Politika Hrvata u BiH

Locked
House

#1201 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by House »

Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač
glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg
donosi Parlamentarna skupština
channel10

#1202 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by channel10 »

Najlakse se praviti grbav kad se nema sta odgovoriti :D

To puno govori :bih:
House

#1203 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by House »

frustracija je zajebana stvar.
channel10

#1204 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by channel10 »

ako te pitaju wrote: 06/11/2021 16:36
channel10 wrote: 06/11/2021 16:34

Pa vidis da ima Hrvata koji ne razmisljaju kao HDZ-ovska banda i takav je i izabran. Zar je to bilo tesko shvatiti?
Tvrdiš da je izabran većinskim glasovima Hrvata?
Ne znam stvarno kako da te nazovem :D
Bossona

#1205 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bossona »

ako te pitaju wrote: 06/11/2021 10:15
Treba se ovog konstantno podsjećati. Planirali su nas pokrstiti ili pobiti, a sada sljedbenici iste politike traže nešto dodatno pod plaštom "legitimnosti".
Najbolje da se vratite u doba kršćanskih ratova i da objavite rat svakoj katoličkoj zemlji
Tebi je spinovanje, relativizacija događaja i zamjena teza postala praksa. Bosna i Bošnjani nisu nikada vodili krstaške ratove, ali su zbog svoje heretičke crkve bili žrtve krstaških pohoda i nasrtaja od Rimljana, Ugara, Austrougara i njihovih saveznika koji i danas traju samo u drugom obliku. Jedan od krstaških pohoda u vrijeme bosanskog bana NInoslava.
Image

https://books.google.com/books?id=euDAU ... av&f=false
Anquilla

#1206 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Anquilla »

ako te pitaju wrote: 05/11/2021 08:44 Obrazovni sustav nam je loš. Dvije škole pod jednim krovom nije rješenje. Hjamo mjenjati.
ALi dvije škole pod jednim krovom j epuno bolje nego što imamo u Sarajevu, Tuzli, Zenici....da Hrvati koji žele učiti svoj jezik moraju ići u drugo naselje, u geto.
Tamo gdje su dvije škole pod jednim krovom, tu postoji i multietničnost. Toga nema u Sarajevu. Zenici.....tamo Hrvati idu u geta
Da li Bosnjacu u svim osnovnim skolama u Mostaru mogu uciti bosanski jezik?
Npr. mogu li uciti bosanski jezik u OS Antuna Branka Simica ili moraju u “geto”?
ako te pitaju

#1207 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Anquilla wrote: 07/11/2021 08:37
ako te pitaju wrote: 05/11/2021 08:44 Obrazovni sustav nam je loš. Dvije škole pod jednim krovom nije rješenje. Hjamo mjenjati.
ALi dvije škole pod jednim krovom j epuno bolje nego što imamo u Sarajevu, Tuzli, Zenici....da Hrvati koji žele učiti svoj jezik moraju ići u drugo naselje, u geto.
Tamo gdje su dvije škole pod jednim krovom, tu postoji i multietničnost. Toga nema u Sarajevu. Zenici.....tamo Hrvati idu u geta
Npr. mogu li uciti bosanski jezik u OS Antuna Branka Simica ili moraju u “geto”?
Ne mogu, kao što to ne mogu ni Hrvati u Istočnom dijelu Mostara.
Peulinjo

#1208 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 09:42
Anquilla wrote: 07/11/2021 08:37

Pa sta se zalis koji k na nesto sto i vi radite?
daddy-kool

#1209 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by daddy-kool »

https://hms.ba/bih-ce-se-raspasti-a-bos ... ju-drzavu/

PO SLIČNOM SCENARIJU KAO SFRJ

BiH će se raspasti, a Bošnjaci će dobiti svoju državu!?

I kao što je Milošević prijetio silom 1989., onima koji bi da “razbijaju Jugoslaviju” (“Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene”), tako danas lider Bošnjaka, sarajevski Milošević, Bakir Izetbegović majoriziranim Hrvatima, umjesto odustajanja od politike podjarmljivanja malobrojnijih, nudi političku eliminaciju iz zajedničke federalne jedinice i onima koji bi da “dijele Bosnu” još otvorenije i izravnije od Miloševića prijeti “tenkovima, puškama i dronovima” i mobilizacijom 200 tisuća vojnika zajedničkih Oružanih snaga BiH.

