BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#151 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 08/11/2021 01:11
Није лијепо да се лаже и убацује нешто што не постоји.
Nisam ja ništa slagao, nego kopirao i zalijepio ovdje.
Sada sam skinuo Bibliju sa neta i vidim da piše onako slično kao što si ti postavio.

Nadam se da ćeš se složiti sa mnom da ima dosta stihova o kojima bi se dalo raspravljati.

„Reče joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom; nego idi k braći mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svom i Ocu vašem, i Bogu svom i Bogu vašem.“ (Jovan 20:17)

Ovaj stih sam provjerio u Bibliji koju sam skinuo na mobitel.

Image

Bogu svom i Bogu vašem..?
Capljina74

#152 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2021 07:58
Capljina74 wrote: 08/11/2021 01:11
Није лијепо да се лаже и убацује нешто што не постоји.
Nisam ja ništa slagao, nego kopirao i zalijepio ovdje.
Sada sam skinuo Bibliju sa neta i vidim da piše onako slično kao što si ti postavio.

Nadam se da ćeš se složiti sa mnom da ima dosta stihova o kojima bi se dalo raspravljati.

„Reče joj Isus: Ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svom; nego idi k braći mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svom i Ocu vašem, i Bogu svom i Bogu vašem.“ (Jovan 20:17)

Ovaj stih sam provjerio u Bibliji koju sam skinuo na mobitel.

Image

Bogu svom i Bogu vašem..?
Прво, мораш да знаш да је наш превод на старом језику директно из изворника, а Старог завјета из Септуагинта.

Друго, превод Вука Караџића је са њемачког језика па ту треба бити обазрив. Зато користим синодски превод са грчког.

Када цитираш гледам прво синодски превод па оригинал на црквенословенском. Онда Вуков превод.

Оно горе што си предходне цитирао не стоји ни у једном.
Capljina74

#153 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Господ има двије природе у себи Божанску и човјечију.
Бог је нама Отац, али по благодати и по човјечијој природи. Отац је постао Његов Бог када је Он, Христос, примио човјечију природу.

Нема шта да се расправља. Не можеш да цитираш исјечке, а да не прочиташ цијело Свето писмо Новог завјета.
Ништа ти неће бити јасно ни овако да ти одговорим.

Авва Јустин:
Сва божанска откривења о Исусу Христу сливају се у две истине. Прва је истина: Исус Христос је истинити Бог, а друга: Исус Христос је истинити човек. И ове две сливају се опет у једну свету и спасоносну истину: Исус Христос је истинити Богочовек. Не само Бог, нити само човек, већ Богочовек. Али, иако истинити Бог и истинити човек, Исус Христос је ипак једно лице, не два. Иако су у Њему две природе: божанска и човечанска, Он ни у ком смислу не преставља собом два посебна лица већ једно једино, и то — Божанско Лице, Лице Бога Логоса, који је у своју Божанску Ипостас примио човечанску природу.
Capljina74

#154 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

HAMZABUZIM wrote: 07/11/2021 23:54 U evendjelju kkoji je neko napisao pa ga zovu markovo evandzelje stoji da Isus objasnjava kako Dan dolazi ubrzo i naglasuje da ova "generacija nece proći dok se sve ovo ne dogodi". Ovaj skript Krscani izbjegavaju sto vise mogu ali su nasli izgovor u koji moze povjerovat samo neko ko nezna razmisljati a to je da se to odnosi na drugi Isusov dolazak mada jasno pise OVA GENERACIJA.
Ти студираш?

Јеси ли завршио основну прелазном? Човјече, ти си полуписмен.

Ко избјегава? Опет даије лупају.
Читај у слиједећем посту, ако знаш ћирилицу.
Last edited by Capljina74 on 08/11/2021 16:17, edited 3 times in total.
Capljina74

#155 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Матеј 24.
34-35. Заиста вам кажем: Овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде. Небо и земља ће проћи, али ријечи моје неће проћи.

36. А о дану томе и о часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам.

