Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#1076 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

apsidejzi wrote: 09/10/2021 11:55
KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 11:31

Vjernici vjerojatno znaju povijest svojih religija. Da li možeš napisati primjer neistinitog argumenta?
Slabo znaju. A neistiniti argument... koji ces? Allah stvara munju u njome gadja koga hoce? Moze li jos bolji: Pogledajte ptice kako lete, samo ih Allah drzi.

U krscanstvu imamo u prvih par recenica pogresan redoslijed stvaranja nebeskih objekata i pojava. Tako imamo fotosintezu prije Sunca.
Ima i ono oko nastajanja sjemena, ne mogu se sjetiti detalja ali znam da je potpuno pogresno u kuranu navedeno u odnosu na trenutna naucnq saznanja, starost planete po bibliji, za koliko je nastala i kad su ljudi nastali.
Hakiz

#1077 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

sherbett wrote: 09/10/2021 12:36 Dokle ste? :mrgreen:
Samo što nismo.
Hakiz

#1078 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

sherbett wrote: 09/10/2021 12:38
Hakiz wrote: 09/10/2021 12:37

Samo što nismo.
Sta? Shvatili da trosite vrijeme uzalud? :mrgreen:
Sve je uzalud.
Ateista

#1079 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

sherbett wrote: 09/10/2021 12:36 Dokle ste? :mrgreen:
Ubijamo argumentima ove sto tvrde da je ateizam ideologija, da je osnova komunizma ateizam, da je ateizam kao ideologija kriv za masovne zlocine i slicno. :D
Ateista

#1080 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 09/10/2021 12:38
sherbett wrote: 09/10/2021 12:38

Sta? Shvatili da trosite vrijeme uzalud? :mrgreen:
Sve je uzalud.
Nije bas sve uzalud, uvijek ima onih koji nisu zadrti i koji ce nauciti mozda nesto novo, samo takvi vjerovatno vise citaju a manje pisu.
KraljicaIzJajca

#1081 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

Vjernici vjerojatno znaju povijest svojih religija. Da li možeš napisati primjer neistinitog argumenta?
Slabo znaju. A neistiniti argument... koji ces? Allah stvara munju u njome gadja koga hoce? Moze li jos bolji: Pogledajte ptice kako lete, samo ih Allah drzi.

U krscanstvu imamo u prvih par recenica pogresan redoslijed stvaranja nebeskih objekata i pojava. Tako imamo fotosintezu prije Sunca.
Imam utisak da ateisti imaju isti problem kao religijski vjernici, obje strane pogrešno prihvaćaju interpretirane sadržaje.

Munja je simbolično prisutna u svim vjerovanjima i religijama. Prirodni fenomen kojeg danas doživljavamo manje opasnim. Munja u religijama simbolizira snagu prirode i ljudsku nemoć kontroliranja iste. Mnogim je pojava munje tokom nevremna podsjetnik na Božju moć. Ne znam priču o Allahu koji ima svoju munju?
¤ jelena ¤

#1082 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ¤ jelena ¤ »

apsidejzi wrote: 06/10/2021 22:49
¤ jelena ¤ wrote: 06/10/2021 18:17 Dalje, ja pretpostavljam da @apsidejzi vjeruje ili misli da njegov mozak nije zaražen tim virusom jer je on ateista i ne vjeruje u Boga, ali...da li je to i objektivno tačno. I ako nije, ako je i on tim virusom zaražen samom činjenicom da o Bogu razmišlja, formira svoj stav i vodi nekakvu raspravu, da li se djelovanje virusa može neutralisati samim negiranjem postojanja istog u svojoj svijesti.
Posto mozak pravi modele, a najjaci modeli su oni koje naucis od roditelja ili staratelja. Virus je sve sto ti se ubaci bez pokrica. Bog je lijepa ideja ali nema pokrica. Nazalost, mi svi odrastamo sa tom idejom jer smo zaostalo drustvo. Dobar dio svog odraslog zivota sam proveo na zapadu i tu su stvari potpuno drugacije. Niko ne prica o bogu i djeca jednostavno odrastaju bez boga. Spomene se samo oko bozica ili ako ima neka ceremonija a to vise zbog slobodnih dana na poslu nego zbog stvarne vjere. I efekat je nevjerovatan: djeca ne dobiju taj virus i odrastaju bez njega sasvim normalno. Ja nisam bio te srece. Odrastao u ratu, tik uz fundamentaliste. Trebalo mi je par godina da skontam da nesto nije uredu, pa jos par godina da sebi priznam da nisam vise poput ovih pa onda jos par godina postepenog ubijanja virusa. Tek sad sam dosao u fazu kad slobodno mogu razmisljati i govoriti o ovoj temi.

