Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
un1ted wrote: ↑12/11/2021 12:43
Ma kakvi, vec ne mogu nigdje naci listu instituta koji su ovlašteni za davanje certifikata, da tako kazem. Ne bih rekao da ih ima 20, jer se zastupnistvo daje jednoj kompaniji. Koliko je verlab poklopio ne znam, mozda sve?
Kojeg cemo proizvodjaca medicinske opreme uzeti u obzir? Medical Lowenstein? Draeger? GE? Bez obzira...
Da bi bio kompetentan da radis servis,atestiranje i sve ostalo na jednoj anestezioloskoj masini,MORAS da budes ODOBREN od strane proizvodjaca te opreme. Da prodjes njihove kurseve,polozis ispite nakon kurseva itd...
Mislis da Verlab ima odobrenje npr od G&E da moze da izdaje atest na njiovoj anestezioloskoj masini?
RagibUzoriti wrote: ↑12/11/2021 12:34
Svi koji su krivi u prdekanu sa njima.
Ne izuzimajuci ni Verlab i Badnjevica ili kako se vec preziva, koji je politicko/medicinska mafija.
Bas eto Verlab jedini znaju, umiju i ovlasteni da rade atestiranje medicinske opreme pored 20 drugih ovlastenih servisa medicinske opreme.
Politika stoji iza njih i dala im monopol nad medicinskom opremom
ovlašteni dobavljači su za servisiranje i popravak opreme, a ne za verifikaciju.
verifikaciju vrše državni organi ili privatne firme koje oni angazuju. u ovom slučaju, institut za mjeriteljstvo bih je angažirao verlab kao firmu koja će vršiti provjeru i verifikaciju ispravnosti opreme i mislim da su najbolji u tome, jer oni to rade ne, ne samo u bih, već i u regionu i u evropi.
ovlašteni dobavljači su za servisiranje i popravak opreme, a ne za verifikaciju.
verifikaciju vrše državni organi ili privatne firme koje oni angazuju. u ovom slučaju, institut za mjeriteljstvo bih je angažirao verlab kao firmu koja će vršiti provjeru i verifikaciju ispravnosti opreme i mislim da su najbolji u tome, jer oni to rade ne, ne samo u bih, već i u regionu i u evropi.
Logovan wrote: ↑12/11/2021 12:46
Još jedan slučaj koji je morao izazvati proteste, ali jok šuti se, niko ništa.
Da je normalna država svi bi bili pohapšeni za ovo sranje. Naravno, niko neće odgovarati.
Umjesto protesta, imamo osudu što je tema otvorena
Doktore glorificiraju, a jadnu djevojčicu i njene roditelje demoniziraju. Kako se usuđuju izaći u javnost i ukaljati "sveti mantil svetog nedodirljivog" doktora....
Svi one koji i jesu generalni zastupnici medicinske opreme
Da je kao što ti kažeš, svaki uvoznik automobila bi mogao vršiti registraciju.
Registracija je jedno, atestiranje drugo.
Audi izbaci novi model A8,glajnc nov,i dodje lola na tehnickom pregledu u kaze mu, ne moze to ovdje kod nas,to sto ste vi u fabrici provjerili sve,to ne vazi,kod nas su pravila iz Ljubuskog?
Na žalost itekako smo natjerani iako mnam se svaki mjesec otima za zdravstveno. Jesmo li već zaboravili djevojčicu Nadin? Od mase intervencija koje se ne rade ili ne žele raditi u bolnicama, pa do nalaza koji ti trebaju odmah a u bolnici ih moraš čekati mjesecima, svako ko ima priliku ide privatniku.
Sama sam jedan takav slučaj.
Nije niko natjeran ali evo moj primjer. Posle prelezane korone,na redovnoj kontroli kod kardiologa kaze da djetetu, jer je operisalo srce, uradimo nalaze, do ijemo spisak.
Jedni nalazi se rade u dz drugi u ukcs, dz nema reagense za ove koji se rade u ukcus, a ukcus nece da uradi nalaze koji se mogu raditi u dz. Znaci idi cekaj i najvaznije bodi dijete dva puta. Svakako ima traume od operacije i bolnice. Naravno odem u eurofarm i platim da urade sve nalaze od jednom i na jednom mjestu.
Tesla Edison wrote: ↑12/11/2021 12:49
Umjesto protesta, imamo osudu što je tema otvorena
Druze, ja osudjujem jer ce se zaboraviti. Slucaj Smaje, slucaj Pazaric. Sta je uradjeno nakon tih slucajeva?
Zamisli da nas 100 preda na protokol raznih isntitucija pitanje s imenom i prezimenom i tako svaki mjesec, pa ako ne zele da rade pravi posao, neka rade birokraktski a mi sacuvati dokumentaciju. Kad-tad ce neko u prdekanu.
Ne znam, ali neko mora imati odobrenje da kaze da ovaj GE zadovoljava.
