Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
drug_profi

#24351 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Ti si se uhvatio za detalje koji su tebi u prilog. A sira, kompletna slika kaze da u svim statistikama, vakcinisani imaju vecu zastitu od zaraze, tezih oboljevanja i smrti.
Zasto virus opstaje, siri se i mutira, i zasto je uopste doslo do toga da vakcina vise nije 80% ili 90% efikasna?
Zato sto nevakcinisani postaju inkubator mutacija i drze zarazu aktivnom u odredjenom regionu.
Između ostalog, Singapur je zemlja koja je upola manja od Kantona Sarajevo, a u kojoj živi 5 miliona stanovnika.

Drugim rjecima jedan drugom za vratom. Jedan kihne, sutra 50.000 dobije gripu.
mirza_15

#24352 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

U Singapuru se virus širi jer su popustili mjere. Imaju preko 80% vakcinisanih od ukupne populacije. Pošto pretpostavljam da djeca nisu vakcinisana to je još veći procenat populacije odraslih. Vjerovatno i značajno preko 90% ako isključimo djecu koja i nisu u riziku od komplikacija Brojevi govore da vakcina ne štiti od zaraze, ali itekako štiti od hospitalizacija i smrti. U tom Singapuru gdje su nevakcinisani među starijim od 18 godina ili među populacijom starijom od 60 godina koja je najrizičnija ogromna manjina od 11 umrlih jučer, 4 su potpuno vakcinisana (starije osobe sa više pridruženih bolesti). Sa jedne strane 4 među 4,6 miliona potpuno vakcinisanih, a sa druge 7 među 100-200 hiljada nevakcinisanih starijih od 18 godina. (Ukupno nevakcinisanih je oko milion, ali su to uglavnom djeca koju ne treba uzimati u ovu statistiku)

Također, hispitalizovano je nešto manje od 50% vakcinisanih.

U prevodu, za vakcinisane i zdrave osobe ovaj virus nije više tako opasan.

Vakcinacija ne štiti od same zaraze, ali je i tu vjerovatnoća zaraze manja nego kod nevakcinisane osobe (tri do 4 puta prema istraživanju CDCa), a bolest i vrijeme potencijalne transmisije traje kraće.
Styling

#24353 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

MUNAFIK wrote: 10/10/2021 00:01
Styling wrote: 08/10/2021 17:52

Dzaba se nerviras, prijatelju. Nevakcinisani ce uskoro i kod nas, kao i u svijetu, trpiti sankcije.
Da, ima pravo na zastitu, ali zasto onda ne odbije zastitu i hospitalizaciju kada se zarazi obzirom da je “ekspert za covid” koji je odbio vakcinu. Znas, na njihovom mjestu ja bih odbila hospitalizaciju jer ko zna sta je u tim infuzijama i lijekovima kojima ih kljukaju dok ih lijece. Boga pitaj kakve otrove im daju. Najbolje je ne ici u bolnicu nego se kod kuce lijeciti homeopatijom, pa ko prezivi.

Ovo ti je jedan jako debilan komentar i mene je sramota za tebe kad sam ovo procitao.
Ti meni u zivotu nisi niko i nista tako da me bas zaboli djon stati mislis o mom komentaru.
Styling

#24354 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

mirza_15 wrote: 10/10/2021 10:12 U Singapuru se virus širi jer su popustili mjere. Imaju preko 80% vakcinisanih od ukupne populacije. Pošto pretpostavljam da djeca nisu vakcinisana to je još veći procenat populacije odraslih. Vjerovatno i značajno preko 90% ako isključimo djecu koja i nisu u riziku od komplikacija Brojevi govore da vakcina ne štiti od zaraze, ali itekako štiti od hospitalizacija i smrti. U tom Singapuru gdje su nevakcinisani među starijim od 18 godina ili među populacijom starijom od 60 godina koja je najrizičnija ogromna manjina od 11 umrlih jučer, 4 su potpuno vakcinisana (starije osobe sa više pridruženih bolesti). Sa jedne strane 4 među 4,6 miliona potpuno vakcinisanih, a sa druge 7 među 100-200 hiljada nevakcinisanih starijih od 18 godina. (Ukupno nevakcinisanih je oko milion, ali su to uglavnom djeca koju ne treba uzimati u ovu statistiku)

