To ti je isto u domenu psihologije. Vanjski svijet je presurov i prekonkurentan, u njemu su dominantne hijerarhije medju muškarcima, a muškarci za svoj položaj u hijerarhiji uvijek i svuda psihološki kompenziraju tako što demonstriraju moć nad ženama i djecom. Muškarce od rodjenja uče da imaju pravo na (nad)moć, u svim segmentima odgoja.no_sikiriki wrote: ↑08/11/2021 13:41 znam da pitas muskarce, ali posto sam i ja o tome razmisljala i dosla do nekih zakljucaka, dopusti da napisem svoj zakljucak - boje se da ce se onda od njih ocekivati da se bave onim sto oni smatraju "zenskim rodnim ulogama", a zele da ostanu "pravi muskarci".
jedan forumas mi je na drugoj temi rekao nesto poput "a to si ti za opciju podjele kucanskih poslova?" (kad se pricalo nesto o kuhanju) na sta sam ja rekla da to za mene nije nikakva opcija.
mene lično interesuje zasto muskarci, koji su za taj stari sistem, tj. patrijarhat, ocekuju da zena radi sve, i van kuce, i u njoj? da li stvarno mislite da je fer/korektno/normalno da kad dvoje ljudi dodje kuci s posla, oboje umorni, da se on zavali na kauc i gleda TV, a da ona pravi rucak/bavi se djecom/pere sudje itd. itd.? razumijem ako on radi van kuce, a ona ne, da ona onda radi kucanske poslove, ali mene interesuje ovo drugo.
Evo, ovdje na forumu - ta nadmenost i naučena superiornost kad se razgovara - posebno sa ženom, a koju demonstrira svako derište koje pojma nema o životu, je dominantno. Da se vratim onom Peziću kojeg spomenuh prije, zašto on ima tu količinu pratitelja? Ja mislim da je njegova popularnost direktno povezana sa osjećajem bespomoćnosti, dezorijentacije, razočarenja, ljutnje na svijet. Ima li išta što zornije demonstrira položaj muškarca u porodičnoj i društvenoj hijerarhiji od toga što i žensku djecu zovemo 'sine'? itd, itd... široka tema.