Авва Јустин:
Овде не говори о „нараштају“ који је тада живео, већ о роду свих верника,[17] као да каже: „Неће нестати верних, док се све ово не збуде.“ Али, када чујете за глади и поморе немојте мислити да ће род верних услед ових недаћа изумрети, већ знајте да ће он преживети и никакво га зло неће савладати. Неки су разумели да се речи „све ово“ односе само на пад Јерусалима а не и на други долазак Господњи, па су их овако протумачили: „Неће проћи овај нараштај, дакле, нараштај вас апостола, док не види пропаст Јерусалима.“ Потврђујући оно што је речено, Господ каже да ће пре небо и земља, те чврсте и непокретне стихије нестати, него ли се Његове речи показати лажним.
-Chesterfield-

#156 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 08/11/2021 14:47

Haman da je ovo isto. Riječ je o Smaku svijeta.

Muhammed, savs, u jednom hadisu odgovara na pitanja Džibrila o početku Smaka svijeta, pa kaže:
”Upitani o tome ne zna ništa više od onoga koji pita.” Džibril reče: ”Obavijesti me o njegovim predznacima!” Pa Muhammed, savs, odgovori: ”Kada robinja sebi rodi gospodaricu, te kada vidiš bosonoge, siromašne pastire da se nadmeću u izgradnji kuće!” Dio vjerodostojnog hadisa koji bilježi Muslim u Sahihu.
Capljina74

#157 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Матеј 24.

Овде учи ученике да не траже да сазнају оно што надилази људско знање. Када каже „ни анђели“, упозорава их да сада не траже познање онога што ни анђели не знају, док их речима: „до Отац Мој сам“, одвраћа и од онога што је више од тога. Да је рекао: „Знам, али не желим да вам кажем“, били би ожалошћени, као да их је презрео.
Capljina74

#158 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

HAMZABUZIM wrote: 08/11/2021 00:33 1.Sta je to trojsko, kako ga objasnjavas? (Ja ga zaista nemogu shvatiti)
Шта ти је "тројско"?
За то први пут чујем.

Кажеш да не схваташ, а доли објашњаваш шта је. Прво "тројско" не значи ништа. Да ли си задовољан? Та ријеч се нигдје не појављује.
Capljina74

#159 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

HAMZABUZIM wrote: 08/11/2021 00:34
-Chesterfield- wrote: 08/11/2021 00:02

„A ovo je život vječni da poznaju Тebe, jedinog istinitog Boga, i koga si poslao, čovjeka Isusa Hrista.“ (Jovan 17:3)
Ne isplati se izvlaciti pojedine skripte treba im iz temelja pokazat sta ih sve vjera uci ali nisu svjesni, ali izbjegavaju.
Не исплати се јер писци тих памфлета убацују ријечи које ту не стоје.
Da. jos sam ih pitao o tome sta je isus postigao sa svojim zrtvovanjem kada je ponovo ozivio i otisao u raj kod oca kao da nista nije ni bilo osim 2 dana fizicke patnje, tada su se posvadjali medjusobno. Ali opet nikad nisam trazio objasnjenje od Muslimana, ateista ili nekoga treceg jer takvi bi mi namjerno rekli lose o Bibliji.
И нису ти одговорили?
То је суштина домостроја спасења, а они ти нису знали одговорити? Жртва Богочовјека, силазак у ад... И то ти нису знали објаснити?

Ццццццц... Мора да си ти јако зајебат када си их тако прозрео и изрешетао.

Још само да научиш да се потпишеш и неслућене интелектуалне висине су ти на дохват руке.
-Chesterfield-

#160 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 08/11/2021 16:09 Матеј 24.

Овде учи ученике да не траже да сазнају оно што надилази људско знање. Када каже „ни анђели“, упозорава их да сада не траже познање онога што ни анђели не знају, док их речима: „до Отац Мој сам“, одвраћа и од онога што је више од тога. Да је рекао: „Знам, али не желим да вам кажем“, били би ожалошћени, као да их је презрео.
Isus je u tom stihu rekao istinu. Odnosno da on ne zna kada će se taj čas - dan desiti. Zna samo Otac. Ne zna ni anđeo Gabriel (kod vas Sveti duh)

O tome nam Bog govori u Kur'anu, skoro na isti način kao i u Bibliji.

