koferima implantate sto ne bi i oni kupili aparat ispod ruke.
Pa sve moze dok se ne desi ovako. Bas zbog toga su pravila napravljena. Da minimiziras rizik. Al ako svi gledaju samo na kratkorocnu dobit naustrb rizika onda ce prije ili poslije to puknuti. Dekan i profesori gledaju na dobit, doktorica koja je operisala takodjer. Anesteziolog, carinik. Svi redom. Drustvo je pokvareno, nema osjecaja odgovornosti. Kad biras izmedju rizika i para biras pare.

To je razlog zasto ljudi idu iz BiH. Ja ne zelim zivjeti u drustvu gdje ce mi doktor u bolnici predloziti operaciju djeteta u zubarskoj ordinaciji. To nije samo krivica Bakira Dodika i Covica. Evo ovo je razlog sto ja ne zelim da se vratim i sto ljudi idu.
Ludzak

#587 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by Ludzak »

apsidejzi wrote: 14/11/2021 17:55
sime_cipol wrote: 14/11/2021 14:55

Vjerovatno anesteziolog. Srce prestalo da radi, mozak ostao bez kisika duze vrijeme, nastupila mozdana smrt.
Ne bih rekao da je iskljucivo anesteziolog. Ne bih uopste rekao da je bilo ko direktno odgovoran jer nikome vjerovatno nije bilo u cilju da se ovo desi. ovo je rezultat nekoliko nesretnih okolnosti koje se nisu trebale dogoditi ali su se eto dogodile. Tada su svi u lancu odgovorni. Nazalost kola ce se slomititi na anesteziologu ali ja krivca vidim u sistemu. Odgovorna je doktorica sto je pristala da operise van operacione sale. Odgovoran je anesteziolog sto je pristao da daje anesteziju van operacione sale. Odgovorna je osoba koja je uputila roditelje da urade privatnu operaciju. Odgovorni su i roditelji sto su pristali na operaciju van operacione sale. Odgovorni su i parlamentarci koji su donijeli takve zakone da omoguce privatne ordinacije paralelno sa javnim zaposlenjem. Odgovorno je rukovodstvo bolnice koje dozvoljava da se rupe u zakonu provode u praksi. Odgovoran je i zubar koji je omogucio da se u njegovoj ordinaciji rade operacije iako nema uslova za to. Odgovoran je i onaj koji je nabavio aparate a nije ih certificirao. Odgovoran je i carinik koji je dozvolio uvoz aparata bez da trazi certifikat, odgovoran je i spediter koji je odradio posao uvoza.

Svi su oni odgovorni jer im je svima bio materijalni interes preci od ljudskog zivota. OK, roditeljima nije. Nij iskljucujem od ove odgovornosti. Oni su u nezavidnoj situaciji. Sta bih ja uradio kao roditelj? Da li bih pristao na ovakvu operaciju? Ne znam. Vjerovatno im je predstavljeno kao rutinska operacija. I jeste rutinska operacija. Mozda su zato svi i bili neodgovorni sto je u pitanju rutinska operacija. Vjerovatnoca da nesto krene po zlu je veoma mala, ali kada su svi u lancu neodgovorni onda ta vjerovatnoca ima kamatni racun u sebi. Kulminira i postane velika odjednom. Da je bilo ko u lanci ozbiljno uradio svoj posao do ovoga ne bi ni doslo.

Bilo ko. Al nije niko.
A najviše je odgovoran narod. Inertni, i pič.. sti narod.
apsidejzi

#588 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by apsidejzi »

Ludzak wrote: 14/11/2021 19:00
apsidejzi wrote: 14/11/2021 17:55

Bilo ko. Al nije niko.
A najviše je odgovoran narod. Inertni, i pič.. sti narod.
Svi ovi nabrojani a i oni koji nisu su... narod. Pickasti narod koji gleda samo vlastitu korist i misli da su budale oni koji rade za opsti interes. Levati koje treba ogulit.
torbica

#589 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by torbica »

Opcina Kakanj pokazala da ima poredane prioritete, umjesto novčane pomoći porodici načelnik plaća članke na klixu i foto plakate po gradu
GAU8

