Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KraljicaIzJajca

#17626 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 07/11/2021 21:44
KraljicaIzJajca wrote: 07/11/2021 21:41

To me ne napaljuje. :evil:
Da zapamtim tu informaciju, može zatrebati :wink:
:lol:
saint_mirad

#17627 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

KraljicaIzJajca wrote: 07/11/2021 21:39
saint_mirad wrote: 07/11/2021 21:19

nose, ali to su primeri iz različitih životnih dobi pri čemu je bolest glavni parametar. kod zdravih partnera sličnih godina, rodne uloge su u 99% slučajeva kao na fotografiji. i kako to nisu rodne uloge, znaš li ti uopšte koje su tradicionalne muške i ženske uloge?
Napisao si rodne uloge, lijepo sam demantirala tvoju besmislenu tvrdnju.

Meni uopće nije jasno, zašto ju je nije mogao lijepo prenjeti preko poplavljene ulice. :zoka:
čuj besmislena tvrdnja o rodnim ulogama haha. i još kao ti si nešto uspešno demantovala hahahha

čak toliko uspešno da sama sebe moraš ubediti da je to tako ovim postovima sa pozitivnim afirmacijama da si pametna, mlada, lepa..
madner

#17628 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

KraljicaIzJajca wrote: 07/11/2021 21:48
madner wrote: 07/11/2021 21:41

Evolucijski gledano, zaista mudar izbor. Feministicki gledano, los.
Ma nije uvijek tako, jer to ne uključuje automatski njenu ovisnost brakom i mužem.

Mnogi muškarci nisu sposobni za takvu tradicionalnu ulogu. Tko će njih takve. Neće nijedna, ni tradicionalna, ni feministkinja.
Automatski produzuje tradicionalne uloge, bez obzira na njenu ovisnost ili nezavisnost.

Zene su te koje vrse selekciju ljudskog roda, da biraju levate i slabije od sebe, imali bi davno martihalno drustvo.

Dakle prava feminatica, ako zeli biti promjena, treba birati najveceg luzera.
Hakiz

#17629 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

To i rade.

Nasreću po ljudsku vrstu, prave žene biraju prave muškarce.
Niemand

#17630 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

:-?

Nego, dje mi je @wewa , nisam je odavno vidjela na forumu, ako cita :kakoste:
no_sikiriki

#17631 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

saint_mirad wrote: 07/11/2021 21:29
no_sikiriki wrote: 07/11/2021 21:22

definitivno živiš na nekoj drugoj planeti.
ili na nekom selu. i to ne mislim kao uvredu, u smislu da si seljak, nego da su mozda ovakve "rodne" uloge na nekom selu, zbog tradicije. u normalnom drustvu, jok. čak i ovdje, na Balkanu, gdje drustvo jeste vise patrijarhalno nego na Zapadu.
ova fotografija je, kao što verovatno znaš jer je postala viralna, nastala u sarajevu. dakle, povelik grad, a ne neko selo. nigde nećeš videti obrnutu situaciju na balkanu. ni u sarajevu, ali ni u varešu nit nekom selu. rodne uloge nemaju veze sa životom na selu, već sa evolutivnom psihologijom i socijalnim normama. bez uvrede, ali tvoj pokušaj uvrede redukcijom mojih stavova na ruralne je plitak i zrači uvređenoscu bez potrebe.

ako ne znaš šta bolje, nemoj mi ni replicirati.
ne znam zasto si uvrijedjen, fino sam jos rekla da to ne mislim u smislu da si ti seljak, nego da ljudi na selu mozda jos "furaju" rodne uloge o kojima ti govoris, a da to nije primjenjivo u gradu. bar ne u onom gdje ja zivim.
i sorry, ali ova fotografija nije nastala u SARAJEVU. SARAJEVO i OTES i slicne zone nisu isto.
bye.
Niemand

#17632 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Vidis ti to, vicu poplave u sarajevu a ono na kraju neki tamo otes.
saint_mirad

