Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

ArmandiHose

#20951 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ArmandiHose »

Gracias por su respuesta, Señor Denden

Dakle: Prdimahovina :run:

"Prdimahovina je jedan od najjačih izraza u našem blesavom kreativnom jeziku. Prdimahovina. Svaka čast onome ko je ovaj izraz osmislio. Veoma je sadržajan, za naše prilike. Neki sociolozi, doktori, stručnjaci, slomili bi se kako oralno tako i misaono, da izraze adekvatno, definiciju stanja društva u kojem se nalazimo. Međutim, stari ljudi, koji su težili uvijek ka pojednostavljivanju svega što se može, bi za sve ovo rekli da je jedna obična prdimahovina".
kakotakonikako

#20952 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

denden,

Pitanje, ali ISKREN odgovor:

Kako si ti ukljucen/ukljucena u ovaj slucaj ?

Hvala na iskrenom odgovoru.
denden

#20953 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

bitangeIprinceze wrote: 09/10/2021 08:31 Trebalo bi da su i prve presude nasilne a znajući na mahinacije tokom prvih suđenja došla je na red naplata.uskrsnuti ne bi bilo prisile ni u najmanjoj mjeri. Čučnuo bi onaj ko je davno trebao čučnuti. :wink: Za sada čuči onaj drugi što štiti ovog prvog. Neka tako i ostane.
denden wrote: Ono što je meni interesantno je da se priča (sumnja da su izbrisali policajci koji su došli ga izuzmu) ponovo vraća na sam proces prebacivanja snimaka, a time i nestanak struje. Odnosno, u široj slici je jasno da nestanak snimaka nije u sklopu bilo kakve zavjere vezane za događaj u Aleji. Jer, takve zavjere nema. Em Ljubo jeste počinilac (nema zavjere), em su optuženi "zavjernici" nevini (nema dokaza i biće oslobođeni).

A s obzirom na to da je navodno policijski tim snimke gledao i dan ranije i najavio dolazak sa naredbom sutradan, bilo bi logičnije da navodni zavjerenici snimak obrišu prije njihovog dolaska sutradan. Prebacivanje snimaka je počelo i nestalo je struje. Uprkos teorijama zavjere Feraget-Memić o tome kako je neko namjerno presjekao kabal za opskrbu naselja strujom ("ljudi rekli Murizu") da bi se spriječilo prebacivanje snimaka, u stvarnosti je kabal oštetio bager građevinske firme, sačinjen je zapisnik i nema nikakve prljave igre. Dakle, nestanak struje je događaj van kontrole osoblja hotela i policajaca, a da nije nestalo struje, snimak bi bio uredno izuzet-prebačen.

Što govori da brisanje snimka nije prljava igra, nego je vezan za nestanak struje. Da li je sam nestanak struje doveo do brisanja dijelova hard-diska ili je u pitanju nestručno manipulisanje komandama video-nadzora od strane osoblja hotela ili policajaca, a opet u vezi nestanka struje, teško je utvrditi.
Iako provedeno vještačenje tvrdi da su snimci (namjerno) obrisani, čudno je da se ni približno ne zna vrijeme brisanja (oduzet računar sa hard diskom). Nisam siguran da je u tehničkom smislu završena priča oko nestanka snimaka. Misterija je i šta je sa vještačenjem SIPA koje je Avaz najavljivao kao ono koje će sve riješiti, a taj nalaz se ne spominje u optužnici. Nego se spominje vještačenje koje je provedeno 2016. godine, po naredbi "zavjereničkog" Kantonalnog tužilaštva.
Takođe, iako je Avaz nastojao prikazati da je Kantonalno tužilaštvo muljalo, a kao Državno tek prvi put provodi pravu istragu oko snimka, treba podsjetiti, to piše u presudama Kantonalnog suda, da je Kantonalnot tužilaštvo ispitalo i poligrafski vještačilo sve moguće "brisače snimka". Nije poznato da je iko pao na poligrafu. Vjerovatno je to uradilo i Državno tužilaštvo i opet nije poznato da je iko pao na poligrafu (znamo da je Muamer Budnjo prošao poligraf barem dvaput, zadnji put u istrazi Državnog tužilaštva). Takođe, znamo da je i Alisa Mutap prošla poligraf, za razliku od Seferovića.

Što neko reče, "da je Alisa pala na poligrafu, to bi bio krunski dokaz da je ona saučesnik". Ovako, "poligraf nije bitan". Iako je njegova tačnost oko 85%. Znači, vrlo visoka.

