Jarane, hajd što je muslimanska, al što je ublehaška....
Politika Hrvata u BiH
- problemnatravunu
- ako te pitaju
#1552 Re: Politika Hrvata u BiH
Nakon 1992 godine, sve prijedloge međunarodne zajednice za BiH su Hrvazi prihvaća li.
Svaki prijedlog je bio utemeljen na etničkoj podjelu unutar BiH.
Hrvati su prihvatili i Dejton.
Hrvati su glasali i za neovinsot BiH, kao državu ravnopravni naroda S-B-H.
Svaki prijedlog je bio utemeljen na etničkoj podjelu unutar BiH.
Hrvati su prihvatili i Dejton.
Hrvati su glasali i za neovinsot BiH, kao državu ravnopravni naroda S-B-H.
-
metal
#1553 Re: Politika Hrvata u BiH
Nisam ni rekao da zoveš sve Hrvate fašistima, nego da svi koji se zalažu za prava Hrvata budu prozvani fašistima i sličnim ukrasnim imenima.pici wrote: ↑13/11/2021 12:26nadjimi iti jedan post u kojem ja hrvate zovem fasistima... ijedan, i prijavi i nek me sefica banuje za veke vijekova... kako se dogovarat sa politikom koja podrzava ratni zlocin, ev hajde kako, reci koju pametnu... ev bOkir je prepustio covicu i dodiku sve poluge vlasti u BiH...i sta se desilo, blokirali su sve i napravili da je BiH nemoguca drzava i da se treba raspast, jel tako... tako je... evo ti pa se zdogovaraj sa negatorima genocida i UZP-a... budi liberalan, demokratican i popustljiv...bujrum.metal wrote: ↑13/11/2021 12:20
Fazon je u tome što se ovdje svima koji govore o pravima Hrvata prebacuje da pravdaju, podržavaju i veličaju ratne zločin(c)e. I što se bilo kakva diskusija prekida postavljanjem glupih slikica koje bi kao trebale biti neki argument.
Nisu svi Hrvati fašisti, niti su svi Bošnjaci "duše drage". A ovdje se upravo forsira taj narativ. I to onemogućava bilo kakav razgovor i dogovor. A nedostatak razgovora i dogovora će nas odvesti u nove sukobe, kad-tad. Je li to ono što želiš? Ja ne želim. I zato hoću da razgovaram. Sa normalnim ljudima kojih ima na obje strane.
Ništa pametno i dobro nećemo dobiti time što svakoga ko govori o pravima Hrvata prozovemo UZP-ovcem, nakačimo sliku Praljka i kažemo "aha, jesam im šuknuo!".
Jasno mi je da u tim prepucavanjima učestvuju ljudi iz dijaspore. Oni ne žive ovdje i briga ih. Većini ovo dođe kao neka zabava ili utakmica koju gledaju na TV. Ali i ti i ja živimo ovdje i od naše (ne)mogućnosti da se dogovorimo zavisi u kakvoj ćemo državi živjeti.
Ja želim da živim u državi koja će biti potaman svima, pa ćemo se moći baviti nekim životnim pitanjima, a ne time "ko je počeo rat". Želiš li i ti to ili ti je važnije da se raspravlja o o Praljku i "handžar divizijama"?
Slažem se da ima i takvih, ali ima i onih koji žele normalno razgovarati. I to na "obje strane". Lijepljenje etiketa i rasprava o ratnim zločinima onemogućava bilo kakav razgovor. Samo vodi svađi i daljem udaljavanju. Nekima je to cilj. Mislim da tebi nije, pa se zato i obraćamo tebi.
Što se tiče ratnih zločina, imamo haške presude i imamo naše sudove. Haški tribunal je rekao svoje, a naši sudovi u dosta slučajeva glume budale i razvlače stvari koje bi i mala djeca do sada riješila. Vjerovatno svi imamo vlastiti stav o nekim presudama, ali one su takve kakve jesu i gotovo. Nemamo više šta pričati o tome. Gotovo. Kapak, što bi rekli.
