Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nlt

#326 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Dajte vise, pa jeste li toliko bez informacija u 21. Vijeku?
EBRD je izabrao kineze i dobili su rok od... 2 godine čini mi se. Ako ne bude u sve gotovo u roku 2 godine kinezi su onda donji jer neće dobiti punu cifru nego će plaćati penale.
Mislim i da je prema tenderskoj dokumentaciji predviđen rad pri nekim normalnim uslovima, znači od nekog noćnog rada nema ništa, odmah bi bio mnogo veći iznos za rekonstrukciju.
Sa EBRD nema zezanja, tu je i nadzor i uz sve to trebali bi dobiti prugu po evropskim standardima, koja se neće raspasti za par godina nego će služiti dvadesetak godina.

Kontam da bi trolejbusi i tramvaji mogli ići na JP Sarajevo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#327 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Bice pako od 26.11 do 15.12.
Preklapaju se datumi stanice i uklanjanja do remize
Haris.ba

#328 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

Ima li kakvih planova da se uradi sto vise stanica dok se radi rekonstrukcija?
Thorgerson

#329 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 10/11/2021 10:50 Ima li kakvih planova da se uradi sto vise stanica dok se radi rekonstrukcija?
Fkt ovo je zalosno, stanicu po stanicu rade.

Jel to nemaju 2 bagera i jos 3 radnika pa da napadnu barem 2 stanice. :-)
Jebote 40 stanica...nece iz zavrsiti za 20 godina.
Thorgerson

#330 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

nlt wrote: 09/11/2021 18:21 Dajte vise, pa jeste li toliko bez informacija u 21. Vijeku?
EBRD je izabrao kineze i dobili su rok od... 2 godine čini mi se. Ako ne bude u sve gotovo u roku 2 godine kinezi su onda donji jer neće dobiti punu cifru nego će plaćati penale.
Mislim i da je prema tenderskoj dokumentaciji predviđen rad pri nekim normalnim uslovima, znači od nekog noćnog rada nema ništa, odmah bi bio mnogo veći iznos za rekonstrukciju.
Sa EBRD nema zezanja, tu je i nadzor i uz sve to trebali bi dobiti prugu po evropskim standardima, koja se neće raspasti za par godina nego će služiti dvadesetak godina.

Kontam da bi trolejbusi i tramvaji mogli ići na JP Sarajevo
Kakvo JP Sarajevo. :-) Pa Kanton Sarajevo nema nista s tom firmom. To je preduzece ciji je osnivac Grad Sarajevo.
nlt

#331 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Onako kazem, nije bitno neka osnuju formu ili nesto trece....
Bitno je da nova vozila Nece ici na GRAS
Novi_Nick

#332 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Novi_Nick »

Thorgerson wrote: 10/11/2021 12:00
Haris.ba wrote: 10/11/2021 10:50 Ima li kakvih planova da se uradi sto vise stanica dok se radi rekonstrukcija?
Fkt ovo je zalosno, stanicu po stanicu rade.

Jel to nemaju 2 bagera i jos 3 radnika pa da napadnu barem 2 stanice. :-)
Jebote 40 stanica...nece iz zavrsiti za 20 godina.
Sigurno su neki drugi zakulisani razlozi. Jer GF koja je dobila tenderske radove moze iznajmiti bagera i radne snage koliko hoces po potrebi. Dogovorili su se za cijenu radova i mogu raditi 24 sata i po danu i po noci ako treba, prije ce zavsiti kompletan posao i naplatiti svoj rad i svima dobro.
Tesla Edison

#333 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Meni miriše na to da su ovo posljednji dani tramvaja u Sarajevu. Sva pruga će da se digne i poslije biće "ne daju nam kinezi, ne da nam evropa, moramo imati ekološke šine, moramo imati organske pragove, moramo imati obnovljivu struju za tramvaje, kasni prijvoz, kasni i ženi od poslovođe pa je poslovođa nervozan, nema šina, nema trajvana......" :D
breuer

#334 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by breuer »

gledam Bg izgleda fkt započinje sa izgradnjom metroa, znam da se ista tema tabirila sigurno 1000 puta ali da li bi Sarajevo moglo razmišljati o jednoj liniji sa par stanica? :?
Truba

#335 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

ja sam bio dijete beograd je dobivao metro
znači brat bratu jedno 40 godina ga dobiva
baš kao u filmu davitelj protiv davitelja kao što spomenuše metro
Truba

