Politika Hrvata u BiH

Locked
Peulinjo

#1151 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 12:13
Peulinjo wrote: 06/11/2021 11:59

Okej, platili su.
A sta su platili Bosnjaci...? Hocemo o tome?

Pa koncentriram se na istinu... Platili su cijenu za ono sto su uradili.... Ako cemo realno, Srbi nisu platili nego su cak i nagradjeni. Sestorku i HB spominjem jer mnogi Hrvati danas gaje tu ideologiju koja je agresorska. Nazalost. I opet kazem, ne generalizujem. Hvala Bogu svugdje ima zdravih razmisljanja.

Za kraj, Bosna nije ni Bosnjacka, ni Srpska ni Hrvatska nego njenih naroda. Samo se nadam da nece biti kasno dok to ne skontamo...
Pa Bošnjaci su platili u ljudskom i političkom smislu najviše, to je činjenica.

Ovdje govorimo o tome je li "OK" da Bošnjaci to "naplate" od Hrvata ili nije. Uzimajući u obzir sve, mislim da nije a to je ono što se (možda?) pokušava pa se Hrvati prigodničarski proglašavaju za neprijatelje pa se ističu one negativne strane a prešućuju pozitivne. A bilo je puno toga dobroga i lošega.

Osobno mislim i da je to duboko nepotrebno tj. da Bošnjaci i Hrvati, kada bi se složili, mogu biti osovina puno jače BiH, ali momentalno jbg to nije tako. A naravno da bi se moglo.
Da, platili su nevinim glavama... I sto vazda spominjem, ni krivi ni duzni... Zasto nisu bili saveznici od pocetka do kraja?
Tada ne bi mooozda bilo ni RS , a danas bi imali vjerovatno puno vise nego sto imaju. Ali sta bi bilo kad bi bilo....
Imamo RS kao entitet, a Boga mi i zapadnu Heregovinu koja je kao entitet...nije na papiru, ali sve je Hrvatsko :mrgreen:

Ne znam, mnogo bolje bi nam bilo bez glavonja koje nas predstavljaju..njima haos odgovara.

I slazem se, zajedno bismo bili jaci od svega....Jugoslavija je to pokazala. Ali buducnost nije svijetla jer su i djeca zatrovana.
Ja Boga mi nisam nacionalista... Imam prijatelja svih. U krugu njih normalnih, zaboravim na proslost. Ev upravo me zvao kolega Dragutin da idemo na posao zajedno....
Cassius Longinus

#1152 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Cassius Longinus »

Peulinjo wrote: 06/11/2021 12:26
Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 12:13

Pa Bošnjaci su platili u ljudskom i političkom smislu najviše, to je činjenica.

Ovdje govorimo o tome je li "OK" da Bošnjaci to "naplate" od Hrvata ili nije. Uzimajući u obzir sve, mislim da nije a to je ono što se (možda?) pokušava pa se Hrvati prigodničarski proglašavaju za neprijatelje pa se ističu one negativne strane a prešućuju pozitivne. A bilo je puno toga dobroga i lošega.

Osobno mislim i da je to duboko nepotrebno tj. da Bošnjaci i Hrvati, kada bi se složili, mogu biti osovina puno jače BiH, ali momentalno jbg to nije tako. A naravno da bi se moglo.
Da, platili su nevinim glavama... I sto vazda spominjem, ni krivi ni duzni... Zasto nisu bili saveznici od pocetka do kraja?
Tada ne bi mooozda bilo ni RS , a danas bi imali vjerovatno puno vise nego sto imaju. Ali sta bi bilo kad bi bilo....
Imamo RS kao entitet, a Boga mi i zapadnu Heregovinu koja je kao entitet...nije na papiru, ali sve je Hrvatsko :mrgreen:

Ne znam, mnogo bolje bi nam bilo bez glavonja koje nas predstavljaju..njima haos odgovara.