Nećemo se nikad svi složiti o svemu u vezi sa tim. Ali bi ih trebali poštovati. Budemo li svako malo tražili "konsenzus" oko toga, miniraćemo svaku normalnu priču. Pa vidio si nedavno kod nas raspravu oko Cace. Znači, tip je ubio i naše vojnike, pa je opet za neke heroj. Razmisli o tome prije nego što opet pokreneš priču o ratu i zločinima. Niko od nas nije bezuvjetno "pozitivan". Ne mislim na pojedince, nego na narode.
Da bismo se dogovorili, moramo naći neke polazne tačke, nešto oko čega se svi slažemo. U konkretnom slučaju, kad je u pitanju politika Hrvata u BiH, osnova bi trebala biti to da Hrvati moraju imati prava kao i druga dva naroda koja su ravnopravna u BiH.
Svako uzurpira je tih prava Hrvate "tjera" u jedan "tor", a taj tor je HDZBiH. Ne može se očekivati politički pluralizam od naroda koji je suočen sa prijetnjom oduzimanja bilo kakvih prava i pretvaranja u manjinu.
Znači, da bismo dobili neku konstruktivnu političku snagu unutar hrvatskog korpusa prvo trebamo prestati prijetiti njihovim osnovnim pravima, a bošnjačke i "probosanski stranke" to sada rade na razne načine.
- ako te pitaju
#1554 Re: Politika Hrvata u BiH
@metal
Da ljudi sa sve 3 strane razmišljaju kao ti, BiH bi bila lijepa država za živjeti.
Stavovi puni tolerancije, razumijevanja i želje da se na nekoj realnoj osnovi riješe problemi.
Naklon do poda
Da ljudi sa sve 3 strane razmišljaju kao ti, BiH bi bila lijepa država za živjeti.
Stavovi puni tolerancije, razumijevanja i želje da se na nekoj realnoj osnovi riješe problemi.
Naklon do poda
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1555 Re: Politika Hrvata u BiH
nije ljepljenje etiketa nekome o zlocinami, nego prihvatanje tih istih te zlocine kao erojske stvari...metal wrote: ↑13/11/2021 17:24Nisam ni rekao da zoveš sve Hrvate fašistima, nego da svi koji se zalažu za prava Hrvata budu prozvani fašistima i sličnim ukrasnim imenima.pici wrote: ↑13/11/2021 12:26
nadjimi iti jedan post u kojem ja hrvate zovem fasistima... ijedan, i prijavi i nek me sefica banuje za veke vijekova... kako se dogovarat sa politikom koja podrzava ratni zlocin, ev hajde kako, reci koju pametnu... ev bOkir je prepustio covicu i dodiku sve poluge vlasti u BiH...i sta se desilo, blokirali su sve i napravili da je BiH nemoguca drzava i da se treba raspast, jel tako... tako je... evo ti pa se zdogovaraj sa negatorima genocida i UZP-a... budi liberalan, demokratican i popustljiv...bujrum.
Slažem se da ima i takvih, ali ima i onih koji žele normalno razgovarati. I to na "obje strane". Lijepljenje etiketa i rasprava o ratnim zločinima onemogućava bilo kakav razgovor. Samo vodi svađi i daljem udaljavanju. Nekima je to cilj. Mislim da tebi nije, pa se zato i obraćamo tebi.
Što se tiče ratnih zločina, imamo haške presude i imamo naše sudove. Haški tribunal je rekao svoje, a naši sudovi u dosta slučajeva glume budale i razvlače stvari koje bi i mala djeca do sada riješila. Vjerovatno svi imamo vlastiti stav o nekim presudama, ali one su takve kakve jesu i gotovo. Nemamo više šta pričati o tome. Gotovo. Kapak, što bi rekli.