Vezano za snimke, iznijeću sad jednu teoriju.

Oni su nestali zbog nestanka struje, kada je izbrisan sadržaj dijelova hard-diska (tzv. "surge"). Tome u prilog govori sve navedeno-odsustvo motiva (jer je ubica Ljubo, ko bi njega štitio), prolazak poligrafa, mogućnost da se snimci izbrišu unutar deset dana do prvog dolaska police, mogućnost da se izbrišu između tog dolaska i drugog dolaska, sutradan, zatim činjenica da je njihovo izuzimanje bez ikakve opstrukcije već počelo kad je nestalo struje, što je faktor van kontrole osoblja hotela. DA nije došlo do slučajnog nestanka struje, oni bi bili izuzeti 19.02.

Vještačenja koja je provelo Kantonalno tužilaštvo (a koje kao dokaz koristi sada DRžavno tužilaštvo u optužnici protiv Ožegovića) nisu urađena precizno. Kako se može ekspliticno tvrditi da je snimak obrisan (valjda namjerno) ako se nema ni najmanje predstave kad je obrisan, nego se samo zna da je to bilo od trenutka nestanka struje u petak do dolaska policije u ponedjeljak, kad snimka već nije bilo?

Ni odbrana Ožegovića ne spori da je snimak izbrisan, jer su to tehničke stvari, vjeruju vještačenju, samo tvrde da ga Ožegović nije izbrisao. Ali, da li provedeno vještačenje nužno znači da je vještak uvijek u pravu? Naravno da ne.

Državno tužilaštvo je izdalo prije par mjeseci svoju naredbu SIPA-i da izvrši vještačenje i utvrdi vrijeme i način brisanja snimka. Čak je Arijana Memić na TV-u govorila o eksperimantima koje SIPA radi da bi utvrdila da li nestanak struje može izbrisati snimke.

Nakon toga se dešava nešto zaista čudno. Vještačenje SIPA se ne spominje u optužnici, "propada u zemlju", a kao dokaz protiv Ožegovića se navode vještačenja koja je 2016. provelo Kantonalno tužilaštvo, koje se sumnjiči da je zavjerničko, da je prikrivalo ubistvo, njegova glavna tužiteljica Dalida Burzić je pred Državnim tužilaštvom prijavljena kao organizator kriminalne grupe.

Uzima se vještačenje "zavjereničkog tužilaštva", a odbacuje "svoje" :-)

Da, skratim, evo teorije:

SIPA je utvrdila da je do brisanja snimka došlo ili moglo doći zbog nestanka struje. Državno tužilaštvo nije htjelo uzeti taj nalaz, jer bi im ugrozio podizanje optužnice. Bili su prinuđeni uzeti nalaze dobijene po naredbi Kantonalnog tužilaštva.

Nakon što su vidjeli da su po njihov narativ (identičan narativu Feraget-Memić) štetni novi nalazi, odlučili su da odustanu od vještačenja Alise Mutap, jer bi ih nalaz koji potvrđuje njenu amneziju spriječio u namjerni da podignu optužnicu.

Šta se dalje dešava, šta kaže advokatica NIna Kisić na uvodnoj riječi suđenja?

Kaže da tužilaštvo zabranjuje odbrani da (osim dokaza uz optužnicu) pogleda i sve druge dokaze prikupljene u istrazi, a time i dokaze koji idu u korist optuženim. Tužilaštvo je po zakonu dužno omogućiti to odbrani, ali se pravdaju time da i dalje vode istragu i da zato ne mogu odbrani pokazati sve prikupljene dokaze.

Da li je među tim dokazima i nalaz SIPA?

Evo, realno, šta može biti razlog da se preko Avaza pompezno najavi vještačenje SIPA po naredbi Državnog tužilaštva, a onda ono "propadne u zemlju", nema ga u optužnici. Šta može biti razlog da ga Državno tužilaštvo ne uzme kao dokaz?
denden

#20954 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

kakotakonikako wrote: 09/10/2021 11:18 denden,

Treca rijec iz tvog nicka. Nikako.
uglavnomja

#20955 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

kad se smuckaju empatija, frustracija i borba za pravdu - dobije se najmocnije sredstvo manipulacije, gdje frustrirani empaticari u borbi za pravdu postaju slijepi, gluhi, zaboravni, iskljuce mozak i razum i logiku ... i ponasaju se kao drvene llutke na kanafi koje manipulotori pokrecu

nego, jedno strucno pitanje

u optuznici je izvadjeno puno toga, da ne ponavljam

i sudije su pismeni ljudi, znaju citati, imaju pristup ne samo medijima nego i drugim sudskim spisima

da li sudija moze odbiti optuznicu na osnovu svojih "privatnih" saznanja o slucaju ili se mora rigidno drzati samo onoga sto pise u optuznici i na osnovu toga prihvatiti-odbiti?