Nazalost, to ima i svoje posljedice. Dobar dio mojih "drugova" vise ne zele biti moji drugovi. Virus nas je rastavio :D No ja ih ne krivim jer razumijem njihovu unutrasnju borbu. Ja sam bio veoma svjestan posljedica tog poteza ali to je nesto sto se moralo uraditi.

Posto vidim da si primjetila da "razmisljam o virusu" volio bih malo relativizirati velicinu razmisljanja kako ti zamisljas. Nije to neko intenzivno razmisljanje, nego vise potaknuto cinjenicom da sam otvorio forum i vidio ovu temu u top 5 postova. S druge strane ja inace volim razmisljati. O bilo cemu. Tako da naleti period kada razmisljam i o ovome. Ali bez obaveze. Primjecujem isto tako da i teisti razmisljaju da li su oni pogrijesili u svom izboru. Nije lagano sebe lagati dugorocno.
Iz svega navedenog slijedi da u tvom mozgu postoji model Boga jer da tog modela nema ti ne bi ni mogao o Bogu razmišljati godinama, formirati svoje mišljenje i raspravljati s drugima o postojanju Boga i njegovim osobinama. Lično, ne vidim ništa loše u tome što se o Bogu čita, intenzivno razmišlja, formira nekakvo mišljenje o pročitanom i razmjenjuje to mišljenje sa drugima pa mi nije baš najjasnije čemu uopšte potreba da se razmišljanje o Bogu relativizira. Bog je apstraktan pojam, nije stolica pa da ne razmišljaš o njoj, nego samo gledaš gdje je i sjedneš na nju kad ti je to potrebno.

Ali...izjednačavati s virusom sve ono što sa aspekta egzaktne prirodne nauke (fizike, hemije, biologije...ili čak matematike) nema pokriće u vidu dokaza o jasnom i konkretnim postojanju....to je štetno - po mom mišljenju.

Ni sadržaji književnih djela nemaju pokriće u egzaktnom pa nije valjda da ćemo i umjetnička djela tretirati kao nešto isključivo štetno, kao što je to virus.

Nije ta ideja nepoznata u istoriji filozofije, ali je odavno prevaziđena.

"Konj obično
osam nogu ima" ....

Kažu stihovi jedne pjesme Vaska Pope...

Biolog, kao i svaku čovjek koji je ikad u životu vidio konja reći će ili pomisliti da to nije tačno. I nije sa aspekta nauke o životinjama.

Ali...neko ko ima malo bogatije literarno iskustvo čitanja poezije ili neko ko poznaje poeziju pomenutog pjesnika...kao i svaki pojedinac koji pročita pjesmu u cjelini i malo bolje razmisli, savršeno jasno će razumjeti šta je time rečeno, a da bi mu to bilo tako savršeno jasno mora se voditi malo širim spektrom sposobnosti poimanja jer kriteriji prirodnih nauka, tačnije, zoologije, nisu mu dovoljni i predstavljaju samo prvi korak u razumijevanju ovih stihova i doživljaju ove pjesme u chelini.

Ko se u susretu sa ovom pjesmom zadrži samo na zakonima nauke koji kažu da je konj životinja što ima 4 noge, za njega je čitanje poezije najobičnije gubljenje vremena i kad je tumačenje poezije u pitanju ispašće kreten koji tvrdi da je navedeno u stihovuma samo najobičnuja laž i obmana, a lagati nije dobro i nije korisno...te da je pjesnik jedan najobičniji lažov i čitanje poezije i književnosti uopšte nešto štetno....i ništa više od toga.

Dakle, model Boga - da, to je svakom čovjeku dato da čovjek o tome razmišlja, donosi zaključke i razumije nešto...ili nekoga.

