BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#751 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 29/10/2021 11:41 Jesi pesimista :D, daj malo pozitive :D ili da se roknemo dmah :lol: ?
Pesimistican ili optimistican je nebitno. Nazalost, to je realnost.

Sto ces se roknut? Paradigma se mora promijeniti. Ljudi su prilagodljivi. U Sarajevu ljudi godinama novi nisu imali vode pa nista. Tuzla imala desetljecima tehnicku vodu, Navice se i bez struje.
Last edited by Haris.ba on 29/10/2021 11:44, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#752 Re: Energija u BIH

Post by Bobi »

Kad ce one fuzijske elektrane, sve nešto kilavo, treba to Musk radit, za 10 godina bilo bi kljuc u ruke za 99.999.xxxxx$ :D.
ElRe

#753 Re: Energija u BIH

Post by ElRe »

aston_martin wrote: 28/10/2021 21:06 Kakva će biti zima: Izuzetno niske temperature u BiH mogu dovesti do energetske katastrofe

https://www.klix.ba/biznis/kakva-ce-bit ... /211028048
Rek'o Sladić, zima će biti ista kao prošlogodišnja. Dakle bez snijega i minusa.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#754 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

drndalo wrote: 29/10/2021 10:47 Nego zna li ko vise sta se trenutno desava u RS po pitanju novih solara/vjetrova? Vidim neke jumbo plakate kao neki projekti, ali ne stignem procitati sve jer brzo vozim... :izet:

Mijenja li se sta u zakonima, ne do bog povoljno po individualne proizvodjace (potencijalne)...?
Ima nacrt zakona i u FBiH i u RSu
Do kraja godine ako bude politicke volje
Jer mora i jedan krovni na nivou drzave
USAID to gura bas
Zakon o el energiji vec prosao prvu proceduru u RS i Brckom, u FBiH jok

Al Prosumer zakon (proizvodnja/potrosnja u kolicini proizvodnje) prolazi pa recimo 80% vjetovatnosti ove godine
Bobi
Forum administrator

#755 Re: Energija u BIH

Post by Bobi »

mk ultra wrote: 29/10/2021 11:46
drndalo wrote: 29/10/2021 10:47 Nego zna li ko vise sta se trenutno desava u RS po pitanju novih solara/vjetrova? Vidim neke jumbo plakate kao neki projekti, ali ne stignem procitati sve jer brzo vozim... :izet:

Mijenja li se sta u zakonima, ne do bog povoljno po individualne proizvodjace (potencijalne)...?
USAID to gura bas

Al Prosumer zakon (proizvodnja/potrosnja u kolicini proizvodnje) prolazi pa recimo 80% vjetovatnosti ove godine
Cim je onaj Covicev zet otvorio firmu za solare bice nesto, znaju oni prije nas kad sta gdje :D.
mk ultra

#756 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Bobi wrote: 29/10/2021 11:49

USAID to gura bas

Cim je onaj Covicev zet otvorio firmu za solare bice nesto, znaju oni prije nas kad sta gdje :D.
ma fazon je što sad EU i USA odbijaju totalno finansiranje kineza i kineske opreme, a 90% opreme za solar je Kinez... doslovno

Hrvati sve što rade ovdje idu putem EU fonda, tako da je to druga klasa totalno.
Bobi
Forum administrator

#757 Re: Energija u BIH

Post by Bobi »

mk ultra wrote: 29/10/2021 12:01
Bobi wrote: 29/10/2021 11:49

ma fazon je što sad EU i USA odbijaju totalno finansiranje kineza i kineske opreme, a 90% opreme za solar je Kinez... doslovno

Hrvati sve što rade ovdje idu putem EU fonda, tako da je to druga klasa totalno.
Jebo mu pas matereu fondovsko, morao sam opsovat :D.

Naša dijaspora da se ujedini pa da makar 10 % novca sto shalju u BiH usmjere u energiju bili bi ElDorado :D. Masta ce ti to, daj stanova, kuca, auta zemlje,krpica... :D, sve se busaju kao oni imaju znanje pa eto ulozi novac, vratiti se investicija do 10 godina imas duplo onda...eeee...zajebat ce me neko ovo ono birokratija :D. A u švapske tvornice im nije žao uložiti i tako to .
mk ultra

#758 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Bobi wrote: 29/10/2021 12:10
mk ultra wrote: 29/10/2021 12:01

Jebo mu pas matereu fondovsko, morao sam opsovat :D.