Nećemo se nikad svi složiti o svemu u vezi sa tim. Ali bi ih trebali poštovati. Budemo li svako malo tražili "konsenzus" oko toga, miniraćemo svaku normalnu priču. Pa vidio si nedavno kod nas raspravu oko Cace. Znači, tip je ubio i naše vojnike, pa je opet za neke heroj. Razmisli o tome prije nego što opet pokreneš priču o ratu i zločinima. Niko od nas nije bezuvjetno "pozitivan". Ne mislim na pojedince, nego na narode.
Da bismo se dogovorili, moramo naći neke polazne tačke, nešto oko čega se svi slažemo. U konkretnom slučaju, kad je u pitanju politika Hrvata u BiH, osnova bi trebala biti to da Hrvati moraju imati prava kao i druga dva naroda koja su ravnopravna u BiH.
Svako uzurpira je tih prava Hrvate "tjera" u jedan "tor", a taj tor je HDZBiH. Ne može se očekivati politički pluralizam od naroda koji je suočen sa prijetnjom oduzimanja bilo kakvih prava i pretvaranja u manjinu.
Znači, da bismo dobili neku konstruktivnu političku snagu unutar hrvatskog korpusa prvo trebamo prestati prijetiti njihovim osnovnim pravima, a bošnjačke i "probosanski stranke" to sada rade na razne načine.
caco je za vecinu u sarajevu zlocinac, za sdO poklonike je eroj... takko je isto sa hdz poklonicima...
hrvati imaju sto se tice pederacije i kantona sa hrvatskom vecinom i vise prava nego bilo ko drugi... tek nedavno su u "svojim kantonima izglasali srbe kao konstutitvan naro, dok dodik povlaci sve o konstutivnosti u PCiju... znaci hrvati su tamo statisticka greska al to ne smeta hdzeovcima i poskokovcima...
niko ih ne tjera u tor nego njihovi celnici, ne mislim na hdz BiH nego hrvatske... nista nebi pokretali bez direktiva iz zagreba...
naravno, treba da prihvate zakone drzave u kojoj zive i da postuju institucije a ne da slave zlocince, kace sahare i blokiraju drzavu, trazeci tor u kojem ce dominirati politika hdz-a... probaj hdz-ovcu rec da stavi zastavu BiH i pronosa po listici i ljubiskom... siroki brijeg je 100% cist legitiman...
- ako te pitaju
#1556 Re: Politika Hrvata u BiH
Drugim riječima, pici zvani fotka, smatra da je sve OK i da je doista čudno šta se "UZP" ovci bune.
- pici
#1557 Re: Politika Hrvata u BiH
ne bune se UZP-eovi nego negatori UZP-a... hoces u EU koji prihvataju haske presude a neces da ih priznas i trazis razgovor... ma dajjjjako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 18:05 Drugim riječima, pici zvani fotka, smatra da je sve OK i da je doista čudno šta se "UZP" ovci bune.
sad bosnjaci glasaju za islamsku stranku koja trazi serija i ti onda trazis sa njim dogovor i ulazak u NATO i EU

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1558 Re: Politika Hrvata u BiH
Niko o makljazi u mostaru
- ako te pitaju
#1559 Re: Politika Hrvata u BiH
DA. da je obrnuta situacija, vjerojatno bi se pričalo o udruženom zločinačkom poduhvatu.
Iako mu je pun k.... navijača, ipak je interesantno da su pripadnici RA došli praviti grafit u tzv. zap. dijelu grada gdje je ranije stajao grafit Zrinjskog.
To bi isto bilo da su Ultrasi otišli u Cernicu da prave grafit.
Nije mi jasno, kome odgovaraju sad tenzije u gradu.
- ako te pitaju
#1560 Re: Politika Hrvata u BiH
Pošto imaš dara za fotografiju, jel možeš staviti slike Rasima Delića, optuženog generala za ratne sločine u Hagu, kako ga dočekuju, pa kako mu OS BiH na sahrani pucaju. ako nije problempici wrote: ↑13/11/2021 18:20ne bune se UZP-eovi nego negatori UZP-a... hoces u EU koji prihvataju haske presude a neces da ih priznas i trazis razgovor... ma dajjjjako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 18:05 Drugim riječima, pici zvani fotka, smatra da je sve OK i da je doista čudno šta se "UZP" ovci bune.
sad bosnjaci glasaju za islamsku stranku koja trazi serija i ti onda trazis sa njim dogovor i ulazak u NATO i EU![]()
de nepravite se blesavi...
