dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

teuta06

#76 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by teuta06 »

Je li itko narucivao sa mojenaocale.ba... kakva su iskustva.. da li bi se odlucili da narucite s interenta tako ako imate nalaz oftamologa?
suspect_zero

#77 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by suspect_zero »

Hajd' da dignem temu za nas "ćore" :D
Gdje ste u zadnje vrijeme išli na pregled, gdje kupovali okvirove i stakla?
Utisci, iskustva, recenzije,....?
Trebala bih mjenjati stakla, imam osjećaj i da mi se pojavilo i malo plusa, prije sam bez cvika vidjela super ono ispred nosa, sada moram malo odmaknuti :oops:
Zadnji put sam bila na AP, tu i dr. pregledao, okvirovi i stakla.....nisam nešto zadovoljna bila, okvir mi izazvao alergiju iza lijevog uha pa morala nakon dva mjeseca opet okvir, a i dioptrija mi nekako kao da nije potrefio :roll:
smurf

#78 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by smurf »

Pokusaj na Dobrinji optika Apolo 061/158-183, broj telefon sam ti ostavio da bi prvo provjerila da li jos dolazi doca i kontrolise dioptriju jer je bila jedno vrijeme zabrana radi ove sejtan baaje.
weltschmertz

#79 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by weltschmertz »

Klinika dr. Sefić za pregled, moj izbor :)

Optical Gallery, Kovačići: odličan i kvalitetan izbor okvira i stakala :thumbup:
suspect_zero

#80 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by suspect_zero »

Mahalac :) ....nije mi sada Dobrinja nikako "na ruku", a kod Sefića bi se moglo na pregled :thumbup:
U Lorisu je trenutno akcija, meni se doduše ni jedan okvir nije dopao :oops: ....možda neko i potrefi :)
-Chesterfield-

#81 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by -Chesterfield- »

Prije par dana dođe kolega na posao sa pokerom očiju.
Skupo platio đozle, preko 400 KM.
Daj da isprobam, i odmah mi se ukazaše sitni brojevi na kalendaru koji je bio na zidu. Te njegove koliko sam sjećam - 0,75

Ja sam prije par godina usput svratio do jedne optičarske radnje i tu mi je pokazalo, na onom aparatu (izgubio sam papirić) haman - 0,50 na jednom oku, a na drugom malo više.

Koliko bi bilo pametno da ja od njega tražim da mi uslika nalaz i da po tome nabavim sebi nešto jeftino. To bih možda koristio kada vozim auto. Ili da da idem kod oftalmologa pa da mi izmjeri moju dioptriju?

Znam da je ova druga opcija ispravna. Više me zanima može li meni naštetiti pogrešna dioptrija?
ExNihilo

#82 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by ExNihilo »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2021 19:22 Prije par dana dođe kolega na posao sa pokerom očiju.
Skupo platio đozle, preko 400 KM.
Daj da isprobam, i odmah mi se ukazaše sitni brojevi na kalendaru koji je bio na zidu. Te njegove koliko sam sjećam - 0,75

Ja sam prije par godina usput svratio do jedne optičarske radnje i tu mi je pokazalo, na onom aparatu (izgubio sam papirić) haman - 0,50 na jednom oku, a na drugom malo više.

Koliko bi bilo pametno da ja od njega tražim da mi uslika nalaz i da po tome nabavim sebi nešto jeftino. To bih možda koristio kada vozim auto. Ili da da idem kod oftalmologa pa da mi izmjeri moju dioptriju?

Znam da je ova druga opcija ispravna. Više me zanima može li meni naštetiti pogrešna dioptrija?
Jarane, gdje god odeš mjere ti dioptriju besplatno, a ti bi koleginu kopirao. :D
-Chesterfield-

#83 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by -Chesterfield- »

ExNihilo wrote: 03/11/2021 19:24
Jarane, gdje god odeš mjere ti dioptriju besplatno, a ti bi koleginu kopirao. :D
Ma mjere to što sam tada radio na aparatu. Ako samo to trebam, super. Mada nije bilo besplatno nego 5 KM.

Ja sam skontao da s tim papirićem - dioptrijom moram ići u dom zdravlja kod oftalmologa? Pa da tu doktorica vrši još neka dodatna ispitivanja?
ExNihilo

#84 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by ExNihilo »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2021 19:35
ExNihilo wrote: 03/11/2021 19:24
Ma mjere to što sam tada radio na aparatu. Ako samo to trebam, super. Mada nije bilo besplatno nego 5 KM.

Ja sam skontao da s tim papirićem - dioptrijom moram ići u dom zdravlja kod oftalmologa? Pa da tu doktorica vrši još neka dodatna ispitivanja?
Ma jok, možeš izmjeriti u bilo kojoj oftamološkoj ordinaciji. U Domu zdravlja ti urade isto, i to obično na starijoj opremi.

I ta cijena naočala od 400 KM je debelo pretjerana.

P.S. Besplatno mjerenje ako kupiš naočale.
-Chesterfield-

#85 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by -Chesterfield- »

ExNihilo wrote: 03/11/2021 19:42
-Chesterfield- wrote: 03/11/2021 19:35

Ma jok, možeš izmjeriti u bilo kojoj oftamološkoj ordinaciji. U Domu zdravlja ti urade isto, i to obično na starijoj opremi.

A distanca pupila - PD :D
Koliko se sjećam to nije pisalo na onom papiru?

Mujica kaže da je to obavezno. A cvike bih ja kupio na Ebay :D

Image
ExNihilo

#86 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by ExNihilo »

-Chesterfield- wrote: 03/11/2021 20:03
ExNihilo wrote: 03/11/2021 19:42

A distanca pupila - PD :D
Koliko se sjećam to nije pisalo na onom papiru?

Mujica kaže da je to obavezno. A cvike bih ja kupio na Ebay :D

Image
Ima i taj podatak na papiriću. Ne bi mogli drugačije ni napraviti cvike. :)
-Chesterfield-

#87 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by -Chesterfield- »

ExNihilo wrote: 03/11/2021 20:10

Ima i taj podatak na papiriću. Ne bi mogli drugačije ni napraviti cvike. :)
OK, hvala.
Vidjet ću u nekoj drugoj optičarskoj radnji.
Ambula

#88 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by Ambula »

Naočale sam nosio od 2009. godine i nikada ali nikada ih nisam u potpunosti prihvatio i navikao se na njih iako mi ne stoje "loše" :D Tako da sam prije jedno desetak dana prešao na leće i mogu reći da bi svima to preporucio. Kombinacija naočale i leće je sigurno najbolja stvar.
Dioptrija -2.5
madesa

#89 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by madesa »

gdje ima besplatan pregled dioptrije ?
Staylezz

#90 Re: dioptrijske naocale-gdje, sta i kako?!

Post by Staylezz »

madesa wrote: 19/11/2021 14:38 gdje ima besplatan pregled dioptrije ?
U svakoj optici u suštini, s tim što je u nekim optikama samo u odrđenom terminu, tj. samo kad je doktor tu.
Post Reply