Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#20451 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja imam dva seta felgi razlicitih dimenzija, dobio sam ih sa autom kad sam kupio, i iskreno nisam nikad provjerio sta tacno pise koje dimenzije su predvidjene za auto, bas cu pogledati sta pise. Do sad sam jedne koristio za ljetne i druge za zimske.
Ako nastavim tako, da li to znaci da bih trebao raditi spuru nakon svake izmjene guma, ili ako je predvidjena i jedna i druga dimenzija onda ne moram?
Ako nastavim tako, da li to znaci da bih trebao raditi spuru nakon svake izmjene guma, ili ako je predvidjena i jedna i druga dimenzija onda ne moram?
- Ateista
#20452 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sad bas gledam, na naljepnici pise samo dimenzija 225/45/R17 i ta dimenzija su mi ljetne, zimske sam do sad vozio na 205/55/R16. Trebam svakako kupiti nove zimske, da li mi je bolje ici na iste felge kao ljetne i prodati ove?
- drug_profi
#20453 Re: Dolazi zima - zimske gume
A koje ti je to auto?
-
dado_
#20454 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koje auto je u pitanju? Mislim da ne bi trebao bit problem
-
vnm
#20455 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod mene proizvođač propisao:
195/65 R15
205/55 R16
225/45 R17
Tako da mislim da bi moglo i kod tebe da je isto.
- Ateista
#20456 Re: Dolazi zima - zimske gume
Peugeot 308 je u pitanju, 2010. Samo sto je 2.0 motor koji je jako rijedak kod ovih modela gdje je vecina 1.6, ne znam koliko to utice.
- Ateista
#20457 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
flak
-
artur morgan
#20459 Re: Dolazi zima - zimske gume
- hopi
#20460 Re: Dolazi zima - zimske gume
OK utiče na geometriju. Opet koliko u praksi, i koliko će to prosječan vozač na prosječnom vozilu primijetiti. I koliko će dugoročno negativno uticati na geometriju?Seawolf wrote: ↑10/11/2021 09:321.) Umanjeni vanjski poluprečnik gume, uz nepromijenjene ostale veličine, dovodi do poremećaja geometrije upravljačkih točkova.
2.) Guma koja ima jednu od dimenzija (širinu, ili visinu) manju od gume propisanih dimenzija, ima i manji indeks nosivosti od standardnog indeksa nosivosti gume propisanih dimenzija. Npr. 225/45 R17 91H, u odnosu na propisanu 235/45 R17 94H.
2. Uzeti gume sa indeksom nosivosti koji je za auto propisan i to je to. Pa bile 16,17 itd.
A btw još jedna stvar koju ne Kontam, evo recimo možeš vidjeti da je za 16ku indeks brzine lupam 200kmh koliko I iznosi maks brzina određenog vozila. I onda za 17ku,ili 18ku propiše indeks od 240kmh. Vaj?
Ali eto o tome možemo popričati, ali evo čekamo još odgovor tj objašnjenje forumaša kako će zbog toga nastradati.
Ovo sve pišem jer na jednom autu u porodici, zimi umjesto 215 55 r16 je stavljeno 205 55 r16. I tako zadnjih ja mislim 5 zima. I gledaj čuda sve ok, nikakvih problema u vožnji, ponašanju vozila ili bilo čemu što se može primijetiti. Auto se nije prevrnuo u prvoj krivini niti je zbog toga pukao zubičasti remenčić. I gledaj čuda nismo nastradali zbog toga.
- Ateista
#20461 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pretpostavljam da mislis na manjim felgama, hvala za link, vidim da su navedene i te manje dimenzije da odgovaraju.artur morgan wrote: ↑10/11/2021 12:38https://www.wheel-size.com/size/peugeot ... i-eudm-134
Ostani zimi na istima![]()
Zna li neko ima li potrebe spuru raditi kad promijenim?