mislim :roll:
kakotakonikako

#20956 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

denden wrote: 09/10/2021 11:30
kakotakonikako wrote: 09/10/2021 11:18 denden,

Treca rijec iz tvog nicka. Nikako.
Previse komentarises i previse znas za nekoga ko nije NEKAKO interesno ukljucen o ovaj slucaj. Mislim da ti odgovor nije ISKREN, odnosno tacan, da ne kazem nesto teze.
Ali imas pravo da odgovoris kako hoces, a na drugima je da procijene i ocijene.
denden

#20957 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

ArmandiHose wrote: 09/10/2021 10:25

I jos jedno pitanje: da li je doista na pocetku bila optuznica Seferovicima za ubistvo koja je odbijena? Sumnjam da bi to javnosti promaklo, vidimo da podizanje, razmatranje i odlucivanje o optuznici nije procesna epizoda koja moze tek tako proci neopazeno? Ili je zapravo do odbijanja pocetne verzije ubistva palicom doslo prilikom prihvacene zalbe odbrane Seferovica na istrazno pritvaranje iz cega je Kantonalno tuzilastvo zakljucilo da mora promijeniti tok i sadrzaj istrage i pravnu kvalifikaciju?
To je mogućnost. Protiv koje ide činjenica da je Arijana Memić barem dvaput objavljivala na FB-u da je prva optužnica, za ubistvo palicom nakon izlaska iz kombija, odbijena. Te činjenca da Ustavni sud u svojoj odluci jednom posredno spominje tu optužnicu ("dokazi nisu bili dobri da bi se mogla potvrditi optužnica"), a drugi put eksplicitno govori o podignutoj optužnici od 01.06.2016. godine.

Bilo bi čudno da ni Arijana Memić ni Ustavni sud ne mogu razlikovati optužnicu od prijedloga za pritvor.

S druge strane, sve i da je tako kako impliciraš, ne mijenja ništa suštinski, jer bi i se i u tom slučaju radilo o tome da je Kantonalno tužilaštvo izvorno vjerovalo u ubistvo palicom, gonilo Seferoviće za to, predložilo pritvor koji je određen, pa po žalbi ukinut pri čemu je sud naveo "jeste Ljubo počinilac, ali nije ubistvo, nego saobraćajka, koju su svakako priznali, šipke nema, a Vasvijino priznanje ubisva palicom je nezakonito, prekvalifikujte i sve će biti u redu").

Ništa se ne mijenja u smislu motiva postupanja tužilaštva, tj. činjenice da su išli na ubistvo palicom, te zbog suda bili prinuđeni prekvalifikovati na saobraćajku. Dakle, nisu sakrivali ubistvo, nego su izvorno gonili za ubistvo, dok ih sud nije natjerao da prekvalifikuju.

Ali, ono što bi bila promjena, u slučaju da je tačno ovo što implicaš, je to da bi Ljubo Seferović onda mogao biti krivično gonjen za ubistvo.
denden

#20958 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

kakotakonikako wrote: 09/10/2021 11:36
Previse komentarises i previse znas za nekoga ko nije NEKAKO interesno ukljucen o ovaj slucaj. Mislim da ti odgovor nije ISKREN, odnosno tacan, da ne kazem nesto teze.
Tražio si i dobio odgovor. Jedino ovdje što furam je istina i otvorenost za sve činjenice. Čak sam objašnjavao murizovcima kako će nepobitno provjeriti je li sat sa džamijskog snimka tačan.

Biti neutralan ne znači biti na pola puta između dviju strana. Biti neutralan znači biti objektivan, na strani činjenica i otvoren za stvarnost. Ja ovdje nisam na strani "mutapovaca" ili kao ih zovete. Na strani sam istine. Druga je stvar što je istina na njihovoj strani.

Moju teoriju valjano možete opovrgnuti argumentima. Ali samo to ne radite. Sve drugo radite. Tako da je to samo kmečanje sektaša kojima je dogma ugasila mozak i stvarnost ih bolno žulja.

Ali je lakše napadati demonstratora stvarnosti nego samu stvarnost.

