Dina - Pješčana planeta

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#351 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by dale cooper »

video wrote: 30/10/2021 20:30 Tako je, plus sto je lynch sazmeo sve odjednom pa se moze reci da je kad se poredi sa Denisovim uratkom u sustinskoj prednosti ( uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i kraj) i pored svih tih stvari se ne mogu porediti.
D.V. je izrastao trenutno u gotovo pa perjanicu svjetske rezije i nimalo ne sumnjam da ce ovo ediseju (za koju niko do D.L. nije imao daMu da je ekranizuje) privesti fenomenalno do kraja.

I da, od svih zanrova SF mi je na vrhu i mogu reci da je ovo moze biti do sada najbolje ekranizirani SF film do sada :thumbup:(mada ima jos podosta do kraja pa se moze i upropastiti) koji se ne moze i ne treba gledati van kino sala. Uzivancija je bilo gledati pri 3D okruzenju.
Kapa dolje :thumbup:
Šta ovo tačno znači? Najbolje ekranizirani po nekom književnom predlošku ili uopšte?
Tito_i_Partija

#352 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: 30/10/2021 21:10
video wrote: 30/10/2021 21:08

Odiseja je nesto sto se ne dira i ne poredi ni sa cim.
Ona je uramljena i ko Mona Liza posmatra sve ispod sebe. Dovoljno receno
Pošteno.

Bolja ekranizacija od Blade Runnera? Top kek. :P :P :P
Ako cemo striktno o ekranizaciji, Blade Runner i nema bas puno zajednickog sa Dickovom knjigom. Sa aspekta filma je fenomenalan, al' sa aspekta adaptacije...it's fucking terrible. :-D
ExNihilo

#353 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by ExNihilo »

Tito_i_Partija wrote: 31/10/2021 00:11

Pošteno.

Ako cemo striktno o ekranizaciji, Blade Runner i nema bas puno zajednickog sa Dickovom knjigom. Sa aspekta filma je fenomenalan, al' sa aspekta adaptacije...it's fucking terrible. :-D
Labava adaptacija, ali još uvijek adaptacija. :D
dale cooper

#354 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 31/10/2021 00:11

Pošteno.

Mislim da za dobar film nije baš nužno da u potpunosti mora biti vjeran izvornom materijalu. Radi se o potpuno različitim medijima i ono što
možda funkcioniše u jednom jednostavno nekada ne funkcioniše u drugom.
video

#355 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by video »

dale cooper wrote: 31/10/2021 00:05
video wrote: 30/10/2021 20:30 Tako je, plus sto je lynch sazmeo sve odjednom pa se moze reci da je kad se poredi sa Denisovim uratkom u sustinskoj prednosti ( uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i kraj) i pored svih tih stvari se ne mogu porediti.
D.V. je izrastao trenutno u gotovo pa perjanicu svjetske rezije i nimalo ne sumnjam da ce ovo ediseju (za koju niko do D.L. nije imao daMu da je ekranizuje) privesti fenomenalno do kraja.

I da, od svih zanrova SF mi je na vrhu i mogu reci da je ovo moze biti do sada najbolje ekranizirani SF film do sada :thumbup:(mada ima jos podosta do kraja pa se moze i upropastiti) koji se ne moze i ne treba gledati van kino sala. Uzivancija je bilo gledati pri 3D okruzenju.
Kapa dolje :thumbup:
Šta ovo tačno znači? Najbolje ekranizirani po nekom književnom predlošku ili uopšte?
Samo ti se kaze.
Ovo prvo, naravno
dale cooper

#356 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by dale cooper »

video wrote: 31/10/2021 08:08
dale cooper wrote: 31/10/2021 00:05

Samo ti se kaze.
Ovo prvo, naravno
Ma znam, ali rekoh da provjerim. :D Bilo kako bilo teško da se mogu složiti. Ima barem nekolicina filmova onako što se iz glave mogu sjetiti
da su mi bolji.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#357 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Truba »

Ovaj dvd iz 2004 zauzima nekih 1/5 tv ekrana kad se pusti s laptopa bez rastezanja
A slika ko digitronom
:lol:
dale cooper

#358 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by dale cooper »

Jesi li to zarovio u svoju kolekciju divx-a? :mrgreen:
Truba

#359 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Truba »

Ovo je srinkovani dvd iz zagrebacke videoteke dobro se sjecam dobio sam tada i 4 dijela aliena

