Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
-
daddy-kool
#3026 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ohr nema vise ni autoritet ni fizicku silu da nesto namece. ohr je mrtav. evo inzkov zakon su odjebali u sumskoj i sta?
-
mishic
#3027 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Put kojim idu RS i Milorad Dodik vodi ka raspadu BiH. Nakon tog raspada formalno pravno i na papiru kao i u međunarodnom pravu ostaje Republika Bosna i Hercegovina a u stvarnosti dva entiteta koja su Dejtonsko čedo sapleteno stotinama zajedničkih funkcija koje se bez oružanih sukoba ne mogu odvojiti. A bilo kakvi oružani sukobi u ovako zapaljivom okruženju bili bi apokaliptični i proširili bi se van BiH.
Otud kreatori Dejtona postaju glavni krivci za postojeće stanje i sve eventualne posljedice koje mogu nastati. No njih kao da se to ne tiče. Nemoć koju sada demonstrira kompletna međunarodna zajednica i naročito velike sile koje su kreirale nakaradni Dejton pa odgovornost za postdejtonsku fazu prebacile da domaće aktere sada se snebivaju. Oni su kao i prošli put spremni da se ukljuće tek kada bude prekasno. A to kao da im nije jasno.
Dejton je nagradio i time osnažio naci-fašizam koji se ne može zaustaviti bez ozbiljnih lomova. Nespremnost da se ti lomovi naprave dok još nije prekasno je nova velika greška velikih sila. Šminkanje Dejtona i kozmetičke prepravke radi smirivanja tenzija neće riješiti probleme i mogu samo prolongirati sukobe, odgoditi ih za neko još teže i opasnije vrijeme.
Dakle uz prvu grešku, nakaradni Dejton, ova druga, friziranje Dejtona, uduplala bi i sve negativne posljedice koje kad tad mora rješavati.
Otud kreatori Dejtona postaju glavni krivci za postojeće stanje i sve eventualne posljedice koje mogu nastati. No njih kao da se to ne tiče. Nemoć koju sada demonstrira kompletna međunarodna zajednica i naročito velike sile koje su kreirale nakaradni Dejton pa odgovornost za postdejtonsku fazu prebacile da domaće aktere sada se snebivaju. Oni su kao i prošli put spremni da se ukljuće tek kada bude prekasno. A to kao da im nije jasno.
Dejton je nagradio i time osnažio naci-fašizam koji se ne može zaustaviti bez ozbiljnih lomova. Nespremnost da se ti lomovi naprave dok još nije prekasno je nova velika greška velikih sila. Šminkanje Dejtona i kozmetičke prepravke radi smirivanja tenzija neće riješiti probleme i mogu samo prolongirati sukobe, odgoditi ih za neko još teže i opasnije vrijeme.
Dakle uz prvu grešku, nakaradni Dejton, ova druga, friziranje Dejtona, uduplala bi i sve negativne posljedice koje kad tad mora rješavati.
- exliberal-ex
#3028 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Koji 65%?zavrzlama wrote: ↑06/11/2021 14:02 Shmit zaboravlja jednu bitnu stvar ukoliko dodje do rasturanja Dejtona OSTAJE BIH kao medjunarodno priznata drzava u kojoj 65% stanovnistva ce se suprostaviti neprijateljima iste...BIH se moze rasturit samo ako ogromna vecina gradjana BIH se slozi...hinjski dio evrope godinama gura tezu da su bosnjaci= sda jer lakse je dobit potpis na podjelu BIH od par sda prvaka nego od cjelokupnog probosanskig politickog spektra....
Ovo sto se danas desava je ispitivanje spremnosti probih strane,ukoliko vide da nema otpora i da ima neko ko bi potpisao podjelu BIH oni bi isli tim putem....
Podjele nema jer probih strana je brojcano,ekonomski i moralno jaca.... za koji mjesec ce se sve smirit i opet do neke nove velikosrpske ofanzive i timinga..