Vakcinacija ne štiti od same zaraze, ali je i tu vjerovatnoća zaraze manja nego kod nevakcinisane osobe (tri do 4 puta prema istraživanju CDCa), a bolest i vrijeme potencijalne transmisije traje kraće.
Kod vakcinisanih virus uzrokuje simptome kao kod obicne gripe i za sedam dana si ok i vracas se u pogon. Naravno da i medju vakcinisanim moze biti hospitalizacija, ali kao sto vidimo, to je negdje oko 10% od ukupnog broja hospitaliziranih, sto potvrdjuje efikasnost vakcina.
MUNAFIK

#24355 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

Styling wrote: 10/10/2021 10:14
MUNAFIK wrote: 10/10/2021 00:01

Ovo ti je jedan jako debilan komentar i mene je sramota za tebe kad sam ovo procitao.
Ti meni u zivotu nisi niko i nista tako da me bas zaboli djon stati mislis o mom komentaru.
Pa to je ok, ali i dalje stoji da ti je komentar debilan.

Procitaj ga pa samo malo razmisli mozes ti to.
Styling

#24356 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

MUNAFIK wrote: 10/10/2021 10:24
Styling wrote: 10/10/2021 10:14

Pa to je ok, ali i dalje stoji da ti je komentar debilan.

Procitaj ga pa samo malo razmisli mozes ti to.
Ja vrlo dobro znam sta sam napisala i napisala sam s namjerom. Ne volim licemjere koji ce procitati par clanaka na netu postati antivakseri i pricati o tome kako su vakcine otrovne i kako korona ne postoji. Uzimaju sebi za pravo da se ubjedjuju sa doktorima koji su decenije svog zivota proveli usavrsavajuci se u struci. Sta ce oni njima pametovati, jer su teorije zavjere jace od svake nauke.
Ali, kad dodje dur guzici i kada oboli, onda ce vrlo rado pristati na lijecenje i ne pita ni cime ga lijece i sta mu daju. Samo daj da zivu glavu izvuce. O tome ja govorim.

Znam veliki broj roditelja antivaksera, koji nisu vakcinisali svoju djecu redovnim djecijim vakcinama, jer zaboga truju djecu, autizam i slicne budalastine, ali su vrlo rado pristali da svoje dupe zastite od korone pa su se vakcinisali. Ne cini li se to sve licemjerenim?

Zato sam i napisala. Neka gospoda bude do kraja principijelna pa neka odbiju bolnicko lijecenje i “otrove” koje im daju, neka sjede kod kuce, piju cajeve i homeopatske kristalice, drze fige i cekaju da prodje.
MUNAFIK

#24357 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

Styling wrote: 10/10/2021 10:19
mirza_15 wrote: 10/10/2021 10:12 U Singapuru se virus širi jer su popustili mjere. Imaju preko 80% vakcinisanih od ukupne populacije. Pošto pretpostavljam da djeca nisu vakcinisana to je još veći procenat populacije odraslih. Vjerovatno i značajno preko 90% ako isključimo djecu koja i nisu u riziku od komplikacija Brojevi govore da vakcina ne štiti od zaraze, ali itekako štiti od hospitalizacija i smrti. U tom Singapuru gdje su nevakcinisani među starijim od 18 godina ili među populacijom starijom od 60 godina koja je najrizičnija ogromna manjina od 11 umrlih jučer, 4 su potpuno vakcinisana (starije osobe sa više pridruženih bolesti). Sa jedne strane 4 među 4,6 miliona potpuno vakcinisanih, a sa druge 7 među 100-200 hiljada nevakcinisanih starijih od 18 godina. (Ukupno nevakcinisanih je oko milion, ali su to uglavnom djeca koju ne treba uzimati u ovu statistiku)

Kod vakcinisanih virus uzrokuje simptome kao kod obicne gripe i za sedam dana si ok i vracas se u pogon. Naravno da i medju vakcinisanim moze biti hospitalizacija, ali kao sto vidimo, to je negdje oko 10% od ukupnog broja hospitaliziranih, sto potvrdjuje efikasnost vakcina.
A sta je drugacije kod nevakcinisanih, posebno za one od 18 do 50 godina?

Vecina koji su zarazeni nemaju NIKAKVE simptome, malo njih koji imaju simptome to su jako blagi simptomi, a jos manje ih ima simptome kao kod gripe.

Ako se desi da neko zaglavi u bolnici to su ljudi sa raznim bolestima i drugim teskim stanjima itd...

Nikakve razlike...

Pricate o koroni kao da je smrtnost 10% i kao da je vecina zarazenih za bolnice, a u stvari 1% ukupno zarazenih (uglavnom starih i bolesnih) zavrava u bolnici...
Styling

#24358 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

MUNAFIK wrote: 10/10/2021 10:36

Vecina koji su zarazeni nemaju NIKAKVE simptome, malo njih koji imaju simptome to su jako blagi simptomi, a jos manje ih ima simptome kao kod gripe.