I slazem se, zajedno bismo bili jaci od svega....Jugoslavija je to pokazala. Ali buducnost nije svijetla jer su i djeca zatrovana.
Ja Boga mi nisam nacionalista... Imam prijatelja svih. U krugu njih normalnih, zaboravim na proslost. Ev upravo me zvao kolega Dragutin da idemo na posao zajedno....
Zašto nisu bili saveznici od početka do kraja? Pa zato jer su bili idioti, zato jer je Franjo bio zanesen Banovinom Hrvatskom, jer je bio pod utjecajem Gojka Šuška i njegovih "ideja". Ali ipak, nije bio tako glup a da ne povuče ručnu prije nego mu situacija do kraja ne eksplodira u facu. Jbg, ja kao građanin Hrvatske zahvalan sam na malim stvarima. Nisu ga svi ni slušali.

Isto tako, Bošnjaci su naivno, a vjerojatno i proračunato vjerovali da rat neće doći na njihova vrata. Hrvatska je 91' krvarila na veliko, bome je i činjenica da je agresija na Hrvatsku izvršena sa teritorija SR Srbije, CG i SR BiH i da vlada SR BiH nije bogznašta poduzela vezano za to.
Banjalučki korpus je išao na Bjelovar i Karlovac.
Agresija zato jer "JNA" nije imala dozvolu Predsjedništva da se aktivira. Rata nije moralo ni biti da su svi simultano 91. zauzeli kasarne.

Bošnjake su daleko najviše koštali Srbi, koštali su ih i Hrvati ali bogami koštali su i oni sami sebe puno. Brale kada si vidio da je Vukovar smrvljen više se nije smjelo čekati. Ali mislim da možemo reći da se 94/95 sukob Bošnjaka i Hrvata koliko-toliko uspješno pokrpao i da se na tome ostalo do kraja rata.
Novak20

#1153 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Novak20 »

Ratne priče nam ne pomažu. Naročito ne pomažu protiv poskupljenja, urušavanja ekonomije, lošeg zdravstva, nakaradnog sudstva i uprave. :D

O politici i njenom ludilu da ne pričam.

Kada ćete se više uhvatiti sadašnjeg trenutka i budućnosti ?

Hrvatima vrijeme curi brže nego drugima i iskreno žele riješiti svoj status što prije ako je moguće. Ako nije moguće, ništa zato.

Bušiti će rupe dok brod ne potone.
Peulinjo

#1154 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 12:51

Zašto nisu bili saveznici od početka do kraja? Pa zato jer su bili idioti, zato jer je Franjo bio zanesen Banovinom Hrvatskom, jer je bio pod utjecajem Gojka Šuška i njegovih "ideja". Ali ipak, nije bio tako glup a da ne povuče ručnu prije nego mu situacija do kraja ne eksplodira u facu. Jbg, ja kao građanin Hrvatske zahvalan sam na malim stvarima. Nisu ga svi ni slušali.

Isto tako, Bošnjaci su naivno, a vjerojatno i proračunato vjerovali da rat neće doći na njihova vrata. Hrvatska je 91' krvarila na veliko, bome je i činjenica da je agresija na Hrvatsku izvršena sa teritorija SR Srbije, CG i SR BiH i da vlada SR BiH nije bogznašta poduzela vezano za to.
Agresija zato jer "JNA" nije imala dozvolu Predsjedništva da se aktivira. Rata nije moralo ni biti da su svi simultano 91. zauzeli kasarne.

Bošnjake su daleko najviše koštali Srbi, koštali su ih i Hrvati ali bogami koštali su i oni sami sebe puno. Brale kada si vidio da je Vukovar smrvljen više se nije smjelo čekati. Ali mislim da možemo reći da se 94/95 sukob Bošnjaka i Hrvata koliko-toliko uspješno pokrpao i da se na tome ostalo do kraja rata.
Slazem se sa tobom u vecini... Samo da dodam,.tj da ponovim... Imaju Hrvati puno toga svoga u BiH ovakvoj... Ne nuzno na papiru, ali u praksi da. Hocu reci, vise se dize frka nego je potrebno. Nadam se da ce naci neko rjesenje za Izborni zakon koje ce koliko toliko svima odgvarati, pa da vise nema razloga da se oko toga dize frka.
Da na dalje rade na boljitku , ako nista Bosnjaci i Hrvati zajedno.... Ali bojim se da od togaa nema nista dok je Covic tu...
Peulinjo

#1155 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

Novak20 wrote: 06/11/2021 13:02 Ratne priče nam ne pomažu. Naročito ne pomažu protiv poskupljenja, urušavanja ekonomije, lošeg zdravstva, nakaradnog sudstva i uprave. :D

Hrvatima vrijeme curi brže nego drugima i iskreno žele riješiti svoj status što prije ako je moguće. Ako nije moguće, ništa zato.