#17633 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

no_sikiriki wrote: 07/11/2021 22:00
saint_mirad wrote: 07/11/2021 21:29

ova fotografija je, kao što verovatno znaš jer je postala viralna, nastala u sarajevu. dakle, povelik grad, a ne neko selo. nigde nećeš videti obrnutu situaciju na balkanu. ni u sarajevu, ali ni u varešu nit nekom selu. rodne uloge nemaju veze sa životom na selu, već sa evolutivnom psihologijom i socijalnim normama. bez uvrede, ali tvoj pokušaj uvrede redukcijom mojih stavova na ruralne je plitak i zrači uvređenoscu bez potrebe.

ako ne znaš šta bolje, nemoj mi ni replicirati.
ne znam zasto si uvrijedjen, fino sam jos rekla da to ne mislim u smislu da si ti seljak, nego da ljudi na selu mozda jos "furaju" rodne uloge o kojima ti govoris, a da to nije primjenjivo u gradu. bar ne u onom gdje ja zivim.
i sorry, ali ova fotografija nije nastala u SARAJEVU. SARAJEVO i OTES i slicne zone nisu isto.
bye.
a ja sam ti još finije objasnio kako rodne uloge nisu nikakva furka nedovoljno urbanih, već nešto fundamentalno u muško-ženskim odnosima vekovima unazad.
no_sikiriki

#17634 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

saint_mirad wrote: 07/11/2021 22:19
no_sikiriki wrote: 07/11/2021 22:00

bye.
a ja sam ti još finije objasnio kako rodne uloge nisu nikakva furka nedovoljno urbanih, već nešto fundamentalno u muško-ženskim odnosima vekovima unazad.
e pa tu je ta kvaka gdje se necemo nikada složiti. što je ok, valjda se možemo agree to disagree.

ja ne vjerujem ni u kakve rodne uloge, osim u to da žene rađaju, a muškarci ne. nego u ljude kao individue. neke žene vole kuhati, neke ne, neke vole tamburati oko auta, neke ne. neki muškarci nikad ne plaču, neki redovno. stvari nisu predodređene, po mom mišljenju, po nekakvim rodnim ulogama. kao npr. ljudi koji su religiozni na određeni način pa govore da je sve unaprijed određeno od strane Boga, lično u to ne vjerujem.
Niemand

#17635 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Nesto me ovo urbano, ruralno, rodne uloge i ko koga nosa i zasto podsjeti na ovo:

Image
The 3.5 metre tall bronze sculpture was made in 2002 and depicts a huge fat woman from the west, sitting on the shoulders of a starved African boy. The woman is holding a pair of scales, as a symbol of justice, but her eyes are closed—a reference to the traditional depiction of Lady Justice wearing a blindfold, but also a suggestion that justice is degenerating into a self-righteous unwillingness to see an obvious injustice.

...

On the sculpture there is an inscription, which states: "I'm sitting on the back of a man. He is sinking under the burden. I would do anything to help him. Except stepping down from his back."

https://en.wikipedia.org/wiki/Survival_ ... sculpture)
Urbanluk, stas.
Hakiz

#17636 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Niemand wrote: 07/11/2021 22:40 Nesto me ovo urbano, ruralno, rodne uloge i ko koga nosa i zasto podsjeti na ovo:

Image
The 3.5 metre tall bronze sculpture was made in 2002 and depicts a huge fat woman from the west, sitting on the shoulders of a starved African boy. The woman is holding a pair of scales, as a symbol of justice, but her eyes are closed—a reference to the traditional depiction of Lady Justice wearing a blindfold, but also a suggestion that justice is degenerating into a self-righteous unwillingness to see an obvious injustice.

...

