A šta će promijeniti ako se bune?
Po zakonu cijene se formiraju po volji trgovca. Jedini način je da bojkotuješ trgovca, uvoznika, proizvođača, dakle, da ne jedeš, ne piješ, ne kupuješ ništa.
Moderator: anex
A šta će promijeniti ako se bune?
Ne znam sta da ti kazem za selo. Jer nije jeftino ni biti seljak. I tu ima izdataka.
Franck i Marcaffe odlični, pakuju se u BiH. Rial ulje je Dijamant Zrenjanin, dakle isto kao i Zvijezda/Dijamant. Generalno kupujem šta je jeftinije (Bimal, Floriol, Zvijeda/Dijamant/Rial).
Ako je nekome skupo biti u gradu i zali se na cijene hrane, valjda je logicno da se vrati na rodnu grudu na selu gdje moze proizvoditi vlastitu hranu po isplatljivijim cijenama?
Ne moze proizvoditi hranu po povoljnjim cijenama. Samo kvalitetniju.elcaliente wrote: ↑04/11/2021 09:04 Ako je nekome skupo biti u gradu i zali se na cijene hrane, valjda je logicno da se vrati na rodnu grudu na selu gdje moze proizvoditi vlastitu hranu po isplatljivijim cijenama?
To onda znaci da hranu u gradu placa po onoj cijeni po kojoj se hrana proizvodi i da korekcije cijena nisu proizvoljne.Haris.ba wrote: ↑04/11/2021 09:40Ne moze proizvoditi hranu po povoljnjim cijenama. Samo kvalitetniju.elcaliente wrote: ↑04/11/2021 09:04 Ako je nekome skupo biti u gradu i zali se na cijene hrane, valjda je logicno da se vrati na rodnu grudu na selu gdje moze proizvoditi vlastitu hranu po isplatljivijim cijenama?
Ma niko ne placa hranu po cijeni koja se proizvodi. Osim bas na selu u svojoj reziji.elcaliente wrote: ↑04/11/2021 11:11 To onda znaci da hranu u gradu placa po onoj cijeni po kojoj se hrana proizvodi i da korekcije cijena nisu proizvoljne.
U podpunosti se slazem sa tobom. Ali po tome , ne stoji ona da hrana na selu nije jefitinija.Haris.ba wrote: ↑04/11/2021 12:04Ma niko ne placa hranu po cijeni koja se proizvodi. Osim bas na selu u svojoj reziji.elcaliente wrote: ↑04/11/2021 11:11 To onda znaci da hranu u gradu placa po onoj cijeni po kojoj se hrana proizvodi i da korekcije cijena nisu proizvoljne.
Ta cijena u prodavnici ima trgovacku i marzu i porez.
U mene amidza ima sve. Kravu, zito, sitnu zivinu. I lahko mu je u smislu da ima posao od 8 sati i prihode da finansira poljoprivredu. Zemlju je naslijedio.
Ko nije jeo domace, ne zna sta kupuje u trznim centrima.
sarajevo-x.com wrote: ↑04/11/2021 14:13 Čuj solarni paneli i vjetrenjača, jedino ako je to neko selo u Niskozemskoj![]()

Pazi, da se to desi, jaje ti onda nece biti 0.33, kad ti ga seljan bude prodavao biti ce 1.50elcaliente wrote: ↑04/11/2021 09:04 I prije su bile krize, prezivljavalo se kroz vijekove tako jer se na selu uzgajala hrana.
Ne kontam tvoj komentar.sarajevo-x.com wrote: ↑04/11/2021 14:13 Čuj solarni paneli i vjetrenjača, jedino ako je to neko selo u Niskozemskoj![]()
Pa već se kreće oko marke komad domaćeg kokošijeg jajeta.un1ted wrote: ↑04/11/2021 15:22Pazi, da se to desi, jaje ti onda nece biti 0.33, kad ti ga seljan bude prodavao biti ce 1.50elcaliente wrote: ↑04/11/2021 09:04 I prije su bile krize, prezivljavalo se kroz vijekove tako jer se na selu uzgajala hrana.![]()
Ko god se zali da mu je 0,33 za jaje skupo neka ga proizvede sam jeftinije.un1ted wrote: ↑04/11/2021 15:22Pazi, da se to desi, jaje ti onda nece biti 0.33, kad ti ga seljan bude prodavao biti ce 1.50elcaliente wrote: ↑04/11/2021 09:04 I prije su bile krize, prezivljavalo se kroz vijekove tako jer se na selu uzgajala hrana.![]()
Legitimno, ali onda nema ni kuknjave ako je jaje marka u prodavnci. Sam je izabrao taj lifestyle.Sydnor wrote: ↑04/11/2021 15:32 Ovako i mene jedan čaršijaner ubjeđuje da je seljacima sa sela bolje udisat čist zrak i prozvodit hranu umjesto radit negdje u nekoj firmi za platukaže ja ne bih nikad otišao sa sela da sam rođen na selu, a oni se trpaju u gradove. To je priča ljudi koji ne znaju šta je uzgoj hrane i šta je poljoprivreda. Ili te sjebe država sa otkupnom cijenom ili te sjebe Bog pa ti pošalje led kad treba sve rodit, a radiš od jutra do sutra.
Hoće i seljaci malo da budu gospoda![]()
Vide da nemaju nikakvu zaštitu države i bolje mu je radit danas desetku za sigurnih 1000 maraka nego desetku za ako se sve potrefi 1000 maraka. Još kad ostariš, nema penzije nema ničeg.
Ta vremena su prošli ljudi.
Sad ce biti da si budzi budzi kad kupis burek
Kupiće uvozno. Eno ti Vindijinih prodavnica na svakom ćošku.elcaliente wrote: ↑04/11/2021 15:30Ko god se zali da mu je 0,33 za jaje skupo neka ga proizvede sam jeftinije.
Pa i uvozno je poskupilo, nisu samo domaca jaja poskupila.Hakiz wrote: ↑04/11/2021 16:06Kupiće uvozno. Eno ti Vindijinih prodavnica na svakom ćošku.elcaliente wrote: ↑04/11/2021 15:30
Ko god se zali da mu je 0,33 za jaje skupo neka ga proizvede sam jeftinije.
Kupiće Kinesko od GMA koke.