Demokratska fronta Željko Komšić

Leverage

#51176 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

Da, samo u tom konkretnom slučaju, nije inače :oops:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#51177 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by hrasno38 »

Neodoljivo podjeca svojim pisanjem na moderatoricu....

Image
Piaty

#51178 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Piaty »

Bloo wrote: 09/11/2021 21:35
ako te pitaju wrote: 09/11/2021 21:30 Ne.
Ti kao me pripadnica konstitutivnih naroda MORAŠ imati pravo da biraš i da budeš izabrana na svim NIVOIMA vlasti.

Ako te npr. Većina Hrvata izabere da budeš predstavnik u predsjedništvu kao član koji ima pravo da štiti vitalan interes hrvatskog naroda, zašto to ne bi bila????
A kako ćeš osigurati da Bošnjaci glasaju isključivo za Bošnjaka, Hrvati samo za određenog Hrvata, Srbi samo za Srbina, nas OStale ko jebe jer nemamo predstavnika...ali glasovi su dobrodošli...

Možda da kada priđeš glasačkom mjestu te odmah upitaju za etniju i onda dobiješ glasački listić samo sa kandidatima iz svoje etnije.
Svoju pripadnost etniji možeš dokazati na više načina, koji mogu i ne moraju uključivati religijsku komponentu (da se ne bi mlataralo neosunećenim ćunama i gledalo kako se ko krsti). Ko zna iz prve reći koji je mjesec ruaj, taj je sigurno Hrvat. I možda ako zna opisati Čovićev novokomponovani grb. Srbi moraju znati otpjevati Tamo daleko ali bez falšanja. Bošnjaci nek pobroje sva djela Tunje.

More?
Vi ostali glasajte za Bosnjaka. Za koga cete drugog?
Pa jel? Ja sam jednom glasao za Raguza, a nisam Hrvat.
Sta sad i ako dodje neki iz ostalih, neces valjda po automatizmu glasati za njega samo zato sto je ostali?
babanovac

#51179 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by babanovac »

hrasno38 wrote: 09/11/2021 21:51
babanovac wrote: 09/11/2021 21:47

Bloo se u konkretnom primjeru pokazala nedoraslom funkciji na forumu. Mogla je i harmonikasa dovest'.
Mene je banirala dva puta i to zestoko...opravdano....ali sad je pokazala u stvari da joj je cilj eliminisati sve koji su u stvari na strani onoga ko je naslovljen na temi.....ovo je nezabiljezeno na forumu od 2004 od kad sam napisao prvi komentar!
Sjecam se ovog zadnjeg bana. Razliciti ljudi reguju drugacije u istim situacijama, jedni druge ne razumiju. Kad su odvodili Jevreje sa sarajevske stanice, neki su iz protesta otisli u sumu, drugi su, politicki korektno, nakrivili obrvu i otisli do carsije na kahvu.
ako te pitaju

#51180 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Bloo wrote: 09/11/2021 21:35
ako te pitaju wrote: 09/11/2021 21:30 Ne.
Ti kao me pripadnica konstitutivnih naroda MORAŠ imati pravo da biraš i da budeš izabrana na svim NIVOIMA vlasti.

Ako te npr. Većina Hrvata izabere da budeš predstavnik u predsjedništvu kao član koji ima pravo da štiti vitalan interes hrvatskog naroda, zašto to ne bi bila????
A kako ćeš osigurati da Bošnjaci glasaju isključivo za Bošnjaka, Hrvati samo za određenog Hrvata, Srbi samo za Srbina, nas OStale ko jebe jer nemamo predstavnika...ali glasovi su dobrodošli...

Možda da kada priđeš glasačkom mjestu te odmah upitaju za etniju i onda dobiješ glasački listić samo sa kandidatima iz svoje etnije.
Svoju pripadnost etniji možeš dokazati na više načina, koji mogu i ne moraju uključivati religijsku komponentu (da se ne bi mlataralo neosunećenim ćunama i gledalo kako se ko krsti). Ko zna iz prve reći koji je mjesec ruaj, taj je sigurno Hrvat. I možda ako zna opisati Čovićev novokomponovani grb. Srbi moraju znati otpjevati Tamo daleko ali bez falšanja. Bošnjaci nek pobroje sva djela Tunje.