On the sculpture there is an inscription, which states: "I'm sitting on the back of a man. He is sinking under the burden. I would do anything to help him. Except stepping down from his back."

https://en.wikipedia.org/wiki/Survival_ ... sculpture)
Urbanluk, stas.
Kakav urbanluk?
dale cooper

#17637 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Ne vidim kakve ta statua i ono što simbolizira ima veze sa feminizmom. Doduše mnogo stvari koje se raspravljaju ovdje nemaju veze
sa feminizmom. Oh well. :roll:
Hakiz

#17638 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 07/11/2021 22:46 Ne vidim kakve ta statua i ono što simbolizira ima veze sa feminizmom. Doduše mnogo stvari koje se raspravljaju ovdje nemaju veze
Upravo.
no_sikiriki

#17639 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

dale cooper wrote: 07/11/2021 22:46 Ne vidim kakve ta statua i ono što simbolizira ima veze sa feminizmom. Doduše mnogo stvari koje se raspravljaju ovdje nemaju veze
exactly.

također se pitam da li učesnici na ovoj temi uopće imaju istu viziju tj. definiciju feminizma kad argumentuju nesto. jer mi djeluje kao da pola vremena pricamo o nekim kruskama i jabukama.
Niemand

#17640 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Pa vala ni meni nije jasno zasto mislis da nema il ima veze sa feminizmom kad lijepo pise da me trenutna prica iz nekog razloga podsjetila na ovo:
Nesto me ovo urbano, ruralno, rodne uloge i ko koga nosa i zasto podsjeti na ovo

Zaboravila sam valjda staviti zarez i napisati feminizam.

Al, oh, well. :roll:
S4mpion

#17641 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Razumijem ljutnju zbog ove fotografije iz Otesa.

Da sam žensko, i ja bih se ljutio kad me zdrav, odrastao muškarac ne bi mog'o ponijet'.
dale cooper

#17642 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 07/11/2021 22:54
Pa vala ni meni nije jasno zasto mislis da nema il ima veze sa feminizmom kad lijepo pise da me trenutna prica iz nekog razloga podsjetila na ovo:
Nesto me ovo urbano, ruralno, rodne uloge i ko koga nosa i zasto podsjeti na ovo

Zaboravila sam valjda staviti zarez i napisati feminizam.

Al, oh, well. :roll:
Ta statua nema veze ni sa "trenutnom pričom", "rodnim ulogama", "urbanim" ili "ruralnim".
Niemand

#17643 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 07/11/2021 22:58

Ta statua nema veze ni sa "trenutnom pričom", "rodnim ulogama", "urbanim" ili "ruralnim".
Pa dobro. Mene je bas ova prica podsjetila na bas ovo, ako neces moci zaspati veceras zbog mog posta il sta tako, zovi bobija nek ti makne to sa teme da ne gledas. Ono, sta drugo da ti kazem. :kakoste:
dale cooper

#17644 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Ništa tako dramatično...just sayin'. :D :kakoste:
Niemand

#17645 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 07/11/2021 23:04 Ništa tako dramatično...just sayin'. :D :kakoste:
Pa ne znam bgm, citam nedavno temu o dzenanu memicu i ljudi bukvalno sipu prizivaju jer im se ne dopada ovaj il onaj post, pa reko da skratimo pricu. :D :oops:
no_sikiriki

#17646 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Niemand wrote: 07/11/2021 23:02
dale cooper wrote: 07/11/2021 22:58

Pa dobro. Mene je bas ova prica podsjetila na bas ovo, ako neces moci zaspati veceras zbog mog posta il sta tako, zovi bobija nek ti makne to sa teme da ne gledas. Ono, sta drugo da ti kazem. :kakoste:
pa je li problem da nam/mi konkretnije objasnis na sta si mislila? mozda je do mene, ali ja nijedan tvoj post nisam shvatila. jedino sto mi je bilo jasno je da ti je zasmetalo sto sam rekla da Otes nije u Sarajevu.
Niemand

#17647 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

no_sikiriki wrote: 07/11/2021 23:09
mozda je do mene, ali ja nijedan tvoj post nisam shvatila.