Boga izjednačavati sa nečim što je isključivo štetno po ljudski rod kao što je to virus (danas u vrijeme pandemije pogotovo) - to ne. Zatupljuje i šteti isto koliko i slijepo vjerovanje po svaku cijenu.
broj dva

#1083 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by broj dva »

Osmi Socrates wrote: 08/10/2021 14:54
Ateista wrote: 08/10/2021 14:00

Marks je idejni tvorac kominizma koji by the way nikad nigdje nije postojao, ne ateizma.
Iako nije tema, ne mozes ni marksa kriviti za zlocine tzv komunistickih sistema jer to sto su oni radili nema veze sa komunizmom, nigdje nije naveo da treba ubijati vjernike vec da vjeru treba prevazici. Ipak, komunizam jeste ideologija, ima idejnog tvorca, iako nigdje nije stvarno postojao ima osnove da bude ideologija pa ga mozemo porediti sa religijama na taj nacin, ateizam ne mozemo, to sto je on dio komunizma ne znaci da su svi ateisti i komunisti niti je ateizam sustina komunizma.

Hitler ako je bio ateista, nije ubijao zbog ateizma nego iz mrznje prema jevrejima i ciganima, to sa ateizmom nema veze i ne moze imati jer ne postoji vrhovni ateisticki autoritet na osnovu kojeg je mogao izvuci da ateizam bilo sta propagira.
Moze neko sad pobiti milione ljudi i reci da je u ime ateizma, ali to nema nikakvu tezinu jer ne postoji nista sto odredjuje ponasanja ateista,ja kao ateista mogu sa nekim drugim ateistom da nemam nista drugo zajednicko osim toga, dvojica pripadnika jedne religije moraju imati puno vise zajednickog jer bi bar trebali slijediti ista pravila.
U političkoj nauci postoji izraz "ateistička država", i sve bivše socijalističke države su okarakterisane tako. To su države u kojima se aktivno obeshrabruje vjerovanje u Boga. Manje ili više agresivmo. Sekularna država je ona koja je neutralna po pitanju vjere u Boga. Dakle, ako je država ateistička, i u njoj se, po pravilu, dešavaju masovna ubistva, šikaniranja, itd. i broj ubijenih je nekoliko puta veći nego što je slučaj sa Inkvizicijom, zašto, pobogu, izbjegavate logične zaključke?

Svejedno, meni se čini da ti nisi detaljno čitao ni Marksa ni Engelsa. Recimo, Engels je otvoreno zagovarao fizičku eliminaciju skoro svih slavenskih naroda. Marks proglašava Meksikance običnim nesposobnim neradnicima i pozdravlja američku pobjedu nad njima.

To što vama ne odgovara da prihvatite opšte prihvaćene pojmove, to je druga stvar. Mi ja svašta nešto ne bih prihvatio, ali je tako kako je.
Teza da su bivše socijalističke države "ateističke države" u kojima se "agresivno" obeshrabruje vjerovamje u boga je demonstrativno netačna. Rusija, Mađarska, Poljska,Češka, zemlje bivše Jugoslavije...Da li neko zaista misli da su ovo ateističke države ?? Kako ? Ako su bivše socijalističke države agresivne prema čemu to svakako nije organizovana religija.
apsidejzi