Ne treba zaboraviti, i ne moze se...

Ali treba naci zajednicki jezik koji je koliko toliko povoljan za sve nas.

Ali bojim se da toga nema dok su nacelu glavonje koje jesu.
Bloo
Globalna šefica

#1156 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

Dragan Čović i njegova stranka su kriptonit za Hrvate u BiH

Vremenom će postati jasnije da glasanje za HDZ nije samo demokratsko iskazivanje volje nego i ritualno samoozljeđivanje

Dragan Čović je prestigao Angelu Merkel po dužini mandata na čelu stranke koju vodi. To je impresivan podatak, ali tu svaka sličnost prestaje. Po učinku i reputaciji, bilo bi fer reći da stvari stoje malo drugačije.

Gospodin Čović je za bh. prilike moćna i utjecajna osoba. Političar koji svojom (skoro doslovno) strankom dominira već više od petnaest godina, a time i nekim važnim procesima na razini cijele BiH. Pokazao je da zna kako eliminirati svaku potencijalnu konkurenciju unutar HDZ-a. U stanju je potisnuti, pa i obesmisliti druge hrvatske stranke, prikazati se umjerenim Europljaninom, skrenuti tok rijeke. Odnedavno ima i obiteljski grb, koji govori puno toga ali vjerojatno ne ono što bi želio ponosni vlasnik.

Teško je biti uspješan, u BiH ili drugdje, bez određenih kvaliteta, pogotovo u politici. Jedna od kvaliteta koju gospodin Čović nesumnjivo posjeduje je smirenost u javnom nastupu. To posebno dolazi do izražaja u sredini poput bosanskohercegovačke i zasigurno mu donosi određene prednosti, ne samo među pobornicima. U javnoj komunikaciji znatno je odmjereniji od svojih kolega među najprominentnijim političarima. To naravno ne znači da su im krajnji ciljevi različiti, naprotiv. Cilj im je, svima, permanentna dominacija nad svojim biračima.

Osim toga, treba priznati da Dragan Čović makijavelistički uspješno koristi Željka Komšića i njegove tragikomične građane za svoje političke i izborne ciljeve. Pred svojom ciljanom publikom uspješno se prikazuje žrtvom, a kada se verbalno sukobljava ne vraća istom mjerom. Tako ostavlja lažni dojam svekolike ozbiljnosti i umjerenosti, koji je dobro ispoliran praksom i koji bi vjerojatno prolazio i u politički daleko manje ostrašćenim sredinama. Čović sigurno savršeno razumije da je Komšić najbolje što se njemu i HDZ-u moglo dogoditi, u smislu izgovora i pokrića za sve greške i promašaje, te nadasve u smislu olakšavanja svake predizborne strategije i dobivanja izbora.

Glavne žrtve Čovićeve politike (usput, te politike ne bi bilo bez pouzdanih, dugoročnih saveznika iz SNSD i SDA), su bh. Hrvati, upravo oni koji velikom većinom glasaju za HDZ BiH. To je zanimljiv i tragičan fenomen, koji daleko nadilazi ambicije ovog teksta. Ipak, vrijedi spomenuti da Ivan Lovrenović, u širem kontekstu identiteta i položaja bh. Hrvata koristi Ujevićevu kovanicu nesebeznalost, koja se bez problema može primijeniti i na političko-intelektualnu komponentu: na promišljanje, ili upravo nedostatak istog, o sebi i o svojim interesima i prioritetima.