Ako se desi da neko zaglavi u bolnici to su ljudi sa raznim bolestima i drugim teskim stanjima itd...

Nikakve razlike...

Pricate o koroni kao da je smrtnost 10% i kao da je vecina zarazenih za bolnice, a u stvari 1% ukupno zarazenih (uglavnom starih i bolesnih) zavrava u bolnici...
Od 200 ljudi u sarajevskim bolnicama sa kovidom 90% nevakcinisanih. Mislim da ova statistika dovoljno govori.
Hakiz

#24359 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Prije neki dan na nekim vijestima izvještaj iz, čini mi se, Hrvatske. Kažu da primjećuju povećanje broja kovid oboljelih sa težim simptomima u populaciji mlađih osoba koje nemaju bolesti, koje su zdrave.
mirza_15

#24360 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Nikakve razlike...

Ovo jednostavno nije tačno. Smrtnost od korone u BiH je 4% prema službenim podacima. Dakle, registrovani slučajevi zaraze vs registrovani slučajevi smrti daje procenat od 4%

Sve statistike govore da vakcinisan ima 10 do 15 puta manju šansu da bude hospitalizovan.

Izrael su antivakseri uzimali kao primjer, pa navode kako je isti broj vakcinisanih i nevakcinisanih, starijih od 65 godina, hospitalizovan. To je tačan podatak, ali je vakcinisanih u toj populaciji 1,5 miliona, a nevakcinisanih 100.000. U prevodu, 15 puta manja šansa da ćeš zaglaviti.

Također nije tačno da su mlađi od 50, zdravi, a nevakcinisani sigurni. Puno je primjera, a neki su mi i poznanici. Smrtnih slučajeva i hospitalizacija koliko hoćeš.
MUNAFIK

#24361 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

Styling wrote: 10/10/2021 10:45

Nikakve razlike...

Od 200 ljudi u sarajevskim bolnicama sa kovidom 90% nevakcinisanih. Mislim da ova statistika dovoljno govori.

Bas me interesuje ko je u bolnicama tamo gdje je preko 90%
Vakcinisanih.

Kod nas vecina ljudi nije vakcinisana tako da je sasvim ocekivano da i vecina hospitalizovanih bude nevakcinisano.

Ali opet pricamo o starijoj i ugrozenoj populaciji... Ti imas fasisticke stavove prema svima...

Ti tjeras mene oravog zdravog na rizik vakcine koja mi nikako nije potrebna... Mnogim ljudima rizik od vakcine je veci nego od korone.
MUNAFIK

#24362 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

mirza_15 wrote: 10/10/2021 11:49

Nikakve razlike...

Ovo jednostavno nije tačno. Smrtnost od korone u BiH je 4% prema službenim podacima. Dakle, registrovani slučajevi zaraze vs registrovani slučajevi smrti daje procenat od 4%

Sve statistike govore da vakcinisan ima 10 do 15 puta manju šansu da bude hospitalizovan.

Izrael su antivakseri uzimali kao primjer, pa navode kako je isti broj vakcinisanih i nevakcinisanih, starijih od 65 godina, hospitalizovan. To je tačan podatak, ali je vakcinisanih u toj populaciji 1,5 miliona, a nevakcinisanih 100.000. U prevodu, 15 puta manja šansa da ćeš zaglaviti.

Također nije tačno da su mlađi od 50, zdravi, a nevakcinisani sigurni. Puno je primjera, a neki su mi i poznanici. Smrtnih slučajeva i hospitalizacija koliko hoćeš.

Cuj 4% a kako?

Sluzbeni podaci od službe koja pola godine nije testirala skoro pa nikoga, a onda testirali su samo one sa jacim simptomima dok su sve ostale ostavljali u izolaciji BEZ TESTA... Ne budite smijesni, cuj službeni podaci...

A sta je tek sa.drugim BIH gradovima, tano ljudi imaju dnevno po 5 testova da odrade i to je to Bogami ste smijesni.

Opste ne sporim da vakcina pomaze, ali ono sto itekako sporim je da je potrebna kao OBAVEZA svima jer nije.