#1084 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

Osmi Socrates wrote: 09/10/2021 05:38 Dakle, umalo ste me proglasili nečovjekom što sam objasnio da je Inkvizicija, vaša omiljena tema, jedno obično pretjerivanje. Veoma ste zabrinuti zbog 35 000 žrtava u 200 godina u Španiji.
Niko te nije proglasio necovjekom. Nemoj si pridavati toliku vaznost.
U isto vrijeme, sasvim lagano, opravdavate 85-100 miliona žrtava komunističkih režima, od 1917 do danas. Nije ni važno da li su ti režimi ateistički ili ne. Ateisti će ih, kako - tako braniti. Barem ova naša verzija polutitoističkih ateista. :-)
Niko ne opravdava zrtve komunistickog rezima. To je prema mom shvatanju zlo i u historiji treba da bude zabiljezeno kao jedna velika ideoloska negativna mutacija ljudskog uma. Ono sto ce ti svaki ateista kazati jeste da komunizam nije isto sto i ateizam. Komunizam je politicka i ekonomska ideologija koja nema veze sa vjerovanjem/nevjerovanjem u boga. To je ideja kako organizovati drustvo i kako ga voditi u politickom i ekonomskom smislu. Zlocini ucinjeni u ime komunizma su zlocini ucinjeni u ime komunizma. Ne ateizma. Nije ateizam cinio te zlocine. Kao dokaz tome uzmimo ateizam na zapadu u istom tom periodu. I na zapadu smo imali kapitalisticka drustva koja nisu imala religijsko ucenje. Isti "ateizam" je bio i u pozadini zapadnih i sssr drzava. jedni su cinili zlocine drugi nisu. Ja bih prije razloge trazio u nekim kulturoloskim faktorima. Mogao je i Ruzvelt ubijati svoj narod kao i Staljin, ali nije. Sigurno ga njegova religijska uvjerenja nisu odvratila jer se nije rukovodio njima.
Da napomenem, računa se da je fašizam krivac za otprilike 25 miliona žrtava direktno. Četiri puta manje od komunizma.
Fasizam i nacizam se razvio u drzavama koje imaju preko 90% hriscana kako su se izjasnjavali na izborima. Ti ocito brkas politicko/ekonomske ideologije sa vjerskim uvjerenjima. Ti ovdje imas problem sa razumjevanjem i onda ga nonsalantno prebacujes na ateizam.
Sve što ja vidim kod ateista je sljepilo, jedan opšti fanatizam kad je u pitanju antireligioznost, nedostatak osnovnih moralnih stavova, itd. Upakuju oni to u neku prihvatljivu formu, ali, slabo to nešto. Bla bla bla i neko nazovi racionaliziranje ne igra nikakvu ulogu pred istorijskim faktima.
Kako je zanimljivo da svako primjecuje ono sto je zapravo on. Sve ovo sto si napisao, ti bi zelio da jedan ateista tako izgleda. Ali surova cinjenica je da si ti taj koji pravi areheotip ateiste na osnovu svog odraza u ogledalu.
Pa kako da vam čovjek vjeruje? Ni vi sami sebi ne vjerujete. Eto, čitajte se. Dobro ispitajte vaše upise. Doduše, ovo je bazirano samo na ovoj limitiranoj grupi ateista ovdje. Vi ste jedna baš tužna grupa. :roll:
Odoh plakat.
Koliko god da ima i vjernika koji slijepo slijede neke svoje narative, iskren vjernik uvijek ima čemu da se vrati u potrazi za moralnim kompasom i pozitivnim kursom.
I jos mora usput da plati taj svoj povratak.
Ateist nema. Njemu je antireligioznost kompas, dakle, uvijek negira nešto. Jedno opšte ništavilo postojanja, kojeg su, uostalom, i sami svjesni.
Ti bi zelio da ateist nema, ali ima. Ja imam svoj kompas i zivim sasvim ugodan i lijep zivot. Svjestan svoje prolaznosti ali nikako nezadovoljan zivotom. Sad da umrem, nemam za cim zaliti. Nemam se zbog cega kajati.
Pa kako čovjek da vas gleda nego jedan običan kult smrti? Život i duhovnost sigurno ne poštujete, bez obzira koliko to uvaljate u neke isprazne besmislene riječi.
Opet se vracamo na sliku u ogledalu. Ti bi volio da je ateista jadnik koji nema svhu zivota. Znas zasto bi to volio? Zato sto bi to opravdalo tvoju zrtvu. Ti si taj koji nema zivota i koji ne uziva u zivotu. Zato i ocekujes da ti nekakav bog dadne bolji zivot kada umres. jer ti je ovaj usran. Jer si nesposoban da uredis svoj zivot. Pardon, pogresna rijec je nesposoban. Ispravna rijec je ONESPOSOBLJEN. Religija te je napravila invalidom. Intelektualnim invalidom. Uzela ti je slobodu razmisljanja. Ti moras misliti tudjom glavom. Zato nisi zadovoljan zivotom. I tu svoju zrtvu pokusavas preslikati na ateizam.

Ja mislim svojom glavom i zadovoljan sam svojim zivotom. Imam i ja uspona i padova s tim da su svi moji padovi nastali kao posljedica mojih gresaka i neznanja. Nije mi nikakav bog pripremio iskuzenje. Nije me nikakav bog ocistio od nepostojecih grijeha. Nije me nikakav bog kaznio zato sto nisam platio crkvi ili dzamiji porez. Ja pogrijesio i ja platio cijenu. Sam pao, sam se ubio. Ja sam odrasla osoba koje nije strah suociti se sa nepoznatim. Mene nije strah priznati da nesto ne znam. Da sam malen i nebitan. Da me moze unistiti sve sto me okruzuje. Od virusa do crnih rupa. Ali ja sebe ne lazem da sam velik. Ne lazem se da sam bitan. Da me neko gleda i prati i da ce mi dati nesto kad umrem.

