Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
-
Niemand
#326 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
A e, zasto ne bi i malinari uvozili respiratore. Jer vaj not.
-
moonca
#327 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Zasto omalozavati ' malinare' . jer nesto degenericno. uzgajati maline... 
-
Niemand
#328 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Nije degenericno uzgajati maline. Malo je problem ako bi uz maline i kupine uzgajo i respiratore, ali nista strasno. Sve su to ionako samo bezvezne licence i nepotrebni papirici.
Last edited by Niemand on 12/11/2021 17:08, edited 2 times in total.
-
Guadalajara
#329 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Evo gdje su kod nas operirisali ljude u Sarajevu.moonca wrote: ↑12/11/2021 16:57Tacno. ispod shatora s anestezijom.. mogu i danasnji dr . ako je potrebno..Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 16:47
Naši stariji doktori imaju i ratno iskustvo. A takve rane i povrede nece nikada vidjeti većina zapadnih doktora i medicinara. Kakve su rane, ostecenja, povrede od granata, mina, gelera, metaka, hemijskih otrova...
. i zasto ne bi i u 'zubarskoj ordinaciji'. ako je opremljena instrumentima i za anesteziju... nije operacija srca.
-
Guadalajara
-
Guadalajara
#331 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
Prema zvaničnim podacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu BiH tokom 1.425 dana opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine ubijeno je 11.541 građana, od čega 1.601 dijete. Ranjeno je preko 61.136 civila, među kojima je bilo 14.947 djece.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#332 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
DoktoriGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:15 Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
Prema zvaničnim podacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu BiH tokom 1.425 dana opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine ubijeno je 11.541 građana, od čega 1.601 dijete. Ranjeno je preko 61.136 civila, među kojima je bilo 14.947 djece.
A sta je ovo danas? Lovci na pare nazalost u velikoj vecini slucajeva
Zdravstveni sistem treba liberalizirati ali definitvno NE na ovaj nacin
-
Niemand
#333 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
I ope whataboutism. Fino.
-
Guadalajara
#334 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Samo zdrava konkurencija. A ne da neki rade na tri mjesta...a neko po birou godinama visi.mk ultra wrote: ↑12/11/2021 17:19DoktoriGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:15 Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
A sta je ovo danas? Lovci na pare nazalost u velikoj vecini slucajeva
Zdravstveni sistem treba liberalizirati ali definitvno NE na ovaj nacin
Ima i toga 100% ali ne treba generalizirati. Vjerujem da ima masa i poštenih i stručnih doktora. Ko god je pametan mladim doktorima i ne ide...Mislim logično...ne treba tu biti nesto posebno pametan.
-
RandomAndCasual
#335 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(

Code: Select all
https://www.zenit.ba/jedna-od-doktorica-koja-je-operisala-djevojcicu-iz-kaknja-nema-licencu-za-rad/- vjeshalica
#336 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Jesul ovo neke ispricnice? Pa necemo o ratu nakon 25 godina pricati ko da je bio juce....ljudi sd trude da suzbiju negativno i naprave pozitivno vi pricate o scenama iz rata koje su bile, gdje su se ljudi i bez anestezije obradjivali...cudo i to nisi napisao kad je moglo u ratu sto ne moze u miru, da klepaju pare i prave se budale. Zar vise nije prevazidjena ta demagogija?Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:15 Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
-
sabanss
#337 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Nadam se da je sarkazam.moonca wrote: ↑12/11/2021 16:57Tacno. ispod shatora s anestezijom.. mogu i danasnji dr . ako je potrebno..Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 16:47
Naši stariji doktori imaju i ratno iskustvo. A takve rane i povrede nece nikada vidjeti većina zapadnih doktora i medicinara. Kakve su rane, ostecenja, povrede od granata, mina, gelera, metaka, hemijskih otrova...
. i zasto ne bi i u 'zubarskoj ordinaciji'. ako je opremljena instrumentima i za anesteziju... nije operacija srca.
Mogu sto puta, dok ne dođe stotinu i prvi. U ratu se nije puno pisalo zašto je netko umro. Sada već se poneko i zapita.