- hopi
#20462 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja bi ipak preporučio da zimi promijeni, da mijenja kako jeste do sada tj na 205 55 r16, koja je i koliko vidim na toj stranici dozvoljena za taj auto i motor. A ljeti onda na 225 45 r17.artur morgan wrote: ↑10/11/2021 12:38https://www.wheel-size.com/size/peugeot ... i-eudm-134
-
artur morgan
#20463 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jeste na manjim felgama.Ateista wrote: ↑10/11/2021 12:59Pretpostavljam da mislis na manjim felgama, hvala za link, vidim da su navedene i te manje dimenzije da odgovaraju.artur morgan wrote: ↑10/11/2021 12:38
https://www.wheel-size.com/size/peugeot ... i-eudm-134
Zna li neko ima li potrebe spuru raditi kad promijenim?
Nisam se dobro izrazio
Nemaš potrebe špuru raditi.
Da nešto ne valja sa špurom osjetio bi na volanu.
- drug_profi
#20464 Re: Dolazi zima - zimske gume
- Ateista
#20465 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala svima na savjetima. 
Ostavicu onda na manjim felgama, kazu da su za zime bolje.
Ostavicu onda na manjim felgama, kazu da su za zime bolje.
-
530i
#20466 Re: Dolazi zima - zimske gume
hopi wrote: ↑09/11/2021 21:40 Daj ba vazda filozofiraš oko guma, a nemaš dodira sa stvarnošču a vjerovatno niti realnog iskustva, samo internet pametovanje.
Samo znaš ono što si pročitao negdje, o gumama što si našao u testovima, priča može se voziti samo na konti i mišelinu i slično.
I kada te nešto fino priupitam da argumentovano objasniš onda šutiš.
što se tiče ovog primjera, ne znam stvarno šta mu piše na poklopcu rezervoara niti ostale podatke.
Ali u praksi je dozvoljeno, na većem broju auta, staviti "manju" dimenziju guma tj za broj, tj u ovom slučaju za 1cm užu.
Veću dimenziju nije jer bi možda strugala o nešto, manja sigurno neče strugati.
I haj mi sada molim te evo, i svima nama, objasni kako će on to nastradati zbog te razlike od 1cm?
šta, prvi prvoj krivini će izgubiti kontrolu nad vozilom, prevrnuti se i zapaliti, jer mu jer baš trebao taj 1cm širine gume?
hoće li i nešto niži zid gume uticait toliko na vozne osobine da će nastradati? poginuti?
molio bi objašnjejnje do kojih enormnih promjena u voznim karakteristikama vozila nastane u ovom slučaju?
i btw znam kako je u HR što se tiče tog pravila, ali je čovjek 99% pitao za BiH.
Ne bih svodio raspravu na lični nivo, a iz razloga što za svoje tvrdnje imam i validne argumente. Dakle, jedino ispravno i sigurno i pametno jeste poštovati ono što je proizvođač odredio u smislu dozvoljenih dimenzija guma (i felgi) za upotrebu na konkretnom vozilu. Te dimenzije se nalaze ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara, ili negdje oko vozačkih vrata (kada se ista otvore), a vrlo vjerovatno i u uputstvu za upotrebu vozila. Za ona vozila koja iz ovog ili onog razloga nemaju te podatke (farbano, izgubljeno upustvo) najbolje je obratiti se proizvođaču sa brojem šasije.
Zašto je to bitno - kompletan automobil je podešen isključivo za fabričke dimenzije guma, niti za jedne druge. To znači kompletan ovjes, kočnice, kompletna elektronika koja upravlja radom i vožnjom automobila (ABS, ESP itd.). Osim toga gume moraju ispunjavati i odredbe proizvođača o težinskom i brzinskom indeksu za dato vozilo. Sama geometrija ovjesa se štima, putem specijalnih uređaja, isključivo na fabričke postavke. Ti isti uređaji imaju u sebi isključivo fabričke podatke.