Zato ja cijenim ovo sto imam i uzivam u tome koliko mogu. To je moja duhovnost. Ja cijenim zivot.
apsidejzi

#1085 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 12:42

Imam utisak da ateisti imaju isti problem kao religijski vjernici, obje strane pogrešno prihvaćaju interpretirane sadržaje.

Munja je simbolično prisutna u svim vjerovanjima i religijama. Prirodni fenomen kojeg danas doživljavamo manje opasnim. Munja u religijama simbolizira snagu prirode i ljudsku nemoć kontroliranja iste. Mnogim je pojava munje tokom nevremna podsjetnik na Božju moć. Ne znam priču o Allahu koji ima svoju munju?
Zasto onda dajes misljenje o necemu sto ne znas. Munja nije simbolicno prisutna nego se uvijek navodi kao bozija moc kojom on kaznjava neposlusne. Danas kada znamo kako nastaje munja i kad je Tesla pravio munje u svojoj labaratoriji, skrecemo pricu na nekakvu simboliku. Preseravanje ili kako ja to volim kulturno reci: evolucija religiozne misli. A u sustini preseravanje jer je i tebi jasno da je u pitanju laz.
apsidejzi

#1086 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

¤ jelena ¤ wrote: 09/10/2021 12:42 Boga izjednačavati sa nečim što je isključivo štetno po ljudski rod kao što je to virus (danas u vrijeme pandemije pogotovo) - to ne. Zatupljuje i šteti isto koliko i slijepo vjerovanje po svaku cijenu.
Pa i bog steti ljudskom rodu. Nisam ja slucajno izabrao rijec virus. To je ciljana rijec. Dobro si skontala.
Hakiz

#1087 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 09/10/2021 12:41
Hakiz wrote: 09/10/2021 12:38

Sve je uzalud.
Nije bas sve uzalud, uvijek ima onih koji nisu zadrti i koji ce nauciti mozda nesto novo, samo takvi vjerovatno vise citaju a manje pisu.
Jeste uzalud. Sve šta ostavimo iza sebe i sve šta oni iza nas ostave iza sebe će nestati kada nestane Zemlja ili naša galaksija ili Svemir. Zemlja nestaje za oko 4,5 milijardi godina, a život na njoj puno ranije.

I tada sve postane besmisleno.

Dakle, sve je uzalud. Na kraju sve nestaje.
KraljicaIzJajca

#1088 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 09/10/2021 12:33

Sumnjam da znaju, bar vecina.
Za islam se tvrdi kako je nepromjenjiva i posljednja bozija objava, muslimani cesto kao argument protiv biblije navode kako je covjek mijenjao a da je kuran nepromijenjen i izvorna bozija objava, tako da oni negiraju evoluciju religije.
Kuran je knjiga sortirana i sastavljena po obrazcu osoba koje su ga sastavile u današnju verziju, s obzirom da su objave bile drugačije hronološki postavljene. Allah nije citiriao gdje i kako napisati ajete, i trebalo je dodati oznake interpunkcije. To je prva napisana knjiga na arapskom jeziku. Nisam sigurna da li postoje raniji izvori arapske poezije. Korišteni su razni dijalekti, zato je Kuran standardiziran. Tokom standardizacije su vjerojatno neki pojmovi drugačije interpretirani, ali, se srž poruka ne mjenja. Nije objavljen musaf/knjiga već su objavljene sure/ajeti, a sve je standardardizirano ljudskom rukom i razumijevanjem teksta tog perioda, zato nije izvorna Božija objava, već interpretacija objave urađena tokom standardizacije. Posljednja se podrazumijeva pod posljednjim poslanikom u tri monoteističke religije. Poslanik ili prorok je osoba koje govori u Božije ime, a tri monoteističke religije dijele istu tradiciju. Tradicija ih spaja. Proroci su bili specifična pojava Mezopotamije i Palestine, zato su tri religije osnovane na objavama proroka. Zašto je Muhamed posljednji u nizu proroka? Vjerojatno je se nakon tog perioda, doba proroštva jednostavno izlapilo, uslovljeno društvenim promjenma statusa proroka i drugih religijskih vođa.
KraljicaIzJajca

