ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#7351 Re: ZOBS
To je slicno kao sa manjim prekoracenjem brzine, vozis 65 gdje je dozvoljeno 60, prakticno krsis zakon ali nema kazne u zakonu za to i ne mogu te kazniti. Tom logikom bi mogli i tad da te kazne zbog lose procjene, a nikad nisam cuo za taj slucaj, to mogu samo ako napravis udes ili ometas nekog time sto nisi dobro procijenio brzinu i to mogu i ako vozis ispod 60, ali ako nema udesa ni neke kriticne situacije onda ne mogu. Isto je za preticanje, mogu reci da nisi dobro procijenio ako napravis udes prilikom preticanja ili ometes druge da se moraju skloniti da ne dodje do udesa, i opet to mogu i ako si se vratio na isprekidanoj, bez toga teoretski ne mogu ako si samo zakacio punu pri povratku i ako nije bilo incidenta. Kazem teoretski jer mozda policija nije dobro procitala zakon ili svjesno ovo ignorise, te i kad bi se ubjedjivao sa njima oni mogu reci da si preticao na punoj ne samo vratio se, ako nemas snimak oni ce ispasti u pravu, za brzinu moraju imati i oni dokaz odnosno radar.
- Ateista
#7352 Re: ZOBS
-
foxlife
#7353 Re: ZOBS
- Ateista
#7354 Re: ZOBS
Da ne bude zabune kod ovog poredjenja sa ogranicenjem brzine, vracanje na punoj se moze smatrati prekrsajem samo zato sto se onim pravilnikom koji je vjesalica postavila zabranjuje prelazak i gazenje pune linije, ali kao ni za manja prekoracenja brzine nema kazne za to.
- Ateista
-
foxlife
#7356 Re: ZOBS
a joj opet se vrtimo
po tome bi mogao prestizati i tamo gdje nije dozvoljeno ako procjenis da neces napraviti udes a takvih mjesta ima dosta
ima tu i fizike ne samo da li ide auto tebi u susret
prestizanje je od znaka do znaka u sta je ukljuceno i vracanje i to se do znaka moras vratiti jer je tu bezbjedno ostalo nije i ako pogrijesis u procjeni placas kaznu ne za punu nego za procjenu
- Ateista
#7357 Re: ZOBS
Ali za prestizanje ima jasno i zabrana definisana znakom i kazna ako ne pratis znakove. Nigdje u zakonu nije definisano gdje je bezbjedno preticati nego gdje je dozvoljeno. Ako to izjednacimo opet dolazimo na isto gdje je zabranjeno preticati a ne i vratiti se ako to uradis odmah. Mora negdje biti definisano da je to zabranjeno ili da nije bezbjedno vracati se preko pune pa da se mozes pozvati na taj clan o procjeni bezbjednosti.foxlife wrote: ↑30/10/2021 17:14a joj opet se vrtimo
po tome bi mogao prestizati i tamo gdje nije dozvoljeno ako procjenis da neces napraviti udes a takvih mjesta ima dosta
prestizanje je od znaka do znaka u sta je ukljuceno i vracanje i to se do znaka moras vratiti jer je tu bezbjedno ostalo nije i ako pogrijesis u procjeni placas kaznu ne za punu nego za procjenu
Nisam vidio da je igdje definisano sta je bezbjedno, tako da se to odnosi na udese i rizicne situacije gdje je jasno da radnja nije bila bezbjedna jer je dovela do incidenta.
-
foxlife
#7358 Re: ZOBS
ako je zabranjeno preko puno to nije bezbjednoAteista wrote: ↑30/10/2021 17:36Ali za prestizanje ima jasno i zabrana definisana znakom i kazna ako ne pratis znakove. Nigdje u zakonu nije definisano gdje je bezbjedno preticati nego gdje je dozvoljeno. Ako to izjednacimo opet dolazimo na isto gdje je zabranjeno preticati a ne i vratiti se ako to uradis odmah. Mora negdje biti definisano da je to zabranjeno ili da nije bezbjedno vracati se preko pune pa da se mozes pozvati na taj clan o procjeni bezbjednosti.foxlife wrote: ↑30/10/2021 17:14
a joj opet se vrtimo
Nisam vidio da je igdje definisano sta je bezbjedno, tako da se to odnosi na udese i rizicne situacije gdje je jasno da radnja nije bila bezbjedna jer je dovela do incidenta.