Iz tovg izlaganja čini mi se da ne poznaješ osnove stvari oko dimenzija guma. Ne postoji nešto što bi se nazvalo "broj manji" za gumu. Postoji uža, šira, niža, viša guma i felga koja je veća ili manja. Dimenzije izražene u milimetrima, postocima, inčima ili colima (da sad ne ulazimo u raspravu inč ili col - to bi bilo možda malo previše).
Neadekvatne gume u pogledu dimenzija mogu dovesti problema pri manjim brzinama tipa 40 ili 50 kmh. Vozilo može reagovati drugačije nego što bi trebalo. U praksi to znači da umjesto naglog kočenja i izbjegavanja djeteta koje je istrčalo na kolovoz, isto udariš, ubiješ i odeš na robiju. Ništa strašno, samo par godina Zenice ili Foče. Prođe brzo ako se čovjek nečim zabavi dok je unutra. Problemi sa paljenjem lampica ABS-a, ESP-a i drugih tada se čine kao sitnica.
Također, dimenzije pneumatika se upisuju u kontrolni list prilikom svakog tehničkog pregleda i kod nas. Automobil se smatra tehnički neispravnim ako posjeduje neodgovarajuće pneumatike. To je uobičajena praksa bilo gdje na Zapadu. Vozila se odmah isključuju iz saobraćaja. Kod nas se to nažalost ne primjenjuje, a itekako bi trebalo. U nekim zemljama je dozvoljeno odstupanje, ali svako odstupanje prvo mora dobiti amin od TUV-a ili slične institucije, što zahtjeva dodatna testiranja (pare i vrijeme) i to se obično radi za tjunirana auta ili trkaća auta čije gazde hoće da ih registruju. Ali ovdje govorimo o serijskim automobilima i normalnoj upotrebi.
Jedino objašnjenje za tvoje tvrdnje, pored čistog ludila, jeste ovo - kupim Passata B7 ili B8 i guma košta 200 ili 300 maraka po komadu. Pošto nemam para odlučujem se za tzv. "broj manju" gumu koja košta 130 ili 150 maraka. To nije ispravno ponašanje. Ispravno je kupiti Golfa 6 (ili neko drugo auto) koje nosi dimenziju 195 65 15 i gdje se za 100 ili 110 maraka kupuje najbolje gume. Nemam para, ali hoću da glumim gospodu, gazdu, frajera, idem uz nos komšijama i familiji kako ja imam Passata a oni nemaju itd.
Zaključak je - koristi samo one dimenzije pneumatika i naplataka koje je proizvođač dozvolio. Koristiti što bolje (skuplje) gume. Prestati tjerati modu i prestati se nadmetati sa komšijama, familijom, radnim kolegama ko će voziti bolji auto. Psihičke probleme rješavati u ovlaštenim - zdravstenim ustanovama. Učiti i raditi na sebi čitav život. Sve drugo je pogrešno.
- Ateista
#20467 Re: Dolazi zima - zimske gume
Na naljepnici kod vrata mi pise samo jedna dimenzija guma, na stranici koju su postavljali forumasi su za moj auto dozvoljene jos neke dimenzije, ne kontam?
-
artur morgan
#20468 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod nekih vozila je tako napisana na naljepnici samo jedna dimenzija ali to ne znači da su samo te dimenzije odgovarajuće, odnosno da je proizvođač predvidio samo tu dimenziju. Ista situacija je npr. i kod Golfa, samo jedna dimenzija na naljepnici. Napisana dimenzija na naljepnici je dimenzija koje dolaze fabrički i vezane su pored motora i za paket opreme koji vozilo ima. Tvoje auto pretpostavljam ima jači paket opreme pa onda proizvođač stavi malo atraktivnije i veće felge. Na ovoj web stranici su tačni podaci a ako želiš da razjasniš 100% možeš to vidjeti preko broja šasije u ovlaštenom servisu ili u knjižici od vozila. Neki drugi proizvođači tipa Audi, napišu sve dimenzije na naljepnici, pa onda nema te dileme.
Npr. kad odeš na njihov konfigurator kad kupuješ novo auto imaš izbor više različitih dimenzija, a fabrički dolazi samo jedna za određeni tip vozila, motora i opreme.
