Fascinantan grad nevjerovatne energije svakako. Lijep, meni licno i ne bas kao pojam ljepote. Šarmantan svakako da. Ruzan sigurno nije.
Nerviralo me sto mi na svakom cosku neko nesto nudi i vuce me za rukav.
Moderator: anex
Fascinantan grad nevjerovatne energije svakako. Lijep, meni licno i ne bas kao pojam ljepote. Šarmantan svakako da. Ruzan sigurno nije.
sto se tice drugih vozaca/pjesaka uzas na sta lici saobracaj u istanbulu, haos na koji mi nismo navikli... ali su zato sve ceste i ulice savrseno oznacene putokazima, ne mozes zalutatisherbett wrote: ↑11/10/2021 00:27Stvarno nisam uplaseni vozac (osim kad vozim uzbrdo a moram stati pa krenuti, tu se paraliziram), ali voziti po Istanbulu se ne bih usudilaholowey wrote: ↑07/10/2021 12:32
vise puta isao autom, jednom imao u sklopu hotela obezbijedjen parking, ostavim auto i kljuc a kada mi zatreba auto na recepciji javim i doceka me auto na ulazu (hotel ortakoy princess), saobracaj haotican - rekao sebi vise nikad autom...ali...nikad ne reci nikad...drugi put nasao garazu blizu kapali carsije, tu parkirao i koristio gradski saobracaj...gdje odsjedas? dosta hotela ima dealove sa garazama pa provjeri, hotel residence (na taksimu, to bi mozda moglo protumaciti kao centar) ima deal sa garazom u blizini
Pa zavisi šta tražiš. Imaš Zorlu centar i Nisantasi ulicu gdje su ekskluzivne radnje (skuplje nego na zapadu), imaš Mall of Istanbul i Cevahir, gdje je miks svega a imaš i švercerskih sokaka i raznih veleprodaja.
Meni je samo London bolji grad od Istanbula._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2021 12:58Fascinantan grad nevjerovatne energije svakako. Lijep, meni licno i ne bas kao pojam ljepote. Šarmantan svakako da. Ruzan sigurno nije.
Garak wrote: ↑07/11/2021 18:20Meni je samo London bolji grad od Istanbula._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2021 12:58
A Istanbul (Bizantion) Grci
Osnovan pod nazivom Bizantion na rtu Sarayburnu, oko 660. godine p.n.e, grad se razvijao kako bi postao jedan od najvažnijih gradova kroz historiju. Nakon što je ponovno uspostavljen kao Carigrad 330. godine, služio je kao carski grad skoro 16 vijekova, za vrijeme rimskog i bizantijskog (330-1204. i 1261-1453), latinskog (1204-1261) i Osmanlijskog carstva (1453-1922).[3] Odigrao je važnu ulogu u unapređenju krišćanstva tokom rimskog i bizantijskog doba, prije nego što su kontrolu nad njime 1453. godine, preuzele Osmanlije i pretvorile ga u islamsko uporište i sjedište Osmanlijskog halifata.[4]
Poštujem historiju, ali kao gradovi za život oba su mi tu negdje. Iako sam ja englezofil od djetinjstva, pa me malo vuče na tu stranu
Moje iskustvo je da su realni.Jahta wrote: ↑28/12/2021 11:45 Pozdrav raja,
Šta je ovo tema zamrla?
Planiram aBd u sredinom maja malo duže u Stambol, nekih 15-ak dana zavisno kakve letove ufatim.
Zanima me da li ima smisla tražiti smještaj na licu mjesta, otići jutarnjim letom i malo se razletiti po hotelima (imam neke favorite). Ne volim ove booking-e i slične servise jer moja iskustva su da nemaju baš puno veze sa realnošću niti cijenom niti smještajem kad se pojaviš na datoj lokaciji.
Prtljag neću nositi sa sobom (osim osnovno u ličnom prtljagu) tako da mi nije problem malo protalaše po hotelima. Kontam na licu mjesta dogovoriti cijenu, ali na viđeno što kažu. Znam da nas neće niko čekati obzirom da duže ostajemo, ali mi nije problem ni promijeniti par hotela za 15-ak noći.
Toliko, ima li ko kakva iskustva?
Razumjeli smo se. Meni se takvo nešto još nije desilo zato što provjerim koliko je moguće hotel prije rezervacije. Imam svoj sistem koji se pokazao dobrim.Jahta wrote: ↑29/12/2021 15:54 Možda da pojasnim šta mislim pod realni.
Više puta sam pogodio jeftiniju cijenu "uživo" neko preko servisa.
Drugo, soba trokrevetnih lupam ima i u podrumu i na trećem spratu i različitih ne samo po spratnosti. Da o slikama koliko su realne ne govorim. Hoću da kažem book-iram kao nešto, a na licu mjesta me frajer metne gdje njemu u datom trenutku paše. I ja sad kao neću i vraćam se na početak priče. Uzmi ili ostavi i hajd ispočetka kao da booking servisa nije ni bilo. Mene u svoj ovoj priči brine pošto se radi o Stambolu koji je turistička metropola i nije se lako zafrkavati na licu mjesta pogotovo kad ti treba 15 noći. Tako nekako ako smo se razumili.
Pegasus slijece na Sabiha Gokcen a TA na novi aerodrom. Nije neka razlika u udaljenosti nit bi to trebao biti faktormarkmark wrote: ↑12/01/2022 12:13 Kako nisam nikada putovao iz Sa za Istanbul, može li mi netko reći razliku između Pegasusa i Turkish Airlinesa?
Kod Pegasusa su cijene dosta povoljnije pa osim što je jedna niskotarifna kompanija ima li nekih drugih razlika kao npr.:
-Pagasus slijeće na dalji/nepristupačniji aerodrom nego TA
-Pegasus može biti otkazan, ovaj rijetko
-TA leti u bolje sate itd itd
Ima li ovih ili nekih bitnih razlika ili je bolje uzmi šta je povoljnije?
Razlika je u količini prtljage koja je uključena u cijenu karte, pa pogledaj malo. Dakle ako misliš kakvu kupovinu, Pegasus zna doći dosta skuplje od te startne karte. I evetulano u onom jelu u avionu, koje je nebitno.markmark wrote: ↑12/01/2022 12:13 Kako nisam nikada putovao iz Sa za Istanbul, može li mi netko reći razliku između Pegasusa i Turkish Airlinesa?
Kod Pegasusa su cijene dosta povoljnije pa osim što je jedna niskotarifna kompanija ima li nekih drugih razlika kao npr.:
Ako si visočiji od 180 cm, idi Turkišom, meni uvijek bio komforniji._Reds_ wrote: ↑12/01/2022 14:20Razlika je u količini prtljage koja je uključena u cijenu karte, pa pogledaj malo. Dakle ako misliš kakvu kupovinu, Pegasus zna doći dosta skuplje od te startne karte. I evetulano u onom jelu u avionu, koje je nebitno.markmark wrote: ↑12/01/2022 12:13 Kako nisam nikada putovao iz Sa za Istanbul, može li mi netko reći razliku između Pegasusa i Turkish Airlinesa?
U Turkišu prtljag uvijek 8 kila ručni, plus kompjuter i 30 kila kofer...
Iz Istanbul?