FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Hakiz

#6201 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 12/11/2021 21:54 Image

Ispravite me ako griješim (bilo bi dobro da ima kakav pravnik na temi), ali vezano za ovaj dio pod brojem 4 u dijelu u kojem
piše "Otuđenjem nekretnina smatra se i prijenos bez naknade (poklon, naslijeđe i sl.) ukoliko nije na takav prijenos plaćen porez
na poklon (naslijeđe) ili nije oslobođen od plaćanja poreza na poklon (naslijeđe) po propisima kantona."

Koliko znam po trenutnim propisima odnosno po zakonima o porezu na imovinu većine kantona od poreza se oslobađaju osobe
prvog i drugog naslijednog reda.
Dobro si to našao. Po tome bi ostalo isto za nasljednike prvog i drugog reda

Vidjećemo šta će na kraju biti.

Pretpostavljam da su i sami svesni šta bi promjena u ovoj oblasti značila.
putokaz1

#6202 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by putokaz1 »

Koliko sliče Novalić i Opančić i u Novalića je supruga Bahra? :lol:
vjeshalica

#6203 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vjeshalica »

Image

?
Mate_Miso_Kovac

#6204 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Mate_Miso_Kovac »

Mirno spavajte, sve ce Fadil objasniti 8)
pinkman

#6205 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pinkman »

kusur wrote: 12/11/2021 20:20
pinkman wrote: 12/11/2021 20:08

Ti i ne smijes biti na birou :D
da bi sebi uplacivao dobrovoljni PIO, moram biti na birou jer treba potvrda da sam na birou. Uplacujem 4% zdravstveno, ali nemam zdravstveno. Kakav cirkus :lol:
Ne znam za taj dio, ali znam da ko se prijavljuje na biro, mora potpisati izjavu da nema nikakve prihode i sl. :D
ZyzzSar

#6206 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by ZyzzSar »

vjeshalica wrote: 12/11/2021 22:52 Image

?
porezi rastu
a hoce li i penzije da rastu ravnomjerno?
bas sam neki dan racunao
nek je recimo prosjecna plata 900km, porez za penzijsko je 330km, sto znaci za nekih 35godina rada to je 138k, ovo su minimalne granice
porez na dohodak je 70km, to necu ni racunati
neka je penzija 600km, prosjecna osoba 12 godina dobija platu s obzirom na ocekivanu zivotnu dob, sto je ukupno samo 86k, znaci jedva nesto preko pola ukupnog novca koje covjek uplati drzavi dobije nazad
a tek zdravstevno koje iznosi oko 3k na godisnjem nivou za prosjecnu platu, a usluga zdravsta nam je jadna u najboljem slucaju
Login7777

#6207 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Login7777 »