#590 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by GAU8 »

bh.tornjak wrote: 14/11/2021 15:43 ahhhh.....pa evo strucnjaka za sve i svasta...
sve znaju....najljepsi, najpametniji, najzgodniji, najobrazovaniji, najhrabriji, najposteniji...nastaviti niz.
juce smo imali tri miliona nogometnih experata (pusiona, jebase nas finci)....danas imamo tri miliona experata iz oblasi medicine,prava itd (jebu nas raznorazni Solaci,Novalici,Izetbegovici,Hadzici...)
Jos nisu shvatili da nismo ni za sta....mi smo bijedni crvi koji misle da su anakonde.
Lazemo i tjesimo sami sebe....bijedni smo...u svakom pogledu i sto je najzalosnije u ljudskosti jer toga nemamo ni koliko za nokat moze stati.
koliko je osoba umrlo zbog onih respiratora...?
koliko je ljudi pregazeno autima...?
koliko je ljudi izbodeno,upucano...?
koliko je ljudi platilo zivotom komplikovani sistem zdrastva...???

sta smo ucinili...????

NISTA...ama bas NISTA.
Osim sto iz tople sobe naprdjujemo i prosipamo svoje neznanje,nekulturu,jad i bijedu.

RIP malom Andjelu :(
Na žalost potpuno si u pravu.
GAU8

#591 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by GAU8 »

Ludzak wrote: 14/11/2021 17:31 Doktori su najmanje krivci u svemu ovome. A najviše su krivi 'država' i narod.
Ma da, kakvi doktori. Krivi su roditelji, otkud im ideja uopće da operisu djetetu kapak...
meridiyan

#592 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by meridiyan »

Privatna stomatološka ordinacija dr.Bejtović, gdje je doktorica oftalmolog Nina Jovanović bez licence za rad u Kantonu Sarjevo, uz anesteziologa Suada Rožajca radila rutinsku, ali kobnu operaciju dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja je "Trajno zatvorena".

Image
hamos

#593 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by hamos »

Jel ovo ozbiljno pricaS? oduzet licenze i kazna najstrozija,,,to je najmanje sto mozemo uradit
Dr. Kuca

#594 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by Dr. Kuca »

Mi smo propali ko drustvo, drzava, narod, nacija. Nas moze spasiti samo kakav svijetski rat i da padnemo pod sapu nekoj sili pa da radimo ono sto najbolje znamo. Ulizice, cinkeri, fizicki radnici, rudari itd. Mi ne znamo voditi drzavu, i ne zasluzujemo je.
Last edited by Dr. Kuca on 14/11/2021 20:09, edited 1 time in total.
Forsaken

#595 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by Forsaken »

Dr. Kuca wrote: 14/11/2021 20:05 Mi smo propali ko drustvo, drzava, narod, nacija. Nas moze spasiti samo kakav svinetski rat i da padnemo pod sapu nekoj sili pa da radimo ono sto naibolje znamo. Ulizice, cinkeri, fizicki radnici, rudari itd. Mi ne znamo voditi drzavu, i ne zasluzujemo je.
:thumbup:
mali Ninja

#596 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by mali Ninja »

https://klix.ba/dr-stevanovic-suada-r ... skoj-moci/

Bez omalovažavanja ikoga, moramo se zapitati koliko je ljudi ovaj anesteziolog spasio za ovih 30godina, a čuo sam da je bio i u ratu jedan od uvazenijih doktora i na liniji...
Ja ne mogu da vjerujem da bi ovakav doktor sa ovolikim stazom i stručnošću jednostavno ubio nekoga.
Sto se tice doktorice Nine, kriminalno mi sve djeluje oko njenih postupaka, tako da bi veci fokus istrage usmjerio ka njoj.
Ovo je Bosna i svakodnevno smo svi svjedoci mita korupcije lažiranja falsifikovanja obilaženja pravila i zakona...

Mišljenja sam da je komplet država na gubitku, roditelji svakako, ali takodje izgubiti i jednog doktora sa 30godina iskustva je losa stvar za drustvo..