![]()
- ako te pitaju
#1561 Re: Politika Hrvata u BiH
Federalnoj ministarstvo odaje počast osuđenom ratnom zločincu
https://fmbi.gov.ba/general-rasim-delic ... rcegovine/
Zanimljivi kriteriji
https://fmbi.gov.ba/general-rasim-delic ... rcegovine/
Zanimljivi kriteriji
-
metal
#1562 Re: Politika Hrvata u BiH
To da je Caco za većinu u Sarajevu zločinac, mogao bih se složiti. Ali, ipak smo ga sahranili na Kovačima, priredili mu dženazu kao narodnom gaziji. I na spomen-ploči žrtvama na Kazanima nismo smjeli ili htjeli napisati da ih je on ubio. A znamo svi ko je bio Caco. Samo isto tako nećemo da se zamjeramo onima kojima je bio nešto drugo.pici wrote: ↑13/11/2021 18:01
nije ljepljenje etiketa nekome o zlocinami, nego prihvatanje tih istih te zlocine kao erojske stvari...
caco je za vecinu u sarajevu zlocinac, za sdO poklonike je eroj... takko je isto sa hdz poklonicima...
hrvati imaju sto se tice pederacije i kantona sa hrvatskom vecinom i vise prava nego bilo ko drugi... tek nedavno su u "svojim kantonima izglasali srbe kao konstutitvan naro, dok dodik povlaci sve o konstutivnosti u PCiju... znaci hrvati su tamo statisticka greska al to ne smeta hdzeovcima i poskokovcima...
niko ih ne tjera u tor nego njihovi celnici, ne mislim na hdz BiH nego hrvatske... nista nebi pokretali bez direktiva iz zagreba...
naravno, treba da prihvate zakone drzave u kojoj zive i da postuju institucije a ne da slave zlocince, kace sahare i blokiraju drzavu, trazeci tor u kojem ce dominirati politika hdz-a... probaj hdz-ovcu rec da stavi zastavu BiH i pronosa po listici i ljubiskom... siroki brijeg je 100% cist legitiman...
E, pa kad smo mi, ovako općepoznato najbolji i najantifašističkiji na svijetu, poklekli pred "sdO poklonicima" (kako ti kažeš), zašto očekuješ od drugih da budu bolji od nas. I kako da budu kad smo mi najnajbolji?!
Što se tiče stanja u Širokom Brijegu, da ti pravo kažem, nemam pojma. Nikada nisam bio tamo. A pretpostavljam ni ti. Možda jeste "100 posto legitiman", a možda je i bio takav. To što je neka sredina jednonacionalna (ako je), ne znači da je fašistička.
U vezi sa pravima Hrvata, na drzavnom nivou ona su pogažena izborom Željka Komšića. Ako zanemarimo to ko ga je izabrao, imamo problem zbog toga što tip ima totalno negativnu fiksaciju na Hrvate. Ne može ih ni nacrtane. I to izbija iz maltene svakog njegovog istupa. S jedne strane šuti kao zaliven na silne afere SDA, a sa druge strane dreči na sav glas kad se Čović "krivo počešlja". To je iritantno. Ali prije svega ukazuje na to da mu je osnovna funkcija da Hrvate "lupa po glavi". Jer, koliko god me to i samog nerviralo, Čović je trenutno onaj koga su Hrvati izabrali da ih predstavlja.
Osim toga, u javnosti je postala sasvim legitimna ideja o ukidanju konstitutivnosti. A ta ideja je najveća prijetnja Hrvatima jer ih ima najmanje.
Priča o građanskoj državi je također obična "šarena laža" iza koje se krije želja za hegemonijom. Bošnjaka ima najviše i logično je da bi se u građanskoj državi oni pitali za sve. Naravno, logično je i da je to Bošnjacima super, ali drugima naravno da nije.