Onog trenutka kada je Milošević, mimo odluke Predsjedništva SFRJ, upotrijebio JNA da se obračuna sa Hrvatskom i Slovenijom, Hrvatima i Slovencima, zajednička država nepovratno se raspala, kao i zajednička vojska. Isto to dogodit će se s Bosnom i Hercegovinom i njezinom vojskom onog trenutka kada bošnjačko političko vodstvo odluči upotrijebiti silu kako bi se spriječio izlazak RS iz zajedničkih državnih institucija i “obranila Bosna”. Kao što je Milošević poručivao da nema mirnog razdruživanja Jugoslavije, tako sarajevski miloševići danas poručuju da nema mirne disolucije BiH.

Kola su već odavno krenula nizbrdo. Je li ih moguće bar zaustaviti, vratiti nazad? Teško. Naime, kao što nije bilo moguće preokrenuti glavne političke tokove u bivšoj zajedničkoj državi SFRJ unitarizam i separatizam, koji su se međusobno hranili i neminovno vodili raspadu zajedničke države Jugoslavije, tako, čini se, nije moguće, promijeniti identične trendove koje vode raspadu “male Jugoslavije” -Bosne i Hercegovine, čemu svjedočimo već godinama.

I to, izgleda, neće moći zaustaviti i preokrenuti nikakvi strani diplomati; ni američki ni europski, nikakve sankcije, nikakvi “nadležnih državni organi” od kojih se traži da uhapse Dodika, kao što su Miloševićevi “mitingaši” prije 30-tak godina tražili hapšenje Tuđmana i Kučana.

Ali reći će neki; Bosna i Hercegovina je, ipak, američki projekt, oni su 26 godina u taj projekt uložili milijarde maraka i čvrsto stoje iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. To svakodnevno ponavljaju. – Ja, i?, da citiramo Bakira Izetbegovića. I Afganistan je bio američki projekat u koji su Amerikanci uložili bilijune dolara, pa kad su shvatili da je to uzaludno proćardan novac i vrijeme, da se stvari nisu pomjerile s mrtve točke, jednostavno su se, preko noći, odlučili povući. Pa zar Amerikanci isto tako nisu “čvrsto stajali” iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta Jugoslavije, pa se ta država svejedno raspala, a SAD vrlo brzo priznale novostvorene države.

Još je jedna podudarnost između politike Beograda 90-tih i aktualne politike Sarajeva. Unitarističkom politikama i sotonizacijom drugih naroda beogradski Miloševićev režim pokušao je zagospodariti zajedničkom državom, što se pokazalo kao iluzija. Milošević je agresivnom hegemonističkom politikom zapravo istjerao druge iz Jugoslavije i rasturio zajedničku državu. Htio je vladati Jugoslavijom, pa, kad mu to nije uspjelo, imati pod svojom čizmom “krnju Jugoslaviju”, pa kad ni to nije bilo moguće onda makar u čeličnom zagrljaju zadržati “drugo oko u glavi” – Crnu Goru. Na kraju mu je ostala Srbija, uža Srbija, bez Kosova.

Istom unitarističkom politikom Izetbegović i njegovi hegemonistički politički bliznaci, koji se hvale kako “probosanske snage” ovladavaju zajedničkim državnim institucijama, ne uviđaju da zapravo rasturaju BiH. Rezultat te politike, prije ili kasnije, dovest će do toga da će Bošnjaci, u konačnici, dobiti svoju državu- ali, kao i Milošević, samo tamo gdje je ona realno moguća, na dijelu teritorija gdje su većina, sadašnje zajedničke nam države Bosne i Hercegovine.

Da zaključimo. Previše je sličnosti između onog što se događalo u Jugoslaviji i onog što se događa u BiH da je teško povjerovati da će Bosna i Hercegovina, “mala Jugoslavija” završiti drugačije nego što je završila (velika) Jugoslavija./HMS/
ako te pitaju

#1210 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Peulinjo wrote: 07/11/2021 09:48
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 09:42

Ja nigdje osam naveo da je kod "nas" drugačije.
Peulinjo

#1211 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 10:41
Peulinjo wrote: 07/11/2021 09:48

Nije to moje pitanje !
ako te pitaju

#1212 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Peulinjo wrote: 07/11/2021 10:43
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 10:41
Nije to moje pitanje !
Postavi jasnije pitanje jer te na razumijem
Peulinjo

#1213 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 10:44
Peulinjo wrote: 07/11/2021 10:43

Nije to moje pitanje !
"Hrvati u Sarajevu moraju ici u geto" bla bla bla.... Ne mozes da se zalis na nesto sto i vi radite kod sebe. Jadni.... U geto idu hahaha
ako te pitaju

#1214 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Peulinjo wrote: 07/11/2021 10:47
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 10:44

"Hrvati u Sarajevu moraju ici u geto" bla bla bla.... Ne mozes da se zalis na nesto sto i vi radite kod sebe. Jadni.... U geto idu hahaha
Ja se ne žalim, nego iznosim činjenice.
Počelo je oko dvije škole pod jednim krovom, ja sam samo naveo da u Čapljini,Stocu, Zap. Mostaru, Srednjoj Bosni, itd., postoje te škole, da to treba mijenjati, poštujući presude, ali isto tako, da Hrvati u Sarajevu, ako žele slušati nastavu na svom jeziku, moraju ići u druga naselja. Isto mora i recimo Bošnjak sa Širokog Brijega ( iako ih nema, sam teoretski govorim).

