Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
foxlife wrote: ↑11/10/2021 19:12
Meni zimske komotno mogu biti i 150 indeks brzine ionako i na autoputu ne vozis toliko u zimskim uslovima pa makar cesta bila prava od sarajeva do beca
Koje su razlike u gumama sa razlicitim indexima brzine ?
I sta mislis koliko dugo sa indexom brzine R mozes da vozis brzinom od 170 kmh?
poenta je da ne vozis toliko zato i jeste index 170
tu vozis maximalno 130 npr autoput i to je to
da je to poenta sto ti guras pravili bi indexe brzine 600 jer znas koliko taj index moze izdrzati brzinu 250 u odnosu na onu sto je index 250
foxlife wrote: ↑11/10/2021 19:12
Meni zimske komotno mogu biti i 150 indeks brzine ionako i na autoputu ne vozis toliko u zimskim uslovima pa makar cesta bila prava od sarajeva do beca
Ma znam, ali danas mi je bilo pravo čudno kada sam vidio da neko proizvodi gume za putnički automobil sa indeksom brzine "R" (170 km/h).
pa dobro vjerovatno je namjenjeno malim autima gdje je maximalna 180 i sl jer imamo sada milion razlicitih auta kategorija motora itd
onaj citroen ami npr maksimalna brzina 45kmh
Koje su razlike u gumama sa razlicitim indexima brzine ?
I sta mislis koliko dugo sa indexom brzine R mozes da vozis brzinom od 170 kmh?
da je to poenta sto ti guras pravili bi indexe brzine 600 jer znas koliko taj index moze izdrzati brzinu 250 u odnosu na onu sto je index 250
Poenta je to da sa tim indexom brzine na odredjena vozila ne bi trebao stavljati takve gume na tockove bez obzira sto ces voziti max 130 kmh. Znasli zbog cega ?
Poenta je to da sa tim indexom brzine na odredjena vozila ne bi trebao stavljati takve gume na tockove bez obzira sto ces voziti max 130 kmh. Znasli zbog cega ?
poenta je da je to za auta koja ne prelaze tih nekih 130 npr nema veze koje auto
nisam vidio koja je velicina gume i samo ta informacija odredjuje na koje vozilo moze ta guma
poenta je da je to za auta koja ne prelaze tih nekih 130 npr nema veze koje auto
nisam vidio koja je velicina gume i samo ta informacija odredjuje na koje vozilo moze ta guma
Poenta je, da je kod razlicitog index-a brzine razlicita smjesa gume, a to znaci da sa razlicitom smjesom dobijas razlicitu upravljivost, razlicito kocenje i ubrzanje, a time i sigurnost u voznji.
Seawolf wrote: ↑11/10/2021 19:31
Ma znam, ali danas mi je bilo pravo čudno kada sam vidio da neko proizvodi gume za putnički automobil sa indeksom brzine "R" (170 km/h).
pa dobro vjerovatno je namjenjeno malim autima gdje je maximalna 180 i sl jer imamo sada milion razlicitih auta kategorija motora itd
Guma dimenzija 215/55R 17 i sa indeksom nosivosti "98" (1.500 kg po osovini), sigurno nije namjenjena malim automobilima.
Ovo je specifičan slučaj gume za određeno tržište (Skandinavija), za određenu kategoriju vozila (auti na baterije).
Uostalom, probaj naći na našem, ili na njemačkom tržištu zimsku gumu u toj dimenziji, sa indeksom brzine "R".
Poenta je, da je kod razlicitog index-a brzine razlicita smjesa gume, a to znaci da sa razlicitom smjesom dobijas razlicitu upravljivost, razlicito kocenje i ubrzanje, a time i sigurnost u voznji.
Guma dimenzija 215/55R 17 i sa indeksom nosivosti "98" (1.500 kg po osovini), sigurno nije namjenjena malim automobilima.
Ovo je specifičan slučaj gume za određeno tržište (Skandinavija), za određenu kategoriju vozila (auti na baterije).
