Kraj pandemije

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1 Kraj pandemije

Post by _BataZiv_0809 »

Pitanje koje svi postavljamo od marta 2020. Kad ce ovo sve zavrsiti?

Koje su vase procjene? Sta nam jos predstoji?

Je li pandemija otplesala posljednji tango ili ce izvuci nekog novog keca iz rukava?

Kako ce svijet izgledati kad se ovo sve zavrsi i koliko ce nam trebati vremena da se vratimo obrascima ponasanja iz 2019?

Dakle da ovu temu izdvojimo od aktuelnih tema o toku pandemije i vakcinama.

:sax:
denimb

#2 Re: Kraj pandemije

Post by denimb »

_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2021 21:41 Pitanje koje svi postavljamo od marta 2020. Kad ce ovo sve zavrsiti?

Je li pandemija otplesala posljednji tango ili ce izvuci nekog novog keca iz rukava?

Kako ce svijet izgledati kad se ovo sve zavrsi i koliko ce nam trebati vremena da se vratimo obrascima ponasanja iz 2019?

Nema Bata od toga nista, ovo nije bilo mijenjanje obrasca ponasanja pojedinca ili grupe ljudi, koji ce se poslije normalizovanja stanja vratiti na staro...mozemo samo ocekivati neke nove obrasce ponasanja, mislim ovako globalne promjene ostave duboke posljedice.

Ja jos ne mogu da shvatim da smo imali onakve mjere, policijski sat, zatvaranje svega, kao da sam sanjao nesto jbt.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3 Re: Kraj pandemije

Post by _BataZiv_0809 »

denimb wrote: 07/10/2021 21:47
Nema Bata od toga nista, ovo nije bilo mijenjanje obrasca ponasanja pojedinca ili grupe ljudi, koji ce se poslije normalizovanja stanja vratiti na staro...mozemo samo ocekivati neke nove obrasce ponasanja, mislim ovako globalne promjene ostave duboke posljedice.
Malo si ostao nedorecen. Obrazlozi pls.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Kraj pandemije

Post by Truba »

Zavrsit ce isto ko 1992.
Nikad
Mislim proglasit ce jednom kraj pandemije kao sto je rat stao
Ali nikad nece biti isto
Kao kad padnes s bajka
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5 Re: Kraj pandemije

Post by mk ultra »

Pa medijska hajka je prestala
Znaci i Opandemija je
Juliuscezar

#6 Re: Kraj pandemije

Post by Juliuscezar »

_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2021 21:41 Pitanje koje svi postavljamo od marta 2020. Kad ce ovo sve zavrsiti?

Mislim da će se u većini naprednih zemalja Nova godina proslaviti javno i bez nekih posebnih ograničenja, kod nas će nešto duže trajati zbog nepismenosti populacije.
Što se tiče ekonomskih posljedica za to nisam ni blizu kvalifikovan ali nakon kuge ide glad u ovom slučaju određeni ekonomski poremećaji koje svi vidimo već.
ExNihilo

#7 Re: Kraj pandemije

Post by ExNihilo »

Šta god bude, jedno je sigurno. Uz 9/11, pandemija je jedini događaj čiji smo svjedoci*, a čije globalne implikacije transcenduju vrijeme i historiju cijepaju na prije i poslije.

Što bi se ono reklo: major historical event. I baš kao sa 9/11, događale su se za naših života i gore stvari, ali život, a samim tim i historiju, ne određuju stvari koje se dešavaju, nego način na koji ih percipiramo.

*Dobro, hajde, ovi stariji su svjedočili i padu Željezne zavjese :D
denimb

#8 Re: Kraj pandemije

Post by denimb »

_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2021 21:52
denimb wrote: 07/10/2021 21:47
Ma ne znam brate kako da objasnim ali vidim velike promjene na ljudima oko sebe, a i na sebi takodje...drustveni zivot skroz drugaciji, mislim da je ta era ponasanja u 2019. gotova kao i hipiji iz sedamdesetih, ili loveparade devedesetih...narod se povukao u sebe, bar gdje ja zivim.

Realno psihoza je to bila, zatvori te neko u kucu od 18h do 05h, ubija te na dnevnoj bazi kroz medije, ostavilo je posljedice kako god.

Svi se trude da nastave zivot, ali onu opustenost ne vjerujem da ce vecina steci.
Login77777

#9 Re: Kraj pandemije

Post by Login77777 »

denimb wrote: 07/10/2021 22:02
_BataZiv_0809 wrote: 07/10/2021 21:52

Ma ne znam brate kako da objasnim ali vidim velike promjene na ljudima oko sebe, a i na sebi takodje...drustveni zivot skroz drugaciji, mislim da je ta era ponasanja u 2019. gotova kao i hipiji iz sedamdesetih, ili loveparade devedesetih...narod se povukao u sebe, bar gdje ja zivim.

Realno psihoza je to bila, zatvori te neko u kucu od 18h do 05h, ubija te na dnevnoj bazi kroz medije, ostavilo je posljedice kako god.