More?
U potpunosti pogrešno tumačenje.
Odluke EUR sudova ukazuju da ne možeš nekome zabrani da se kandidira ako si već ratificirao Protokol 12 Eur Konvencije ( 30.tak zemalja dobilo ratificirati) jer si preuzeo obavezu da svak ima pravo da bude biran.
U svojim odlukama EUR. sud ukazuje da se mora naći model koji neće konstitutivne narode, u pogledu Doma naroda stavljati u prednost a diskriminirati ostale da ne mogu biti birani.

Bit svega je da Bošnjak moe birati bilo koga da ga predstavlja u Domu naroda ili za člana predsjedništva, i da samim tim Željko Komšić može predstavljati svoje glasače, birače, Bošnjake koji su mu dali podršku, bilo u Domu Naroda ili za člana predsjedništva.

Što se tiče ostalih. ili manjina, kojih prema popisu ima 3% oni moraju da imaju pravo da se kandidiraju na bilo koju poziciju.

Već sam naveo, prema meni ovaj problem je riješiv, putem elektronskih glasova.
Napravi se popis stanovništva, i ako npr. u ZHŽ/ KANTONU živi ukupno 20% Hrvata u BiH, za Dom Naroda ispred reda Hrvata ide 20% glasova iz ovog kantona. Ako u KS živi 3 % Hrvata od ukupnog broja Hrvata u BiH, iz ovog kantona ide 3% delegata u Dom naroda makar čitavo sarajevo glasalo npr. za Komšića.Al u tom slučaju, ako čitav KS ima npr. 50 % Bošnjaka, a svi glasali za Komšića, neka ide 50% u Dom naroda ispred Bošnjačkog kluba.

Imaš zastupnički domg dje se ne gleda konstitutivnost , općinska i kantonalna vijeća, tu nek ide prema građanskom modelu.

Eto, vrlo jednostavan sustav . AL aravno...bolje je da se nametnu dva predstavnika, al to ima teške posljedice
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#51181 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by hrasno38 »

babanovac wrote: 09/11/2021 21:58

Mene je banirala dva puta i to zestoko...opravdano....ali sad je pokazala u stvari da joj je cilj eliminisati sve koji su u stvari na strani onoga ko je naslovljen na temi.....ovo je nezabiljezeno na forumu od 2004 od kad sam napisao prvi komentar!
Sjecam se ovog zadnjeg bana. Razliciti ljudi reguju drugacije u istim situacijama, jedni druge ne razumiju. Kad su odvodili Jevreje sa sarajevske stanice, neki su iz protesta otisli u sumu, drugi su, politicki korektno, nakrivili obrvu i otisli do carsije na kahvu.
Sve OK drzala se pravila i banirala me je.....ja joj to zaista ne zamjeram ali ovo danas i te kako.
Cipiripi2

#51182 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Cipiripi2 »

Good(Alija)
King (Željko)
Fire (Sebija)
and blood(Trojka,HDZ,SNSD)
8)
Bloo
Globalna šefica

#51183 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

babanovac wrote: 09/11/2021 21:47

Bloo se u konkretnom primjeru pokazala nedoraslom funkciji na forumu. Mogla je i harmonikasa dovest'.
hrasno38
babanovac
2 sedmice
Krsenje pravila foruma
ako te pitaju

#51184 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

hrasno38 wrote: 09/11/2021 21:46
ako te pitaju wrote: 09/11/2021 21:30

Ne.

Imaš pravo da se kandidira na svim nivoima vlasti, osim gdje je predviđena zaštita vitalnih interesa konst. Naroda. Itu trebaš imati pravo!!
. Iz odluke ustavnog suda po Apelaciji Alije Izetbegovića

Da su donositelji Ustava priznali ovu činjenicu, oni ne bi uveli
označenja Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda uz pretpostavku u pozadini o njihovoj
kolektivnoj jednakosti, ili bi potpuno izostavili sintagmu “konstitutivni narodi” s obzirom da se
odredbe o etničkom sastavu institucija BiH odnose izravno na Bošnjake, Hrvate i Srbe, te u ovim
odredbama nije potrebno dodatno označavanje ovih kao “konstitutivnih” naroda. Ova oznaka u
Preambuli, stoga, mora biti shvaćena kao jedno natkrovljujuće načelo Ustava BiH kojem se entiteti
moraju u potpunosti povinovati prema članku III/3. (b) Ustava BiH.
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows.......