Naša dijaspora da se ujedini pa da makar 10 % novca sto shalju u BiH usmjere u energiju bili bi ElDorado :D. Masta ce ti to, daj stanova, kuca, auta zemlje,krpica... :D, sve se busaju kao oni imaju znanje pa eto ulozi novac, vratiti se investicija do 10 godina imas duplo onda...eeee...zajebat ce me neko ovo ono birokratija :D. A u švapske tvornice im nije žao uložiti i tako to .
da izvineš imaju i bošnjaci pristup tome
svaka banka daje 20% grant sredstva na kreditiranje ovoga

ali onda je mogućnost lopovluka smanjena
i kod nas se ovo mora "subvencionirati" vlastima
u hrvatskoj iz više primjera znam lično da su ljudi dobijali grantove od pola miliona eur bez ičije pomoći, samo se aplicira na projekat.
kod nas se to posreduje pa onda nema. :izet:
Haris.ba

#759 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 29/10/2021 12:10 Naša dijaspora da se ujedini pa da makar 10 % novca sto shalju u BiH usmjere u energiju bili bi ElDorado . Masta ce ti to, daj stanova, kuca, auta zemlje,krpica... , sve se busaju kao oni imaju znanje pa eto ulozi novac, vratiti se investicija do 10 godina imas duplo onda...eeee...zajebat ce me neko ovo ono birokratija . A u švapske tvornice im nije žao uložiti i tako to .
Jelde da malo trolas?

Evo primjer Teletovica u Jablanici. Dijasporas sa lovom se vratio da ulozi u energiju.

I sta se desilo? Moram pisati?
mk ultra

#760 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote: 29/10/2021 12:14
Bobi wrote: 29/10/2021 12:10 Naša dijaspora da se ujedini pa da makar 10 % novca sto shalju u BiH usmjere u energiju bili bi ElDorado . Masta ce ti to, daj stanova, kuca, auta zemlje,krpica... , sve se busaju kao oni imaju znanje pa eto ulozi novac, vratiti se investicija do 10 godina imas duplo onda...eeee...zajebat ce me neko ovo ono birokratija . A u švapske tvornice im nije žao uložiti i tako to .
Jelde da malo trolas?

Evo primjer Teletovica u Jablanici. Dijasporas sa lovom se vratio da ulozi u energiju.

desio se njegov babo.
Haris.ba

#761 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote: 29/10/2021 12:14 desio se njegov babo.
Pa o tome i pisem. A pises i ti spominjuci "subvencioniranje".
Ali, nije samo to. Sistemski je, drustveni problem.

Zato i jeste najlakse parkirati pare u nekretnine tipa stanova, poslovnih prostora, ampartmana.

Zato ja kazem svakome ko krene sa tom pricom sto neko ne investira da proba stand na tockicima da prodaje kukuruz, pa ce vidjeti sta i kako ide.
Bobi
Forum administrator

#762 Re: Energija u BIH

Post by Bobi »

Jelde da malo trolas?

nemam pojma, naisao na problem, pa valjda ce s tim novim neki zakonima biti lakše. Mislim nas covjek eto zeli da ulozi novac a i pojavi mu se problem a tamo neki Kinezi objavljuju neku vijest o izgradnjama VE.
mk ultra

#763 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Bobi wrote: 29/10/2021 12:23

Jelde da malo trolas?

nemam pojma, naisao na problem, pa valjda ce s tim novim neki zakonima biti lakše. Mislim nas covjek eto zeli da ulozi novac a i pojavi mu se problem a tamo neki Kinezi objavljuju neku vijest o izgradnjama VE.
ne znam kako im je to prošlo, eno je EU blokirala sve energetske projekte koje kina finansira... a i to je vjerovatno koju godinu
drndalo

#764 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

USAID to gura bas

Vidis, to bi mi mozda moglo biti interesantno, imam jedan krov u RS koji bi mogao biti upotrebljen... Opet sam u prolazu vidio dio bilborda (onaj rolo) koji spominje nesto 50% valjda subvencioniranja i slicno... Moracu te uhvatiti na pivu/kafu/sherbe (prema preferencijama), da mi to malo bolje nacrtas... Projekt, izvedba, papiri, oprema... Moja znanja su tu plitka.
drndalo

#765 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Jelde da malo trolas?