#1089 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 09/10/2021 12:34
KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 12:31

Djeluješ pametan, stoga, treba se izbaciti isključivost u debatama.
Čini ti se, da sam pametan, ne bih bio gdje jesam :lol:
Ali, i ja sam na temi, ali sam, nadam se, pametna. :D :lol:
Ateista

#1090 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

¤ jelena ¤ wrote: 09/10/2021 12:42
apsidejzi wrote: 06/10/2021 22:49
Posto mozak pravi modele, a najjaci modeli su oni koje naucis od roditelja ili staratelja. Virus je sve sto ti se ubaci bez pokrica. Bog je lijepa ideja ali nema pokrica. Nazalost, mi svi odrastamo sa tom idejom jer smo zaostalo drustvo. Dobar dio svog odraslog zivota sam proveo na zapadu i tu su stvari potpuno drugacije. Niko ne prica o bogu i djeca jednostavno odrastaju bez boga. Spomene se samo oko bozica ili ako ima neka ceremonija a to vise zbog slobodnih dana na poslu nego zbog stvarne vjere. I efekat je nevjerovatan: djeca ne dobiju taj virus i odrastaju bez njega sasvim normalno. Ja nisam bio te srece. Odrastao u ratu, tik uz fundamentaliste. Trebalo mi je par godina da skontam da nesto nije uredu, pa jos par godina da sebi priznam da nisam vise poput ovih pa onda jos par godina postepenog ubijanja virusa. Tek sad sam dosao u fazu kad slobodno mogu razmisljati i govoriti o ovoj temi.

Nazalost, to ima i svoje posljedice. Dobar dio mojih "drugova" vise ne zele biti moji drugovi. Virus nas je rastavio :D No ja ih ne krivim jer razumijem njihovu unutrasnju borbu. Ja sam bio veoma svjestan posljedica tog poteza ali to je nesto sto se moralo uraditi.

Posto vidim da si primjetila da "razmisljam o virusu" volio bih malo relativizirati velicinu razmisljanja kako ti zamisljas. Nije to neko intenzivno razmisljanje, nego vise potaknuto cinjenicom da sam otvorio forum i vidio ovu temu u top 5 postova. S druge strane ja inace volim razmisljati. O bilo cemu. Tako da naleti period kada razmisljam i o ovome. Ali bez obaveze. Primjecujem isto tako da i teisti razmisljaju da li su oni pogrijesili u svom izboru. Nije lagano sebe lagati dugorocno.
Iz svega navedenog slijedi da u tvom mozgu postoji model Boga jer da tog modela nema ti ne bi ni mogao o Bogu razmišljati godinama, formirati svoje mišljenje i raspravljati s drugima o postojanju Boga i njegovim osobinama. Lično, ne vidim ništa loše u tome što se o Bogu čita, intenzivno razmišlja, formira nekakvo mišljenje o pročitanom i razmjenjuje to mišljenje sa drugima pa mi nije baš najjasnije čemu uopšte potreba da se razmišljanje o Bogu relativizira. Bog je apstraktan pojam, nije stolica pa da ne razmišljaš o njoj, nego samo gledaš gdje je i sjedneš na nju kad ti je to potrebno.

Ali...izjednačavati s virusom sve ono što sa aspekta egzaktne prirodne nauke (fizike, hemije, biologije...ili čak matematike) nema pokriće u vidu dokaza o jasnom i konkretnim postojanju....to je štetno - po mom mišljenju.

Ni sadržaji književnih djela nemaju pokriće u egzaktnom pa nije valjda da ćemo i umjetnička djela tretirati kao nešto isključivo štetno, kao što je to virus.

Nije ta ideja nepoznata u istoriji filozofije, ali je odavno prevaziđena.

"Konj obično
osam nogu ima" ....

Kažu stihovi jedne pjesme Vaska Pope...

Biolog, kao i svaku čovjek koji je ikad u životu vidio konja reći će ili pomisliti da to nije tačno. I nije sa aspekta nauke o životinjama.