-
profatr
#20469 Re: Dolazi zima - zimske gume
Obično je više dozvoljenih dimenzija što ovisi o nivou opreme, godištu u sl. Stranice kao tyresize uglavnom daju točne podatke pa ako ti ne odgovara orginal dimenzija time se možeš voditi. Uvijek postoji mogućnost da će na stanicama za tehn. pregled to početi i konntrolirati pa će se neupisane dimenzije morati atestirati.
- hopi
#20470 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pišem s moba pa ću ukratko530i wrote: ↑10/11/2021 13:23hopi wrote: ↑09/11/2021 21:40 Daj ba vazda filozofiraš oko guma, a nemaš dodira sa stvarnošču a vjerovatno niti realnog iskustva, samo internet pametovanje.
Samo znaš ono što si pročitao negdje, o gumama što si našao u testovima, priča može se voziti samo na konti i mišelinu i slično.
I kada te nešto fino priupitam da argumentovano objasniš onda šutiš.
što se tiče ovog primjera, ne znam stvarno šta mu piše na poklopcu rezervoara niti ostale podatke.
Ali u praksi je dozvoljeno, na većem broju auta, staviti "manju" dimenziju guma tj za broj, tj u ovom slučaju za 1cm užu.
Veću dimenziju nije jer bi možda strugala o nešto, manja sigurno neče strugati.
I haj mi sada molim te evo, i svima nama, objasni kako će on to nastradati zbog te razlike od 1cm?
šta, prvi prvoj krivini će izgubiti kontrolu nad vozilom, prevrnuti se i zapaliti, jer mu jer baš trebao taj 1cm širine gume?
hoće li i nešto niži zid gume uticait toliko na vozne osobine da će nastradati? poginuti?
molio bi objašnjejnje do kojih enormnih promjena u voznim karakteristikama vozila nastane u ovom slučaju?
i btw znam kako je u HR što se tiče tog pravila, ali je čovjek 99% pitao za BiH.
Ne bih svodio raspravu na lični nivo, a iz razloga što za svoje tvrdnje imam i validne argumente. Dakle, jedino ispravno i sigurno i pametno jeste poštovati ono što je proizvođač odredio u smislu dozvoljenih dimenzija guma (i felgi) za upotrebu na konkretnom vozilu. Te dimenzije se nalaze ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara, ili negdje oko vozačkih vrata (kada se ista otvore), a vrlo vjerovatno i u uputstvu za upotrebu vozila. Za ona vozila koja iz ovog ili onog razloga nemaju te podatke (farbano, izgubljeno upustvo) najbolje je obratiti se proizvođaču sa brojem šasije.
Zašto je to bitno - kompletan automobil je podešen isključivo za fabričke dimenzije guma, niti za jedne druge. To znači kompletan ovjes, kočnice, kompletna elektronika koja upravlja radom i vožnjom automobila (ABS, ESP itd.). Osim toga gume moraju ispunjavati i odredbe proizvođača o težinskom i brzinskom indeksu za dato vozilo. Sama geometrija ovjesa se štima, putem specijalnih uređaja, isključivo na fabričke postavke. Ti isti uređaji imaju u sebi isključivo fabričke podatke.
Iz tovg izlaganja čini mi se da ne poznaješ osnove stvari oko dimenzija guma. Ne postoji nešto što bi se nazvalo "broj manji" za gumu. Postoji uža, šira, niža, viša guma i felga koja je veća ili manja. Dimenzije izražene u milimetrima, postocima, inčima ili colima (da sad ne ulazimo u raspravu inč ili col - to bi bilo možda malo previše).
Neadekvatne gume u pogledu dimenzija mogu dovesti problema pri manjim brzinama tipa 40 ili 50 kmh. Vozilo može reagovati drugačije nego što bi trebalo. U praksi to znači da umjesto naglog kočenja i izbjegavanja djeteta koje je istrčalo na kolovoz, isto udariš, ubiješ i odeš na robiju. Ništa strašno, samo par godina Zenice ili Foče. Prođe brzo ako se čovjek nečim zabavi dok je unutra. Problemi sa paljenjem lampica ABS-a, ESP-a i drugih tada se čine kao sitnica.