Interes bh. Hrvata (valjda je barem to očito) trebala bi biti stabilna i uspješna Bosna i Hercegovina, koja je pomirena sa sobom i unutar sebe i koja njeguje najbolje moguće odnose s Hrvatskom i drugim susjedima. I da, u ovakvom sustavu to je i mogućnost izbora člana Predsjedništva BiH, poput Bošnjaka i Srba, te kao što bi to pravo trebali imati i svi ostali, bez obzira na brojnost. Teško je vidjeti da Dragan Čović i HDZ na bilo koji način doprinose ovakvim ishodima.

Većina bosanskohercegovačkih Hrvata žrtva su privida da se glasanjem za ono što doživljavaju kao svoje nešto može promijeniti, ili očuvati. Stvarnost je to uveliko demantirala, ali gospodin Čović im itekako pomaže u perpetuiranju ove iluzije, zbog svojih osobnih interesa. Glasanje za HDZ u praksi znači vječno partnerstvo s drugim nacionalistima, te garanciju da ni suštinski ni svakodnevni problemi svih građana BiH, bez obzira na kolektivni identitet, neće biti riješeni.

Osim problema koje dijele sa svojim sugrađanima, Hrvati su se pod budnim okom stožerne stranke masovno iselili. Jedno od, čini se, rijetkih istraživanja o iseljavanju iz BiH (u ovom slučaju Hrvata u Njemačku) pokazalo je da su “politički čimbenici u kombinaciji s manipulacijom vezanom uz europske integracije odigrali značajnu ulogu pri iseljavanju Hrvata iz BiH u Njemačku. Diskurs pak koji se kod hrvatskih političkih elita u BiH vodi isključivo je oko borbe za političku moć. Dok se vodila borba za “fotelje“ kod političkih predstavnika Hrvata u BiH, Hrvati su iz BiH potiho iseljavali”.

Postoji li način na koji HDZ BiH i njihov lider nisu krivi za ovakvo stanje? Možda samo ako, po običaju, krive nekog drugog, ali ni ta varka neće vječno potrajati. Vremenom će postati jasnije da glasanje za HDZ nije samo demokratsko iskazivanje volje nego i ritualno samoozljeđivanje.

Kao odgovor na kritičnu situaciju javio se HNS, navodna krovna organizacija Hrvata, kojom predsjeda izvjesni D. Čović, i govori o ‘revitalizaciji‘. Vrijeme će pokazati, ali dobar početak bio bi tražiti da se Hrvati (i svi drugi, naravno) vrate u svoje prijeratne domove širom BiH. Bilo bi zanimljivo istražiti koliko se gospodin Čović potrudio da njegov koalicijski partner Milorad Dodik poradi i pomogne po ovome pitanju u svome entitetu. Imamo podatke koje je biskup Komarica objelodanio još prije tri godine i koji nikako nisu obećavajući.

Koliko god bio dominantan, gospodin Čović ipak ne može biti jedini krivac. Ako se pogleda vrh HDZ-a, teško se oteti dojmu da je riječ o skupini dobro uhljebljenih beskičmenjaka koji ne pokazuju naročit interes za opće dobro. Neki od tih ljudi već su godinama na istim funkcijama, pa bi bilo lijepo saznati nešto konkretno što su učinili za svoje glasače, pogotovo u vezi gorespomenutog problema.

Ako izgleda postoji politički i akademski konsenzus oko problema, kako onda potaknuti prijeko potrebne promjene? S političke strane, ponajbolje rješenje je konkurencija, politički pluralizam, barem u onoj mjeri u kojoj postoji među Bošnjacima i Srbima. Tu se međutim opet vraćamo na Komšića i nemogućnost pomaka dok se u Predsjedništvu BiH ne dogode značajne promjene.