Image

Pojam constituent (konstituentan) i constitutive (konstitutivan) nisu sinonimni, odnosno istoznačni u engleskom jeziku i ne mogu se prevoditi jednako. To je jasno iz proste činjenice da oba pojma postoje kao dvije različite riječi i imaju različit kolokacijski potencijal, odnosno mogućnost kreiranja izvedenog značenja u kombinaciji s drugim riječima. Jednostavnom provjerom značenja u priznatim rječnicima engleskog jezika, vidljivo je da se pridjev constitutive (konstitutivan) prevodi kao imati moć za formiranje ili davanje organizovanog postojanja nečemu, odnosno imati zakonodavnu moć ili moć uspostavljanja nečega. Ovo su dvije osnovne definicije pojma u priznatom Oksfordskom rječniku engleskog jezika i Merriam-Websterovom rječniku.
Iako je razlika suptilna, ona je veoma značajna. U slučaju pojma konstituentan, bivanje je izvedeno iz cjeline. Za razliku od konstitutivnog, onaj ko je konstituentan nema nikakvu delegiranu moć da odlučuje o formiranju cjeline, nego se prosto imenuje kao njen dio. Konstituentnost je izvedena iz cjeline, dok konstotutivnost znači imati moć da oblikujete cjelinu. Prema tome, Ustavom Bosne i Hercegovine je definisano da Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstituentni narodi (zajedno s Ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim putem ustanovljuju da je Ustav Bosne i Hercegovine kako slijedi...". Važno je naglasiti da trima narodima prvo nije data nikakva prednost u odnosu na Ostale i građane Bosne i Hercegovine kao ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine.
Da se potpuno razjasni percepcija Evropskog parlamenta o konceptu konstitutivnosti/konstituentnosti, dovoljno je citirati stav Evropskog parlamenta iz dopisa Parlamentarnoj skupštini BiH po pitanju ranije namjere uvođenja etničkog modela odlučivanja u Parlamentarni odbor za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, nastavlja on. U svom dopisu Evropski parlament kaže da je "sistem glasanja koji uključuje odredbe koje se odnose na etničke ili nacionalne grupe neprihvatljiv i u suprotnosti s osnivačkim principima Evropske unije.

LAKU NOC I PRIJATNO KONSTITUTIVNI!
Kad smo god prijevoda, postiji i teorija da je Ustav pogrešno preveden, jer u izvronom Ustavu na eng, jeziku ne stoji jedan iz reda hravstkog naroda, nego predstavnik Hrvata:

Više o tome :
Spomenute odredbe u engleskom izvorniku glase: “…three Members: one Bosniac and one Croat, …one Srb…”. Pogrešan prijevod tih odredbi koji uglavnom koriste bošnjački i bosanski unitaristi glasi: “… tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, … i jednog Srbina”. No, iz ustavno-pravne perspektive, izraz: “three Members: one Bosniac and one Croat… one Serb” nužno je prevesti kao “tri člana: jednog bošnjačkoga i jednog hrvatskoga… jednog srpskog”, smatra Vukoja. U tome slučaju bi i presude Ustavnoga suda BiH, ali i Međunarodnog suda za ljudska prava dobile posve novi kontekst.
Ovaj jezično nakaradan i pogrešan prijevod služi kao podloga pogrešnom tumačenja da, primjerice, “one Croat” označava pripadnika, a ne predstavnika Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Dovoljno je minimalno znanje osnovnih politoloških pojmova i koncepata da se zaključi kako je takvo tumačenje potpuno pogrešno. Demokratski model koji je naveden u Ustavu BiH jest da je BiH predstavnička demokracija, a ne pripadnička

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/ustav-b ... in-1477016 - www.vecernji.ba
Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/ustav-b ... in-1477016 - www.vecernji.ba

Bez obzira, i Eur, sud u svojim odlukama se poziva na konstitutivnost, kao i Ustavni sud koji je u svojim odlukama pojasnio načelo konstitutivnosti naroda.
Last edited by ako te pitaju on 09/11/2021 22:11, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51185 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Chmoljo »