- ako te pitaju
#1563 Re: Politika Hrvata u BiH
Primjetiš li @pici jednu zanimljivost?
Ratnim zločincima , osuđenim u Hagu, se odaje počast , pucaju na sahrani vojnici, dakle službena tijela Federacije ?
Kod ratnog zločinca Darija Kordića, radi se o privatnim posjetama.
Dakle, Federacija BiH službeno slavci, veliča ratne zločince, OSUĐENE, kada je u pitanju ARBiH. Zar ne?
Ili Rasim nije osuđen ?
Ratnim zločincima , osuđenim u Hagu, se odaje počast , pucaju na sahrani vojnici, dakle službena tijela Federacije ?
Dakle, Federacija BiH službeno slavci, veliča ratne zločince, OSUĐENE, kada je u pitanju ARBiH. Zar ne?
Ili Rasim nije osuđen ?
- ako te pitaju
#1564 Re: Politika Hrvata u BiH
metal , ako se ikad bude riješio izborni zakon, a ako si bošnjačke nacionalnosti, ja ću glasati za tebe , i boriti se da predstavljaš moj narod, jer sam uvjeren da ćeš bolje štiti vitalne interese mog naroda od Čovića.metal wrote: ↑13/11/2021 18:51To da je Caco za većinu u Sarajevu zločinac, mogao bih se složiti. Ali, ipak smo ga sahranili na Kovačima, priredili mu dženazu kao narodnom gaziji. I na spomen-ploči žrtvama na Kazanima nismo smjeli ili htjeli napisati da ih je on ubio. A znamo svi ko je bio Caco. Samo isto tako nećemo da se zamjeramo onima kojima je bio nešto drugo.pici wrote: ↑13/11/2021 18:01
nije ljepljenje etiketa nekome o zlocinami, nego prihvatanje tih istih te zlocine kao erojske stvari...
E, pa kad smo mi, ovako općepoznato najbolji i najantifašističkiji na svijetu, poklekli pred "sdO poklonicima" (kako ti kažeš), zašto očekuješ od drugih da budu bolji od nas. I kako da budu kad smo mi najnajbolji?!
Što se tiče stanja u Širokom Brijegu, da ti pravo kažem, nemam pojma. Nikada nisam bio tamo. A pretpostavljam ni ti. Možda jeste "100 posto legitiman", a možda je i bio takav. To što je neka sredina jednonacionalna (ako je), ne znači da je fašistička.
U vezi sa pravima Hrvata, na drzavnom nivou ona su pogažena izborom Željka Komšića. Ako zanemarimo to ko ga je izabrao, imamo problem zbog toga što tip ima totalno negativnu fiksaciju na Hrvate. Ne može ih ni nacrtane. I to izbija iz maltene svakog njegovog istupa. S jedne strane šuti kao zaliven na silne afere SDA, a sa druge strane dreči na sav glas kad se Čović "krivo počešlja". To je iritantno. Ali prije svega ukazuje na to da mu je osnovna funkcija da Hrvate "lupa po glavi". Jer, koliko god me to i samog nerviralo, Čović je trenutno onaj koga su Hrvati izabrali da ih predstavlja.
Osim toga, u javnosti je postala sasvim legitimna ideja o ukidanju konstitutivnosti. A ta ideja je najveća prijetnja Hrvatima jer ih ima najmanje.
Priča o građanskoj državi je također obična "šarena laža" iza koje se krije želja za hegemonijom. Bošnjaka ima najviše i logično je da bi se u građanskoj državi oni pitali za sve. Naravno, logično je i da je to Bošnjacima super, ali drugima naravno da nije.
Ovo pišem bez lažnog loženja ili nešto slično.