Izvini, sto nije ulozio u vjetro/solaropark? Nego u neki elektranice koje strujno ne znace nista ALI USPJESNO UNISTAVAJU ono malo vodotokova koje jos imamo. Jesi li ti gledao slike prije/poslije vecine tih "investicija"? Ko bi to dopustio na svome ? Ako ne bi na svome, onda ne valja ni na drustvenome, ah da, nema vise Drustvenog...
Haris.ba

#766 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 29/10/2021 13:51 Izvini, sto nije ulozio u vjetro/solaropark? Nego u neki elektranice koje strujno ne znace nista ALI USPJESNO UNISTAVAJU ono malo vodotokova koje jos imamo. Jesi li ti gledao slike prije/poslije vecine tih "investicija"? Ko bi to dopustio na svome ? Ako ne bi na svome, onda ne valja ni na drustvenome, ah da, nema vise Drustvenog...
Pa o tome i pisem. Nema se gdje uloziti. Evo, gdje moze vjetropark? Jos malo i vjetropark nema se gdje napraviti.

Ostaje samo solar. I tu ostaje fazon subvencije. Koliko dugo ce ta subbencija biti, i kako je dobiti.
drndalo

#767 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Pa on sa svojim imenom u svojoj Hercegovini je sigurno mogao nesto zatalasati na Prenju sto se vjetra tice, ni u EP BiH ga ne bi odbili "nas je"... Ali tu nije mogao "gotove" lokacije od Bicakcica pazariti...
Haris.ba

#768 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 29/10/2021 14:15 Pa on sa svojim imenom u svojoj Hercegovini je sigurno mogao nesto zatalasati na Prenju sto se vjetra tice, ni u EP BiH ga ne bi odbili "nas je"... Ali tu nije mogao "gotove" lokacije od Bicakcica pazariti...
Fantasticno. I onda se napise sto nema investicija iz dijaspore, a moras nesta talasati.

Plus, evo hoce i Prenj da se stavi u zastitu ko Vlasic. Ko pametan bi sada dosao i trosio svoje pare da nesta talasas, kada je lakse uloziti ih drugamo gdje se ne moras baviti "talasanjem".
drndalo

#769 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

U pravu si, male hidroelektrane nije morao talasati, talasa vise nema, jer nema ni vode vecinom...

Zezu na stranu, da si ti ulagac, jel bi ocekivao da te sve ceka na gotovo, ili i tu treba raditi ? Ili se dozvole sve same srede?

Mislim ima i ulaganja golih para, ali onda neko drugi kupi kajmak,nece da bude dzabe ni u stare babe...

U principu treba putovati i prepisivati od mrskih zapadnjaka... Ako je neka vjetrenjaca OK u Njemackoj, Holandiji, Italiji, dobra je i nama, sranja o "zastiti" nekih dijelova divljine vjetrenjacama ne treba pustiti. S druge strane, ako bi to neko previo kako ne treba, onda mu treba dinamitom poravnati investiciju.

Zasto to kazem? Jesi li vidio ikakvu razliku izmedju mini (protocnih) elektrana u Austriji/Italiji/Francuskoj i ovih kod nas? Ja jesam...
zigzag

#770 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Hoće li neko naći našu riječ za to "prosumer"?

Elektromujo ili tako nešto.
drndalo

#771 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

zigzag wrote: 29/10/2021 14:40 Hoće li neko naći našu riječ za to "prosumer"?

Elektromujo ili tako nešto.
Opet majorizacija ? A sto ne ElektroJosip ?
Bobi
Forum administrator

#772 Re: Energija u BIH

Post by Bobi »

Uzmeš 1000 dijasporaca puta 100.000 € to ti je 100 mil €, kmotno mogu napravit jedan vjetro park. Za koliko im se moze vratiti investicija...10 godina , nakon toga samo kapka na račun, šta je roblem :D. Mogu dozvolu dobiti Kinezi a ne mogu naši. Ima ledina po `ercegovini na preskakanja, pustara vjetrovitih.Naprave neki fond investicioni, stave neog svog direktora od povjerenja ako ne vjeruju domacim( ne bih ni ja vjerovao) i nek ganja papire o lokcije za solar i vjetar. Pa njima su puna usta investicija a nigdje ne vidim rad.
zigzag

#773 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Kinezi ne rade za sebe.

Stvarno, koji je naša napribližnija riječ za tog prosumera.
mk ultra

#774 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

proizvođač potrošač :mrgreen:

s tim da ako proizvedeš više nego što potrošiš nema nikakve naknade
od 1.4 do 1.4 naredne godine, kako bi ljetnu proizvodnju mogao trošiti u januaru

dobra priča... samo da prođe, a stranci to guraju
ali berza je na BiH nivou :mrgreen: :mrgreen:
zigzag

#775 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

PROtrošač?
Post Reply