Kada spominjemo dvije škole pod jednim krovom, treba imati na umu da je to prvobitno bio uspjeh.
Radi se više o pravu izbora, a ne segragaciji. Mali Sejo može ići bez ikakvih problema i slušati nastavu na hrvatskom jeziku, kao što i ANte može ići i slušati po tzv. bosanskom planu i programu.
Ali isto smatram, da bi u tim školama, mogli biti zajednički predmetu, ako što je matematika, fizika, tjelesno itd....itd. Ja sam za to da se djeca druže, upoznaju, i da zajedno slave blagdane svih naroda.

I dalje smatram da su multietničke sredine prednost a ne nedostatak iz puno...puuuno razloga.
Ja imam sreću da živim u gradu gdje u krugu 500 metara se slavi Božić, Bajram, i Pravoslavni Božić. Tri puta godišnje više feštam, dernečim, sa svojim prijateljima
mO k3

#1215 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 11:03
Peulinjo wrote: 07/11/2021 10:47

Počelo je oko dvije škole pod jednim krovom, ja sam samo naveo da u Čapljini,Stocu, Zap. Mostaru, Srednjoj Bosni, itd., postoje te škole, da to treba mijenjati, poštujući presude, ali isto tako, da Hrvati u Sarajevu, ako žele slušati nastavu na svom jeziku, moraju ići u druga naselja. Isto mora i recimo Bošnjak sa Širokog Brijega ( iako ih nema, sam teoretski govorim).

Kada spominjemo dvije škole pod jednim krovom, treba imati na umu da je to prvobitno bio uspjeh.
Radi se više o pravu izbora, a ne segragaciji. Mali Sejo može ići bez ikakvih problema i slušati nastavu na hrvatskom jeziku, kao što i ANte može ići i slušati po tzv. bosanskom planu i programu.
Ali isto smatram, da bi u tim školama, mogli biti zajednički predmetu, ako što je matematika, fizika, tjelesno itd....itd. Ja sam za to da se djeca druže, upoznaju, i da zajedno slave blagdane svih naroda.

I dalje smatram da su multietničke sredine prednost a ne nedostatak iz puno...puuuno razloga.
Ja imam sreću da živim u gradu gdje u krugu 500 metara se slavi Božić, Bajram, i Pravoslavni Božić. Tri puta godišnje više feštam, dernečim, sa svojim prijateljima
eki n jega po tzv. bosanskom planu ... deder m objasni ovo ti kao takozvani hrvat ??
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1216 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by un1ted »

Vi i dalje raspravljate ozbiljno :D

Tipkate s ljudima koji imaju materijalno oportunisticku potrebu za držanjem trenutnih stavova, ili su usamljeni djuturumi kojima država i društvo nije pružilo nikakvu mogućnost da se izraze kreativnije, pa onda moraju raditi ovakve stvari.

Sta bi na lijepu nedjelju radio u šeher sarajvu labudan osim tipkanja i fašističkih stavova, nakon kahve s komsijom bosandjerosom?
Peulinjo

#1217 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

mO k3 wrote: 07/11/2021 11:20
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 11:03

eki n jega po tzv. bosanskom planu ... deder m objasni ovo ti kao takozvani hrvat ??
E i meni to zapara oci...gore na Hrvatskom jeziku, a dole po tzv bosanskom planu :mrgreen:
Sad ce reci, nije mu bila namjera...e to je ta hinjska politika.