- muhafuca
#338 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
ma poredish babe i zabe.Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:15 Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
u ratu se radilo pod nadljudskim naporima pod adrenalinom, koliko je ljudi umrlo u ratu i na operacionim stolovima
pa vjerovatno i zbog ljekarske greske, al niti je iko pitao niti je ko koga osudjivao "sta ces rat je j.... ga"
i u sustini tako i jest.
Ovo danas je neuporedivo sa ratnim periodom - ne kontam sta mislis kako se sad u mirnodobsko vrijeme
treba roditelj (ili bilo ko drugi) kad posalje zdravo djete unutra i dobije ga na tabutu nazad (?)
Jel treba i danas se pretvarati kao da smo josh u ratu i da je u redu da se fusheri sa ljudskim zivotima
i da se kaze "j.... ga umrlo djete, idemo dalje"
Logika i poveznica sa ratom ti je nidje veze.
-
Guadalajara
#339 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Nisu to nikakve ispricnice. Vec na konstataciju forumasa da se ozbiljnije operacije obavljanju u inostranstvu.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 17:36Jesul ovo neke ispricnice? Pa necemo o ratu nakon 25 godina pricati ko da je bio juce....ljudi sd trude da suzbiju negativno i naprave pozitivno vi pricate o scenama iz rata koje su bile, gdje su se ljudi i bez anestezije obradjivali...cudo i to nisi napisao kad je moglo u ratu sto ne moze u miru, da klepaju pare i prave se budale. Zar vise nije prevazidjena ta demagogija?Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:15 Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
Pa reko ko je onda ovaj broj pacijenata operisao kad nije ništa znao i imao minimalno uslova. Mladjim doktorima moze se svašta prigovoriti ali ovim starijim Bgm teško...Pa bolje i da vrišti od bolova, nego sa anestezijom. Barem znaš da osjeti i da je živ pacijent. A i anestezija se može dozirati...Završi i ti medicinu pa klepaj pare. Ne budi ljubomorna i iskompleksirana.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#340 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
baš tako bilo? zašto ne navodis da im je doktorica prije rekla da se treba hitno operirati, pa da je duga lista čekanja itd?uglavnomja wrote: ↑12/11/2021 15:02pise u maminom intervjuu da su oni, roditelji, pitali doktoricu moze li se raditi privatno, a ona je rekla da moze ...malakh wrote: ↑12/11/2021 14:54 postavljam logično pitanje, ako je zenicka bolnica već bila prebukirana i ako nije bilo mjesta da se u zenickoj bolnici dijete operira, zašto curicu nisu poslali na kcus kao hitan slučaj i oni bi ju morali primiti.
hebe mi se za doktorska prepucavanja i njihov nadobudni ego, ipak je mladi život u pitanju.
zbog jedne doktorice koja je željela uzeti pare u privatnoj praksi, ili možda popraviti svoju raniju grešku, ljudi su prodali auto da skupe pare i na kraju im dijete završilo u komi.
a kao da ono govno vranić nije znao što mu haver suad rozajac radi.
dakle nije dr njima predlozila nego su oni pitali
doktorica je mogla uputiti dijete na kcus kao hitan slučaj. dakle, meni je od početka sve jasno, makar što se doktorice tiče.
-
moonca
#341 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Imas ordinacije koje rade s anestezijom.. gastro, kolonoskopija, neke 'plastichne operacije/ nos/ lice. itd.. sve se to radi u 'ordinacijama' ni blizu kako mi ocekujemo da je u bolnicama... . i sve prodje ok... (licno sam u takvim, bila pod totalnom anesteziom, jer se tako radi)
.... zasto je bitno, sto je neko to nazvao 'zubarska' . ako je imala sve ptrebno za taj zahvat. pa. nisu ni dr. ludjaci.. njima je zivot . drazi od bilo kog pacienta
- vjeshalica
#342 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Jedino ko je iskompleksiran su doktori, jer toliku gramzivost niko nije vidio osim kod njih. Da sam kojim slucajem gramziva i umisljena vjerovatno bi radila vazdan po klinikama i ljudima sredjivala naslone za onaj svijet bez da odgovaram.Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:55Nisu to nikakve ispricnice. Vec na konstataciju forumasa da se ozbiljnije operacije obavljanju u inostranstvu.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 17:36
Jesul ovo neke ispricnice? Pa necemo o ratu nakon 25 godina pricati ko da je bio juce....ljudi sd trude da suzbiju negativno i naprave pozitivno vi pricate o scenama iz rata koje su bile, gdje su se ljudi i bez anestezije obradjivali...cudo i to nisi napisao kad je moglo u ratu sto ne moze u miru, da klepaju pare i prave se budale. Zar vise nije prevazidjena ta demagogija?
