Republika Turska

HarTar

#31476 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Orban nakon susreta s Erdoganom: Stabilnost i mir u Bosni su nam važni :D

Image

https://saff.ba/orban-nakon-susreta-s-e ... nam-vazni/
HarTar

#31477 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

♦️Turski lovac na dronove Fedai napravio je svoj prvi let.
Fedai je razvijen za neutralizaciju ofanzivnih dronova i bespilotnih letjelica.
:thumbup:

Image ImageImageImage
HarTar

#31478 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Sultan otvorio zgradu Glavnog sekretarijata turskog vijeća.

ImageImageImageImage
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#31479 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Poljska vlada optužuje Anakaru da preko letova Turkish Airlines za Minsk šalje (uglavnom kurdske) migrante na bjelorusko-poljsku granicu. Ankara odbije te optužbe:
Koji sve putevi vode za Minsk? Turska odbacuje optužbe, pozivaju Varšavu da pošalju tehnički tim i sami se uvjere da ne šalju migrante u Bjelorusiju
zlajaBHF

#31480 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

Nesto razmisljam, kako ti migranti ulaze u Bjelorusiju, ako im ista nije dala vize :-?
Tito_i_Partija

#31481 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

HarTar wrote: 09/11/2021 21:07
@mba wrote: 09/11/2021 21:01 a jesu vam turci trn u oku, a oni svaki dan sve jaci i jaci! :D
Nisu njima Turci trn u oku nego muslimani, da su Turci kršćani dizali bi ih u nebesa poput Rusije na primjer...
Ja budalastog rezona, ne možeš bit' musliman ako se ne ložiš na tursku. :roll: :-)
HarTar

#31482 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Tito_i_Partija wrote: 12/11/2021 19:15

Nisu njima Turci trn u oku nego muslimani, da su Turci kršćani dizali bi ih u nebesa poput Rusije na primjer...
Ja budalastog rezona, ne možeš bit' musliman ako se ne ložiš na tursku. :roll: :-)
Netačno, Turska je najrazvijenija i najmoćnija islamska država, da je umjesto Turske to na primjer Egipat isto bi ga mrzili kao Tursku samo zato što su muslimani u pitanju...
HarTar

#31483 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Challenger_ wrote: 12/11/2021 18:45 Poljska vlada optužuje Anakaru da preko letova Turkish Airlines za Minsk šalje (uglavnom kurdske) migrante na bjelorusko-poljsku granicu. Ankara odbije te optužbe:
Koji sve putevi vode za Minsk? Turska odbacuje optužbe, pozivaju Varšavu da pošalju tehnički tim i sami se uvjere da ne šalju migrante u Bjelorusiju
I da je to istina na koji način ulaze u Bjelorusiju ako im to oni ne dozvole? I još nešto, 15 Kurda iz Sirije se je smrzlo u šumama Bjelorusije, ali to svjetski (zapadni) mediji ne prenose, ali su im zato puna usta Kurda kada treba zaštititi teroriste YPG/PKK-a...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#31484 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

HarTar wrote: 12/11/2021 19:37I da je to istina na koji način ulaze u Bjelorusiju ako im to oni ne dozvole? I još nešto, 15 Kurda iz Sirije se je smrzlo u šumama Bjelorusije, ali to svjetski (zapadni) mediji ne prenose, ali su im zato puna usta Kurda kada treba zaštititi teroriste YPG/PKK-a...
Jasno, dvostruki standardi. Inače, vijest sam postavio bez vrijednosnog suda, mislio sam da je zanimljiva, ništa više.
@mba

#31485 Re: Republika Turska

Post by @mba »

ne moze biti budalastije nego od „muslimana“ koji se ne raduje ako neka muslimanska zemlja napreduje u svakom pogledu!
Hakiz

#31486 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 12/11/2021 21:56

ne moze biti budalastije nego od „muslimana“ koji se ne raduje ako neka muslimanska zemlja napreduje u svakom pogledu!
Još da definišemo šta je napredak u svakom pogledu.
Tito_i_Partija

#31487 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Da da, prava "muslimanska zemlja" koja ne smije da osudi genocid nad Ujgurima zbog profita. :thumbup:
@mba

#31488 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 12/11/2021 22:02

Još da definišemo šta je napredak u svakom pogledu.

pa eto recimo da je zaustavila krvoprolice u libiji i u siriji, ili barem znacno smanjila krvoprolice u tim zemljama, za mene dosta, navedi mi barem jednu muslimansku zemlju da je u zadnjih 100 godina barem djelomicno izisla iz okova tudjih interesa!
Point.