Bloo, de baniraj hrasnog, zadaces zestoku uspavanku politickom zivotu Zeljka K.
Bloo
Globalna šefica

#51186 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:01 Eto, vrlo jednostavan sustav . AL aravno...bolje je da se nametnu dva predstavnika, al to ima teške posljedice
Opet mi nisi odgovorio, kako ćeš osigurati da određeni pripadnici etnija biraju odrešenog člana Predsjedništva?
Koji su sistemi kontrole/provjere?
Bloo
Globalna šefica

#51187 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 09/11/2021 22:10 Bloo, de baniraj hrasnog, zadaces zestoku uspavanku politickom zivotu Zeljka K.
Done and done.
FFS.

Nije problem u ZK, vec u nacinu komuniciranja.
ako te pitaju

#51188 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Bloo wrote: 09/11/2021 22:11
ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:01 Eto, vrlo jednostavan sustav . AL aravno...bolje je da se nametnu dva predstavnika, al to ima teške posljedice
Opet mi nisi odgovorio, kako ćeš osigurati da određeni pripadnici etnija biraju odrešenog člana Predsjedništva?
Pa i prema ovom izbornom zakonu mogu da biraju člana predsjedništva kojeg žele, ali se ne mogu kandirati kao ostali.

Prijedlog:

Ako u ZHŽ se izjašnjava 0,5 % ostalih od ukupnog broja ostalih u BiH, makar čitava ZHŽ glasala za Sejdića koji je u HDZ-u Široki Brig kandidat iz reda Ostalih, u tom slučaju ide 0,5 glasova za Sejdića iz Širokig Brigau Domu Naroda.
Ako u KS živi 60% Ostalih od ukupnog broja iz reda Ostalih ko dobije najviše glasova ide 60% u klub ostalih iz Doma naroda.

Naravno da nije preciznso, ali je logičćno i pravdnije nego danas.

Za člana predsjedništva glasaš za kojeg želiš, i prema posebnom sustavu doprinos da biraš člana koji je najprihvatljiviji za tebe.
Na taj način nisi diskriminiran.

Iskreno, ja bih ukinuo tročlano predsjedništvo i ostavio jednog, protokolarnog predsjednika. Puno je važnija funkcija premijera, a imamo jednog.
Čak bi i ukinuo predsjedništvo. samo troše lovu i brukaju se po svijetu.
Eto
Hakiz

#51189 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hakiz »

ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:10
Više o tome :
Spomenute odredbe u engleskom izvorniku glase: “…three Members: one Bosniac and one Croat, …one Srb…”. Pogrešan prijevod tih odredbi koji uglavnom koriste bošnjački i bosanski unitaristi glasi: “… tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, … i jednog Srbina”. No, iz ustavno-pravne perspektive, izraz: “three Members: one Bosniac and one Croat… one Serb” nužno je prevesti kao “tri člana: jednog bošnjačkoga i jednog hrvatskoga… jednog srpskog”, smatra Vukoja.

Jok.
Bloo
Globalna šefica

#51190 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:20 Za člana predsjedništva glasaš za kojeg želiš, i prema posebnom sustavu doprinos da biraš člana koji je najprihvatljiviji za tebe.
Znači onda Bošnjaci mogu glasati za Hrvata koji nije iz HDZ-a?
Seawolf

#51191 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Seawolf »

Što se praviš neinformisana?

Kako je osigurano da ti ne možeš glasati za srpskog člana Predsjedništva (pretpostavljam da ti je adresa na teritoriji Federacije BiH), a da te pri tome niko ne pita da se etnički izjasniš?
Hakiz

#51192 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 09/11/2021 22:22

Kako je osigurano da ti ne možeš glasati za srpskog člana Predsjedništva (pretpostavljam da ti je adresa na teritoriji Federacije BiH), a da te pri tome niko ne pita da se etnički izjasniš?
A, ne'š dobit treći. Jok.
Bloo
Globalna šefica

#51193 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Miniraš mi sokratovske metode. Molim lepo.

