Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
nlt
#326 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dajte vise, pa jeste li toliko bez informacija u 21. Vijeku?
EBRD je izabrao kineze i dobili su rok od... 2 godine čini mi se. Ako ne bude u sve gotovo u roku 2 godine kinezi su onda donji jer neće dobiti punu cifru nego će plaćati penale.
Mislim i da je prema tenderskoj dokumentaciji predviđen rad pri nekim normalnim uslovima, znači od nekog noćnog rada nema ništa, odmah bi bio mnogo veći iznos za rekonstrukciju.
Sa EBRD nema zezanja, tu je i nadzor i uz sve to trebali bi dobiti prugu po evropskim standardima, koja se neće raspasti za par godina nego će služiti dvadesetak godina.
Kontam da bi trolejbusi i tramvaji mogli ići na JP Sarajevo
EBRD je izabrao kineze i dobili su rok od... 2 godine čini mi se. Ako ne bude u sve gotovo u roku 2 godine kinezi su onda donji jer neće dobiti punu cifru nego će plaćati penale.
Mislim i da je prema tenderskoj dokumentaciji predviđen rad pri nekim normalnim uslovima, znači od nekog noćnog rada nema ništa, odmah bi bio mnogo veći iznos za rekonstrukciju.
Sa EBRD nema zezanja, tu je i nadzor i uz sve to trebali bi dobiti prugu po evropskim standardima, koja se neće raspasti za par godina nego će služiti dvadesetak godina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#327 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Bice pako od 26.11 do 15.12.
Preklapaju se datumi stanice i uklanjanja do remize
Preklapaju se datumi stanice i uklanjanja do remize
- Haris.ba
#328 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ima li kakvih planova da se uradi sto vise stanica dok se radi rekonstrukcija?
- Thorgerson
- Thorgerson
#330 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kakvo JP Sarajevo.nlt wrote: ↑09/11/2021 18:21 Dajte vise, pa jeste li toliko bez informacija u 21. Vijeku?
-
nlt
#331 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Onako kazem, nije bitno neka osnuju formu ili nesto trece....
Bitno je da nova vozila Nece ici na GRAS
Bitno je da nova vozila Nece ici na GRAS
- Novi_Nick
#332 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sigurno su neki drugi zakulisani razlozi. Jer GF koja je dobila tenderske radove moze iznajmiti bagera i radne snage koliko hoces po potrebi. Dogovorili su se za cijenu radova i mogu raditi 24 sata i po danu i po noci ako treba, prije ce zavsiti kompletan posao i naplatiti svoj rad i svima dobro.Thorgerson wrote: ↑10/11/2021 12:00Fkt ovo je zalosno, stanicu po stanicu rade.
Jel to nemaju 2 bagera i jos 3 radnika pa da napadnu barem 2 stanice.![]()
Jebote 40 stanica...nece iz zavrsiti za 20 godina.
- Tesla Edison
#333 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Meni miriše na to da su ovo posljednji dani tramvaja u Sarajevu. Sva pruga će da se digne i poslije biće "ne daju nam kinezi, ne da nam evropa, moramo imati ekološke šine, moramo imati organske pragove, moramo imati obnovljivu struju za tramvaje, kasni prijvoz, kasni i ženi od poslovođe pa je poslovođa nervozan, nema šina, nema trajvana......" 
-
breuer
#334 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
gledam Bg izgleda fkt započinje sa izgradnjom metroa, znam da se ista tema tabirila sigurno 1000 puta ali da li bi Sarajevo moglo razmišljati o jednoj liniji sa par stanica? 
- Truba
#335 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
ja sam bio dijete beograd je dobivao metro
znači brat bratu jedno 40 godina ga dobiva
baš kao u filmu davitelj protiv davitelja kao što spomenuše metro
znači brat bratu jedno 40 godina ga dobiva
baš kao u filmu davitelj protiv davitelja kao što spomenuše metro
- Truba
#336 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
beze širiš panikuTesla Edison wrote: ↑11/11/2021 11:39 Meni miriše na to da su ovo posljednji dani tramvaja u Sarajevu. Sva pruga će da se digne i poslije biće "ne daju nam kinezi, ne da nam evropa, moramo imati ekološke šine, moramo imati organske pragove, moramo imati obnovljivu struju za tramvaje, kasni prijvoz, kasni i ženi od poslovođe pa je poslovođa nervozan, nema šina, nema trajvana......"![]()
radi se bageri kopaju upravo jutros na dubljoj DUBINI
još 15-ak dana i počinje uklanjanje pruge od nedzarica
na kraju krajeva bus vijećnica hrasnica je pokazao da nam ni ne treba tramvaj... samo nek bude svakih 7 10 minuta na toj liniji plus onaj za dobrinju i to je to
zatvaraj gras
- tramvajtrojka
#337 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
prije ce zmaj otvoriti cevabdzinicu na marsu nego sto ce bg dobiti metro ljudi ne mogu prokop da zavrse evo vec 50 godina a da dobiju metro
- Tesla Edison
#338 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Za grad ispod minimalno 10 mil. stanovnika metro je je totalno bespotreban i neisplativ.