Zbog pisanja određenog broja medija jučer o navodnim novim finansijskim udarima, imam potrebu da Vam se obratim i otklonim Vaše strahove.
Za početak, radi se o analizi ljudi koji sebe zovu stručnjacima, ali koji očito nisu dorasli tom zadatku i koji bi morali da znaju bolje. Nisam siguran da li je njihova površna i nepotpuna analiza rezultat neznanja ili jednostavno zlih namjera, ali je i kao takva nažalost nekada dovoljna da izazove neopravdano nezadovoljstvo ljudi.
Evo o čemu se zapravo radi: Da bi rasteretila privredu i omogućila rast plata, Vlada Federacije BiH je predložila izmjenu dva zakona koji predstavljaju jednu od ključnih ekonomskih reformi. Radi se o novom Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima koji čekaju usvajanje na Parlamentu Federacije BiH. Pošto se radi o paketu zakona, nije moguće raditi analizu jednog, a da se pri tome ne uzme u obzir šta zapravo propisuje drugi.
Dakle, što se tiče prijedloga Zakona o porezu na dohodak, istina je da se stopa povećava s 10 na 13 posto. Međutim, ključno je znati da se ovaj porez u buduće neće ubirati na dio primanja do 800 KM. Dakle, radnici s najnižim primanjima neće plaćati niti jednu marku poreza na dohodak, što trenutno nije slučaj, i u konačnici predstavlja rasterećenje. Zapravo, samo oni radnici koji budu imali neto platu prije oporezivanja veću od 2.440 KM će u buduće plaćati veći porez na dohodak nego što je trenutno slučaj. Svi ostali radnici koji primaju manje i kojih je u Federaciji BiH 96 posto će plaćati manje poreza na dohodak.
Također, istina je da će se porez na dohodak (od 10 posto) u buduće naplaćivati na dividendu na udjele u firmama, prihod od kamata na štednju i trgovinu nekretninama, ali je ovo slučaj u svim razvijenim poreznim sistemima u svijetu i pogađa, prije svega, one imućnije članove društva. Porez na dohodak će se također naplaćivati na sve prihode od igara na sreću gdje također vidim značajan napredak u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.
Ali najvažnije sam ostavio za kraj. Novi Zakon o porezu na dohodak će biti usvojen samo ukoliko istovremeno bude usvojen i novi Zakon o doprinosima kojim se smanjuju doprinosi s 41.5 posto u na 32.5 posto. Ovo predstavlja značajne uštede za privredu, mjera je koju godinama traže svi ljudi u našem društvu, i otvara prostor za proširenje proizvodnje, novi broj radnih mjesta i povećanje plate radnika. Istina je da će se oporezivati sve trenutno neoporezive naknade poput toplog obroka i prijevoza, ali će zbog ušteda zbog manje stope doprinosa poslodavci imati priliku da radnicima nadoknade ovaj gubitak i još im i povećaju platu.
Konačno, najveći protivnici ovih prijedloga su upravo oni koji svoje radnike trenutno drže na ugovorima o djelu, gdje radnici ne ostvaruju niti pravo na zdravstvenu zaštitu, niti im ide penzioni staž, a na osnovu čega takvi poslodavci ostvaruju profit, te nanose štetu svojim uposlenicima i široj zajednici. Mi ćemo novim prijedlozima u buduće i svim uposlenicima omogućiti zdravstvenu zaštitu, ali će zato morati platiti poreze i doprinose kao i svi ostali u društvu, što smatram da je jedino pravedno.
Sjetimo se da su iste kampanje vođene i protiv Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. O kvalitetama tih zakona najbolje mogu govoriti penzioneri koji su po prvi put sigurni da će penzije dobiti svakog petog u mjesecu.

Fadil Novalić

Image
p.s. oko 225.000 radnika ima platu oko 600KM.
hipija

#6208 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hipija »

Kakve su šanse da ovo prođe u parlementarnoj proceduri?
TheRedhead

#6209 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by TheRedhead »

hipija wrote: 13/11/2021 08:55 Kakve su šanse da ovo prođe u parlementarnoj proceduri?
Ako budemo sutili izglasati ce ga, ako budemo bili dovoljno glasni mozda preispitaju odluku, ne zbog nas nego zele biti ponovo izglasani na izborima.
Rizvan

#6210 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Rizvan »

Hahaha klix poltroni tek u zadnjoj recenici clanka o izmjenama zakona o porezu na dohodak i porezima, spomenuse porez na naslijede. Nigdje ni rijeci o porezu na dividendu, ustedevinu, trgovanje nekretninama. ..

Klix=SDA glasilo
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6211 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Velkoski »

izglasajte ove i na idućim izborima narodeeeee :izet:
Rizvan

#6212 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Rizvan »

hipija wrote: 13/11/2021 08:55 Kakve su šanse da ovo prođe u parlementarnoj proceduri?
SDA i HDZ otimaci imaju 43 ruke u parlamentu,. Kad bi i sve stranke opozicije bili protiv, opet ostaje deset ruku nezavisnih od kojih sigurno vecina svira kako vjetar puse, odnosno koliko njima ode u dzep. Tako da ako ne bude nekog jaceg pritiska drustva protiv zakona, moglo bi proci.