Ali...neko ko ima malo bogatije literarno iskustvo čitanja poezije ili neko ko poznaje poeziju pomenutog pjesnika...kao i svaki pojedinac koji pročita pjesmu u cjelini i malo bolje razmisli, savršeno jasno će razumjeti šta je time rečeno, a da bi mu to bilo tako savršeno jasno mora se voditi malo širim spektrom sposobnosti poimanja jer kriteriji prirodnih nauka, tačnije, zoologije, nisu mu dovoljni i predstavljaju samo prvi korak u razumijevanju ovih stihova i doživljaju ove pjesme u chelini.

Ko se u susretu sa ovom pjesmom zadrži samo na zakonima nauke koji kažu da je konj životinja što ima 4 noge, za njega je čitanje poezije najobičnije gubljenje vremena i kad je tumačenje poezije u pitanju ispašće kreten koji tvrdi da je navedeno u stihovuma samo najobičnuja laž i obmana, a lagati nije dobro i nije korisno...te da je pjesnik jedan najobičniji lažov i čitanje poezije i književnosti uopšte nešto štetno....i ništa više od toga.

Dakle, model Boga - da, to je svakom čovjeku dato da čovjek o tome razmišlja, donosi zaključke i razumije nešto...ili nekoga.

Boga izjednačavati sa nečim što je isključivo štetno po ljudski rod kao što je to virus (danas u vrijeme pandemije pogotovo) - to ne. Zatupljuje i šteti isto koliko i slijepo vjerovanje po svaku cijenu.
Stalno predstavljas religiju kao nesto simbolicno, poredis sa poezijom koja uglavnom jeste simbolicna i ne treba je bukvalno shvatati. Religije se ne predstavljaju tako, vec kao apsolutna istina, koju ako ne prihvatis gorices u paklu.
KraljicaIzJajca

#1091 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

apsidejzi wrote: 09/10/2021 13:10
KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 12:42

Zasto onda dajes misljenje o necemu sto ne znas. Munja nije simbolicno prisutna nego se uvijek navodi kao bozija moc kojom on kaznjava neposlusne. Danas kada znamo kako nastaje munja i kad je Tesla pravio munje u svojoj labaratoriji, skrecemo pricu na nekakvu simboliku. Preseravanje ili kako ja to volim kulturno reci: evolucija religiozne misli. A u sustini preseravanje jer je i tebi jasno da je u pitanju laz.
Nisam napisala mišljenje o Allahovoj munji, zato tebe čekam, da mi daš ajet.

Ja sam napisala kako religije, Bogovi i Bog su povezani sa pojavom munja i interpretacija istih.
KraljicaIzJajca

#1092 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 09/10/2021 13:27 [Religije se ne predstavljaju tako, vec kao apsolutna istina, koju ako ne prihvatis gorices u paklu.
Definiraj pojam istina u religijama. :)
Last edited by KraljicaIzJajca on 09/10/2021 13:30, edited 1 time in total.
Ateista

#1093 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 09/10/2021 13:18
Ateista wrote: 09/10/2021 12:41

Jeste uzalud. Sve šta ostavimo iza sebe i sve šta oni iza nas ostave iza sebe će nestati kada nestane Zemlja ili naša galaksija ili Svemir. Zemlja nestaje za oko 4,5 milijardi godina, a život na njoj puno ranije.

Jeste ako tako gledas, ali ako gledas kao mikrosvijet mozda neko moze imati neke koristi od ovoga u svom zivotu, mozda ga bolje iskoristi. Iako cemo svi jednog dana nestati, ukljucujuci i covjecanstvo, sto vise ljudi sto bolje iskoristi svoj zivot to bolje.
Ateista

#1094 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 13:30
Ateista wrote: 09/10/2021 13:27 [Religije se ne predstavljaju tako, vec kao apsolutna istina, koju ako ne prihvatis gorices u paklu.
Isto kao i bilo gdje drugo, nesto sto je tacno, ne nikakvo simbolicno znacenje.
Hakiz

#1095 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 09/10/2021 05:38 Pa kako čovjek da vas gleda nego jedan običan kult smrti? Život i duhovnost sigurno ne poštujete, bez obzira koliko to uvaljate u neke isprazne besmislene riječi.
Možda ima i drugačijih religija, uostalom oko 50% planete ne vjeruje u jednog boga i Abrahama/Ibrahima kao praoca religija, ali svima je manje više zajedničko:

Raj i pakao, kao konačna odredišta ljudske duše u svakoj abrahamskoj religiji ne postoje bez srmrti, preduslov za ulazak u njih je smrt.