Sura Ta-ha - Ta-ha
15
Čas oživljenja će sigurno doći, od svakoga ga tajim, kad će svaki čovjek prema trudu svome nagrađen ili kažnjen biti

إِنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ أَكَادُ أُخْفِيهَا لِتُجْزَىٰ كُلُّ نَفْسٍ بِمَا تَسْعَىٰ

Komentar ajeta:

Uzvišeni kaže:"Čas oživljenja će sigurno doći", tj. on će sigurno nastupiti i sigurno biti.Uzvišeni kaže: "Od svakoga ga tajim", tj. sakrio sam ga od svih stvorenja i nikoga nisam obavijestio o momentu njegova nastupa. Skoro sam ga sakrio čak i od Sebe.447 Mudrost je u tome "da svaki čovjek bude prema trudu svome nagrađen ili kažnjen", tj. da dobije prema svome radu.

447 Ovo je konstrukcija kojom se izražava pojačano značenje prikrivanja Smaka svijeta i ovakve su konstrukcije poznate u jeziku Arapa, a inače od Allaha nije sakrivena ni najsakrivenija stvar.

https://www.tefsir.ba/ajet/1455
Capljina74

#161 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Prijatelju,
Tu se ne slažemo. Sin Božiji se ovaplotio, postojao je i prije ovaploćenja čineći Svetu Trojicu.

Да Он сам добро зна за тај дан и час, сасвим је јасно, јер све што има Отац, има и Син.[18] Пошто Отац зна за тај дан, то сигурно зна и Син. Ово се још јасније види из следећег: Како је могуће да Син не зна за дан Свог другог доласка када Му је познато оно што претходи томе дану (то јест знаци о којим је управо говорио)? Онај који другог уводи у предворије сигурно добро зна где су врата.
Last edited by Capljina74 on 08/11/2021 17:41, edited 1 time in total.
Capljina74

#162 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Arhanđel Gavrilo je Blagovjesnik.

Još se javio proroku Danilu, Joakimu, mironosicama.

Arhanđel Gavrilo je anđeo, nije Bog.

Često se javlja u Novom zavjetu.
-Chesterfield-

#163 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 08/11/2021 17:14
Како је могуће да Син не зна за дан Свог другог доласка када Му је познато оно што претходи томе дану (то јест знаци о којим је управо говорио)? Онај који другог уводи у предворије сигурно добро зна где су врата.
Ti govoriš o danu silaska Isusa na Zemlju.

Muslimani vjeruju da Isus nije ni ubijen ni razapet, već je uzdignut na nebo, a Allahovom voljom pred Sudnji dan će ponovo biti spušten na Zemlju, i u tom periodu će vladati po vjerozakonu.

Stihovi iz Biblije i Kur'ana se odnose na drugi dan, a ne dan silaska Isusa na Zemlju.
¤ jelena ¤

#164 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by ¤ jelena ¤ »

-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18
¤ jelena ¤ wrote: 07/11/2021 17:38

Koliko sam ja imala prilike da pročitam, to se odnosi na izbjegavanje praznovjerja, idolopoklonstva...znači, nemoj idolima, kojekakvim vračarama, vidovnjacima (ljudima) ili babarogama, duhovima i ostalim izmišljenim pojavama kojih nema u svetim knjigama davati osobine Boga, istima podilaziti, ispoljavati pred njima strah i iskazivati poštovanje niti im služiti.

E, sad...koje su to osobine? Koje osobine obično vezujemo za Boga...Bog je svemoćan, milostiv, sveznajuć...dakle, niko od navedenih to nije i ne treba ga obožavati i njima se pokoravati tj. raditi ono što ti oni kažu.

Kako se i koliko vjerno naši hrišćani i kršćani pridržavaju svega ovoga u praksi...to naaaajbolje vidimo po političkoj sceni u našoj zemlji posljednjih 20... godina :lol: i to je sasvim dovoljno, nažalost, a o ostalim masovnim obožavanjima i vjerovanjima raznoraznim vangama, violetama, kleopatrama, proročanstvima i javljanjima, ukazivanjima...šta li...koja se masovno zloupotrebljavaju... da i ne govorim.