Građanima koji glasaju za Čovića i HDZ BiH život se vjerojatno uopće ne bi promijenio ako bi došlo do izmjena izbornog zakona. Ipak, ako bi u praksi ostvarili zaštitu od preglasavanja, imali bi osjećaj pobjede, koji je u BiH svevažan ali koji bi kratko trajao. Jednom kada u Predsjedništvu ne bude Komšića ili nekog sličnog, glasači HDZ-a, polako ali sigurno, počeli bi se u većoj mjeri baviti svojim suštinskim i svakodnevnim problemima i reagirati na njih. Tada bi se, prije ili kasnije, pojavila jaka politička alternativa u vidu nove ili već postojećih opcija. Gospodin Čović to naravno razumije, i stoga teško da će provoditi neprospavane noći ako novog izbornog zakona ipak ne bude.

Svačija vladavina prođe, pa će i Dragan Čović jednom biti stvar prošlosti. Koliko god se pravdao okolnostima ili bilo čim drugim, ostavština HDZ-ovog lidera kristalno je jasna. Radi se o vještom političaru koji je uspješno dominirao svojom političkom scenom. Međutim, pod njegovim vodstvom Hrvati su brojčano desetkovani, a u nekim dijelovima BiH pred nestankom. Osim toga, treba barem spomenuti i druge greške, od permanentne koalicije s Dodikom koja je ponegdje na HDZ i Hrvate navukla naročit odium, do ekonomskih katastrofa poput Aluminija.

Gospodin Čović imat će vremena, i vjerojatno volje, jednog dana pokušati opravdati i uljepšati svoju ulogu u bosanskohercegovačkoj društvenoj i političkoj drami. To ne da neće biti lak posao, nego će po svoj prilici biti uzaludan.

Dražen Šimić, Digitalna demokracija
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/dr ... u-bih-5043
Cassius Longinus

#1157 Re: Politika Hrvata u BiH

Peulinjo wrote: 06/11/2021 13:23
Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 12:51

Slazem se sa tobom u vecini... Samo da dodam,.tj da ponovim... Imaju Hrvati puno toga svoga u BiH ovakvoj... Ne nuzno na papiru, ali u praksi da. Hocu reci, vise se dize frka nego je potrebno. Nadam se da ce naci neko rjesenje za Izborni zakon koje ce koliko toliko svima odgvarati, pa da vise nema razloga da se oko toga dize frka.
Da na dalje rade na boljitku , ako nista Bosnjaci i Hrvati zajedno.... Ali bojim se da od togaa nema nista dok je Covic tu...
Ja npr. duboko mislim da "rješenje" gdje bi recimo Hrvati dobili "treći" po varijanti RS NE BI bilo u dugoročnom interesu Hrvatske. Svaka situacija gdje 51% Bošnjaka ne bi bila barem koliko-toliko zadovoljna a kamoli ona gdje bi se getoizirali bi dugoročno bila pogubna za sve. Mi moramo uvažiti strahove Bošnjaka ali isto tako i oni strahove Hrvata, to je preduvjet za išta. S tim da su ti strahovi i frustracije različiti.

Treba se dogovoriti da stvar funkcionira ali i da prava naroda budu zaštićena, je li to blisko ustavnom uređenju Njemačke, Španjolske, UK-a ili Belgije i Švicarske ne znam ali mislim da bi se tu moglo nešto pronaći.

Recimo UK je unitarna država sa devolviranim ovlastima..Njemačka je moderna federacija itd.
Milenkov buraz

#1158 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Milenkov buraz »

@Cassius Longinus Pozdravljam ovakvo razmišljanje
Svaka situacija gdje 51% Bošnjaka ne bi bila barem koliko-toliko zadovoljna a kamoli ona gdje bi se getoizirali bi dugoročno bila pogubna za sve. Mi moramo uvažiti strahove Bošnjaka ali isto tako i oni strahove Hrvata, to je preduvjet za išta. S tim da su ti strahovi i frustracije različiti.