Osnova hrišćanske crkve je uskrsnuće Isusa, a da bi uskrsnuo morao je prvo umrijeti.

Abrahamske religije se sve vrte oko smrti, smrt im je preduslov za sve. Sva nagrada dolazi nakon smrti. Kao i kazna.

A onda ateistima kažeš da su kult smrti. Valjda nasuprot religiama koje slave život kako vidimo?

Izbriši ono "Socrates" iz nicka.
Hakiz

#1096 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 13:23
Hakiz wrote: 09/10/2021 12:34

Čini ti se, da sam pametan, ne bih bio gdje jesam :lol:
Ali, i ja sam na temi, ali sam, nadam se, pametna. :D :lol:
Nisam dovoljno pametan da presuđujem o pameti drugih :-D
Hakiz

#1097 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 09/10/2021 13:30
Hakiz wrote: 09/10/2021 13:18

Jeste ako tako gledas, ali ako gledas kao mikrosvijet mozda neko moze imati neke koristi od ovoga u svom zivotu, mozda ga bolje iskoristi. Iako cemo svi jednog dana nestati, ukljucujuci i covjecanstvo, sto vise ljudi sto bolje iskoristi svoj zivot to bolje.
Ljudi trebaju iskoristiti život, ali da je bolje u velikoj šemi, nije.

A to znači da je sebičnost jedini pravi pristup.
KraljicaIzJajca

#1098 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 09/10/2021 13:35
KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 13:30

Isto kao i bilo gdje drugo, nesto sto je tacno, ne nikakvo simbolicno znacenje.
:D

Istina u religijama nije bazirana tako. Pokušaj ponovo obrazložiti. :)
KraljicaIzJajca

#1099 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Dozer wrote: 09/10/2021 11:58
KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 11:28

Budučnost religija nije potpuni nestanak, jer uvijek će postojati organizirani sustav vjerovanja, novih vjerovanja. Uloga religija se mjenja, zato neke još uvijek postoje. Zaboravio si na formiranje novih religija. Kome su one potrebne?
Ja pricam o 3 dominantne monoteisticke religije, ne o kojekakvim mikro sektama koje sebi izmisljaju nove bogove i/ili predmete obozavanja.
Ti si ateist, vjeruješ u Vanzemaljce, ne smetaju ti nove religije (sve religije u svom začetku su bile na razini sekte), već ti dižu tlak isključivo tri monoteističke sekte. Ti si dakle selektivan ateist.
KraljicaIzJajca

#1100 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

KraljicaIzJajca wrote: 09/10/2021 13:21
Ateista wrote: 09/10/2021 12:33

Sumnjam da znaju, bar vecina.
Za islam se tvrdi kako je nepromjenjiva i posljednja bozija objava, muslimani cesto kao argument protiv biblije navode kako je covjek mijenjao a da je kuran nepromijenjen i izvorna bozija objava, tako da oni negiraju evoluciju religije.
Kuran je knjiga sortirana i sastavljena po obrazcu osoba koje su ga sastavile u današnju verziju, s obzirom da su objave bile drugačije hronološki postavljene. Allah nije citiriao gdje i kako napisati ajete, i trebalo je dodati oznake interpunkcije. To je prva napisana knjiga na arapskom jeziku. Nisam sigurna da li postoje raniji izvori arapske poezije. Korišteni su razni dijalekti, zato je Kuran standardiziran. Tokom standardizacije su vjerojatno neki pojmovi drugačije interpretirani, ali, se srž poruka ne mjenja. Nije objavljen musaf/knjiga već su objavljene sure/ajeti, a sve je standardardizirano ljudskom rukom i razumijevanjem teksta tog perioda, zato nije izvorna Božija objava, već interpretacija objave urađena tokom standardizacije. Posljednja se podrazumijeva pod posljednjim poslanikom u tri monoteističke religije. Poslanik ili prorok je osoba koje govori u Božije ime, a tri monoteističke religije dijele istu tradiciju. Tradicija ih spaja. Proroci su bili specifična pojava Mezopotamije i Palestine, zato su tri religije osnovane na objavama proroka. Zašto je Muhamed posljednji u nizu proroka? Vjerojatno je se nakon tog perioda, doba proroštva jednostavno izlapilo, uslovljeno društvenim promjenma statusa proroka i drugih religijskih vođa.
Ateista, obrazloženje?
Post Reply