Strahovi Bosnjaka su bioloski opstanak.Cassius Longinus wrote: ↑06/11/2021 16:29Strahovi Bošnjaka, onako kako ja percipiram, bi trebali biti da iako brojčana većina, strahuju da će ih se getoizirati na prostoru gdje su i geografski većina, da će RS, ionako duboko nesklona BIH, dalje ići u odvajanje a da će Hrvati, koji bi u tom scenariju "uzeli svoje" ići stopama RS. (što ja ne podržavam jer mislim da je kratkovidno i idiotski te da dugoročno ni Hrvatima ne bi bilo od koristi).
Strahovi Bošnjaka su, koliko shvaćam, i to da su nezadovoljni činjenicom da je vlast u BiH razdijeljena tako da Srbima zapravo pripada 49% a da Bošnjaci moraju sa Hrvatima dijeliti preostalih 51% po složenom ključu federacijske politike.
Strahovi Hrvata BiH su da će ih "pomnožiti s nulom" u smislu dokidanja njihovih političkih prava ugovorenih Daytonom. Tome su dali za pravo i amandmani i situacija Komšić i moguće izguravanje iz Doma Naroda.
Strahovi Hrvata su i biološki, imaju EU pasoš, odlaze u Hrvatsku i dalje. Najmanji su, boje se za opstanak i politička "stečena" prava.
Najslabiji dio položaja BiH je dakako RS. Time što se dozvolio entitetski ustroj umjesto npr. funkcionalne federacije sa jednom federalnom vladom (kao Njemačka) stvorila se asimetrija i neravnoteža.
Strahovi Hrvata su, da nece imati njih 15% vlasti, koliko 50% Bosnjaka.
Velika je to razlika.