Na skoro 850 strana niko od vas se, ni nakon mnogih prozivanja, nije usudio odgovoriti na prosto pitanje "ako znate u šta vjerujete, kažite kad je Ljubo postao dio zavjere, a ja ću za svaki datum dokazati da to nije moguće".

O čemu pričamo ovdje onda ovoliko dugo?

A i pravo je zadovoljstvo lako kao s nokta prcati vaše debilne ublehe.
denden

#20959 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

uglavnomja wrote: 09/10/2021 11:34 kad se smuckaju empatija, frustracija i borba za pravdu - dobije se najmocnije sredstvo manipulacije, gdje frustrirani empaticari u borbi za pravdu postaju slijepi, gluhi, zaboravni, iskljuce mozak i razum i logiku ... i ponasaju se kao drvene llutke na kanafi koje manipulotori pokrecu

i sudije su pismeni ljudi, znaju citati, imaju pristup ne samo medijima nego i drugim sudskim spisima

da li sudija moze odbiti optuznicu na osnovu svojih "privatnih" saznanja o slucaju ili se mora rigidno drzati samo onoga sto pise u optuznici i na osnovu toga prihvatiti-odbiti?

Sudija za potvrđivanje optužnice ne može, ograničen je onim što dobije od tužilaštva. Sudija u suđenju može izvoditi "svoje", tj. sudske dokaze (koje nisu ponudili ni odbrana ni optužba), npr. narediti vještačenja i slično.
uglavnomja

#20960 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

denden wrote: 09/10/2021 11:55
uglavnomja wrote: 09/10/2021 11:34 kad se smuckaju empatija, frustracija i borba za pravdu - dobije se najmocnije sredstvo manipulacije, gdje frustrirani empaticari u borbi za pravdu postaju slijepi, gluhi, zaboravni, iskljuce mozak i razum i logiku ... i ponasaju se kao drvene llutke na kanafi koje manipulotori pokrecu

Sudija za potvrđivanje optužnice ne može, ograničen je onim što dobije od tužilaštva. Sudija u suđenju može izvoditi "svoje", tj. sudske dokaze (koje nisu ponudili ni odbrana ni optužba), npr. narediti vještačenja i slično.

hvala
kakotakonikako

#20961 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

denden wrote: 09/10/2021 11:45
Tražio si i dobio odgovor. Jedino ovdje što furam je istina i otvorenost za sve činjenice. Čak sam objašnjavao murizovcima kako će nepobitno provjeriti je li sat sa džamijskog snimka tačan.

Biti neutralan ne znači biti na pola puta između dviju strana. Biti neutralan znači biti objektivan, na strani činjenica i otvoren za stvarnost. Ja ovdje nisam na strani "mutapovaca" ili kao ih zovete. Na strani sam istine. Druga je stvar što je istina na njihovoj strani.

Moju teoriju valjano možete opovrgnuti argumentima. Ali samo to ne radite. Sve drugo radite. Tako da je to samo kmečanje sektaša kojima je dogma ugasila mozak i stvarnost ih bolno žulja.

Na skoro 850 strana niko od vas se, ni nakon mnogih prozivanja, nije usudio odgovoriti na prosto pitanje "ako znate u šta vjerujete, kažite kad je Ljubo postao dio zavjere, a ja ću za svaki datum dokazati da to nije moguće".

Previse komentarises ovaj slucaj da nisi direktno ukljucen u njega i to je moje misljenje na koje imam pravo. Ja malo znam o slucaju, ponekad navratim ovdje i procitam i sticem o tebi takav utisak.

Tvoja recenica " jedino sto furam jeste istina .... " govori jako puno o tebi. I potvrdjuje moje zapazanje da si itekao ukljucen u ovaj slucaj a tvoj odgovor na moje direktno pitanje je pokazao da ne govoris istinu a kazes da je furas.
denden

#20962 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

Niko ne može iz svoje pameti, ma kakva ona bila ;)
zabac kermit

#20963 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zabac kermit »

DŽAFIĆ: “OVA VARALICA JE ZET ZIJE MUTAPA KOJI ME JE PREVARIO ZA 30.000KM”

https://crna-hronika.info/dzafic-ova-va ... 0km/290002
ArmandiHose

#20964 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ArmandiHose »

Nakon svega što sam pročitao, moj zaključak, tvrdnja:

Tužilaštvo BiH definitivno
NE ZNA ili NEĆE ili NE MOŽE ili NE SMIJE,
efikasno/učinkovito provesti pravu istragu i podići pravu optužnicu kojom bi se pravedno okončao i riješio ovaj slučaj!