Jel tu u ubrajas I one sto treba da se "isele u irsku da konobarisu"?
Jel tu ubrajas I krajinu koju vise ineteruje Zagreb nego Sarajevo?
-
daddy-kool
#3029 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ovo se cesto vrti, ali ja se ne bih slozio. hr i cg su u nato paktu, i nema sanse da se tu ratuje. srbija ce pokusati vojno intervenisati u bih, ali ni od toga nece bii na kraju nista. sumnjam u scenario bombardovanja kao 99. tako da ako bude rata, ogromne su sanse da ce biti samo u bih
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3030 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Problem bi hrvatska imala zbog sezone, ode sezona u pm ako su okolo nemiridaddy-kool wrote: ↑07/11/2021 15:23ovo se cesto vrti, ali ja se ne bih slozio. hr i cg su u nato paktu, i nema sanse da se tu ratuje. srbija ce pokusati vojno intervenisati u bih, ali ni od toga nece bii na kraju nista. sumnjam u scenario bombardovanja kao 99. tako da ako bude rata, ogromne su sanse da ce biti samo u bih
-
daddy-kool
#3031 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
slazem se, ali to nije razlog da se ratuje u hr. takodje ne vidim ni neke razloge za ulazak hr vojske u bihLeon16v wrote: ↑07/11/2021 15:24Problem bi hrvatska imala zbog sezone, ode sezona u pm ako su okolo nemiridaddy-kool wrote: ↑07/11/2021 15:23
ovo se cesto vrti, ali ja se ne bih slozio. hr i cg su u nato paktu, i nema sanse da se tu ratuje. srbija ce pokusati vojno intervenisati u bih, ali ni od toga nece bii na kraju nista. sumnjam u scenario bombardovanja kao 99. tako da ako bude rata, ogromne su sanse da ce biti samo u bih
-
laik1981
#3032 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Nema rata, nema otcjepljenja RS-a, kao ni ukidanja RS-a.. Nece biti ni vracanja nadleznosti. Samo cemo potonuti u jos vecu destabilizaciju i siromastvo, a pricama o ratu i zatezanjem atmosfere plemenske vodje ce kupiti jos nekoliko godina na vlasti. Ovi sto su prijetili sankcijama i bonskim ovlastima su se vec vratili u mod izrazavanja zabrinutosti i savjetovanja da rjesavamo probleme dijalogom.. Mozemo se komotno vratiti rahat patnji, samo sto ce dosadasnja rahat patnja djelovati kao zagrijavanje za onu patnju koja nam slijedi.. Inflacija koja divlja je trenutno nas jedini problem o kojem vrijedi pricati.. Sve ove ostale price su samo maskiranje tog problema..
- General War
#3033 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
NATO stiti VANJSKE granice, a ne unutrasnje pobogu. Srbija i Hrbatska svakako mogu sutra potpaliti vatru i u BiH, MK, ili CG preko proxija da hoce.daddy-kool wrote: ↑07/11/2021 15:23ovo se cesto vrti, ali ja se ne bih slozio. hr i cg su u nato paktu, i nema sanse da se tu ratuje. srbija ce pokusati vojno intervenisati u bih, ali ni od toga nece bii na kraju nista. sumnjam u scenario bombardovanja kao 99. tako da ako bude rata, ogromne su sanse da ce biti samo u bih
-
daddy-kool
#3034 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ne ide to tako jednostavno, rat je skup sport i lako se uprati ko to finansiraGeneral War wrote: ↑07/11/2021 16:24NATO stiti VANJSKE granice, a ne unutrasnje pobogu. Srbija i Hrbatska svakako mogu sutra potpaliti vatru i u BiH, MK, ili CG preko proxija da hoce.daddy-kool wrote: ↑07/11/2021 15:23
- General War
#3035 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Pa ulozeno-dobijeno...rat ili mucenje vode uvjek ima krajnji ekonomski cilj.daddy-kool wrote: ↑07/11/2021 22:38ne ide to tako jednostavno, rat je skup sport i lako se uprati ko to finansiraGeneral War wrote: ↑07/11/2021 16:24
NATO stiti VANJSKE granice, a ne unutrasnje pobogu. Srbija i Hrbatska svakako mogu sutra potpaliti vatru i u BiH, MK, ili CG preko proxija da hoce.