Kako ja onda ne znam tih kolko hoces smrtnih slucajeva i hospitalizacijenmladih ljudi... Pustite se suplje
Trappist

#24363 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Trappist »

E cuj 4% smrtnost... Pa Vranic iz ove najbolje vlade ikad je sam rekao da podaci o smrtnosti nisu realni jer ko god je bio pozitivan a umro bio je pod korona statistikom bez obzira jel korona uzrok smrti
"- Svi oni bolesnici koji su bili teško bolesni ali i pozitivni na Covid, a koji su umrli, vodili su se kao umrli od Covida. Ovaj procenat ne odgovara stvarnosti, ali tako statistika kaže - kazao je Vranić u odgovoru na pitanje te dodao da se obdukcije covid pacijenata ne rade kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti."
mirza_15

#24364 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Ja sam naglasio prema službenim podacima. Na početku je bio problem sa testovima. Sada ga nema. Slažem se da ima više slučajeva od onih koji su registrovani, ali taman da je taj procenat duplo manji, tj. da slučajeva ima duplo više od registrovanih i to je puno i pokazuje da se baš ne radi o običnoj gripi kako je ti nastojiš predstaviti. Covid se širi takvom brzinom da je sasvim izvjesno da će svi doći u kontakt sa njim. 2% od ukupnog stanovništva je strašan broj. O hospitalizacijama da ne pričamo.

U SAD-u je bilo 98% umrlih nevakcinisano u trenutku kada je vakcinacija bila na 50%.

Sve statistike govore da vakcinacija spašava živote i to u velikom broju. Posljedice zbog ozbiljnih nuspojava su u rangu statističke greške i smiješno je to uzimati kao argument. Neuporedivo (u pravom smislu te riječi) je veća vjerovatnoća da ćeš stradati u saobraćajnoj nesreći nego od nuspojave vakcine. Ipak, svaki dan učestvuješ u saobraćaju. Skoro 11.000 ljudi je u BiH umrlo od covida, a vama je to obična gripa. To što ignorišete problem ne znači da on ne postoji.

Koje su to osobe kojima je rizik od vakcine veći od same zaraze?
U ožujku su u Travniku u četiri dana preminula dva brata od posljedica koronavirusa. Imali su 42 i 48 godina. Posljednjih dana u BiH je sve teža situacija, bolnice su pune, a sve je manje zaliha medicinskoga kisika. Sve je više mladih s teškom kliničkom slikom. U Sarajevu je od posljedica koronavirusa preminuo 23-godišnji Mehmed Efendić. Mladić je bio sportaš bez kroničnih oboljenja.
mirza_15

#24365 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Trappist wrote: 10/10/2021 12:06 E cuj 4% smrtnost... Pa Vranic iz ove najbolje vlade ikad je sam rekao da podaci o smrtnosti nisu realni jer ko god je bio pozitivan a umro bio je pod korona statistikom bez obzira jel korona uzrok smrti
"- Svi oni bolesnici koji su bili teško bolesni ali i pozitivni na Covid, a koji su umrli, vodili su se kao umrli od Covida. Ovaj procenat ne odgovara stvarnosti, ali tako statistika kaže - kazao je Vranić u odgovoru na pitanje te dodao da se obdukcije covid pacijenata ne rade kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti."
Hajde dobro. Covid ne postoji, od njega se ne umire, to je sve zavjera bjelosvjetska i ustaško-džihadska, lažu nas da bi nas čipovali, pa da nas kontrolišu kada uvedu 5G. Struka nema pojma i treba se informisati na youtube-u. Do čega nas dovodi ovakav sistem obrazovanja gdje se sve može kupiti. Bože sačuvaj. Više puta sam naglasio da su službeni brojevi u pitanju. Hoće li ti duplo manje, recimo 2%, biti prihvatljivo? Ako je 2% je li onda to obična gripa i onda je OK?
laik1981

#24366 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by laik1981 »

mirza_15 wrote: 10/10/2021 12:28
Trappist wrote: 10/10/2021 12:06 E cuj 4% smrtnost... Pa Vranic iz ove najbolje vlade ikad je sam rekao da podaci o smrtnosti nisu realni jer ko god je bio pozitivan a umro bio je pod korona statistikom bez obzira jel korona uzrok smrti
Hajde dobro. Covid ne postoji, od njega se ne umire, to je sve zavjera bjelosvjetska i ustaško-džihadska, lažu nas da bi nas čipovali, pa da nas kontrolišu kada uvedu 5G. Struka nema pojma i treba se informisati na youtube-u. Do čega nas dovodi ovakav sistem obrazovanja gdje se sve može kupiti. Bože sačuvaj. Više puta sam naglasio da su službeni brojevi u pitanju. Hoće li ti duplo manje, recimo 2%, biti prihvatljivo? Ako je 2% je li onda to obična gripa i onda je OK?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Slamnati
Dimu1927

#24367 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dimu1927 »

evo i danas biciklisti pedalaju po cestama... zasto se prave biciklisticke staze uopste onda ako se ne koriste ?
kio01

#24368 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kio01 »

Dimu1927 wrote: 10/10/2021 12:45 evo i danas biciklisti pedalaju po cestama... zasto se prave biciklisticke staze uopste onda ako se ne koriste ?
Kakve veze ima mala biciklisticka staza na trotoaru sa biciklistickom trkom? Pa ni maratoni se ne trce na trotoaru.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#24369 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by teskeredzic_22 »

MUNAFIK wrote: 10/10/2021 11:55
mirza_15 wrote: 10/10/2021 11:49

Cuj 4% a kako?