Ono što nama treba je kvalitetna tramvajska infrastruktura, kvalitetan javni prijevoz, komercijalne linije kako treba da bude, a ne kao ovo sad što imamo, Žičare za padinske dijelove grada umjesto minibusa, prigradska željeznica Raštelica - Ž.Stanica sa polascima svakih 10 minuta i Visoko-Ž.Stanica sa polascima svakih 15 minuta i TAS (Vogošća) - Semizovac - Ž.stanica sa polascima svakih 10 minuta.
Naravno, nakon uspostavljanja ovoga svega, zabraniti saobraćaj za sva motorna vozila osim rotirajućih vozila na pravcu kružni tok Ilidža - Vijećnica, Pekara AS - Trg Austrije i Rondo Briješće - Ž.Stanica.
-
DonieBrasco
#339 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Za ovaj nas region, samo trio BiH, Hrvatska, Srbija željeznica je spas za transport ljudi i dobara.
Infrastruktura autputeva i žeznica je za nas, a stvar gradskog/opcinskog/kantolanog transporta je pitanje domacih vlasti kako i u kojem gradu.
Infrastruktura autputeva i žeznica je za nas, a stvar gradskog/opcinskog/kantolanog transporta je pitanje domacih vlasti kako i u kojem gradu.
- Partyhat
#340 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Urazumi se malo, loša ti je računica i pišeš gluposti. Metro se inače gradi kada neki grad ima više od milion stanovnika i jako je potreban, nama svakako nije.Tesla Edison wrote: ↑11/11/2021 12:18Za grad ispod minimalno 10 mil. stanovnika metro je je totalno bespotreban i neisplativ.
Ono što nama treba je kvalitetna tramvajska infrastruktura, kvalitetan javni prijevoz, komercijalne linije kako treba da bude, a ne kao ovo sad što imamo, Žičare za padinske dijelove grada umjesto minibusa, prigradska željeznica Raštelica - Ž.Stanica sa polascima svakih 10 minuta i Visoko-Ž.Stanica sa polascima svakih 15 minuta i TAS (Vogošća) - Semizovac - Ž.stanica sa polascima svakih 10 minuta.
Naravno, nakon uspostavljanja ovoga svega, zabraniti saobraćaj za sva motorna vozila osim rotirajućih vozila na pravcu kružni tok Ilidža - Vijećnica, Pekara AS - Trg Austrije i Rondo Briješće - Ž.Stanica.
- Tesla Edison
#341 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Za grad ispod 10 mil. metro je totalna neisplativa glupost.Partyhat wrote: ↑11/11/2021 15:33Urazumi se malo, loša ti je računica i pišeš gluposti. Metro se inače gradi kada neki grad ima više od milion stanovnika i jako je potreban, nama svakako nije.Tesla Edison wrote: ↑11/11/2021 12:18
Za grad ispod minimalno 10 mil. stanovnika metro je je totalno bespotreban i neisplativ.
- thekupus
#342 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pogotovo za Sarajevo, sa ultrakompleksnom geološkom situacijom. Ne treba trošiti vrijeme na raspravu o toj gluposti. Širenje tramvajske pruge do Hrasnice, do Šipa, prema Dobroševićima kad dođe vrijeme da se grad širi prema tamo... To je ono što rješava sarajevski gradski prevoz, uz nova vozila, stanice, i šine.
- Partyhat
#343 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Svaka europska metropola i njihove vlade se ne slažu sa tim.
- zforumas
#344 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Znaci Svabe zdravo, dzaba krecili U-Bahn
-
mistek
#345 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma Sarajevo je primjer grada gdje ti ne treba metro ni u kakvoj kombinaciji
U Beogradu je metro smisleniji, ali i to bi bilo bacanje para generalno.
-
mistek
#346 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, Bern
- Tesla Edison
#347 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
mistek wrote: ↑11/11/2021 16:09Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, BernA Bo'me ni puno ozbiljniji gradovi po zapadnoj Evropi, ozbiljniji od Sarajeva.
- Partyhat
#348 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ti k'o da si sa Marsa pao na temu.mistek wrote: ↑11/11/2021 16:09Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, BernA Bo'me ni puno ozbiljniji gradovi po zapadnoj Evropi, ozbiljniji od Sarajeva.
Gdje guram Sarajevo sa tim gradovima, šta ti je? Naravno da nema Bern, duplo je manji od Sarajeva i to sa 4 općine
-
Hakiz
#349 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ima ga Porto.mistek wrote: ↑11/11/2021 16:09Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, BernA Bo'me ni puno ozbiljniji gradovi po zapadnoj Evropi, ozbiljniji od Sarajeva.
A po vikipediji:
Stanovništvo (2008.)
- Urbano područje 221.800
-
mistek
#350 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma dobro, nisam možda trebao tebe citirati, ali u suštini post ostaje kako jeste, nema logike za metroPartyhat wrote: ↑11/11/2021 16:25Ti k'o da si sa Marsa pao na temu.mistek wrote: ↑11/11/2021 16:09
Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, BernA Bo'me ni puno ozbiljniji gradovi po zapadnoj Evropi, ozbiljniji od Sarajeva.
Gdje guram Sarajevo sa tim gradovima, šta ti je? Naravno da nema Bern, duplo je manji od Sarajeva i to sa 4 općinesvi ostali gradovi isto imaju manje stanovnika od onoga što sam ja rekao, haj se ti vrati malo na temu pa vidi o čemu se piše, mislim da ni sam sebe nisi razumio.