- Thorgerson
#3036 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
O cemu ba pisete, pa u Hrvatskoj ozbiljni ljudi su vec rekli da bi ponovni rat u BiH najvise iskihala Hrvatska.
Mi, srbija, crna gora i ostala bagra smo ekononski u qrcu svakako.
Hrvati i nisu toliko.
Neki sukob rat, bi unistio turizam u hrvatskoj. Pa ko lud bi dole ljetovao?
Pa ljudi otkazivali Antalijsku regiju zbog Sirije koja jr 800km udaljena. E sad zamislite da idete da ljetujete a rat bijesni na 30-40km. Ne kazem, bice takvih. Ali o nekim turistickim sezonama kakve su imali zaboravite.
Dakle, ako ikome ne odgovara sukob, rat. To je upravo Hrvatska.
Hrvati i nisu toliko.
Pa ljudi otkazivali Antalijsku regiju zbog Sirije koja jr 800km udaljena. E sad zamislite da idete da ljetujete a rat bijesni na 30-40km. Ne kazem, bice takvih. Ali o nekim turistickim sezonama kakve su imali zaboravite.
- Kolinda
#3037 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Rat
Ajde što Komšić priča takve nebuloze radi krezube glasačke mašinerije ali da netko na forumu pri zdravoj pameti i valjda nekom inteligencijom pomisli da je rat opcija
Ajde što Komšić priča takve nebuloze radi krezube glasačke mašinerije ali da netko na forumu pri zdravoj pameti i valjda nekom inteligencijom pomisli da je rat opcija
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#3038 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Za sada, od ovog njemačkog lika, Srbi, Rusi, Kinezi i Amerikanci napraviše majmuna. Baš me zanima kako će "die welt" dalje.
- Thorgerson
#3039 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ja nesto kontam, da ce ovaj bas nekoga opaliti po usima. Previse je tih. Bas, previse. Ne znam.
Izgleda mi kao neki streber u razredu kojeg zajebaje neki bully dok ga ovaj cvikeras jednom ne odalami.
A opet, moze biti da je dosao tu da totalno urusi tu funkciju.
Izgleda mi kao neki streber u razredu kojeg zajebaje neki bully dok ga ovaj cvikeras jednom ne odalami.
- seln
#3040 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
"Funkcija" je urusena jos sa Karasilingom.Thorgerson wrote: ↑09/11/2021 00:38 Ja nesto kontam, da ce ovaj bas nekoga opaliti po usima. Previse je tih. Bas, previse. Ne znam.
Zakonske pretpostavke su iste, ali nedostaje licna odlucnost i podrska velikih sila.
Da se ovo radilo Ashdownu, taj bi smijenio i narod u RS.
- duh_sa_sjekirom
#3041 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Urođena britanska kurčevitost...
Ovo ostalo sve ponizno, beskičmeno, bezmudo, "zabrinuto"...
Ovo ostalo sve ponizno, beskičmeno, bezmudo, "zabrinuto"...
-
A_A_AKCIJA
#3042 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ovo je apsolutno tačno i zato mi nikada neće biti jasno zašto Hrvatska radi to što radi.Thorgerson wrote: ↑07/11/2021 23:32 O cemu ba pisete, pa u Hrvatskoj ozbiljni ljudi su vec rekli da bi ponovni rat u BiH najvise iskihala Hrvatska.
Hrvati i nisu toliko.
Umjesto da su dali lijevi bubreg da BiH uguraju u EU, oni nalegli na rudu Srpsko-Ruske politike, koja će, sada je već izvjesno, ostaviti ovo malo Hrvata u BiH izvan svega toga.
