Osmi Socrates wrote: ↑11/10/2021 21:05
Ne znam brate šta bezveze komplicirate.
Ovakve stvari dođu na dnevni red kad se neko neodgovorno odnosi prema istoriji. Pretpostavljam da je u ovom slučaju to ipak, najviše, SDA, mada i drugi imaju svoj dio krivice.
Dakle, napisati istorijat 10. brdske. Zašto su bili tu i zašto su bili u sastavu Armije BIH. Izbjegavati svako veličanje njihovih vojnih uspjeha. Bili su tu jer zemlja, a pogotovo grad Sarajevo nisu bili spremni za odbranu. Zbog toga su razni kriminalci uzimali položaje i čuvali linije. Armije BiH na početku rata praktično nije ni bilo. Patrioti uzeli oružje i išli srcem braniti. Većina od njih blage veze nije imala o ratovanju, nego su se učili u hodu.
Dakle, kada je kriminalac Caco sa svojima uzeo položaj nije imao ko ni da preuzme taj položaj. Nekim građanima je postao heroj, pa je to dodatno kompliciralo situaciju.
U tom nekom istorijatu 10. brdske, treba izbjegavati svako njihovo pozitivno spominjanje i ova bi se brošura mogla dijeliti u okviru posjeta spomeniku. Na kraju dodati da su političke, vojne i policijske strukture krenuli u obračun sa njima i kako je to završilo. Ko je na kraju rasformirao jedinicu i zašto. Organizirati i promovirati godišnje sjećanje na tragediju.
Na samom spomeniku može stajati "odmetnici 10.brdske ARBiH". Jer su to bili.
Dodatno istražiti zločine, jer ovo svakako nije konačan broj žrtava. Cacin mezar ukloniti sa Kovača, ako je to u skladu sa islamskim propisima. Nije ni bio musliman, po svemu sudeći. Običan kriminalac, teški narkoman i životinja. Tako ga i treba tretirati.
Međunarodna zajednica je završila svoj sud o prirodi rata u BiH. Haški sud je rekao svoje. Ovo natezanje šta ćemo i kako ćemo može samo služiti za dnevno-političko nadjebavanje s Dodikom, Vučićem i kompanijom. Takve budalaštine treba prekinuti. "Oni kao neće, pa kao nećemo ni mi". Ma nemoj. Ko njih jebe.
Nisam nikakav pristalica Naše Stranke i mislim da su politički nedorečeni i nezreli.
Neka je laka bosanska crna zemlja svim Cacinim žrtvama.