Treba se dogovoriti da stvar funkcionira ali i da prava naroda budu zaštićena, je li to blisko ustavnom uređenju Njemačke, Španjolske, UK-a ili Belgije i Švicarske ne znam ali mislim da bi se tu moglo nešto pronaći.
ti si ono iz SA ako se ne varam? Tačno se vidi koliko je tvoj stav otklon od onih rigidnih HDZ-ovskih tipa @Kolinda i onaj drugi @Novak20 , ili ovako ili nikako. Zaista osvježenje na forumu i pozdravljam to. Zbog takvih Hrvata zaista se mora napraviti dogovor udoban za Hrvate i Bošnjake. Pozdravljam!
Peulinjo

#1159 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 13:42
Ja npr. duboko mislim da "rješenje" gdje bi recimo Hrvati dobili "treći" po varijanti RS NE BI bilo u dugoročnom interesu Hrvatske. Svaka situacija gdje 51% Bošnjaka ne bi bila barem koliko-toliko zadovoljna a kamoli ona gdje bi se getoizirali bi dugoročno bila pogubna za sve. Mi moramo uvažiti strahove Bošnjaka ali isto tako i oni strahove Hrvata, to je preduvjet za išta. S tim da su ti strahovi i frustracije različiti.

Recimo UK je unitarna država sa devolviranim ovlastima..Njemačka je moderna federacija itd.
Kao sto sam vec rekao, Hrvati kao da vec imaju svoj entitet...samo nije na papiru. Ko god ode u Prozor-Ramu, Gornji Vakuf - Uskoplje , Siroki itd itd to ce uvidjeti. Samo jos treba da se sredi izborni zakon i moje je misljenje da bi to dovoljno bilo.

Kao sto sam gore naveo, zaboraviti se moze tesko...i ne treba. Ali pruzit ruku za bolju budicnost treba ...i.biti realan. Svaki Hrvat s kojim se druzim ce reci da je bilo sranje, agresija... I da ne opravdava i kraj price. Meni je to sasvim dovoljno da ih gledam drugim ocima i da im zelim svako dobro.
Milenkov buraz

#1160 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Milenkov buraz »

Peulinjo wrote: 06/11/2021 13:54
Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 13:42

Kao sto sam vec rekao, Hrvati kao da vec imaju svoj entitet...samo nije na papiru. Ko god ode u Prozor-Ramu, Gornji Vakuf - Uskoplje , Siroki itd itd to ce uvidjeti. Samo jos treba da se sredi izborni zakon i moje je misljenje da bi to dovoljno bilo.

Kao sto sam gore naveo, zaboraviti se moze tesko...i ne treba. Ali pruzit ruku za bolju budicnost treba ...i.biti realan. Svaki Hrvat s kojim se druzim ce reci da je bilo sranje, agresija... I da ne opravdava i kraj price. Meni je to sasvim dovoljno da ih gledam drugim ocima i da im zelim svako dobro.
Apsolutno, i ja sam stava da ne treba Hrvatima generalno u BiH ići uz nos, namjerno kvariti odnose i slično. Radan i vrijedan je to narod, bilo je sranja na sve strane, niko ne spori to, treba relaksirati situaciju ali kada onaj majmun dođe sa stavom ili po mom ili raspad zemlje e da ti *bem majku kroz majku, postoji granica razuma i tolerancije.
Cassius Longinus

#1161 Re: Politika Hrvata u BiH

Milenkov buraz wrote: 06/11/2021 13:49 @Cassius Longinus Pozdravljam ovakvo razmišljanje
Svaka situacija gdje 51% Bošnjaka ne bi bila barem koliko-toliko zadovoljna a kamoli ona gdje bi se getoizirali bi dugoročno bila pogubna za sve. Mi moramo uvažiti strahove Bošnjaka ali isto tako i oni strahove Hrvata, to je preduvjet za išta. S tim da su ti strahovi i frustracije različiti.

ti si ono iz SA ako se ne varam? Tačno se vidi koliko je tvoj stav otklon od onih rigidnih HDZ-ovskih tipa @Kolinda i onaj drugi @Novak20 , ili ovako ili nikako. Zaista osvježenje na forumu i pozdravljam to. Zbog takvih Hrvata zaista se mora napraviti dogovor udoban za Hrvate i Bošnjake. Pozdravljam!
Ja sam iz Splita. Cijenim, ali o karakterizaciji drugih forumaša ne bi puno govorio. Mislim da se ovdje općenito previše govori a pre malo sluša pa tako mislim da Novak uopće (ako imalo) nije daleko od ovoga što ja govorim, za Kolindu zaista ne znam što zastupa jer ne pratim redovno forum. Tako da isprike svima.
Ugl udobno za sve je ključ. To je 1/1
Peulinjo