#336 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Tesla Edison wrote: 11/11/2021 11:39 Meni miriše na to da su ovo posljednji dani tramvaja u Sarajevu. Sva pruga će da se digne i poslije biće "ne daju nam kinezi, ne da nam evropa, moramo imati ekološke šine, moramo imati organske pragove, moramo imati obnovljivu struju za tramvaje, kasni prijvoz, kasni i ženi od poslovođe pa je poslovođa nervozan, nema šina, nema trajvana......" :D
beze širiš paniku
radi se bageri kopaju upravo jutros na dubljoj DUBINI
još 15-ak dana i počinje uklanjanje pruge od nedzarica

na kraju krajeva bus vijećnica hrasnica je pokazao da nam ni ne treba tramvaj... samo nek bude svakih 7 10 minuta na toj liniji plus onaj za dobrinju i to je to

zatvaraj gras :D privatnike na druge linije... zna se broj đaka studenata penzica i nezaposlenih s te linije toliko se da centri ostali kod njega radnicke i cao
tramvajtrojka

#337 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

breuer wrote: 11/11/2021 11:46 gledam Bg izgleda fkt započinje sa izgradnjom metroa, znam da se ista tema tabirila sigurno 1000 puta ali da li bi Sarajevo moglo razmišljati o jednoj liniji sa par stanica? :?
prije ce zmaj otvoriti cevabdzinicu na marsu nego sto ce bg dobiti metro ljudi ne mogu prokop da zavrse evo vec 50 godina a da dobiju metro :lol: :lol:
Tesla Edison

#338 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

breuer wrote: 11/11/2021 11:46 gledam Bg izgleda fkt započinje sa izgradnjom metroa, znam da se ista tema tabirila sigurno 1000 puta ali da li bi Sarajevo moglo razmišljati o jednoj liniji sa par stanica? :?
Za grad ispod minimalno 10 mil. stanovnika metro je je totalno bespotreban i neisplativ.

Ono što nama treba je kvalitetna tramvajska infrastruktura, kvalitetan javni prijevoz, komercijalne linije kako treba da bude, a ne kao ovo sad što imamo, Žičare za padinske dijelove grada umjesto minibusa, prigradska željeznica Raštelica - Ž.Stanica sa polascima svakih 10 minuta i Visoko-Ž.Stanica sa polascima svakih 15 minuta i TAS (Vogošća) - Semizovac - Ž.stanica sa polascima svakih 10 minuta.

Naravno, nakon uspostavljanja ovoga svega, zabraniti saobraćaj za sva motorna vozila osim rotirajućih vozila na pravcu kružni tok Ilidža - Vijećnica, Pekara AS - Trg Austrije i Rondo Briješće - Ž.Stanica.
DonieBrasco

#339 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DonieBrasco »

Za ovaj nas region, samo trio BiH, Hrvatska, Srbija željeznica je spas za transport ljudi i dobara.

Infrastruktura autputeva i žeznica je za nas, a stvar gradskog/opcinskog/kantolanog transporta je pitanje domacih vlasti kako i u kojem gradu.
Partyhat

#340 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Partyhat »

Tesla Edison wrote: 11/11/2021 12:18
Za grad ispod minimalno 10 mil. stanovnika metro je je totalno bespotreban i neisplativ.

Ono što nama treba je kvalitetna tramvajska infrastruktura, kvalitetan javni prijevoz, komercijalne linije kako treba da bude, a ne kao ovo sad što imamo, Žičare za padinske dijelove grada umjesto minibusa, prigradska željeznica Raštelica - Ž.Stanica sa polascima svakih 10 minuta i Visoko-Ž.Stanica sa polascima svakih 15 minuta i TAS (Vogošća) - Semizovac - Ž.stanica sa polascima svakih 10 minuta.

Naravno, nakon uspostavljanja ovoga svega, zabraniti saobraćaj za sva motorna vozila osim rotirajućih vozila na pravcu kružni tok Ilidža - Vijećnica, Pekara AS - Trg Austrije i Rondo Briješće - Ž.Stanica.
Urazumi se malo, loša ti je računica i pišeš gluposti. Metro se inače gradi kada neki grad ima više od milion stanovnika i jako je potreban, nama svakako nije.
Tesla Edison

#341 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

Partyhat wrote: 11/11/2021 15:33
Tesla Edison wrote: 11/11/2021 12:18

Urazumi se malo, loša ti je računica i pišeš gluposti. Metro se inače gradi kada neki grad ima više od milion stanovnika i jako je potreban, nama svakako nije.
Za grad ispod 10 mil. metro je totalna neisplativa glupost.
thekupus