SDA po obicaju ide na najnize, pa koriste se radnicima na minimalcu kao argumentom za zakon.
A nemaju nikakvih argumenata. Novalic obicnim dekretom moze podici minimalac da zeli, ali nije zelio sve ove godine, upravo da bi se danas koristio bijedom tih ljudi kao argumentom. :-x
Srecom trziste je ucinilo svoje, plate su rasle i bez vlade, pa danas imamo svega 20tak hiljada radnika koji primaju minimalac. I to su vecinom zanatlije koji sami sebi uplacuju doprinose. Tako da nekog velikog povecanja plata za obicne radnike nece biti.

Sto se tice argumenta da se ovo mora radi EU. To je mozda vazilo prije 5 godina kad je ovaj zakon i krojen, danas svi znamo da nista od EU sljedecih 10 -15 godina. Tako da je i to laz.

Pricao o porezima u naprednim drzavama, bi mozda i pila vode kad bi uz ovo bili doneseni i zakoni o socijalnim davanjima kao u tim zemljama. Ovako samo imamo otimacinu.
Pandakonda

#6213 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Pandakonda »

Na prvu gledajuci ove samo gore brojke zakon ne zvuci lose i po meni je sasvim posteno da neko ispod 800km ne placa porez na dohodak i da tek poslje 2.600 km treba ici malo veci. Također s 41.5 posto na 32.5 posto dohodak je isto ok mjera ali amandmanima sigurno treba napasti ove guposti kao sto je porez na nasljedstvo, dodatni porez na ugovore o radu itd.
Dozer

#6214 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Dozer »

Tacno. Puno veci problem je oporezivanje ustedjevine. Mislim...ustedjevina je nesto sto se ustedilo iz redovnih primanja, a koja su vec oporezovana. Oporezivanje ustedjevine/stednje bi znacilo dupli porez na isto primanje, a to ne postoji nigdje na svijetu.

Ako ovo usvoje, to ce znaciti rapidno povlacenje love s racuna i prebacivanje u sefove, sto ce voditi problemu likvidnosti banaka, a onda i povecavanju kamata na kredite i cijena svih bankarskih usluga.

Ako se ovdje misli na oporezivanje dobiti od orocenje stednje, to je opet besmisleno, s obzirom da su te kamate na orocenu stednju manje od 2% godisnje. Bar 70% ljudi ce razrociti tu stednju i staviti pare u sef.
Dozer

#6215 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Dozer »

Pandakonda wrote: 13/11/2021 12:15 Na prvu gledajuci ove samo gore brojke zakon ne zvuci lose i po meni je sasvim posteno da neko ispod 800km ne placa porez na dohodak i da tek poslje 2.600 km treba ici malo veci. Također s 41.5 posto na 32.5 posto dohodak je isto ok mjera ali amandmanima sigurno treba napasti ove guposti kao sto je porez na nasljedstvo, dodatni porez na ugovore o radu itd.
Ako je, po njihovim statistikama, potrosacka korpa cetveroclane porodice 2.500 KM, onda bi bilo logicno da neoporezovani dio plate bude bar 50% toga, tj. 1.250 KM.
Naravno, ovo je nemoguce ocekivati jer 50% zaposlenih u FBiH ima neto platu manju od ove cifre.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6216 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

Pandakonda wrote: 13/11/2021 12:15 Na prvu gledajuci ove samo gore brojke zakon ne zvuci lose i po meni je sasvim posteno da neko ispod 800km ne placa porez na dohodak i da tek poslje 2.600 km treba ici malo veci. Također s 41.5 posto na 32.5 posto dohodak je isto ok mjera ali amandmanima sigurno treba napasti ove guposti kao sto je porez na nasljedstvo, dodatni porez na ugovore o radu itd.
eee moj ti, kad su oni napisali zakon a da je kosrist sveukupnom pučanstvu... samo trpaju za svoje dzepove... ko fOdilju povjeruje i sdO-hdz-u... taj je dobrom uglOvu opiĆen... zakon ZoR... radnike su ojadu zabavili...
Trappist