Negdje sam pročitala da čak i horoskop spada u ovaj skup bogohuljenja....sa čim se lako mogu identifikovati :D iako nisam religiozna. Mada, većina Božjih zapovijedi ili zapovijesti su univerzalije i ne moraš biti ni vjernik, a ni hrišćanin ili kršćanin da bi ih slijedio - većinu.
Znači ti ovaj dio rečenice - osim mene - tumačiš kao - osim nas troje -
Ne znam na osnovu čega si došao do tog zaključka.

1. U mom postu nisi mogao pročitati takvo tumačenje koje mi pripisuješ. Imenica Bog je svugdje napisana u jednini i to velikim slovom. Iz toga sasvim jasno slijedi da pišem o jednom Bogu, a ne o više njih. Kad budem pisala o grčkoj ili rimskoj mitologiji, onda će ih biti više i navedeno će biti napisano malim slovom.

2. Mi ovdje pišemo nešto o sadržaju Biblije. Biblija je sveta knjiga hrišćanstva/kršćanstva, a hrišćanstvo/kršćanstvo je monoteistička religija. Na osnovu svega navedenog u prethodnoj rečenici nema niti jednog objektivnog razloga za sumnju da se sve napisano u mom postu koji si citirao odnosi na jednog Boga.

Pretpostavljam da u ovom postu nisam napisala nešto nejasno ni ostavila prostora za imputiranje nečega što nije napisano.
-Chesterfield-

#165 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

¤ jelena ¤ wrote: 08/11/2021 19:23
-Chesterfield- wrote: 07/11/2021 18:18

Znači ti ovaj dio rečenice - osim mene - tumačiš kao - osim nas troje -

1. U mom postu nisi mogao pročitati takvo tumačenje koje mi pripisuješ. Imenica Bog je svugdje napisana u jednini i to velikim slovom. Iz toga sasvim jasno slijedi da pišem o jednom Bogu, a ne o više njih. Kad budem pisala o grčkoj ili rimskoj mitologiji, onda će ih biti više i navedeno će biti napisano malim slovom.

2. Mi ovdje pišemo nešto o sadržaju Biblije. Biblija je sveta knjiga hrišćanstva/kršćanstva, a hrišćanstvo/kršćanstvo je monoteistička religija. Na osnovu svega navedenog u prethodnoj rečenici nema niti jednog objektivnog razloga za sumnju da se sve napisano u mom postu koji si citirao odnosi na jednog Boga.

Pretpostavljam da u ovom postu nisam napisala nešto nejasno ni ostavila prostora za imputiranje nečega što nije napisano.
Pa ne znam na kojeg Boga konkretno misliš? Jahve ili Trojedan Bog?
Iz ove prethodne diskusije malo su mi stvari jasnije, mada mi je još ❔ iznad glave.
Do zaključka sam došao jer sam 99% ubijeđen da nisi Židovka.
¤ jelena ¤

#166 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by ¤ jelena ¤ »

Challenger_ wrote: 07/11/2021 18:24
¤ jelena ¤ wrote: 07/11/2021 17:55

Meni haman probavni trakt oguglao, ali...
još mi bruji u ušima ono...jevaNJDŽelje.... :cry:

Ko ima migrenu, možda rizikuje napad čitajući temu.... :D

Ja ne dajem ni sekund života onima koji savršeno ne vladaju maternjim jezikom (ma
kako ga zvali) i ne samo to. Da bih ga slušao mora da ima savršenu dikciju, da pravilno akcentuje, jer ako to nema, on je invalid hendikepiran za bilo koju stvar više prirode.

Ne vladati sopstvenim jezikom a pretendovati na ocjene koje su u isključivoj nadležnosti Boga jedinoga.

Vic, made in Bosnia.
Hm...