Svi se trude da nastave zivot, ali onu opustenost ne vjerujem da ce vecina steci.
Gdje to? :mrgreen:
denimb

#10 Re: Kraj pandemije

Post by denimb »

Login77777 wrote: 07/10/2021 22:07
denimb wrote: 07/10/2021 22:02

Pa prvih dana policijski sat je bio od 18h do 5h ujutro u martu 2020. a nije to kratko ni potrajalo jbg.
Login77777

#11 Re: Kraj pandemije

Post by Login77777 »

denimb wrote: 07/10/2021 22:10
Login77777 wrote: 07/10/2021 22:07

Pa prvih dana policijski sat je bio od 18h do 5h ujutro u martu 2020. a nije to kratko ni potrajalo jbg.
Dobro to je bilo u KS i kod merkelove.
El_comadante

#12 Re: Kraj pandemije

Post by El_comadante »

neće biti isto jer su se deile neke promjene. a da li će opet biti kakvih pandemija nakon što ova završi vidjet čemo.
spinel_

#13 Re: Kraj pandemije

Post by spinel_ »

Otvori anketu.
A odg je nikad.
Zapravo, ova danasnja "pandemija" se moze sutra zavrsiti ali nece jer to i nije cilj.
Toliko.
karanana

#14 Re: Kraj pandemije

Post by karanana »

ExNihilo wrote: 07/10/2021 21:57 Šta god bude, jedno je sigurno. Uz 9/11, pandemija je jedini događaj čiji smo svjedoci*, a čije globalne implikacije transcenduju vrijeme i historiju cijepaju na prije i poslije.

Što bi se ono reklo: major historical event. I baš kao sa 9/11, događale su se za naših života i gore stvari, ali život, a samim tim i historiju, ne određuju stvari koje se dešavaju, nego način na koji ih percipiramo.

*Dobro, hajde, ovi stariji su svjedočili i padu Željezne zavjese :D
globalno da, ali za nas je jos uvijek cijepanje vremena na prije i poslije rata.
pandemija ce zavrsiti iduce godine ali covid nece nikad otici, raja ce ga dobijati, ozdravljati i umirati ko i sve ostale bolesti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15 Re: Kraj pandemije

Post by _BataZiv_0809 »

Nije ovo prva pandemija, a ljudi su se nakon svake vracali u manje vise normalan zivot.

Mi i sad skoro pa zivimo sa predpandemijskim obrascima ponasanja, osim sto tu i tamo moramo staviti masku ili sacekati red da udjemo u prodavnicu (sve rijedje). Anksioznost od boravka u zatvorenom prostoru i prisustva vecim skupovima je nesto sto ce sigurno duze potrajati.
ExNihilo

#16 Re: Kraj pandemije

Post by ExNihilo »

Nije prva pandemija, ali je prvo iskustvo pandemije u zaista globalizovanom svijetu i modernom svijetu. Kao što smo na ovim prostorima ratovali nebrojeno puta, ali je posljednji rat drugačije urezan u kolektivnu memoriju, tako će se i ova pandemija drugačije urezati.
markopd

#17 Re: Kraj pandemije

Post by markopd »

Login77777 wrote: 07/10/2021 22:11 Dobro to je bilo u KS i kod merkelove.
Bilo je i kod Merkelove,Makrona,ovog onog...ali se ne može porediti sa zabranom kretanja koja je bila ovde u BiH i Srbiji.Prvo,ovaj termin "policijski čaš" baš i nije išao uz takvo stanje,jer ipak nije bilo ratno stanje i pojedinci su mogli uz neku potvrdu da se kreću i u tom terminu.Drugo,nije ista mjera npr. u Italiji - do nekoliko stotina metara od mjesta stanovanja,naravno uz valjani razlog,a ovde od 18 ili 20 pa do 5h nikako,ili ono za praznike po dva-tri dana.Po meni u prva dva-tri mjeseca pandemije imali smo najstrože i neke mjere koje ni dan danas nije imala niti jedna zemlja u Evropi!
Osmi Socrates

#18 Re: Kraj pandemije

Post by Osmi Socrates »

Ako se dopusti realna društveno-politička analiza svega što se događalo tokom pandemije, onda bi trebale nastupiti ogromne promjene u svemu.

Ako države odluče da tu analizu usmjeravaju u njima željenom pravcu, onda će se mnogi pretvarati da potrebe za suštinskim promjenama nema.

Recimo, ako samo pogledamo ekonomiju, zaključak bi nakon pandemije bio da je prije pandemije ogroman broj ljudi radio potpuno beskorisne poslove. Onda se treba postaviti pitanje zašto. Zato što pogrešno gledamo na razvoj, mjerenje uspješnosti ekonomije, lični uspjeh, mjerenje čiji je veći, itd. Kako ćemo to promjeniti? E tu dolaze razni interesi u igru.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19 Re: Kraj pandemije

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 07/10/2021 22:19 Nije prva pandemija, ali je prvo iskustvo pandemije u zaista globalizovanom svijetu i modernom svijetu. Kao što smo na ovim prostorima ratovali nebrojeno puta, ali je posljednji rat drugačije urezan u kolektivnu memoriju, tako će se i ova pandemija drugačije urezati.
Ostavit ce, tj. vec je ostavila trajne posljedice na nas. Ja npr. imam skoro pa fizicku reakciju na one snimke kad raja svira klavire na balkonima i aplaudira medicinskim radnicima, a jezive tisine, policijskog sata od 18:00 i odlazaka na posao u gradu koji je licio na Pripyat nakon evakuacije i salutiranja drugim vozacima u autima pored sebe na semaforu (nas 3 u doba kada bi na istom mjestu u normalna vremena bilo 500 auta) se ne volim ni prisjecati.

Ali kad ovo postane oboljenje kao i svako drugo, kad naucimo da je tu i sa nama i da nece otici, kao sto zivimo sa mali milon bolesti i kad se vratimo starim obrascima ponasanja, sta mislis da ce od pandemije ostati? Osim kolektivne traume.

Tu ne govorim o stvarima kao sto su ekspanzija online kupovine i mogucnosti rada od kuce kao nesto sto je ova pandemija zaista "rodila".
Post Reply