Da, adresa je na teritoriji FBiH. Znači mogu birati da dam glas samo jednom od dvojice. Egal. Pitanje primjenjivo i na taj scenario.
Uostalom, s obzirom da nema člana iz reda Ostalih, zapravo i ne bih trebala da glasam. Ali to nije pitanje. Nego kako osigurati da pripadnik jedne etnije da svoj glas odgovarajućem članu Predsjedništva?
Plain and simple.
ako te pitaju

#51194 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Bloo wrote: 09/11/2021 22:21
ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:20 Za člana predsjedništva glasaš za kojeg želiš, i prema posebnom sustavu doprinos da biraš člana koji je najprihvatljiviji za tebe.
Naravno. to i govorim. Može se napraviti sustav , koji će omogučiti svakom da bira koga želi, ali da se zadovolji princip konstitutivnosti bez isključivanja OSTALIH i MANJINA.

Drugim riječima, imaš zastupničke domove gdje se manifestira čisti građanski model.
Imaš Dom naroda gdje se manifestira zaštita konstitutivnih naroda ali i ostalih.
Nek Bošnjaci daju 100 000 glasova u KS Anti/ Mehi iz DF-a i tih 100 000 glasova ide u zastupnički dom kao 100 000 glasova, ali u Dom Naroda, za klub Hrvata ide 3% glasova ako je broj Hrvata u KS 3% od ukupnog broja.

Zašto ja nebi glasao za tebe iz reda OSTALIH ako mislim da ćeš najbolje štiti moje interese i zastupaš moju politiku? U Zastupnički dom ti ide jedan moj glas, ali ako ja živim u kantonu gdje živi 0,01% OSTALIH moj glas za Dom naroda će biti srazmjeran broju ostalih u mom kantonu u odnosu na ukupan broj Ostalih u drugim kantonima.

Riješio si Sejdića i Fincija, dao si mehanizam zaštite konst. naroda, i kad se stekne povjerenje među narodima, nema straha od dominacije, tad ćemo sami svi reći hEBO DOM NARODA AJMO GA UKINUTI NE TREBA NAM.
Login77777

#51195 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Login77777 »

Ne moze ona. Ali moze Bosnjak, Hrvat i Ostali koji zivi u manjem entitetu. Zasto tu nema uzbune ako neko iz ti naroda glasa za clana predsjednistva iz reda Srba?
Isto tako Srbin iz FBiH moze glasati za clana predsjednistva iz reda Hrvata i Bosnjaka.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#51196 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bobi »

Ja imam najbolji prijedlog, 10 kantona 10 clanova predsjedništva. Svaki kanton nek finansira svog clana i mirna Bosna :D. Ovo je sve borba za stolice :D.
swanfilter

#51197 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by swanfilter »

Login77777 wrote: 09/11/2021 21:41
Kolinda wrote: 09/11/2021 21:31

Da da, hoćeš presudu Ljubić da ti citiram????
Fino ti tu sve pise. Jel to US nije vise relevantan ukoliko nije presuda u tvoju korist?

A sto se Ljubic tice. :thumbup:
"Odluka Ustavnog suda u slučaju 'Ljubić' je provedena, da odmah budem jasan. Ne treba to podgrijavati. Provedena je i to se tiče samo entiteta, Federacije BiH, ne države“, kazao je Inzko za Federalni radio.
Nešto ranije, to je konstatirao i poznati ustavni stručnjak, Austrijanac Joseph Marko, koji je kazao da je "presuda 'Ljubić' odavno provedena i da nije neophodno vršiti promjenu Izbornog zakona”. On je nedavno ustvrdio da su odredbe Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnima nakon što ih Parlament BiH nije izmijenio u roku od šest mjeseci, stavljene izvan snage te da je "priča tu završena".
Podsjećamo, Centralna izborna komisija usvojila je 2018. godine Uputstvo o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime je, smatraju ustavni stručnjaci, provedena presuda Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

Bukkake ...
Bloo
Globalna šefica

#51198 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:27
Bloo wrote: 09/11/2021 22:21

Naravno. to i govorim. Može se napraviti sustav , koji će omogučiti svakom da bira koga želi, ali da se zadovolji princip konstitutivnosti bez isključivanja OSTALIH i MANJINA.