- pici
#1565 Re: Politika Hrvata u BiH
rasim je optuzen za nesprjecavanje ratnih zlocina tj njihovo hapsenje i procesuiranje... nigdje nema velicanje rasima i njegovo uzdizanje, osim nekih ekstremista... sdO nije bosnjacki narod kao i hdz hrvatski, al hocete nazor da to bidnu... e nece moci ove noci... bokir sa 300 000 glasova, bjeloglavi sup sa 150 000 a baja sa 300 000 (pola od toga zombiji glasali) nisu ni trecina skupa od kompetnog glasackog tijela a zelili bi da se pitaju i da predstavljaju narodne velikase... qurko...ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 18:42Pošto imaš dara za fotografiju, jel možeš staviti slike Rasima Delića, optuženog generala za ratne sločine u Hagu, kako ga dočekuju, pa kako mu OS BiH na sahrani pucaju. ako nije problempici wrote: ↑13/11/2021 18:20
ne bune se UZP-eovi nego negatori UZP-a... hoces u EU koji prihvataju haske presude a neces da ih priznas i trazis razgovor... ma dajjjj
sad bosnjaci glasaju za islamsku stranku koja trazi serija i ti onda trazis sa njim dogovor i ulazak u NATO i EU![]()
de nepravite se blesavi...
![]()
“Mi nikako ne možemo promijeniti odluku Haškog suda, ona je takva kakva jest, provodi se, ali glupo je ne dopuštati komentar na jednu pravosnažnu presudu. Mi se s njom ne slažemo i tu ne vidim problem.”
Dragan Čović
- ako te pitaju
#1566 Re: Politika Hrvata u BiH
@pici dakle, smatraš da je normalno da institucije Federacije službeno veličaju osuđenog ratnog zločinca?
- ako te pitaju
#1567 Re: Politika Hrvata u BiH
i još nešto, tko je vršio te zločine koji nisu priječeni?
Mogu li takvu brigadu, bataljon, zvati zločinačkom?
Mogu li ? Kao što je postrojba Ludviga Pavlovića.
Imamo li iste kriterije?
Mogu li takvu brigadu, bataljon, zvati zločinačkom?
Mogu li ? Kao što je postrojba Ludviga Pavlovića.
Imamo li iste kriterije?
- pici
#1568 Re: Politika Hrvata u BiH
ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 18:52 Primjetiš li @pici jednu zanimljivost?
Ili Rasim nije osuđen ?
Delić nije dočekao izricanje konačne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) jer je proces protiv njega u žalbenoj fazi.
Prema prvostepenoj presudi koju mu je ICTY izrekao u septembru 2008., Delić nije preduzeo "nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine koje su počinili njegovi potčinjeni", pripadnici odreda “El Mudžahid”, u Livadama i logoru Kamenica u blizini Zavidovića (srednja Bosna), u julu i augustu 1995. godine. Nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora.
da je kriv kriv je, al prema ovome ni slobodan milosevic nije kriv nizasta, dok je tudjman u UZP po presudi sestorke HZHB...
-
metal
#1569 Re: Politika Hrvata u BiH
Dobro si me nasmijao. I dao mi ideju za novu karijeru, ako se nastavi ova ekonomska kriza.ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 18:53metal , ako se ikad bude riješio izborni zakon, a ako si bošnjačke nacionalnosti, ja ću glasati za tebe , i boriti se da predstavljaš moj narod, jer sam uvjeren da ćeš bolje štiti vitalne interese mog naroda od Čovića.metal wrote: ↑13/11/2021 18:51
To da je Caco za većinu u Sarajevu zločinac, mogao bih se složiti. Ali, ipak smo ga sahranili na Kovačima, priredili mu dženazu kao narodnom gaziji. I na spomen-ploči žrtvama na Kazanima nismo smjeli ili htjeli napisati da ih je on ubio. A znamo svi ko je bio Caco. Samo isto tako nećemo da se zamjeramo onima kojima je bio nešto drugo.
Ovo pišem bez lažnog loženja ili nešto slično.