-
Dzontra_Volta
#7359 Re: ZOBS
Jbt 20 strana palamuđenja o ovoj temi. A prije toga jedno 50 stranica o preticanju na autocesti s desne strane.
Jeste li vi "pravnici" ikad čuli za duh zakona, a ne samo slovo zakona. I da sudije mogu donijeti presudu u duhu zakona, a ne na osnovu onoga što neko bukvalno shvata da piše.
Dakle, vraćanje u svoju traku nakon obilaženja sporijeg vozila je sastavni dio preticanja i mora se obaviti prije znaka zabrane preticanja, jer inače još pretičeš, uprkos znaku koji ti to zabranjuje.
Čuj ako tek izazoveš udes, onda si kriv!? Pa poenta tog znaka i pune linije je upravo u tome da ti kaže: "Glupane, od ovog mjesta, ako se nalaziš u suprotnoj traci, mogao bi poginuti i ti i neko drugi koji nailazi iz suprotnog smjera!"
Jeste li vi "pravnici" ikad čuli za duh zakona, a ne samo slovo zakona. I da sudije mogu donijeti presudu u duhu zakona, a ne na osnovu onoga što neko bukvalno shvata da piše.
Dakle, vraćanje u svoju traku nakon obilaženja sporijeg vozila je sastavni dio preticanja i mora se obaviti prije znaka zabrane preticanja, jer inače još pretičeš, uprkos znaku koji ti to zabranjuje.
Čuj ako tek izazoveš udes, onda si kriv!? Pa poenta tog znaka i pune linije je upravo u tome da ti kaže: "Glupane, od ovog mjesta, ako se nalaziš u suprotnoj traci, mogao bi poginuti i ti i neko drugi koji nailazi iz suprotnog smjera!"
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#7360 Re: ZOBS
kad ćemo nazad na kružni tok 
- vjeshalica
#7361 Re: ZOBS
Njihove priče su nebitne jer je dokazano da pojma nemaju u najmanju ruku.Dakle ne poznaju osnovne stvari, ne razumiju poentu zakonskih odredbi itd itd i da stvar bude gora takve svaki da susrećemo i ja i ti i svi ovdje na cesti. I još gora od te stvari je što isti ti pojedinci koji POJMA NEMAJU, nađu za shodno da na određenim temama diskutuju i osuđuju tuđe greške, komentarišu totalke i tuđu glupost, a balvane u svom oku ne vide.Dzontra_Volta wrote: ↑30/10/2021 19:09 Jbt 20 strana palamuđenja o ovoj temi. A prije toga jedno 50 stranica o preticanju na autocesti s desne strane.
- vjeshalica
#7362 Re: ZOBS
dobar milicioner ce tebi i takvima ko ti spucati STICAJ PREKRŠAJA i nakititi jelku na nalogu uz detaljan opis prekršaja tj kompletne radnjeAteista wrote: ↑30/10/2021 17:10 Da ne bude zabune kod ovog poredjenja sa ogranicenjem brzine, vracanje na punoj se moze smatrati prekrsajem samo zato sto se onim pravilnikom koji je vjesalica postavila zabranjuje prelazak i gazenje pune linije, ali kao ni za manja prekoracenja brzine nema kazne za to.
pa ti idi na sud i dokazi da nije u pravu
a u nekim slucajevima, ako budes jos pametniji u skaldu sa zakonom sticaj ce ti biti prekršajna prijava pa ti se vucaj po sudu i placaj svoje mudraluke i tumaci sta je bezbjedno,jel bilo udesa ii nije i sl...