Zanimaju me dodatci
trazio resident evil i inocents te shining...jedini uvjeti za gledanje su mi da idu preko cijelog ekrana i da imaju neko titl

Drago mi je sto sam iskopai i dvd ETa
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#360 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by pici »

Nista ovaj film nije pokazao, neku inovaciju, filmski spektakl, scenaristicki pristup, svojstvenu ekranizaciju itd po kojoj bi ga pamtili, samo jadno poredjenje sa lynchom... ubijme ako se sad sjetim i jedne scene koja me je dojmila... cak mi je doslo da ga u po filma prekinem...
ExNihilo

#361 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by ExNihilo »

@karanana, jesi li pogledao više? :D
iz zadnje klupe

#362 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by iz zadnje klupe »

Kao pozar na youtube se mnoze clipovi tipa, everything you didnt understand from dune 2021, biggest unanswered question in dune 2021( ovde je dat odgovor na pitanje koje sam postavio par strana ranije) i slicno
Uglavnom, film ocigledno treba dodatna pojasnjenja, ali cak i sad, nakon sto mi je mnogo toga jasnije, ostajem pri tome da film NEMA POTREBNU DUBINU (ili kako je vecina forumasa ovde rekla, steka u karakterizaciji likova) i smatram ga promasajem kojeg jedino drugi dio moze spasiti, ako bude ucio iz greski prvog dijela
karanana

#363 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by karanana »

ExNihilo wrote: 31/10/2021 18:06 @karanana, jesi li pogledao više? :D
Jesam. Poceo prije jednu sedmicu jedan sat i konacno svrshih posljednih sat i po u petak. Mislim da sam sve skonto kad je prica u pitanju, imperator reko jednoj fameliji da se povuku sa planete onda zovno ovu fameliju da dodju i nastave i onda ustvaribsa famelijom koja se povukla organizovo napad i unistenje ovih koji su kao novi dosli. Sve jasno ja mislim, ali kao sto ste ovde vec i rekli, ovde ide jos najmanje dva-tri filma.

I u isto vrijeme sam gledo kad i par epizoda fundacije i fakat sam pomijeso par stvari. Recimo u fundaciji oni vide neke brodove koji dolaze prema njima za nekoliko dana, i kad se u dini desio napad ja kontam da su ustvari u dini vidjeli brodove koji dolaze i onda se pitam pa kako su ih iznenadili preko noci...

Edit: sad moram ovu temu precesljati da procitam i naucim dubinu filma. Nisam to htio ranije radi spoilera
Last edited by karanana on 31/10/2021 19:28, edited 2 times in total.
video

#364 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by video »

Jesi li to kuci gledao :shock:
Koje bogohuljenje.
Ovo je od onih filmova koji su namjenjeni za velika platna, fantasticno ozvucenje sa svim onim efektima i jos pri 3D okruzenju.
Samo tako!

Btw,

Zaklada(sto bi ovaj poglavnikov labudan priopcio) je stroga kamilica u poredjenju sa Dune
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#365 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by pici »

ExNihilo wrote: 31/10/2021 18:06 @karanana, jesi li pogledao više? :D
trenutno je na adaptaciji hot verzije...

Image
Seawolf

#366 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Seawolf »

video wrote: 31/10/2021 19:26 ....
Zaklada(sto bi ovaj poglavnikov labudan priopcio) je stroga kamilica u poredjenju sa Dune
Vakuf .... što bi se po naški reklo.
Truba

#367 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Truba »

Haris.ba

#368 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Haris.ba »

iz zadnje klupe wrote: 31/10/2021 18:18 Kao pozar na youtube se mnoze clipovi tipa, everything you didnt understand from dune 2021, biggest unanswered question in dune 2021( ovde je dat odgovor na pitanje koje sam postavio par strana ranije) i slicno
Uglavnom, film ocigledno treba dodatna pojasnjenja, ali cak i sad, nakon sto mi je mnogo toga jasnije, ostajem pri tome da film NEMA POTREBNU DUBINU (ili kako je vecina forumasa ovde rekla, steka u karakterizaciji likova) i smatram ga promasajem kojeg jedino drugi dio moze spasiti, ako bude ucio iz greski prvog dijela
Matrix je dokazao da se cak i u jedan film moze staviti dodatno price da bude zanimljivo.