Sad bez zezanja, mislim da nam stvarno svima treba da se malo stavimo u "tuđe cipele" i pokušamo stvari sagledati iz raznih uglova. Ove trenutne politike opstaju na našem svađanju i nije im u interesu da se pomirimo i dogovorimo kao ljudi. Ako hoćemo da živimo u normalnoj zemlji, moramo je tako i urediti. Inače, nikom neće biti dobro. Osim političarima i njihovim poltronima i botovima.
- pici
#1570 Re: Politika Hrvata u BiH
ne...ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 19:00 @pici dakle, smatraš da je normalno da institucije Federacije službeno veličaju osuđenog ratnog zločinca?
- ako te pitaju
#1571 Re: Politika Hrvata u BiH
Dobro si me nasmijao. I dao mi ideju za novu karijeru, ako se nastavi ova ekonomska kriza.
Sad bez zezanja, mislim da nam stvarno svima treba da se malo stavimo u "tuđe cipele" i pokušamo stvari sagledati iz raznih uglova. Ove trenutne politike opstaju na našem svađanju i nije im u interesu da se pomirimo i dogovorimo kao ljudi. Ako hoćemo da živimo u normalnoj zemlji, moramo je tako i urediti. Inače, nikom neće biti dobro. Osim političarima i njihovim poltronima i botovima.
Ja svo vrijeme pišem što bi trebala biti politika Hrvata u BiH, a sa kojim stavovima se možda i ne slažu Hrvati , al kad krenem dublje pričati sa Hrvatima, shvatimo da je rješenje moguće.
Da je rješenje moguće, vidljivo je iz Vaših stavova, jer problemi ostaju.
Najveća kočnica jesu stavovi koji gledaju u jednom smjeru. Koliko smo izgubili vremena, i dalje gubimo , prostora na ovoj temi , sa glupim fotkama?
Tako je i u stvarnom životu.
Pričamo o nebitnim stvarima, umjesto da sjednemo, detektiramo probleme, što je to što muči Hrvate ( s obzirom da je tema Politika Hrvata ), što je to što smeta Bošnjacima, i kako da riješimo problem.
Mi, Hrvati, jesmo najmalobrojniji narod, ali BiH nema bez Hrvata , kao što je nema bez Bošnjaka, ili Srba.
Tješiti se da je ostalo pola Hrvata, neznajući da takva sudbina čeka i ostale narode čim se otvore granice, je stvar kratkovidnosti.
Nas je ostalo koliko je ostalo ( moja procjena 500.000 ). Koliko će drugih otići kada se otvore granice ?
Ja dolazak pametnog Bošnjaka, Hrvata, Srbina iz BiH, isto gledam. Kao tragediju. Više pametnih Bošnjaka, biti će meni bolje. Više glupih Bošnjaka, biti će meni gore.
- pici
#1572 Re: Politika Hrvata u BiH
caco je rehabilitovan od izetbegovica i dijela puČanstva kojima je on eroj a ne zločinac... sto pokazuje da je sdO i hdz politika ista i da je to ista sorta insana, zato su u KS potuceni do nogu, u opstini centar je srbim kao nacelnik donio tri puta vise glasova od sdO dzenerala...metal wrote: ↑13/11/2021 18:51To da je Caco za većinu u Sarajevu zločinac, mogao bih se složiti. Ali, ipak smo ga sahranili na Kovačima, priredili mu dženazu kao narodnom gaziji. I na spomen-ploči žrtvama na Kazanima nismo smjeli ili htjeli napisati da ih je on ubio. A znamo svi ko je bio Caco. Samo isto tako nećemo da se zamjeramo onima kojima je bio nešto drugo.pici wrote: ↑13/11/2021 18:01
prava hrvata nisu pogazena jer su glasaci koji nisu u nacionalnim strankama glasali za komsica smatrajuci ga adekvatnim da predstavlja sve gradjane a ne samo hrvate i najveca podvala nacionalfasista je predstavnici naroda, ne oni nisu predstavnici naroda nego iz reda tog naroda a moze biti iz bilo koje stranke... po hdz-u on mora biti legitimni hrvat, znaci samo onaj koji je hdzovac... iz reda bosnjackog naroda je malo falilo da pobjedi crveni becirovic... u PCiju je bio mladen ivanic iz PDP-a pa je proglasen izdajnikom srbstva itd idu sad gusle...