Da pokusam da pojasnim,posto ne mogu svima da repliciram
Ako si ti napravio taj G&E aparat i obucio osobu B za njega.Dobio sve potrebne standarde,kako EU tako i svjetske.
Mogu li ja ko padobranac doci i reci,nista ovo ne valja, ja sam kompetentniji od vas dvojice?
Možeš ti napeaviti aparat koji zadovoljava sve svjetske i EU standarde, ali ako ti moja državna institucija ne potvrdi da taj aparat zadovoljava uslove moje države, u mojoj državi sr ne smije koristiti.
Kao što svaki lijek koji napravi Pfizer ima FDA dozvolu, a opet mora ga odobriti Agencija za lijekove BiH da bi se smio prodavati u BiH.
mali Ninja wrote: ↑12/11/2021 12:20
Tesla ne konta kao i vecina da niko nije prisiljen, natjeran, da koristi uslugu privatnika, idi brate u državnu ustanovu pa zahtjevaj uslugu kakvu želiš.
Na žalost itekako smo natjerani iako mnam se svaki mjesec otima za zdravstveno. Jesmo li već zaboravili djevojčicu Nadin? Od mase intervencija koje se ne rade ili ne žele raditi u bolnicama, pa do nalaza koji ti trebaju odmah a u bolnici ih moraš čekati mjesecima, svako ko ima priliku ide privatniku.
Sama sam jedan takav slučaj.
Ma ja, privatnici su krivi što je tako, a pogotovo kad udjes u privatnu ordinaciju odma te vezu lisicama i na silu te odrade, opljačkaju isl...
Ja da imam pare išao bi vani, to je sva filozofija.
mali Ninja wrote: ↑12/11/2021 12:20
Tesla ne konta kao i vecina da niko nije prisiljen, natjeran, da koristi uslugu privatnika, idi brate u državnu ustanovu pa zahtjevaj uslugu kakvu želiš.
Ne mora biti natjeran ili prisiljen mada je i to upitno.
Poenta je da privatna ustanova, kao i javna, treba da ispunjava odredjene standarde. Ne smije se raditi sa neverifikovanom opremom, bez licence, itd.
RagibUzoriti wrote: ↑12/11/2021 12:34
Svi koji su krivi u prdekanu sa njima.
Ne izuzimajuci ni Verlab i Badnjevica ili kako se vec preziva, koji je politicko/medicinska mafija.
Bas eto Verlab jedini znaju, umiju i ovlasteni da rade atestiranje medicinske opreme pored 20 drugih ovlastenih servisa medicinske opreme.
Politika stoji iza njih i dala im monopol nad medicinskom opremom
Mislim da ovlasteni servis ne moze biti neutralan. Ne moze svoju opremu verifikovati. A ni konkurentsku.
Kakvu opremu? Servisnu?
Moze verifikovati,odnosno izdati atest na ispravnost u trenutku kontrolisanja proizvoda/opreme koju servisira tj nad kojom ima zastupnistvo.
Servisnu opremu ne moze verifikovati jer se ona verifikuje kod ovlastenih institucija
mali Ninja wrote: ↑11/11/2021 23:17
Samo u apsurdistanu kao što je ovaj svaka šuga smije pljunuti na doktora, optužiti ga za bilo šta i osuditi na smrt, doživotni zatvor itd...
Ne. samo u apsurdistanu se doktori ponašaju kao nedodirljiva kasta.
Da pokusam da pojasnim,posto ne mogu svima da repliciram
Ako si ti napravio taj G&E aparat i obucio osobu B za njega.Dobio sve potrebne standarde,kako EU tako i svjetske.
Mogu li ja ko padobranac doci i reci,nista ovo ne valja, ja sam kompetentniji od vas dvojice?
Možeš ti napeaviti aparat koji zadovoljava sve svjetske i EU standarde, ali ako ti moja državna institucija ne potvrdi da taj aparat zadovoljava uslove moje države, u mojoj državi sr ne smije koristiti.
Kao što svaki lijek koji napravi Pfizer ima FDA dozvolu, a opet mora ga odobriti Agencija za lijekove BiH da bi se smio prodavati u BiH.
Poenta ti je dobra ali si opet malo pobrkao. Citaj Verlab izjavu. Oni tvrde( kao sto jeste u biti) da samo i iskljucivo oni imaju pravo da izdaju verifikaciju,u ovom slucaju atest na opremu koja se koristi i to se mora raditi svake godine.
Znaci izdati verifikaciju je jednom u zivotu,pod predpostavkom da se slozim sa tobom( premda su zakoni i standardi EU visoko iznad nasih ali eto) a izdavati atest na ispravnost svake godine je nesto drugo.
mali Ninja wrote: ↑12/11/2021 12:55
Ma ja, privatnici su krivi što je tako
Pogrešno
Nisu privatnici krivi već bolnice (KCUS i državna), to sam i rekla.
Kad u bolnici, koju plaćaš, ne dobiješ uslugu koju su ti dužni pružiti, onda ideš privatniku. I sreća što postoje!