Ovde ko zadnji krene nek ugasi svjetlo, ali ja već od sutra gledam u kom smjeru da krenem odavde, iz države u kojoj ljudi ne priznaju nikome nikakav uspjeh, u kojoj ljudi zavidno kažu "bravo", gdje društvo ne voli boljeg od sebe i gdje ljudi jedva čekaju da nekom nabiju lakat u rebra...
vjeshalica

#597 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by vjeshalica »

Suad jeste stručan i to niko nigdje nije osporio, ali kiks koji je možda napravio ne može se obrisati nikakvim rezultatima koje je imao u prošlosti. Meni je lično nejasno, da se uopće upustio u tu vrstu posla na očito i evidentno neadekvatnom mjestu, a poseban dio je ovaj što je Vranić rekao:

"Upoznat sam sa ovim slučajem, razgovarao sam sa direktoricom KCUS-a koja mi je objasnila u kakvom je stanju dijete dovezeno i kako je sad. Ja sam poslao inspekciju u ovu privatnu kliniku da se utvrdi da li su registrovani, oni nisu smjeli raditi operacioni zahvat, sve i da imaju sve regularno, smiju samo manji zahvat pod lokalnom anestezijom", pojasnio je Vranić za portal Radiosarajevo.ba.
mali Ninja wrote: 14/11/2021 20:49
Ovde ko zadnji krene nek ugasi svjetlo, ali ja već od sutra gledam u kom smjeru da krenem odavde, iz države u kojoj ljudi ne priznaju nikome nikakav uspjeh, u kojoj ljudi zavidno kažu "bravo", gdje društvo ne voli boljeg od sebe i gdje ljudi jedva čekaju da nekom nabiju lakat u rebra...
Kakve ovo veze ima sa slučajem i postupkom Suada? Hoćeš da kažeš da društvo ne voli boljeg od sebe i da je ovo lakat u rebra? Objasni uopće čemu ovaj komentar?
Čovjek se već 2x upušta i ima incidente u ordinaciji?!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#598 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by konektovan »

Dzaba titule, iskustvo, diplome,....sve to ljudska pohlepa baci pod noge..
suncandan

#599 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by suncandan »

Sve,sve i sve hajde mogu narod sto pise i shvatiti, ALI doktorica je vodila ovu djevojcicu, znaci bila je njen pacijent i samim tim je znala njen slucaj. Pa zasto onda,zasto dijete koje je ocigledno zdravstveno lose nije operisano u bolnici??? Sto se tice anesteziologa mislim da se nasao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Losa sreca. Ratni doktor i mislim da nece on biti kriv. E sad doktorica je mlada, da li je novac povukao jer danas je sve komercijala. Sistem je sunce malo ubio to je cinjenica. Svi trce samo za novcem.
mali Ninja

#600 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Post by mali Ninja »

vjeshalica wrote: 14/11/2021 21:18 Suad jeste stručan i to niko nigdje nije osporio, ali kiks koji je možda napravio ne može se obrisati nikakvim rezultatima koje je imao u prošlosti. Meni je lično nejasno, da se uopće upustio u tu vrstu posla na očito i evidentno neadekvatnom mjestu, a poseban dio je ovaj što je Vranić rekao:

"Upoznat sam sa ovim slučajem, razgovarao sam sa direktoricom KCUS-a koja mi je objasnila u kakvom je stanju dijete dovezeno i kako je sad. Ja sam poslao inspekciju u ovu privatnu kliniku da se utvrdi da li su registrovani, oni nisu smjeli raditi operacioni zahvat, sve i da imaju sve regularno, smiju samo manji zahvat pod lokalnom anestezijom", pojasnio je Vranić za portal Radiosarajevo.ba.
mali Ninja wrote: 14/11/2021 20:49
Kakve ovo veze ima sa slučajem i postupkom Suada? Hoćeš da kažeš da društvo ne voli boljeg od sebe i da je ovo lakat u rebra? Objasni uopće čemu ovaj komentar?
Čovjek se već 2x upušta i ima incidente u ordinaciji?!
Ovo vezano za ljude na ovim prostorima sam uzgred spemnuo..
Locked