Drugim riječima, imaš zastupničke domove gdje se manifestira čisti građanski model.
Imaš Dom naroda gdje se manifestira zaštita konstitutivnih naroda ali i ostalih.
Nek Bošnjaci daju 100 000 glasova u KS Anti/ Mehi iz DF-a i tih 100 000 glasova ide u zastupnički dom kao 100 000 glasova, ali u Dom Naroda, za klub Hrvata ide 3% glasova ako je broj Hrvata u KS 3% od ukupnog broja.

Zašto ja nebi glasao za tebe iz reda OSTALIH ako mislim da ćeš najbolje štiti moje interese i zastupaš moju politiku? U Zastupnički dom ti ide jedan moj glas, ali ako ja živim u kantonu gdje živi 0,01% OSTALIH moj glas za Dom naroda će biti srazmjeran broju ostalih u mom kantonu u odnosu na ukupan broj Ostalih u drugim kantonima.

Riješio si Sejdića i Fincija, dao si mehanizam zaštite konst. naroda, i kad se stekne povjerenje među narodima, nema straha od dominacije, tad ćemo sami svi reći hEBO DOM NARODA AJMO GA UKINUTI NE TREBA NAM.
Mene interesuje samo PRedsjednistvo. :mrgreen:
Pa sistem konstitutivnosti je tu. Hrvat, Bosnjak, Srbin (zamislimo da nema FBIH i RS). Svako glasa za koga hoce. :mrgreen: I onda svizac...popuši joint.
Ja bih to zvala Dom etnija, a ne naroda. :mrgreen:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#51199 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by teskeredzic_22 »

ako te pitaju wrote: 09/11/2021 22:27 ... i kad se stekne povjerenje među narodima, nema straha od dominacije, tad ćemo sami svi reći hEBO DOM NARODA AJMO GA UKINUTI NE TREBA NAM.
Prijedlog nije loš ali imaju dvije cake.
Prva na kojoj Bloo insistira kako ćeš odvojiti listiće glasačima ako se odvojeno glasa za Dom naroda (a ne kao dosada iz Zastupničkog) ?
Druga , recimo Hrvat iz Sarajeva (sa foruma znamo koji :mrgreen: , ne mislim na tebe) želi da glasa za HDZ ali zna da će njegov glas HDZ -u u Domu naroda biti bezvrijedan jer predstavlja 0,01 % hrvatskih mjesta u Domu naroda po popisu.
Taj Hrvat ce po automatizmu dati glas tamo gdje će vrijediti (Zastupnički dom ima isti građanski sistem) i opet uticati na nekog drugog.
Ista stvar je sa Ostalim u Čitluku , zašto bi on dođavola glasao za nekog Sejdića kad mu se glas računa kao opušak kad može glasati za Hrvata s kojim dijeli svakodnevnicu ?

I Dom naroda nikada neće nestati. U SR BiH nije bilo doma naroda ali je na prvim izborima parlament popunjen po etničkom principu na osnovu popisa plus ostali (Ganić dr. Ejub , ostali) i nastao je politički haos bez Doma naroda a izašli smo iz gotovo idealne situacije bratstva i jedinstva te straha od vojske i milicije.

Pozdrav.
ako te pitaju

#51200 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Mene interesuje samo PRedsjednistvo. :mrgreen:
Pa sistem konstitutivnosti je tu. Hrvat, Bosnjak, Srbin (zamislimo da nema FBIH i RS). Svako glasa za koga hoce. :mrgreen: I onda svizac...popuši joint.
Ja bih to zvala Dom etnija, a ne naroda. :mrgreen:

Ako već mora biti tročlano predsjedništvo, što ja smatram bacanjem novaca, prema onom što sam navodimo, za člana predsjesništva, kao i za domove naroda nema nacionalnog prefiksa.

Predsjedništvo BiH, kao i čitava BiH je napravljena kao država 3 konst.naroda i ostali, i EUR. Sud nam ukazuje, napravite takav sustav da se ne isključuju ostali.

Na tom tragu, EUR. Sud je dao zanimljiv prijedlog ( tj. Venencijanska komisija), Domovi naroda predlažu zastupničko dom potvrđuje, ali to nije onda direktan odabir.
Direktan sustav bi bio puno kompliciranoji, ali ostvariv
Post Reply