@ako te pitaju kao sto si rekao, nema Bosnjaka u Sirokom....a u Sarajevu Hrvata ima. Puno si rekao tim.
mO k3

#1218 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by mO k3 »

jasta je hinjska .... nema veze idemo dalje od tzv. hrvata
Bloo
Globalna šefica

#1219 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

Pitanje za stariju raju. Prije rata smo u skolama imali nesto sto se zvalo SH-HS jezik. I sad, mali Hrvat, Srbin, Musliman (tadasnji), Jugosloven, Ceh, Rom uce SH-HS jezik. Koji je tu standard u Bosni bio?
Da li se ucio hrvatski jezik ili srpski jezik ili pak bosanski jezik koji se nazivao SH-HS jezik? Ne mogu da se sjetim da je u ratu i kratko poslije rata iko pricao ovaj hrvatski jezik iz Hrvatske...od Hrvata. Dosta Hrvata starije generacije (znaci penzici) ne prica hrvatski jezik vec bosanski...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1220 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Truba »

Ucio se srpski a i vecina u skoli petar dokic ga je zvala skraceno: srpski
Tek pred rat je pocelo maternji
To je bio srpski jezik zapadne varijante
Pokoji profa je govorio tocno i tisuca ako je nosio hrvstsko ime

Ukratko jezik koji danas cujete u istocnom
Se prije 1992 govorio u sarajevu

Pred rat
Imo sam jednu torbu za likovno na kojoj je pisalo zagreb
Pa sam presarao zagreb
Propaganda je radila punom parom
General War

#1221 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by General War »

Bloo wrote: 07/11/2021 11:29 Pitanje za stariju raju. Prije rata smo u skolama imali nesto sto se zvalo SH-HS jezik. I sad, mali Hrvat, Srbin, Musliman (tadasnji), Jugosloven, Ceh, Rom uce SH-HS jezik. Koji je tu standard u Bosni bio?
Da li se ucio hrvatski jezik ili srpski jezik ili pak bosanski jezik koji se nazivao SH-HS jezik? Ne mogu da se sjetim da je u ratu i kratko poslije rata iko pricao ovaj hrvatski jezik iz Hrvatske...od Hrvata. Dosta Hrvata starije generacije (znaci penzici) ne prica hrvatski jezik vec bosanski...
PA bilo je par rijeci, recimo ja sam imao komsinuinicu iz Banjaluke koja se doselila u Tuzlu (prije rata) koja normalno je upotrebljavala rijec "kruh" (predpostavljam naslonjeniji na hrvatsku) dok svi ostali -hljeb...niko nije pridavao ikakvu paznju tome, pricaj kako hoces, razumije se....i u skoli se koristio, zvao, Srpsko -Hrvatski ili skracenica SH i to je to...niko nije kratio ili sta potencirao.
Bloo
Globalna šefica

#1222 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

General War wrote: 07/11/2021 11:36
Bloo wrote: 07/11/2021 11:29 Pitanje za stariju raju. Prije rata smo u skolama imali nesto sto se zvalo SH-HS jezik. I sad, mali Hrvat, Srbin, Musliman (tadasnji), Jugosloven, Ceh, Rom uce SH-HS jezik. Koji je tu standard u Bosni bio?
PA bilo je par rijeci, recimo ja sam imao komsinuinicu iz Banjaluke koja se doselila u Tuzlu (prije rata) koja normalno je upotrebljavala rijec "kruh" (predpostavljam naslonjeniji na hrvatsku) dok svi ostali -hljeb...niko nije pridavao ikakvu paznju tome, pricaj kako hoces, razumije se....i u skoli se koristio, zvao, Srpsko -Hrvatski ili skracenica SH i to je to...niko nije kratio ili sta potencirao.
Ali jesmo li ucili kruh ili hljeb?
Nismo hleb to se sjecam. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1223 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

Black swan wrote: 07/11/2021 11:35 Ucio se srpski a i vecina u skoli petar dokic ga je zvala skraceno: srpski

Pred rat
Pa sam presarao zagreb
Ja sam ucila SH-HS jezik i zvali smo ga SH...ne srpski. :D SSK , Mejtas. :mrgreen:
Ali da mi je naci citanke i ostalo iz tog perioda da ogledam standard.
Seawolf

#1224 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 07/11/2021 11:43
Black swan wrote: 07/11/2021 11:35 Ucio se srpski a i vecina u skoli petar dokic ga je zvala skraceno: srpski

Pred rat
Pa sam presarao zagreb
Ja sam ucila SH-HS jezik i zvali smo ga SH...ne srpski. :D SSK , Mejtas. :mrgreen:
Ali da mi je naci citanke i ostalo iz tog perioda da ogledam standard.
A da li znaš kako se taj isti predmet zvao kod mog rođaka koji je istovremeno sa mnom (a prije tebe), išao u osnovnu školu u Splitu?
General War

#1225 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by General War »

Bloo wrote: 07/11/2021 11:41
General War wrote: 07/11/2021 11:36
Ali jesmo li ucili kruh ili hljeb?
Nismo hleb to se sjecam. :mrgreen:
Nemo zaboraviti da je I u srbiji i hrvatskoj se upotrebljavao srpsko-hrvatski jezik (ili obratno)...a ekavica-ijekavica je nesto drugo (dijalekt sta li)
Locked