#1162 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Peulinjo »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 14:03
Milenkov buraz wrote: 06/11/2021 13:49 @Cassius Longinus Pozdravljam ovakvo razmišljanje

Ja sam iz Splita. Cijenim, ali o karakterizaciji drugih forumaša ne bi puno govorio. Mislim da se ovdje općenito previše govori a pre malo sluša pa tako mislim da Novak uopće (ako imalo) nije daleko od ovoga što ja govorim, za Kolindu zaista ne znam što zastupa jer ne pratim redovno forum. Tako da isprike svima.
A aa lipe ti Gospe, volim vas naglasak :D

Uvijek sam govorio da su Hrvati u Hr normalniji od ovih u BiH. Isto vrijedi i za Srbe... Ko je god otisao u Beograd ostao je zapanjen gostoljubivoscu i lijepim odnosom.

Ali realno, generalizovati se ne moze.... Ja govorim za one koje ja direktno ili indirektno poznajem .
BAK-eV

#1163 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 06/11/2021 13:02 Ratne priče nam ne pomažu. Naročito ne pomažu protiv poskupljenja, urušavanja ekonomije, lošeg zdravstva, nakaradnog sudstva i uprave. :D

Tako su sudetski i pruski Nijemci busili Poljsku i Cesku....znamo kako su zavrsili.
BAK-eV

#1164 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BAK-eV »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 13:42 Mi moramo uvažiti strahove Bošnjaka ali isto tako i oni strahove Hrvata, to je preduvjet za išta. S tim da su ti strahovi i frustracije različiti.
Kakvi su to strahovi Hrvata?
I Bosnjaka?
Kolinda

#1165 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

:lol:
Pravi se javio da mi nešto kaže :lol:
plavi_E

#1166 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

Busiti rupe na brodu na kojem si i sam je debilno i samoubilacki.
Milenkov buraz

#1167 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Milenkov buraz »

E onda mi je još i draže. Slažem se apsolutno ali je apsurd da mi Bošnjaci lakše pronalazimo zajednički stav sa Hrvatima iz HR nego sa Hrvatima iz BiH, naravno ne svim i ne može se generalizovati, ali zna se desiti često.

Btw. Često sam u Splitu i nikad nisam osjetio nelagodu ili da me neko krivo pogledao zato što sam Bošnjak. Pozdrav za Split i nadam se relaksaciji odnosa u budućnosti. Kompromis je neminovan, ova današnja zategnutost odnosa je po meni vještačka i nije prirodna Hrvatima i Bošnjacima.
Milenkov buraz

#1168 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Milenkov buraz »

Kolinda wrote: 06/11/2021 14:24

Komentarišem tvoj politički stav, ne tebe kao osobu. Nisi mi u tom smislu ni na kraj pameti.
mO k3

#1169 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by mO k3 »

Milenkov buraz wrote: 06/11/2021 14:33

E onda mi je još i draže. Slažem se apsolutno ali je apsurd da mi Bošnjaci lakše pronalazimo zajednički stav sa Hrvatima iz HR nego sa Hrvatima iz BiH, naravno ne svim i ne može se generalizovati, ali zna se desiti često.

Btw. Često sam u Splitu i nikad nisam osjetio nelagodu ili da me neko krivo pogledao zato što sam Bošnjak. Pozdrav za Split i nadam se relaksaciji odnosa u budućnosti. Kompromis je neminovan, ova današnja zategnutost odnosa je po meni vještačka i nije prirodna Hrvatima i Bošnjacima.
Ma pisao sa u Septembru da sam bio pozvat na spancir fest u Varazdinu, kako sam se proveo? Fantasticno !! Kako su me primili kao Bosanca jos bolje .... nazalost imas ove nase bosanske hrvate iz hdz koji potpiruju vatru
Kolinda