#6217 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Trappist »

Jedina drzava gdje se plata od 2600 smatra luksuzom a potrošačka korpa ti 2500 km. Eheee cuj stoju mjesecno da uštedis!
Login7777

#6218 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Login7777 »

TheRedhead wrote: 13/11/2021 09:37
Ako budemo sutili izglasati ce ga, ako budemo bili dovoljno glasni mozda preispitaju odluku, ne zbog nas nego zele biti ponovo izglasani na izborima.
Ako "ne izglasa" Fadil, hoće/mora Kifla, Nermin etc.
Ove su promjene zahtjev EU.
konami666

#6219 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by konami666 »

Po ovom zakonu ako su nekretnine već naslijeđene, da li će se porez plaćati retroaktivno ?
Copper

#6220 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Copper »

Ovo je samo zagrijavanje. To jest oni sebe obezbijeduju. Meni nije problem ja mogu podnijeti i adaptirati se na bilo koji sistem.
Ali ovo je samo prvi skok poreza. Sljedeći skok ce biti kada jos jedan kredit budu uzimali. Tad ce MMF bez ikakvog pitanja da im se odobri kredit mora PDV se podic preko 20%. Oni ce samo klimat glavom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6221 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

Dozer wrote: 13/11/2021 12:15 Tacno. Puno veci problem je oporezivanje ustedjevine. Mislim...ustedjevina je nesto sto se ustedilo iz redovnih primanja, a koja su vec oporezovana. Oporezivanje ustedjevine/stednje bi znacilo dupli porez na isto primanje, a to ne postoji nigdje na svijetu.

Ako ovo usvoje, to ce znaciti rapidno povlacenje love s racuna i prebacivanje u sefove, sto ce voditi problemu likvidnosti banaka, a onda i povecavanju kamata na kredite i cijena svih bankarskih usluga.

Ako se ovdje misli na oporezivanje dobiti od orocenje stednje, to je opet besmisleno, s obzirom da su te kamate na orocenu stednju manje od 2% godisnje. Bar 70% ljudi ce razrociti tu stednju i staviti pare u sef.
pazi jedno, ja sam dionicar i meni su tada jos 2007 odbijali 20% poreza na dobit od dividendi, a vec su oporezovali robu firme sa 17%, sto znaci da su dionicari sveukupno placali drzavi 37% poreza... to je pljacka... onda su se investitori poceli povlaciti i to je ukinuto... danas biser fOdilj to opet radi da bi napunio federalnu kasu pred izbore, povecao uhljebljenim glOsacima 10% a investitore i obicnan nOrod opljackao uvecavanjem poreza... to je banda i oni koji glasaju za njiHa il su clanovi te bande il su gluperde...
mirza_15

#6222 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mirza_15 »

Ali što nas Fadil pravi budalama malo je reći. Ide računicom 800 - 300 = 500 KM povećanja neoporezivog dijela plate (10% bi bilo 50 KM dobiti za one koji imaju platu 800 KM a ta dobit bi se onda smanjivala kako se plata kreće prema gore do Fadilo e granice od 2440 KM. Bajka. Samo Fadil sam u nastavku teksta kaže da do sada neoporezivi dio ulazi u obračun. Dakle i porez će se obračunavati na topli obrok, prevoz, regres... 220 KM je neoporezivi topli za 22 radna dana (1% prosjeka FBiH). Prevoz 53, regres 50% prosjeka FBiH, oko 500 KM. Podijeljeno na 12 mjeseci još 42 KM. Dakle, radnik nije imao 300 neoporezivi dio plate nego 615 KM sa TO, prevozom i regresom. Dakle, ostane 185 KM veći neoporezivi dio. Dakle, oni sa platom od 800 KM neće profitirati 50 KM nego 18,5 KM i to je najbolja varijanta koju neko može ostvariti. E sada, jedno dijete trenutno donosi 150 KM poreske olakšice. To se sada ukida. Ukoliko radnik ima jedno dijete prijavljeno na platu i 800 KM platu ostaje na pozitivnoj nuli, a sa povećanjem plate ide u minus.