Uostalom, probaj naći na našem, ili na njemačkom tržištu zimsku gumu u toj dimenziji, sa indeksom brzine "R".
pa eto znaci proizveden specificno za tu kategoriju elektricnih
a u biti "malo"
ok lose sam se izrazio
Seawolf wrote: ↑11/10/2021 19:03
Ove Hakkapeliitta R3 su, čini se, odličan izbor za malog elektro crossovera i za ceste tokom zime u toj tvojoj državi.
Sad, što ne možeš s njima voziti brže od 170 km/h, nema veze.
Vjerovatno bi te strpali u odgovarajuću instituciju i oduzeli svu pokretnu i nepokretnu imovinu, ako bi te tu uhvatili da voziš 170 km/h.
Malo off da odem.
Kupio frajer Lamborgini Huracan u Njemackoj u cetvrtak i krenuo sa njim nazad za No. Uhvati ga presretac u Dk, vozio 236km/h.
Po Dk zakonu, vozilo oduzeto i ide pod presu, a vozacu ekstremno visoka kazna na osnovu primanja koja ima...
Seawolf wrote: ↑11/10/2021 19:03
Ove Hakkapeliitta R3 su, čini se, odličan izbor za malog elektro crossovera i za ceste tokom zime u toj tvojoj državi.
Sad, što ne možeš s njima voziti brže od 170 km/h, nema veze.
Vjerovatno bi te strpali u odgovarajuću instituciju i oduzeli svu pokretnu i nepokretnu imovinu, ako bi te tu uhvatili da voziš 170 km/h.
Malo off da odem.
Kupio frajer Lamborgini Huracan u Njemackoj u cetvrtak i krenuo sa njim nazad za No. Uhvati ga presretac u Dk, vozio 236km/h.
Po Dk zakonu, vozilo oduzeto i ide pod presu, a vozacu ekstremno visoka kazna na osnovu primanja koja ima...
To se zove zakon
To je posten zakon koliko para imas tolika ti je kazna za isti prekrsaj pa ti izvoli
Svakodobro! wrote: ↑10/10/2021 23:41
Opet kažem, sava s mi je 5-6 godina služila ok (2x mjenjao sve 4) nisam imao problema iskreno ni proklizavanja, a nije da nije bilo snijega, pa i leda na cesti poprilicno. Zato opet razmišljam o Savi samo razmišljam koji model, a i ovaj Dunlop mi se učinio prihvatljivim.
Ako si za 5-6 godina potrošio 8 zimskih guma onda je to veoma skup sport sa tom Savom. Osim ako nije u pitanju kilometraža dobro iznad prosjeka. Ali i tada je i pametnije i isplativije kupiti skuplje i bolje gume.
Ako ćeš iskreno, nisam te bas potrošio i mogle su sigurno jos po sezonu - dvije, samo sam ih vozio u zimskoj sezoni cca 5k km. Ali kao sto navedoh prije, prigradsko naselje, volim biti sigurniji s novijim pa nisam htio rizikovati postavljanje tih i 4tu recimo sezonu. Recimo ove zadnje dot18 sam uspio i prodati za 50% nizu cijenu od one po kojoj su plaćene, dakle 400/200. Za skuplje se slažem donekle.
Bice pojacanih kontrola i zaustavljanja policije, ne treba rizikovati nego zamjeniti prije 1. novembra.
Ne planiram zbog policije niti bilo kakvog slova na papiru mijenjati, ako vremenski uslovi se ne poklapaju sa time.
Uvijek ima opcija lanci u gepek i kod policije legalan
ne vala ni ja, pogotovo mi u Hercegovini, pa nama je pola "zime" +18 step
Nevidim razlog čuđenju, nisu mu uzeli nego naplatili proizvod i uslugu.
Gume platio 102,66KM komad
Montaža i balansiranje 5,00KM komad
i osuguranje koje nije obavezno 10,00KM za set
Ne vidim ovde gdje je ko koga uzeo, a mi se moramo početi privikavati da nema više ništa gratis ili što bi se reklo:"Nema džabe ni u stare babe"