- Laplace
#7363 Re: ZOBS
Pa, ako polaziš od toga da je dozvoljeno vratiti se preko pune, onda pri procjeni sebi dodaješ još par metara prostora za preticanje - par metara koje u praksi i nemaš. Zato se preticanje poslije kog se ne možeš u svoju traku vratiti prije pune smatra preticanjem sa lošom procjenom. Dio puta označen punom je nebezbjedan za vožnju suprotnom trakom, zato tu i jeste puna linija.Ateista wrote: ↑30/10/2021 13:57Ako mislis na losu procjenu sto sam zakacio punu, za to mora imati clan zakona koji kaznjava za prelazak preko pune ili definisati da je vracanje dio preticanja, a to je ono oko cega se nismo slozili.
Ovdje odgovaram vjesalici na tvrdnju da nepoznavanje propisa oko preticanja moze biti uzrok ove saobracajne nesrece, a ja kazem da to nema veze sa poznavanjem propisa nego sa losom procjenom kod preticanja, ili neki drugi faktori kao sto je mobitel, alkohol i slicno.
- Laplace
#7364 Re: ZOBS
Vrati se, kružni toče, sve ti je oprošteno.
- Ateista
#7365 Re: ZOBS
Mislim da razumijem sta hoces da kazes, ako je nesto zabranjeno, cak i ako nema direktne kazne za to, to se smatra da nije bezbjedno i moze se napisati kazna vezana za bezbjednost i procjenu?foxlife wrote: ↑30/10/2021 18:08ako je zabranjeno preko puno to nije bezbjednoAteista wrote: ↑30/10/2021 17:36
Ali za prestizanje ima jasno i zabrana definisana znakom i kazna ako ne pratis znakove. Nigdje u zakonu nije definisano gdje je bezbjedno preticati nego gdje je dozvoljeno. Ako to izjednacimo opet dolazimo na isto gdje je zabranjeno preticati a ne i vratiti se ako to uradis odmah. Mora negdje biti definisano da je to zabranjeno ili da nije bezbjedno vracati se preko pune pa da se mozes pozvati na taj clan o procjeni bezbjednosti.
Ako je to, mislim da zakon ne funkcionise tako, odnosno moralo bi biti jasno receno da to nije bezbjedno, te da se ne podrazumijeva da nesto nije bezbjedno zato sto je zabranjeno.
Opet se vracam na ogranicenje brzine, da je to tacno onda bi i za prekoracenje od 5 km/h za koje nema kazne mogli pisati po nekom clanu vezanom za ugrozavanje bezbjednosti.
- Ateista
#7366 Re: ZOBS
Prica nema veze sa tim sta ja radim i kako preticem, totalno si fulila poentu.vjeshalica wrote: ↑30/10/2021 20:33dobar milicioner ce tebi i takvima ko ti spucati STICAJ PREKRŠAJA i nakititi jelku na nalogu uz detaljan opis prekršaja tj kompletne radnjeAteista wrote: ↑30/10/2021 17:10 Da ne bude zabune kod ovog poredjenja sa ogranicenjem brzine, vracanje na punoj se moze smatrati prekrsajem samo zato sto se onim pravilnikom koji je vjesalica postavila zabranjuje prelazak i gazenje pune linije, ali kao ni za manja prekoracenja brzine nema kazne za to.
pa ti idi na sud i dokazi da nije u pravu
a u nekim slucajevima, ako budes jos pametniji u skaldu sa zakonom sticaj ce ti biti prekršajna prijava pa ti se vucaj po sudu i placaj svoje mudraluke i tumaci sta je bezbjedno,jel bilo udesa ii nije i sl...