Zašto tako mislim? Evo zašto:

Ako Tuzilastvo BiH tvrdi, a tvrdi, da je bilo i da ima "prikrivanja načina na koji su kriticne prilike Dzenanu nanesene tjelesne povrede od kojih je potom preminuo" (ubistvo? saobracajka?), te da su prikrivači optuženi Zijad Mutap, Alisa Mutap Ramić i dr,

Tada je ova "optužnica" Tužilaštva BiH trebala, morala početno glasiti, imati na prvom mjestu za optuženje ovo lice i ovakav opis:

Prvooptuženi Ljubo Seferovic, kritične prilike, znajući da to nije istina, u cilju prikrivanja stvarnog načina na koji su Dženanu Memiću nanesene teške tjelesne povrede od kojih je potom preminuo, i u cilju prikrivanja lica koji je te tjelesne povrede nanio Dženanu Memiću, u dva navrata organima krivičnog gonjenja lažno priznao da je upravljajući svojim motornim vozilom kritične prilike vozilom udario pješake Dženana Memića i Alisu Mutap, znajući da to nije istina, čime je kao član organizirane kriminalne grupe počinio krivična djela prikrivanja... itd itd...,

pa bi sada u sudnici Suda BiH, u okviru optužene organizirane kriminalne grupu, u sudskim klupama u prvom redu sjedili kao prikrivači prvooptuženi Seferovići, potom u drugom redu prikrivači Mutapi, i tako redom.

Pitanje: Zašto Seferovići nisu optuzeni kao prikrivači u ovoj optužnici, a slijedom logike jesu, i to glavni?
GAU8

#20965 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

O Ljubi se ne priča Ljubo uopće nije bitan? Ko je uopće Ljubo?
To je otprilike logika
belfy

#20966 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by belfy »

gdje je denden danima? odustao od teme? ne smije da se javi?
bitangeIprinceze

#20967 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

GAU8 wrote: 09/10/2021 13:37

O Ljubi se ne priča Ljubo uopće nije bitan? Ko je uopće Ljubo?
To je otprilike logika
Ljubo ima amneziju, sto bi bio bitan?
GAU8

#20968 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

Meni je samo smiješno što ga pokušavate sakriti pod tepih
bitangeIprinceze

#20969 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

Ne moze nikako biti vise smjesnije od toga sto ga ti izdizez u nebesa?! Nikad ciganija nije qrcu valjala. Nikome.
ArmandiHose

#20970 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ArmandiHose »

Za Tuzilastvo BiH

Ljubo Seferović je tzv Kostur iz ormana, "a skeleton in the closet"...

Bili bi najsretniji da ga nema, da ne postoji,
on im je ono što "mladoj sreću kvari" :D
zabac kermit

#20971 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zabac kermit »

GAU8 wrote: 09/10/2021 14:34 Meni je samo smiješno što ga pokušavate sakriti pod tepih
Nismo mi tuzilastvo,oni ga sakrivaju,pitaj njih zasto.
GAU8

#20972 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

bitangeIprinceze wrote: 09/10/2021 14:44 Ne moze nikako biti vise smjesnije od toga sto ga ti izdizez u nebesa?! Nikad ciganija nije qrcu valjala. Nikome.
Koliko god govorili da je nebitan, on je svejedno ključ rješenja slučaja.
GAU8

#20973 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

zabac kermit wrote: 09/10/2021 14:53
GAU8 wrote: 09/10/2021 14:34 Meni je samo smiješno što ga pokušavate sakriti pod tepih
Ama tužilaštvo, murizovci... uopšteno mislim na tu stranu
zabac kermit

#20974 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zabac kermit »

GAU8 wrote: 09/10/2021 14:57
zabac kermit wrote: 09/10/2021 14:53

Ama tužilaštvo, murizovci... uopšteno mislim na tu stranu
Nemaju tu Murizovci nista,glavno je tuzilastvo,zasto su ih precrtali i ucinili nebitnim to oni znaju.Njih pitat treba.
zabac kermit

#20975 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zabac kermit »

GAU8 wrote: 09/10/2021 14:55
bitangeIprinceze wrote: 09/10/2021 14:44 Ne moze nikako biti vise smjesnije od toga sto ga ti izdizez u nebesa?! Nikad ciganija nije qrcu valjala. Nikome.
Koliko god govorili da je nebitan, on je svejedno ključ rješenja slučaja.
To znamo a kome onda nije stalo da kljuc otkljuca sef?Tuzilastvu?Zasto?Koga stite sa tim potezom?
Locked