ukidanje konstitivnosti nije prijetnja nego nacionalne stranke koje proizvode krizu za krizom pod tom navodnoj ugrozenosti...
gradjanska drzava nije sarena laza nego nacionalni torovi... mi nemamo gradjansku drzavu vec 30 godina nego nacionalne torove... i gdje smo sada... navedi ijednu vladu za 30 godina koja je bila gradjanska... sve su bile tornjaci... selam
Last edited by pici on 13/11/2021 19:26, edited 1 time in total.
-
metal
#1573 Re: Politika Hrvata u BiH
Slažem se. A problem je što nam je "kvalitativna" slika u BiH iz dana u dan sve gora. Odlaze nam mladi i pametni ljudi. Cijele porodice. A mi se svađamo šta je bilo u ratu.ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 19:15
Ja svo vrijeme pišem što bi trebala biti politika Hrvata u BiH, a sa kojim stavovima se možda i ne slažu Hrvati , al kad krenem dublje pričati sa Hrvatima, shvatimo da je rješenje moguće.
Najveća kočnica jesu stavovi koji gledaju u jednom smjeru. Koliko smo izgubili vremena, i dalje gubimo , prostora na ovoj temi , sa glupim fotkama?
Pričamo o nebitnim stvarima, umjesto da sjednemo, detektiramo probleme, što je to što muči Hrvate ( s obzirom da je tema Politika Hrvata ), što je to što smeta Bošnjacima, i kako da riješimo problem.
Mi, Hrvati, jesmo najmalobrojniji narod, ali BiH nema bez Hrvata , kao što je nema bez Bošnjaka, ili Srba.
Tješiti se da je ostalo pola Hrvata, neznajući da takva sudbina čeka i ostale narode čim se otvore granice, je stvar kratkovidnosti.
Nas je ostalo koliko je ostalo ( moja procjena 500.000 ). Koliko će drugih otići kada se otvore granice ?
Ja dolazak pametnog Bošnjaka, Hrvata, Srbina iz BiH, isto gledam. Kao tragediju. Više pametnih Bošnjaka, biti će meni bolje. Više glupih Bošnjaka, biti će meni gore.
I tješimo se da će "onih drugih" ipak otići više nego "naših". Na kraju će nas sve migranti pognjaviti, kako je krenulo. Malo karikiram, ali moglo bi svašta biti koliko smo blesavi i zaluđeni prepucavanjima.
- ako te pitaju
#1574 Re: Politika Hrvata u BiH
@pici , možeš li mi pojasniti, ako znaš, što znači ravnopravnost naroda, odnosno konstitutivnost naroda.
Također, zašto FBiH ima 2 člana predsjedništva a ne 1.
I zašto je Ustavni sud zaključio da je kod popune Doma naroda došlo do kršenja načela konstitutivnosti naroda, i što je to načelo?
Također, zašto FBiH ima 2 člana predsjedništva a ne 1.
I zašto je Ustavni sud zaključio da je kod popune Doma naroda došlo do kršenja načela konstitutivnosti naroda, i što je to načelo?
- pici
#1575 Re: Politika Hrvata u BiH
ko je na vlasti 30 godina i sprovodi ratnu retoriku... crveni kmeri... de ne pravite se blesavi...metal wrote: ↑13/11/2021 19:25Slažem se. A problem je što nam je "kvalitativna" slika u BiH iz dana u dan sve gora. Odlaze nam mladi i pametni ljudi. Cijele porodice. A mi se svađamo šta je bilo u ratu.ako te pitaju wrote: ↑13/11/2021 19:15
I tješimo se da će "onih drugih" ipak otići više nego "naših". Na kraju će nas sve migranti pognjaviti, kako je krenulo. Malo karikiram, ali moglo bi svašta biti koliko smo blesavi i zaluđeni prepucavanjima.