I kako da ja sad ista vise napisem.
:-?
piupiu

#17648 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 07/11/2021 18:58
Pa jeste džentlmenski s njegove strane, ali kakve to veze ima sa feminizmom pobogu?
džentlmensko ponašanje ima uporište u patrijarhatu protiv kojeg se feminizam udarnicki bori.
Džentlmensko ponasanje danas ima uporište u lijepom ponašanju i manirima, koje nama na Balkanu poprilično nedostaju (što bi rekao Jergović 'istinabog' kod oba spola). Da kažeš 'dobar dan, kako ste', 'molim Vas', 'hvala Vam', 'da li bi Vam smetalo ako bih ja', itd...

Kod nas patrijarhat nikada nije značio džentlmensko ponašanje, nego tretiranje žene kao vlasništva i roblja. Ima ona knjiga Františeka Valoušeka, austrougarskog žandara, 'Sjećanja na Bosnu' (Svjetlost, Titova, koga interesuje), u kojoj on opisuje odnos prema ženama - svih dijelova stanovništva - pa kaže kako žene uvijek radi najteže poslove, kako su tiranisane, kako kod "Turčina" muškarac uvijek ide na konju, a žena iza njega pješice (dočim kod pravoslavca, sa svom tiranijom kojoj izlažu žene, ako ima samo jednog konja, muško ide za konjem).

Pošto je taj Valoušek bio žandar, onda je opisivao dogadjaje iz policijske prakse - kradje djevojaka i oružanih sukoba koji su se dešavali medju selima zbog istih (piše Valoušek kako 'neukradena nevjesta' maltene nikome nije bila draga), potezanje oružja kad muslimanu iti spomeneš ženskog dijela familije, kako je jedan pravoslavac jednoj ženi odgrizao nos jer nije htjela poći za njega (to je bila gradska žena, imućna udovica), kako je neka Čima iz Čelebića sjekirom sasjekla Sulejman-bega Zeca, kome je bila jedna od četiri žene, zbog zlostavaljanja (pa su je Austrijanci hapsili i sudili), kako je neki Ljubo cjepanicama tukao svekrvu i zatvorio je u podrum, pa ga uhapsilo, a kako je bio popov brat, došao je pop da urgira kod vlasti da mu ne nanose sramotu u narodu tako što mu hapse brata. To je taj džentlmenski bosanski patrijarhat, koji se romantizira u "Hasaganici", koja je u suštini poema o teroru nad ženom.
madner

#17649 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

no_sikiriki wrote: 07/11/2021 22:28
saint_mirad wrote: 07/11/2021 22:19

e pa tu je ta kvaka gdje se necemo nikada složiti. što je ok, valjda se možemo agree to disagree.

ja ne vjerujem ni u kakve rodne uloge, osim u to da žene rađaju, a muškarci ne. nego u ljude kao individue. neke žene vole kuhati, neke ne, neke vole tamburati oko auta, neke ne. neki muškarci nikad ne plaču, neki redovno. stvari nisu predodređene, po mom mišljenju, po nekakvim rodnim ulogama. kao npr. ljudi koji su religiozni na određeni način pa govore da je sve unaprijed određeno od strane Boga, lično u to ne vjerujem.
Gledano na nivou individue, to je tacno. Gledano na cijelom skupu, zene imaju druge afinitete od muskaraca. Shodno tome, sto je drustvo razvijenije, a uslovi bolji, te razlike dolaze vise do izrazaja. Pa tako u Svedskoj imamo zanimanja sa preko 80% jednog spola.

Feminizam je bio ok dok se borio da izuzeci ne budu sikanirani, zena koja zeli biti automehanicar to treba da moze ostvariti bez da joj se svi smiju. Problem je kada su shvatili da kada ostanu licne preferencije, imamo opet tradicionalne rodne slike. Zato se sada ide na ukidanje licnog izbora i mogucnosti, preko kvota. Ne mogu prihvatiti cinjenice, pa mjenaju silom iste.
ljubicasti limun

#17650 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ljubicasti limun »

cim se madner zad'o na temi, diskusija postaje napokon ozbiljna. :D
Post Reply