#342 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

Pogotovo za Sarajevo, sa ultrakompleksnom geološkom situacijom. Ne treba trošiti vrijeme na raspravu o toj gluposti. Širenje tramvajske pruge do Hrasnice, do Šipa, prema Dobroševićima kad dođe vrijeme da se grad širi prema tamo... To je ono što rješava sarajevski gradski prevoz, uz nova vozila, stanice, i šine.
Partyhat

#343 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Partyhat »

Tesla Edison wrote: 11/11/2021 15:53
Partyhat wrote: 11/11/2021 15:33

Za grad ispod 10 mil. metro je totalna neisplativa glupost.
Svaka europska metropola i njihove vlade se ne slažu sa tim.
zforumas

#344 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by zforumas »

Znaci Svabe zdravo, dzaba krecili U-Bahn
mistek

#345 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Ma Sarajevo je primjer grada gdje ti ne treba metro ni u kakvoj kombinaciji :D Da ga pružiš na relaciji Vijećnica-Ilidža, možeš imati 5 stanica i ko bi to koristio, samo oni koji idu baš na te stanice. Sistem sa tramvajskim šinama kroz cijeli grad je sasvim ok. S jednog na drugi kraj grada možeš doći za 40 minuta, a i to se čak može ubrzati. No, i bez toga, to je sasvim ok. I već s tim, ti si blizu svega. Prvi krak koji tim nije obuhvaćen je od Skenderije ka Jezeru, ali za to imaš trolejbus. Drugi krak su Nedžarići i Dobrinja i tu je recimo kombinacija postojećeg trolejbusa sa tramvajem iz Nedžarića fantastična ideja, a postoji. U neka doba će se morati rješavati i pitanje Ilidže, tramvaj prema Hrasnici, pa nekad u budućnosti možda i relacija na drugu stranu, koja će pokriti Pejton, Otes, Osjek i dalje moći prema Dobroševićima. Plus, ja bih opalio tramvaj na relaciji Ilidža-Dobrinja, makar kroz taj krak iz Nedžarića. Uz ovo, razviti ideju sa vozom za okolna mjesta, trolu za Vogošću i to je za Sarajevo vrh vrhova rješenje.

U Beogradu je metro smisleniji, ali i to bi bilo bacanje para generalno.
mistek

#346 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Partyhat wrote: 11/11/2021 16:02 Svaka europska metropola i njihove vlade se ne slažu sa tim.
Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, Bern :-D A Bo'me ni puno ozbiljniji gradovi po zapadnoj Evropi, ozbiljniji od Sarajeva.
Tesla Edison

#347 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Tesla Edison »

mistek wrote: 11/11/2021 16:09
Partyhat wrote: 11/11/2021 16:02 Svaka europska metropola i njihove vlade se ne slažu sa tim.
Kad bude metro u Tirani, Ljubljani, pa i Skoplju ili Zagrebu, hajd da se priča. Ovako, Sarajevo guraj u koš s tim gradovima, a ne s evropskim metropolama. Nema ga ni Bratislava, Viljnus, Riga, Talin, Dablin, Bern :-D A Bo'me ni puno ozbiljniji gradovi po zapadnoj Evropi, ozbiljniji od Sarajeva.
:thumbup:
Partyhat

#348 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Partyhat »

Ti k'o da si sa Marsa pao na temu. :D
Gdje guram Sarajevo sa tim gradovima, šta ti je? Naravno da nema Bern, duplo je manji od Sarajeva i to sa 4 općine :lol: svi ostali gradovi isto imaju manje stanovnika od onoga što sam ja rekao, haj se ti vrati malo na temu pa vidi o čemu se piše, mislim da ni sam sebe nisi razumio.
Hakiz

#349 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Ima ga Porto.

A po vikipediji:
Stanovništvo (2008.)
- Urbano područje 221.800
mistek

#350 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Partyhat wrote: 11/11/2021 16:25

Ti k'o da si sa Marsa pao na temu. :D
Gdje guram Sarajevo sa tim gradovima, šta ti je? Naravno da nema Bern, duplo je manji od Sarajeva i to sa 4 općine :lol: svi ostali gradovi isto imaju manje stanovnika od onoga što sam ja rekao, haj se ti vrati malo na temu pa vidi o čemu se piše, mislim da ni sam sebe nisi razumio.
Ma dobro, nisam možda trebao tebe citirati, ali u suštini post ostaje kako jeste, nema logike za metro :D Eh sad, gdje je granica da je potreban, ne bih rekao ni da zavisi od broja stanovnika direktno nego od raznog raznih faktora.
Post Reply