Pa reko ko je onda ovaj broj pacijenata operisao kad nije ništa znao i imao minimalno uslova. Mladjim doktorima moze se svašta prigovoriti ali ovim starijim Bgm teško...Pa bolje i da vrišti od bolova, nego sa anestezijom. Barem znaš da osjeti i da je živ pacijent. A i anestezija se može dozirati...Završi i ti medicinu pa klepaj pare. Ne budi ljubomorna i iskompleksirana.
-
Guadalajara
#343 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
A ne radi adrenalin kad siklja krv, kad izlaze unustrasnji dijelovi tijela...muhafuca wrote: ↑12/11/2021 17:53ma poredish babe i zabe.Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:15 Ko je operisao preko 61.136 civila u ratnom Sarajevu, od kojih je skoro 15.000 djece...
u ratu se radilo pod nadljudskim naporima pod adrenalinom, koliko je ljudi umrlo u ratu i na operacionim stolovima
pa vjerovatno i zbog ljekarske greske, al niti je iko pitao niti je ko koga osudjivao "sta ces rat je j.... ga"
i u sustini tako i jest.
Ovo danas je neuporedivo sa ratnim periodom - ne kontam sta mislis kako se sad u mirnodobsko vrijeme
treba roditelj (ili bilo ko drugi) kad posalje zdravo djete unutra i dobije ga na tabutu nazad (?)
Jel treba i danas se pretvarati kao da smo josh u ratu i da je u redu da se fusheri sa ljudskim zivotima
Kako je zdravo dijete ako ide po doktorima? De sa saberi i dogovori sa samim sobom sta hoces da kazes jer te ja ne razumijem.
A koliko je para oprema za ove medicinske ustanove ? Za obicnu stomatolosku ordinaciju potrebno je 200.000 KM...Mogu misliti koliko treba za druge oblasti...
Ko god je imalo pisemen prvo radi analize i dijagnoze. Ko nije neka se samo uzda u Alalha dz.s. jer ni doktori ni medicinari nisu nekakvi neuzubillah svemoguci...neki hazreti...niti svaciji organizam moze da izdrzi svaki medicinski zahvat i operaciju...
- vjeshalica
#344 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
U stomatoloskoj ordinaciji se ne pravi okuloplastika budalice
Isto kao sto se u ginekoloskoj ordinaciji ne operise kicma ili mozak
-
Guadalajara
#345 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ne branim nikoga bmk...Ko ne misli prvo na sebe(mislim na pacijente) Bgm neka ne ocekuju da ce ga bilo ko drugi spasiti i pomoci mu.vjeshalica wrote: ↑12/11/2021 18:05Jedino ko je iskompleksiran su doktori, jer toliku gramzivost niko nije vidio osim kod njih. Da sam kojim slucajem gramziva i umisljena vjerovatno bi radila vazdan po klinikama i ljudima sredjivala naslone za onaj svijet bez da odgovaram.Guadalajara wrote: ↑12/11/2021 17:55
Nisu to nikakve ispricnice. Vec na konstataciju forumasa da se ozbiljnije operacije obavljanju u inostranstvu.
A vezano za doktore...pa koliko su para instumenti i oprema za klinike...nije ni cudno...ako naplacuju masno svoj zanat...I nisu striktno samo oni iskompleksirani...u svakoj struci ima takvih pojedinaca...a generalizirati i trpati sve u isti kos mislim da nije ni moralno ni posteno.