Stvarno te mora boliti klinac za tvoje u BiH, kada radiš sve da ostanu sa one strane granice. I onda se Grlić Radman pita zašto se Hrvati iseljavaju iz BiH. Pa zato jer vide da će ostati u ruskoj zoni uticaja, i da će uskoro doživjeti istu sudbinu kao i Posavina.
Ovako, petarda na Stradunu u vrijeme sezone bi istu uništila. Umjesto da želiš da Mile bude u Bjelorusiji, ti mu gladiš muda i ne vidiš da nas sve gura u rat.
Kockaš se sa čitavom državom i ekonomijom, da bi se Čović mogao, u stilu latinoameričkih narko bosova grliti sa Miletom koji izlazi iz helikoptera u nekoj njegovoj katotalibanskoj kneževini i utočištu za hulje koje bježe od zakona. Ne kontam, majke mi!
-
daddy-kool
#3043 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
mislim da je kolega to pravilno objasnio na drugoj temi, zele da kontrolisu i upravljaju fbih. ako se moze razbiti bih onda zele dio teritorije nase drzave. sezona je samo tokom ljeta, ostatak godine se moze koristiti za neku brzu i/ili mirne disoluciju susjedne drzaveA_A_AKCIJA wrote: ↑09/11/2021 09:15
Ovo je apsolutno tačno i zato mi nikada neće biti jasno zašto Hrvatska radi to što radi.
Umjesto da su dali lijevi bubreg da BiH uguraju u EU, oni nalegli na rudu Srpsko-Ruske politike, koja će, sada je već izvjesno, ostaviti ovo malo Hrvata u BiH izvan svega toga.
Stvarno te mora boliti klinac za tvoje u BiH, kada radiš sve da ostanu sa one strane granice. I onda se Grlić Radman pita zašto se Hrvati iseljavaju iz BiH. Pa zato jer vide da će ostati u ruskoj zoni uticaja, i da će uskoro doživjeti istu sudbinu kao i Posavina.
Ovako, petarda na Stradunu u vrijeme sezone bi istu uništila. Umjesto da želiš da Mile bude u Bjelorusiji, ti mu gladiš muda i ne vidiš da nas sve gura u rat.
Kockaš se sa čitavom državom i ekonomijom, da bi se Čović mogao, u stilu latinoameričkih narko bosova grliti sa Miletom koji izlazi iz helikoptera u nekoj njegovoj katotalibanskoj kneževini i utočištu za hulje koje bježe od zakona. Ne kontam, majke mi!
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3044 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ma hajde politika onih iz Hrvatske, ali ne mogu shvatiit ove domace, jer im u BIH nece pomoci putovnica. Štaviše, odmoci ce jer ce veliki broj istih lakse otici iz BIH.A_A_AKCIJA wrote: ↑09/11/2021 09:15 Stvarno te mora boliti klinac za tvoje u BiH, kada radiš sve da ostanu sa one strane granice. I onda se Grlić Radman pita zašto se Hrvati iseljavaju iz BiH. Pa zato jer vide da će ostati u ruskoj zoni uticaja, i da će uskoro doživjeti istu sudbinu kao i Posavina.
Kako kratkovidno gledaju, to je nevjerovanto.
-
A_A_AKCIJA
#3045 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Jasno mi je to, ali opet stara zamka. Ne računaš na 1.5 miliona stanovnika te BiH koji se ipak malo više pitaju. Nadaš se da ćeš uspjeti u onome što nije pošlo za rukom bijelcima u Južnoj Africi, Englezima u Indiji...daddy-kool wrote: ↑09/11/2021 09:32mislim da je kolega to pravilno objasnio na drugoj temi, zele da kontrolisu i upravljaju fbih. ako se moze razbiti bih onda zele dio teritorije nase drzave. sezona je samo tokom ljeta, ostatak godine se moze koristiti za neku brzu i/ili mirne disoluciju susjedne drzaveA_A_AKCIJA wrote: ↑09/11/2021 09:15
Ovo je apsolutno tačno i zato mi nikada neće biti jasno zašto Hrvatska radi to što radi.