A nezahvalno je Dine sa tematikom dinastija u svemiru ekranizovati u danasnjim vrijednostima.
Last edited by Haris.ba on 31/10/2021 22:23, edited 1 time in total.
vaučer

#369 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by vaučer »

pici wrote: 31/10/2021 18:04 Nista ovaj film nije pokazao, neku inovaciju, filmski spektakl, scenaristicki pristup, svojstvenu ekranizaciju itd po kojoj bi ga pamtili, samo jadno poredjenje sa lynchom... ubijme ako se sad sjetim i jedne scene koja me je dojmila... cak mi je doslo da ga u po filma prekinem...
Ne znam, Lynchev film mi je utisnut neizbrisivo u mlad mozak, kao i knjige. Ali svejedno mislim da je ovaj film bio odličan, iako prilično drugačiji i neočekivano umjeren u realizaciji, vrlo minimalistički. Mislim da je prije svega vjernije prenio ritam i atmosferu knjige. Ako ikad izdaju (što se iskreno nadam) neki extended cut, puno stvari će još i bolje leći na mjesto. A scena koje su impresivno odrađene je bilo brdo, gom jabbar scena, izranjanje frigata na Caladanu dok se Paul oprašta od svog doma, spašavanje posade harvestera i kad Paul kaže ujedno crvu i Gurneyu ‘I hear your footsteps old man’ dok tripa na melangeu itd.

Zasad sam tri puta gledao u kinu i svaki put sam pronašao nove sitne detalje koji su savršeno minimalni ali bogati značenjem iz knjige. Npr u zadnjem gledanju sam uhvatio detalj gdje je Jessica u razgovoru s Shadout Mapes. Mapes ju je došla ili ubiti ili nagraditi i navodila je razgovor na jedno jedino pitanje. Kad Jessica odgovara na to krucijalno pitanje o kris knife-u ‘Do you know it’s meaning’ htjela je reći ‘It is the maker of death’. Ali čim je izgovorila ‘maker’ Shadout je zavapila. U ovom gledanju i samo jer sam obratio pažnju sam uhvatio jedva prisutan ‘of…’ nakon ‘maker’. Gotovo nevidljiv detalj, koji vjerno prenosi atmosferu knjige. I to je prava snaga ovog filma po meni. Vjeran je pisanoj riječi i govori kroz glazbu i vizualnu ekspoziciju umjesto ‘slušanja misli’ kao u Lynchevom filmu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#370 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Chmoljo »

Nego, moguce i da sam pitao, moze se gledati bez predznanja iz knjiga? :zoka:

Znam da 95% gledalaca nisu citali knjige, ali ope'...
ultima_palabra

#371 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by ultima_palabra »

Dadoh sansu jedno sat vremena i skontah da me savrseno zaboli sta ce se dalje desiti.

Nije da je film nesto posebno los, nego sam ja beznadezan slucaj sto se tice SF :mrgreen:
ExNihilo

#372 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by ExNihilo »

Chmoljo wrote: 31/10/2021 23:09 Nego, moguce i da sam pitao, moze se gledati bez predznanja iz knjiga? :zoka:

Evo, ovaj vaučerov uvod je sasvim dovoljan.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#373 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote: 01/11/2021 06:38
Chmoljo wrote: 31/10/2021 23:09 Nego, moguce i da sam pitao, moze se gledati bez predznanja iz knjiga? :zoka:

Evo, ovaj vaučerov uvod je sasvim dovoljan.
O to sam procitao. Super.
maliq53

#374 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by maliq53 »

iz zadnje klupe wrote: 31/10/2021 18:18 Kao pozar na youtube se mnoze clipovi tipa, everything you didnt understand from dune 2021, biggest unanswered question in dune 2021( ovde je dat odgovor na pitanje koje sam postavio par strana ranije) i slicno
Ma nije to vec 90% njih to radi jer sada je hype nevjerovatan pa zele izvuci sto vise pregleda na svojim kanalima, samo da usicare sta para dok je publika zagrijana... Mislim ovi naslovi gore sto si pomenuo su i solidni, kakvih sam se nagledao, obicne stvari da ne kazem gluposti objasnjavaju i uberu preko 100k pregleda
iz zadnje klupe

#375 Re: Dina - Pješčana planeta

Post by iz zadnje klupe »

Ovi klipovi sa yputuba su korisni za one koji nisu upoznati sa knjigom a blijedo se sjecaju linchovog filma, jer objasnjavaju stvari koje su preskocene u ovoj adaptaciji, tipa ko je car, zasto nema robota i kompjutera, ko su metati, zasto u bliskoj borbi se ne koristi vatreno oruzje nego samo macevi i nozevi, itd
Post Reply