Također, dimenzije pneumatika se upisuju u kontrolni list prilikom svakog tehničkog pregleda i kod nas. Automobil se smatra tehnički neispravnim ako posjeduje neodgovarajuće pneumatike. To je uobičajena praksa bilo gdje na Zapadu. Vozila se odmah isključuju iz saobraćaja. Kod nas se to nažalost ne primjenjuje, a itekako bi trebalo. U nekim zemljama je dozvoljeno odstupanje, ali svako odstupanje prvo mora dobiti amin od TUV-a ili slične institucije, što zahtjeva dodatna testiranja (pare i vrijeme) i to se obično radi za tjunirana auta ili trkaća auta čije gazde hoće da ih registruju. Ali ovdje govorimo o serijskim automobilima i normalnoj upotrebi.
Jedino objašnjenje za tvoje tvrdnje, pored čistog ludila, jeste ovo - kupim Passata B7 ili B8 i guma košta 200 ili 300 maraka po komadu. Pošto nemam para odlučujem se za tzv. "broj manju" gumu koja košta 130 ili 150 maraka. To nije ispravno ponašanje. Ispravno je kupiti Golfa 6 (ili neko drugo auto) koje nosi dimenziju 195 65 15 i gdje se za 100 ili 110 maraka kupuje najbolje gume. Nemam para, ali hoću da glumim gospodu, gazdu, frajera, idem uz nos komšijama i familiji kako ja imam Passata a oni nemaju itd.
Zaključak je - koristi samo one dimenzije pneumatika i naplataka koje je proizvođač dozvolio. Koristiti što bolje (skuplje) gume. Prestati tjerati modu i prestati se nadmetati sa komšijama, familijom, radnim kolegama ko će voziti bolji auto. Psihičke probleme rješavati u ovlaštenim - zdravstenim ustanovama. Učiti i raditi na sebi čitav život. Sve drugo je pogrešno.
1. Nije tačno, ne poštujem ih. 205 50 r17 mi je propisana za 17ku, a ja sam stavio 225 45 r17. Možda nije propisano ali sam siguran. Vjerovao ili ne kupio odgovarajuće felge i sve ok.
2. Iako je auto eto izvan fabrickih dimenzija sve navedeno na vozilu radi abs esp bez problema. I ako ćemo sada tu priču potezati, na mom vozilu je hejbet toga već promijeno jer je staro. Od amortizera, opruga, solja, diskova, pločica krajnica itd. I po tome je auto već izvan tih nekih idealnih, fabrickih parametara, po tebi auto je već uvjet da ne valja auto, da abs esp i ostala čuda neće raditi.
3.poznajem Ja prilično dobra oko guma i felgi, ali pazi sada od ne samo od čitanja foruma, časopisa, nego od stavrnog iskustva. I poznajem ja eng i njemački vrlo dobro, i mislim da inč i col znače isto. Ne znam iskreno koja je razlika.
4.onda ovo da će zbog tog 1 cm uže gume vozilo drugačije reagovati pri malim brzinama. Ja ti kažem, iz prakse, iz iskustva neće. To si ti možda negdje pročitao, pa sada navodiš podatak i izvlačiš kao argument. Opet pročitao, probaj s takvim vozilom izaći na cestu.