Ne znam da postoje pojedinci koji savršeno vladaju našim maternjim jezikom.
Hakiz

#167 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Hakiz »

Challenger_ wrote: 07/11/2021 18:24
¤ jelena ¤ wrote: 07/11/2021 17:55

Meni haman probavni trakt oguglao, ali...
još mi bruji u ušima ono...jevaNJDŽelje.... :cry:

Ko ima migrenu, možda rizikuje napad čitajući temu.... :D
Ja ne dajem ni sekund života onima koji savršeno ne vladaju maternjim jezikom (ma kako ga zvali) i ne samo to. Da bih ga slušao mora da ima savršenu dikciju, da pravilno akcentuje, jer ako to nema, on je invalid hendikepiran za bilo koju stvar više prirode.

Ne vladati sopstvenim jezikom a pretendovati na ocjene koje su u isključivoj nadležnosti Boga jedinoga.

Vic, made in Bosnia.
Kada kažeš "Ne dajem", govoriš u prvom licu jednine, "Ja" je višak, nepotrebno.

Dakle "Ne dajem..." je pravilno, "Ja ne dajem" je nepravilno.

Kada već govorimo o savršenosti vladanja maternjim jezikom.
Last edited by Hakiz on 08/11/2021 20:13, edited 1 time in total.
Capljina74

#168 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

U Starom zavjetu se na nekoliko mjesta predočava Sveta Trojica.

Jedno od njih.

Потом рече Бог: "Да начинимо човека по лику нашем" (1 Moj 1,26).

Додајем:

Књигу Постања Старога завјета је превео почивши владика Атанасије Јевтић и то у једној колони са хебрејског, а у другој са грчког језика превода Септуагинте.

И на хебрејском и на грчком стоји рече Бог у једнини, а даље у множини.
Capljina74

#169 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Јов 33:4
Дух Божји створио ме је, и дах Свемогућега дао ми је живот.

Помињање Светога Духа.

Још на доста мјеста се спомиње Дух Свети.

Пс.32:6
Речју Господњом небеса се утврдише
и Духом уста Његових сва сила њихова;

Па. 103:30
Кад им пошаљеш Духа Твога, опет се изграђују,
Capljina74

#170 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Пс. 106:30
Посла Реч Своју и исцели их,
и избави их из трулежи њихових.

Помињање Логоса.

Пс. 118:89
До века, Господе,
Реч Твоја остаје на небу.
Capljina74

#171 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

-Chesterfield- wrote: 08/11/2021 19:39
¤ jelena ¤ wrote: 08/11/2021 19:23

Pa ne znam na kojeg Boga konkretno misliš? Jahve ili Trojedan Bog?
Iz ove prethodne diskusije malo su mi stvari jasnije, mada mi je još ❔ iznad glave.
Do zaključka sam došao jer sam 99% ubijeđen da nisi Židovka.
Treba čitati Stari zavjet. Gori sam na brzinu postavio nekoliko navoda.

Opet ističem Hrišćani su narod Novog zavjeta, Novi Izrailj. Ne shvatam razlog što ste se toliko dopovezali Starog zavjeta.
Capljina74

#172 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

HAMZABUZIM wrote: 08/11/2021 00:33
3. Koje jevandjelje je trebalo uci u NZ ali je tijesno izglasano da se ne kanonizira i zasto je odbijeno?

3. Zavisi koju Bibliju citas. Uglavnom u oba slucaja glasanje je bilo tijesno.

Ово што тврдиш је идиотизам.
Bloo
Globalna šefica

#173 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Bloo »

Treba vama svima Jahve, onaj starozavjetni da vas pošamara malo...
Capljina74

#174 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Bloo wrote: 08/11/2021 23:11 Treba vama svima Jahve, onaj starozavjetni da vas pošamara malo...
Ti šuti, vamo voo, ono... a termine šibaš vopra.

Iskreno si me iznenadila.

Da se pobjegne u zabiti podforuma, ne može se više o boleštini.

Divi sada kada Hamzo plane ko hepo kocka.
-Chesterfield-

#175 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Bloo wrote: 08/11/2021 23:11 Treba vama svima Jahve, onaj starozavjetni da vas pošamara malo...
„I kad se navrši osam dana da ga obrežu, nadjenuše mu ime Isus,..“ (Luka 2:21)

Šta se desilo sa kožicom nakon sunećenja? Da li je ta kožica podložna truljenju ili je uznesena na nebo?
Post Reply