Moj primjer: supruga koja ne radi i dijete prijavljeni na mene. Uz lični odbitak to je 600 KM poreske olakšice. Topli, regres, prevoz, 915 KM mije trenutno neoporezivo. Fadil će mi to smanjiti na 800 KM, a onih 10% povećati na 13%. Sjajno! Hvala Fadile!

Drugi zakon, ako sam dobro shvatio, porez poslodavca (ovaj dio se ne vidi na platnim listama jer nisu teret iz plate) se ukida, a onih 31% se čak povećava za 1,5% na 32,5% plus u osnovicu za obraćun doprinosa ulaze topli, prevoz, regres. Onih 315 KM. Dakle, povećava se i osnovica i porez, a poslodavac se rasterećuje. I sada se ostavlja na milost poslodavcu da se eventualno smiluje i zbog toga što je on rasterećen nadoknadi gubitak radniku??!! Tako to i Fadil kaže. Dobro pročitati pred kraj teksta i vidjeti konstrukciju rečenice.

Fadil nas pravi budalama!
tandmand

#6223 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by tandmand »

- agrarna reforma - Kralj Aleksandar
- agrarna reforma - Josip Broz
- certifikacijska reforma - Alija Izetbegović
- nekretninska porezna reforma - Bakir Izetbegovic

Oporezivanje prvonasljednika:
1. građanima se iz đepa uzima novac ni za šta za potrebe uhljebarija
2. otvara se kapija za korupciju i šibicarenje, jer nekretninu neko treba procijeniti a tom nekom treba uletiti sa parama
3. ko ne može platiti porez mora jeftino prodati istu i ako imao sreće ostati podstanar u njoj
4. masa neprepisanih nekretnina za koju pokojnik, naravno, nije u stanju platiti porez ide na bubanj

Ovaj zakon građane Federacije vodi autostradom siromaštva u cilju toga da se kartellizuje cjelokupna državna i privatna imovina.
Drugi razlog je iseljavanje stanovništva, koje kad ode ne puni budžet a ova nekretninska reforma služi da mu se uzmu pare dok živi i radi u drugoj državi.
Zanima me šta će još smisliti da iscjede novac iz rezidentnih i iseljenih građana BiH.
Copper

#6224 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Copper »

pici wrote: 13/11/2021 12:37
Dozer wrote: 13/11/2021 12:15 Tacno. Puno veci problem je oporezivanje ustedjevine. Mislim...ustedjevina je nesto sto se ustedilo iz redovnih primanja, a koja su vec oporezovana. Oporezivanje ustedjevine/stednje bi znacilo dupli porez na isto primanje, a to ne postoji nigdje na svijetu.

pazi jedno, ja sam dionicar i meni su tada jos 2007 odbijali 20% poreza na dobit od dividendi, a vec su oporezovali robu firme sa 17%, sto znaci da su dionicari sveukupno placali drzavi 37% poreza... to je pljacka... onda su se investitori poceli povlaciti i to je ukinuto... danas biser fOdilj to opet radi da bi napunio federalnu kasu pred izbore, povecao uhljebljenim glOsacima 10% a investitore i obicnan nOrod opljackao uvecavanjem poreza... to je banda i oni koji glasaju za njiHa il su clanovi te bande il su gluperde...
Necu da navodim tacno drzave. Ima gore balticki drzava, njihovi banaka tacnije, koje ne otkrivaju identitet osobe, jos dobijes njihovu karticu hladno podignes pare.
mirza_15

#6225 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by mirza_15 »

Jedno pitanje:

Neoporezivi dio TO je 1% prosjeka FBiH, ali šta je tačno obaveza poslodavca po pitanju TO? Mora li ga isplatiti? Je li zakonom definisano koliki mora da bude? Znam da se negdje definiše ta stavka kolektivnim ugovorima. Možda čak i ugovorima o radu. Mene samo zanima da li postoji neka zakonska obaveza po pitanju TO?
Post Reply