- muhafuca
#346 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
ma nisi ti dobar nikakoGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 18:06A ne radi adrenalin kad siklja krv, kad izlaze unustrasnji dijelovi tijela...muhafuca wrote: ↑12/11/2021 17:53
ma poredish babe i zabe.
i u sustini tako i jest.
Kako je zdravo dijete ako ide po doktorima? De sa saberi i dogovori sa samim sobom sta hoces da kazes jer te ja ne razumijem.
A koliko je para oprema za ove medicinske ustanove ? Za obicnu stomatolosku ordinaciju potrebno je 200.000 KM...Mogu misliti koliko treba za druge oblasti...
Ko god je imalo pisemen prvo radi analize i dijagnoze. Ko nije neka se samo uzda u Alalha dz.s. jer ni doktori ni medicinari nisu nekakvi neuzubillah svemoguci...neki hazreti...niti svaciji organizam moze da izdrzi svaki medicinski zahvat i operaciju...
cuj kako je zdravo djete a ide po doktorima?
zdravo generalno - islo na rutinsku operaciju ocnog kapka koji se inficirao, na svojim nogama zdravo uslo djete
Po tvojoj logici ko god ide na plasticnu operaciju ili ide koljeno operasati ili ruku ide u gips staviti ili bilo koji drugi rutinski zahvat
nije zdrav i zivot mu visi o koncu - jel ovako tvoj mozak funkcionise?
kad odes krv dat trebas oporuku napisat jer ides kod doktora (?) e ja ti mozga
a dijete je imalo sve nalaze izvadjene i uredne - zdravo djete bez ikakvih problema
evo ti roditelji od do sve opisali i nalaze koje vadili i predocili
-
Guadalajara
#347 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Jok ti si dobar, cim kod tebe postoji nesto sto se zove "rutinska operacija".muhafuca wrote: ↑12/11/2021 18:16ma nisi ti dobar nikakoGuadalajara wrote: ↑12/11/2021 18:06
A ne radi adrenalin kad siklja krv, kad izlaze unustrasnji dijelovi tijela...
cuj kako je zdravo djete a ide po doktorima?
zdravo generalno - islo na rutinsku operaciju ocnog kapka koji se inficirao, na svojim nogama zdravo uslo djete
Po tvojoj logici ko god ide na plasticnu operaciju ili ide koljeno operasati ili ruku ide u gips staviti ili bilo koji drugi rutinski zahvat
nije zdrav i zivot mu visi o koncu - jel ovako tvoj mozak funkcionise?
kad odes krv dat trebas oporuku napisat jer ides kod doktora (?) e ja ti mozga
a dijete je imalo sve nalaze izvadjene i uredne - zdravo djete bez ikakvih problema
evo ti roditelji od do sve opisali i nalaze koje vadili i predocili
Ja odem u dom zdravlja da zub izvadim, pa me posalju da uradim nalaze, izvadim krv, urin, slikam rendgen aparatom kompletnu vilicu. I kad paša doneses uredne nalaze, tek onda ide "operacija". Bez urednih nalaza nema operacije.
Eno kvazi doktorice(ovi bjuti saloni folovi golovi) iz bosne sprzila aparatom i kremama desetine zena u Beogradu...Unistila zenama lice...Eno je sad u zatvoru u Srbiji.
Moj komsija doktor..laborant se zarazio hepatitisom C...sa prljavom iglom od nekog pacijenta....i covjek nakon par godina preminuo.
Postoji tuzilastvo, sudovi, pa neka ispitaju ko je ista je i dali je kriv. Nije tu ni moje ni tvoje da nekakve presude donosimo.
-
palermo
#348 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Zdravstvo je skupo, a mi smo siromašna država u kojoj žive siromašni građani. Na osnovu toga se i kreira tržište. Liberalizacija zdravstva odnosno uvođenje tržišne konkurencije iliti privatluka nije podigla standarde nego ih zapravo kreirala shodno kupovnoj moći stanovništva koje vodje živi. Pa su se onda otvorile brojne ambulante, poliklinike, klinike koje suštinski nude siromašnu uslugu siromašnom građaninu. Za bolju uslugu trebaš više novca kojeg naš građanin nema.