#31489 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Erdogan, čoban, može da se napuši mlitavog kurca. Žalim ljude koje veličaju tog brkatog pacova.
Legenda turskog fudbala Hakan Šukur (50) već je godinama u izbjeglištvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nekada sjajni napadač pobjegao je iz Turske nakon što je optužen za terorizam jer je podržavao organizaciju FETO, koja se u ovoj zemlji smatra terorističkom grupom.

Šukur je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a tamo je vozač taksija i na taj način zarađuje za život. Bogatstvo koje je stekao mu je oduzeto i u SAD-u je legendarni fudbaler morao krenuti od nule.

"Moja situacija je veoma teška. Uzeli su mi sve, gotovo sve što sam imao i što sam investirao u Turskoj", rekao je Sukur za Sportweek i za sve svoje muke je optužio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Zamolio me da uđem u njegovu partiju jer će tako osvojiti više glasova, a zatim me je pretvorio u državnog neprijatelja, samo zato što nisam dijelio iste ideje kao on".

"Sve su mi uzeli. Porodicu su mi protjerali, oca uhapsili. Nažalost, svi koji su podigli glas u Turskoj i koji su tražili demokratiju sada plaćaju cijenu. Za turske fudbalere je dobro da igraju izvan zemlje jer ne moraju zauzimati strane. Poručujem im da se ne bune jer će završiti kao ja. Neće nikad više imati priliku da se vrate u Tursku jer režim sve kontroliše".

Zamolio je nekadašnje saigrače i prijatelje da mu pruže šansu u Italiji.

"Ako je neko dovoljno hrabar da mi pruži šansu u italijanskom fudbalu, to bi mi mnogo značilo", poručio je Šukur.
@mba

#31490 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Tito_i_Partija wrote: 12/11/2021 22:15

Da da, prava "muslimanska zemlja" koja ne smije da osudi genocid nad Ujgurima zbog profita. :thumbup:

pa sta ocekujes da ulazi u rat sa kinom radi ujgura, zezas se jeli?

Turska je još jednom izrazila zabrinutost zbog nastavljenih kršenja ljudskih prava Ujgura u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Turska je tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda još jednom podsjetila kako ujgurskim Turcima treba biti zagarantiran i poštovan kulturološki i religijski identitet, navodi se u deklaraciji upućenoj Trećem odboru Generalne skupštine UN-a, prenosi Anadolija.

“Naglašavamo važnost uloge UN-a u rješavanju zabrinutosti i očekivanja međunarodne zajednice u vezi s praksom protiv Ujgurskih Turaka i ostalih muslimanskih manjina u Xinjiangu”, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji je navedeno kako relevantna tijela UN-a igraju “važnu ulogu u evidentiranju situacije u vezi s ljudskim pravima u regiji” i daju “konkretne preporuke”.
Hakiz

#31491 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 12/11/2021 22:39

Turska je još jednom izrazila zabrinutost zbog nastavljenih kršenja ljudskih prava Ujgura u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Turska je tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda još jednom podsjetila kako ujgurskim Turcima treba biti zagarantiran i poštovan kulturološki i religijski identitet, navodi se u deklaraciji upućenoj Trećem odboru Generalne skupštine UN-a, prenosi Anadolija.

“Naglašavamo važnost uloge UN-a u rješavanju zabrinutosti i očekivanja međunarodne zajednice u vezi s praksom protiv Ujgurskih Turaka i ostalih muslimanskih manjina u Xinjiangu”, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji je navedeno kako relevantna tijela UN-a igraju “važnu ulogu u evidentiranju situacije u vezi s ljudskim pravima u regiji” i daju “konkretne preporuke”.
Eh, principi...
@mba

#31492 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Point. wrote: 12/11/2021 22:35 Erdogan, čoban, može da se napuši mlitavog kurca. Žalim ljude koje veličaju tog brkatog pacova.
Legenda turskog fudbala Hakan Šukur (50) već je godinama u izbjeglištvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nekada sjajni napadač pobjegao je iz Turske nakon što je optužen za terorizam jer je podržavao organizaciju FETO, koja se u ovoj zemlji smatra terorističkom grupom.

Šukur je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a tamo je vozač taksija i na taj način zarađuje za život. Bogatstvo koje je stekao mu je oduzeto i u SAD-u je legendarni fudbaler morao krenuti od nule.

"Moja situacija je veoma teška. Uzeli su mi sve, gotovo sve što sam imao i što sam investirao u Turskoj", rekao je Sukur za Sportweek i za sve svoje muke je optužio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Zamolio me da uđem u njegovu partiju jer će tako osvojiti više glasova, a zatim me je pretvorio u državnog neprijatelja, samo zato što nisam dijelio iste ideje kao on".