5. Slažem se oko toga oko tehničkog, ne rade apsolutno ništa, kamoli da se oko guma interesuju. O bodova tehnički.
6.lud nisam niti psihički pormecen. Niti kupujem vozila ili gume zbog drugih. Gluposti da mi to prebacuješ. BTW imamo više vozila u porodici, a kod mene je pišljivi Ford iz 2005te,aha komšije se okreću od zavisti kada ga vide
7. Opet kažem nemam psihičkih problema fakat.
Zajljucak je da si ti to sve negdje pročitao, I da je tačno, ali izvlačiš neke podatke iz konteksta i neke hipotetske situacije. Izađi bolan, probaj provozaj, nemoj samo čitati testove podatke i slično. Ja ti kažem na eto osnovu godina vožnje na ne standardnim dimenzijama, koliko hoćeš promijenjenih felgi i guma, da se nisu desavale stvari koje si ti rekao. I da nisam imao nikakvih problema s autom zbog toga. Ti si svoje argumente i iskustva bazirao na osnovu pročitanog, ja na osnovu isprobanog, ličnog iskustva i vožnje. Čiji su argumenti jači?
Napišem detaljnije za kompom
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#20471 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno da mogu i manje a i veće...
- Ateista
#20472 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala na pojasnjenju.artur morgan wrote: ↑10/11/2021 13:41Kod nekih vozila je tako napisana na naljepnici samo jedna dimenzija ali to ne znači da su samo te dimenzije odgovarajuće, odnosno da je proizvođač predvidio samo tu dimenziju. Ista situacija je npr. i kod Golfa, samo jedna dimenzija na naljepnici. Napisana dimenzija na naljepnici je dimenzija koje dolaze fabrički i vezane su pored motora i za paket opreme koji vozilo ima. Tvoje auto pretpostavljam ima jači paket opreme pa onda proizvođač stavi malo atraktivnije i veće felge. Na ovoj web stranici su tačni podaci a ako želiš da razjasniš 100% možeš to vidjeti preko broja šasije u ovlaštenom servisu ili u knjižici od vozila. Neki drugi proizvođači tipa Audi, napišu sve dimenzije na naljepnici, pa onda nema te dileme.
Npr. kad odeš na njihov konfigurator kad kupuješ novo auto imaš izbor više različitih dimenzija, a fabrički dolazi samo jedna za određeni tip vozila, motora i opreme.
Jeste, u pitanju je jaci paket opreme jer ima skoro sve sto su auta tih godina mogla imati od opreme, tako da zato jesu vjerovatno navedene te atraktivnije dimenzije guma
-
Seawolf
#20473 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pročitaj na naljepnici koliko je najveće dopušteno opterećenje prednje osovine.Ateista wrote: ↑10/11/2021 15:25Hvala na pojasnjenju.artur morgan wrote: ↑10/11/2021 13:41
Kod nekih vozila je tako napisana na naljepnici samo jedna dimenzija ali to ne znači da su samo te dimenzije odgovarajuće, odnosno da je proizvođač predvidio samo tu dimenziju. Ista situacija je npr. i kod Golfa, samo jedna dimenzija na naljepnici. Napisana dimenzija na naljepnici je dimenzija koje dolaze fabrički i vezane su pored motora i za paket opreme koji vozilo ima. Tvoje auto pretpostavljam ima jači paket opreme pa onda proizvođač stavi malo atraktivnije i veće felge. Na ovoj web stranici su tačni podaci a ako želiš da razjasniš 100% možeš to vidjeti preko broja šasije u ovlaštenom servisu ili u knjižici od vozila. Neki drugi proizvođači tipa Audi, napišu sve dimenzije na naljepnici, pa onda nema te dileme.
Npr. kad odeš na njihov konfigurator kad kupuješ novo auto imaš izbor više različitih dimenzija, a fabrički dolazi samo jedna za određeni tip vozila, motora i opreme.![]()
Jeste, u pitanju je jaci paket opreme jer ima skoro sve sto su auta tih godina mogla imati od opreme, tako da zato jesu vjerovatno navedene te atraktivnije dimenzije guma
- nivla
#20474 Re: Dolazi zima - zimske gume
ima i cinjenica da u svim normalnim zemljama odes na tehnicki i oni utvrde da to sto si ugradio odgovara propisanom i upisu ti u saobracajnu dimenzije koje su ti na tehnickom odobrili, u hrvatskoj je npr bitno da sa novim gumama i felgama ne prelazis gabarite blatobrana, tj da budu ispod blatobrana
- Ateista