Drugo, kako se ne nađe neko normalan, pa uradi analizu rezultata te politike? Odoše ljudi vani i uskoro će bit relevantni kao Hrvati u RS, nikako.
Tu kontrolu mogu postići samo ratom i silom, a to je ogromna kocka, jer turizam Hrvatskoj nosi i do 20% GDP-a. Preskakanje jedne godine znači deset godina unazad. Preskupa kocka da bi usrećio šačicu ekstremista.
-
daddy-kool
#3046 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ne ide hrvatska na rat, nego lovi u mutnom. ako moze izborni zakon na guzove, ok. ako moze dio teritorije dok se dodik mirno otcjepljuje, ok. u medjuvremenu blokiraj sve i cuvaj poluge kontrole, koristi kao koloniju. al da ce ici u rat, nema sanseA_A_AKCIJA wrote: ↑09/11/2021 09:40
Jasno mi je to, ali opet stara zamka. Ne računaš na 1.5 miliona stanovnika te BiH koji se ipak malo više pitaju. Nadaš se da ćeš uspjeti u onome što nije pošlo za rukom bijelcima u Južnoj Africi, Englezima u Indiji...
Drugo, kako se ne nađe neko normalan, pa uradi analizu rezultata te politike? Odoše ljudi vani i uskoro će bit relevantni kao Hrvati u RS, nikako.
Tu kontrolu mogu postići samo ratom i silom, a to je ogromna kocka, jer turizam Hrvatskoj nosi i do 20% GDP-a. Preskakanje jedne godine znači deset godina unazad. Preskupa kocka da bi usrećio šačicu ekstremista.
-
glockov kolac
#3047 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Plus rizikuju da im četnici dođu na 100 km od Zagreba
- escobar__
#3048 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Trenutno su u fazi kad misle da je bolje imat četnike na 100 km od Zagreba nego bilo kakav dijalog sa zlim muslimanima.
No ako je Evropa spremna da ima ruske gubernije u svom središtu i utrobi i Unije i NATO-a onda nema razloga da i Hrvati ne budu spremni na Srbiju 100 km od Zagreba.
No ako je Evropa spremna da ima ruske gubernije u svom središtu i utrobi i Unije i NATO-a onda nema razloga da i Hrvati ne budu spremni na Srbiju 100 km od Zagreba.
-
daddy-kool
#3049 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
sve im je bolje od bosnjaka
- duh_sa_sjekirom
#3050 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Rješavanje "muslimanskog pitanja" u BiH nema cijenu...A_A_AKCIJA wrote: ↑09/11/2021 09:40
Jasno mi je to, ali opet stara zamka. Ne računaš na 1.5 miliona stanovnika te BiH koji se ipak malo više pitaju. Nadaš se da ćeš uspjeti u onome što nije pošlo za rukom bijelcima u Južnoj Africi, Englezima u Indiji...
Ako treba, i deset turističkih sezona žrtvovati, popišati se po žrtvama velikosrpske agresije, poljubiti Dodika u guzicu na sred Pantovčaka itd ništa nije problem samo da se "muslimanska bagra" u tor stavi, na bilo koji način.
Tolika zatrovanost i mržnja prema Bošnjacima i muslimanima, koja se uzgaja na hercegbosanskim medijskim sredstvima, nije viđena još od šagolja i dijane čuljak.
Čak i na ovom forumu imaš dežurne kanalizacijske pacove i plivače u septičkim jamama koji ne propuštaju priliku da okrive muslimane čak i za obilnu kišu, ili otvoreno prizivaju i nadaju se novoj agresiju Srbije ali da se ovaj put muslimanima ne dozvoli izlazak preko Hrvatske te da se definitivno dokrajče...