"Sve su mi uzeli. Porodicu su mi protjerali, oca uhapsili. Nažalost, svi koji su podigli glas u Turskoj i koji su tražili demokratiju sada plaćaju cijenu. Za turske fudbalere je dobro da igraju izvan zemlje jer ne moraju zauzimati strane. Poručujem im da se ne bune jer će završiti kao ja. Neće nikad više imati priliku da se vrate u Tursku jer režim sve kontroliše".

Zamolio je nekadašnje saigrače i prijatelje da mu pruže šansu u Italiji.

"Ako je neko dovoljno hrabar da mi pruži šansu u italijanskom fudbalu, to bi mi mnogo značilo", poručio je Šukur.

tvoj nacin komuniciranja sve govori o tebi i tvojoj intelegenciji, klasicna ulicarska!
@mba

#31493 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 12/11/2021 22:40

Eh, principi...

turska sama tu ne moze nista da uradi ama bas nista, par muslimanskuh zemalja jacine turske bi mogli rijesiti sve probleme muslimana danasnjice, sve ratove i pljacke zaustaviti u kratkom roku!
Hakiz

#31494 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 12/11/2021 22:43
Hakiz wrote: 12/11/2021 22:40

Eh, principi...

turska sama tu ne moze nista da uradi ama bas nista, par muslimanskuh zemalja jacine turske bi mogli rijesiti sve probleme muslimana danasnjice, sve ratove i pljacke zaustaviti u kratkom roku!
Principi.

Ako ne smiješ svima, nemoj nikome.
Point.

#31495 Re: Republika Turska

Post by Point. »

@mba wrote: 12/11/2021 22:41
Point. wrote: 12/11/2021 22:35 Erdogan, čoban, može da se napuši mlitavog kurca. Žalim ljude koje veličaju tog brkatog pacova.

tvoj nacin komuniciranja sve govori o tebi i tvojoj intelegenciji, klasicna ulicarska!
Bolje biti uličar nego turkofil i ljubitelj bosforske ublehe. Podanički mentalitet nikad neću shvatiti.
Tito_i_Partija

#31496 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Tako jaka muslimanska zemlja valjda ima dovoljno muda i uticaja da uradi više za svoju "braću muslimane" nego da samo izražava zabrinutost.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdo ... /210311127

Ups, izgleda da nema.
HarTar

#31497 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

♦️Počela je proizvodnja prototipa aviona HÜRJET, koji će svoj prvi let obaviti 2023. godine.
HÜRJET će biti prvi turski supersonični avion.

Image
HarTar

#31498 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

♦️Temel Kotil, generalni direktor TUSAŞ-a:
"Napravili smo domaći i nacionalni borbeni avion (MMU) superiorniji od F-35."
"MMU će napustiti hangar 2023., probni letovi će se završiti 2025., pokrenut će masovnu proizvodnju 2028 i letjeti sa svojim nacionalnim motorom 2030."
❣️🇹🇷Insha’Allah🇹🇷❣️
--MMU koji će ući u masovnu proizvodnju 2028. godine, proizvoditi punim kapacitetom od 2030. godine, a godišnje će isporučivati ​​24 aviona.
-Snaga motora domaćeg aviona je 1,5 puta jača od F-35.

Image
HarTar

#31499 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

♦️Generalni direktor TUSAŞ-a Temel Kotil rekao je da će trenažni i laki jurišni avioni Hürkuş biti izvezeni u zemlju čije ime se čuva u tajnosti. Tako će Turska prvi put u 21. vijeku izvesti avione.

Image
🇹🇷❣️TAI Hürjet🇹🇷❣️
♦️Kraljevsko vazduhoplovstvo Malezije raspisalo je tender za 18 lakih jurišnih aviona. 1 od 6 kompanija na tenderu je TUSAŞ.
• Ovakve vojne informacije se ne dijele previše s javnošću. Pošto je Temel Kotil dao ovu izjavu, TUSAŞ (TAI Hürjet) je vjerojatno pobijedio na tenderu.
Tvrdilo se da su malezijske zračne snage izdvojile budžet od 961,6 miliona dolara za jednu flotu (18) lakih jurišnih aviona.
👏👏👏👏

Image
Point.

#31500 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Tito_i_Partija wrote: 12/11/2021 22:55

Tako jaka muslimanska zemlja valjda ima dovoljno muda i uticaja da uradi više za svoju "braću muslimane" nego da samo izražava zabrinutost.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdo ... /210311127

Ups, izgleda da nema.
Isti je ko i Salik. Fol puna usta odbrane muslimana blabla a kad treba osuditi kineske bezbožnike onda izvlakuše, jer valja osuðivati tal. To nema ni zehru vlastitog mišljenja.
Post Reply