- Ateista
#7367 Re: ZOBS
Kako mislis da ga nemam?Laplace wrote: ↑31/10/2021 10:10Pa, ako polaziš od toga da je dozvoljeno vratiti se preko pune, onda pri procjeni sebi dodaješ još par metara prostora za preticanje - par metara koje u praksi i nemaš. Zato se preticanje poslije kog se ne možeš u svoju traku vratiti prije pune smatra preticanjem sa lošom procjenom. Dio puta označen punom je nebezbjedan za vožnju suprotnom trakom, zato tu i jeste puna linija.Ateista wrote: ↑30/10/2021 13:57
Ako mislis na losu procjenu sto sam zakacio punu, za to mora imati clan zakona koji kaznjava za prelazak preko pune ili definisati da je vracanje dio preticanja, a to je ono oko cega se nismo slozili.
Ovdje odgovaram vjesalici na tvrdnju da nepoznavanje propisa oko preticanja moze biti uzrok ove saobracajne nesrece, a ja kazem da to nema veze sa poznavanjem propisa nego sa losom procjenom kod preticanja, ili neki drugi faktori kao sto je mobitel, alkohol i slicno.
Ako nije kaznjivo vratiti se preko pune onda nije losa procjena.
- Ateista
#7368 Re: ZOBS
Jasno je da su i policija i sud nekad subjektivni i da u praksi nije sve bukvalno kao sto pise u zakonu, ne govorimo o tome hoce li nam napisati kaznu za to, govorimo o tacnom i bukvalnim tumacenju zakona, da li je to tako namjermo uradjeno ili greskom to ne znam. Objasnjeno vise puta da vracanje zakonski nije definisano kao dio preticanja nego posebna radnja koja je obavezna nakon preticanja.Dzontra_Volta wrote: ↑30/10/2021 19:09 Jbt 20 strana palamuđenja o ovoj temi. A prije toga jedno 50 stranica o preticanju na autocesti s desne strane.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#7369 Re: ZOBS
Kakvo je pravilo kad ti neko vratima krhne od auto na parkingu?
Maloprije parkiran, žena izlazi iz auta i punim meni u zadnju karambolku, ja kontao po zvuku nema mi pola zadnjeg dijela. Izađem, rekoh šta bi, kaže "samo sam dohvatila vrata". Nisam je htio peglat kad se ne vidi ništa, nema oštećenja, valjda udarila u chrome lajsnu. Ali da znam ubuduće? Može li se šta naplatit?
Maloprije parkiran, žena izlazi iz auta i punim meni u zadnju karambolku, ja kontao po zvuku nema mi pola zadnjeg dijela. Izađem, rekoh šta bi, kaže "samo sam dohvatila vrata". Nisam je htio peglat kad se ne vidi ništa, nema oštećenja, valjda udarila u chrome lajsnu. Ali da znam ubuduće? Može li se šta naplatit?
- Ateista
#7370 Re: ZOBS
Mislim da je nebitno kako je tacno doslo do ostecenja, da li otvaranjem vrata ili vozilom koje se krece, tako da bi trebalo da se moze naplatiti ako se popuni europski izvjestaj ili zovne policija.black_adrian wrote: ↑01/11/2021 13:17 Kakvo je pravilo kad ti neko vratima krhne od auto na parkingu?
Meni je upitno sta kad ti pjesak ogrebe auto kljucem ili necim, kad bi i znao ko je i dokazao to, da li bi neko osiguranje i to pokrilo?
- drug_profi
#7371 Re: ZOBS
Prijava pa građanska parnica, nakon što bi ga sud proglasio krivim za oštećenje tuđe stvari.
-
avijon
#7372 Re: ZOBS
I na kraju kurcina, ne moze niko naplatit ako on dobrovoljno ne da pare.drug_profi wrote: ↑01/11/2021 14:10 Prijava pa građanska parnica, nakon što bi ga sud proglasio krivim za oštećenje tuđe stvari.
Tako i da te biciklo, romobil udari a nisi kriv.
- Ateista
#7373 Re: ZOBS
Isto tako, sta ako te udari neregistrovano vozilo koje nema osiguranje, moze li se tu steta naplatiti?
-
avijon
- Ateista