#1170 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

Milenkov buraz wrote: 06/11/2021 14:34
Kolinda wrote: 06/11/2021 14:24

Komentarišem tvoj politički stav, ne tebe kao osobu. Nisi mi u tom smislu ni na kraj pameti.
A koji je to moj stav? Možda to da Bošnjaci ne nameću Hrvatima političke predstavnike....
Last edited by Kolinda on 06/11/2021 14:53, edited 1 time in total.
channel10

#1171 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by channel10 »

Jeste li se ovo sa Muhamedom iz ST dogovorili o trecem ili sam nesto propustio :D

Spavac iz tzv. ST se probudio i navodi pricu na svoj mlin ili?
Cassius Longinus

#1172 Re: Politika Hrvata u BiH

Bošnjaci su u Hr uvijek, ajde barem kroz 20. i 21. st. bili popularni i skopčani sa nizom uglavnom pozitivnih stereotipa dok Hrvati sami o sebi često imaju vrlo negativne stereotipe (jalni, zavisni, bez smisla za humor, namćorasti, krvoločni i sl.). I meni se to sviđa da Hrvati uglavnom slabo podnose sami sebe. Tu je još i niz regionalnih stereotipa pa jedan pitomi, radišni Varaždinac nema veze sa prosječnim krvolokom sa splitskog betona što u potonjih izaziva pomalo vulgarni ponos. Reljef i klima su čudo, pa i stambeni uvjeti.

To na stranu, mislim da se ovdje problematika HDZ-a BiH krivo shvaća što je ovaj članak prometeja dobro ilustrirao. Taj Komšić Čoviću dođe kao naručen. Bilo bi najbolje kada bi u Hrvata BiH bilo 3-4 stranke i da se prave organske, programatske koalicije sa strankama Bošnjaka i nad-nacionalnim strankama koje bi vjerojatno jačale iz ciklusa u ciklus. Postupno, to bi vjerojatno (ili barem možda) postale fixne koalicije kao CDU/CSU (SDA/HDZ) i nad-nacionalne stranke.

Dugoročno, nad nacionalne stranke bi bile puno optimalnije, ali do toga se ne može dok se ne riješe osnovna pitanja.
Cassius Longinus

#1173 Re: Politika Hrvata u BiH

channel10 wrote: 06/11/2021 14:47 Jeste li se ovo sa Muhamedom iz ST dogovorili o trecem ili sam nesto propustio :D

Eto na, uz raskošnu paletu pridjeva i opisa poput "ustaša, čovićevac, apologeta uzp-a" dodajem i Spavač iz ST i Muhamed.

Neka, za svačiji ukus po nešto.
Bloo
Globalna šefica

#1174 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 14:59 Bilo bi najbolje kada bi u Hrvata BiH bilo 3-4 stranke i da se prave organske, programatske koalicije sa strankama Bošnjaka i nad-nacionalnim strankama
Tesko. Kod Hrvata to Covic ubije u zacetku.
Kod Bosnjaka, isto tako - nema sanse za nad-nacionalnim strankama...
Koncept svih stranaka koje drmaju politickom scenom se zasniva na etniji/nacionalizmu.
I ne, SDP nije joke karta. SDP je na aparatima.
channel10

#1175 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by channel10 »

Cassius Longinus wrote: 06/11/2021 15:02
channel10 wrote: 06/11/2021 14:47 Jeste li se ovo sa Muhamedom iz ST dogovorili o trecem ili sam nesto propustio :D

Eto na, uz raskošnu paletu pridjeva i opisa poput "ustaša, čovićevac, apologeta uzp-a" dodajem i Spavač iz ST i Muhamed.

Neka, za svačiji ukus po nešto.
Registrovan 2014., na kontu 350 upisa. Sta drugo do spavac :oops:

Jesi li nahvalio dovoljno bosnje da se sagnu? Sta ka`es, treci i svi sretni :mrgreen:

Sta ima na poskoku? Ko je good cop, a Tko bad cop ovdje na forumu? Vidim pao je dogovor i Milenko vam je potpisao treci :D ...
Locked