Postoji par privatnih klinika i u BiH koje zadovoljavaju standarde. Recimo, Vitalis u Mostaru (spominjem ga samo zato što znam) ima sjajnu opremu, dovodi za naše uslove dobre doktore, smještaj je u dvokrevetnim sobama sa kupatilom, Tv i ostalim pogodnostima, hrana hotelska.....ali je recimo ablacija srca oko 13 000 KM.....pa ko može. Al znamo da malo ko može.
Hoću reći, zdravstvo je samo samo slika društva, ja bih čak rekao da je i bolje od društva. Negdje na početku ove teme netko napisa
To što se nešto zove privatlukom, zaista nije nikakva garancija. Posebno, ako malo košta.
Postoji par privatnih klinika i u BiH koje zadovoljavaju standarde. Recimo, Vitalis u Mostaru (spominjem ga samo zato što znam) ima sjajnu opremu, dovodi za naše uslove dobre doktore, smještaj je u dvokrevetnim sobama sa kupatilom, Tv i ostalim pogodnostima, hrana hotelska.....ali je recimo ablacija srca oko 13 000 KM.....pa ko može. Al znamo da malo ko može.
Hoću reći, zdravstvo je samo samo slika društva, ja bih čak rekao da je i bolje od društva. Negdje na početku ove teme netko napisa
I mislim da to zaista jeste tako. Drugim riječima, ako nemate dovoljno para (dosta para) idite u javno zdravstvo, još uvijek je najbolja opcija. Za veliku većinu nas.Na to se ja junacki isplacem, potrosim sve osjecaje ponizenosti, cemera i beznadeznosti i odem u javno zdravstvo gdje mi pruze hitno dosta solidnu uslugu. Poneses svoj toalet papir i sapun, dobijes bljutavu hranu, obavljas nuzdu u zapustenom toaletu ali dobijes hitnu uslugu u sigurnom klinickom okruzenju. Svi su bili uglavnom ljubazni i profesionalni
To što se nešto zove privatlukom, zaista nije nikakva garancija. Posebno, ako malo košta.
-
sabanss
#349 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Kao što rekoh... Može sto puta ali će netko biti 101 na nesreću.moonca wrote: ↑12/11/2021 18:03 Imas ordinacije koje rade s anestezijom.. gastro, kolonoskopija, neke 'plastichne operacije/ nos/ lice. itd.. sve se to radi u 'ordinacijama' ni blizu kako mi ocekujemo da je u bolnicama... . i sve prodje ok... (licno sam u takvim, bila pod totalnom anesteziom, jer se tako radi)
.... zasto je bitno, sto je neko to nazvao 'zubarska' . ako je imala sve ptrebno za taj zahvat. pa. nisu ni dr. ludjaci.. njima je zivot . drazi od bilo kog pacienta
Većina ozbiljnih doktora neće o ovome htjeti ni pričati jer su svjesni da mnogo toga može poći po zlu.
-
moonca
#350 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
.....To je ............'Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola' - dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom"sabanss wrote: ↑12/11/2021 19:41Kao što rekoh... Može sto puta ali će netko biti 101 na nesreću.moonca wrote: ↑12/11/2021 18:03 Imas ordinacije koje rade s anestezijom.. gastro, kolonoskopija, neke 'plastichne operacije/ nos/ lice. itd.. sve se to radi u 'ordinacijama' ni blizu kako mi ocekujemo da je u bolnicama... . i sve prodje ok... (licno sam u takvim, bila pod totalnom anesteziom, jer se tako radi)
Većina ozbiljnih doktora neće o ovome htjeti ni pričati jer su svjesni da mnogo toga može poći po zlu.
.... i uredjaji nisu bili verifikovani.. i koliko je onda on uradio tretmana pod anestezijom ..do sada u istoj.....