Sluzbeni podaci od službe koja pola godine nije testirala skoro pa nikoga, a onda testirali su samo one sa jacim simptomima dok su sve ostale ostavljali u izolaciji BEZ TESTA... Ne budite smijesni, cuj službeni podaci...

A sta je tek sa.drugim BIH gradovima, tano ljudi imaju dnevno po 5 testova da odrade i to je to Bogami ste smijesni.

Opste ne sporim da vakcina pomaze, ali ono sto itekako sporim je da je potrebna kao OBAVEZA svima jer nije.

Kako ja onda ne znam tih kolko hoces smrtnih slucajeva i hospitalizacijenmladih ljudi... Pustite se suplje
E čuj prvi u Evropi po smrtnosti od Covida - e čuj.
E čuj drugi u svijetu po smrtnosti od Covida nakon Perua - e čuj.
E čuj pola Kantona Sarajevo se vakcinisalo kod šešeljovca dok se domaća bagra razmetala "saopštenjima i saopćenjima" - e čuj.
E čuj počelo se vakcinisati tek u avgustu , deset mjeseci od pojave vakcine i osam mjeseci nakon službenih najava - e čuj.
E čuj umrije porodilja prekjuče od covida a dijete ode na respirator - e čuj.
E čuj bolnice blokirane ostalim bolesnicima jer se narod liječi od covida - e čuj.

E čuj skoro 11000 mrtvih i najmanje još trostruko toliko s posljedicama koje se odražavaju nakon bolesti - e čuj.

Ma kakve vakcine ba pusti se šuplje...

Forto bravo zbog vakcina kampanje.
Dimu1927

#24370 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dimu1927 »

pa koliko cesto imamo biciklijada i maratona ocito treba ukinuti ceste za auta. bacaju pare za staze koje se ne koriste
A_A_AKCIJA

#24371 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Nikakve razlike...

Jarane, haj malo razmisli o čemu pričaš.

Neka je smrtnost 1%, ako čitava država fasuje, i ako pretpostavimo da nas ima 3 miliona, umrijeće 30.000 ljudi.

Po zvaničnoj statistici od 4% smrtnosti, umrijeće 120.000 ljudi, dakle više nego u prošlom ratu!

I onda se pitamo kako se normalni ljudi pretvore u monstrume i žmire na zlo. Evo kako. Šta je jedan dva posto, samo nemoj meni srkleta od maske i da se bocnem.
Trappist

#24372 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Trappist »

mirza_15 wrote: 10/10/2021 12:28
:-)
Kako sa ovakvim tipovima imati ikakvu ozbiljnu raspravu?
Pisam ti se na sluzbene brojeve bilo kakve, je li vjerujes i fadilu i njegovim sluzbenim brojevima?
mirza_15

#24373 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Pa valjda je logično da brojeve smanjuju, a ne da ih povećavaju ksko bi ispalo da dobro rade?! Opet te pitam, da li bi ti duplo manje bilo ok? Evo neka su pola slagali. Šta to, u sušti mijenja? Najlakše zabiti glavu u pijesak i praviti se da problem ne postoji i to sve zato što si utripovao da je iz nekog razloga sve zavjera i da vakcinu ne treba primiti. Samo što je problem i dalje tu bez obzira na to što ga ti ignorišeš. Nije problem samo Fadil. Ispada da su se sve svjetske vlade i silni znanstvenici i doktori udružili u neku zavjeru.
drug_profi

#24374 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Trappist wrote: 10/10/2021 13:31 Pisam ti se na sluzbene brojeve bilo kakve, je li vjerujes i fadilu i njegovim sluzbenim brojevima?
A koje brojeve ti nudiš?
Ali_G

#24375 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ali_G »

Postotak je vjerovatno manji, al ne zato sto neko povecava broj umrlih, vec sto dosta pozitivnih nije zavedeno kao takvo. Ili nisu testirani ili su lazno negativni
Locked