KraljicaIzJajca wrote: ↑07/10/2021 12:27
Hakiz wrote: ↑07/10/2021 10:56
Nije stvar u udruživanju.
I nije isto.
Što konkretno nije isto?
Huh, odakle početi?
Za početak, članstvo. Ako si npr. rimokatolik, MORAŠ pripadati rimokatoličkoj crkvi, možda ne kao doslovni član, ali MORAŠ priznavati rimskog biskupa kao vrhovnog duhovnog vođu, i u zavisnosti od zemlje, plaćati članstvo ili crkveni porez. Slično je i sa IZ, i sa pravoslavnom ili protestantskom crkvom. Kao što je Alija svojevremno rekao, ako hoćeš da se predstavljaš kao musliman, moraš biti na Skakinoj listi. Moraš u nekom udruženju građana biti registrovan kao takav. Ja kao ateista i agnostik sam čuo da postoje društva koja okupljaju ljude koji imaju uvjerenja slična mojim, ali nisam član niti jednog, niti je bilo koji ateista ili agnostik kojeg znam član takvog društva, i realno, ta društva okupljaju minoran procenat svjetske populacije ateista i agnostika. Ni za jedno jedino konkretno društvo koje navodiš nisam čuo. U pitanju su vjerovatno neke interesne grupe, koje su totalno opcionalne, i za ateiste i agnostike nebitne, što se ne može reći za organizacije, tj. udruženja građana koje predstavljaju religije.
Izbacivanje iz organizacije, koje se kod religijskih udruženja građana naziva "ekskomunikacija" te čini otpadnikom od te religije, čak i ako još uvijek imaš ista vjerovanja. Niko od tvoje dosadašnje braće i sestara po vjeri te više ne može zvati bratom ili sestrom po vjeri. Izbacivanje iz udruženja ateista i agnostika nema nikakvog efekta na tvoj status kao ateista ili agnostika.
Rituali. Ateisti i agnostici imaju tačno 0 zajedničkih rituala. Pripadnici religija imaju tačno propisane rituale - znam da ih ne slijede svi, ali postoje.
Obaveznost nekih rituala, vezano za pripadnost organizaciji. Kada npr. musliman umre, bez obzira da li je tokom života bio ili ne član IZ i plaćao članarinu, ako porodica želi da preminuli bude sahranjen kao musliman, tj. ako hoće propisanu dženazu, mora biti član, pa ako nije bio, onda njegovi nasljednici MORAJU retroaktivno da plate članstvo preminulog da bi se preminuli posthumno konvertirao u rahmetliju, i bio sahranjen s ritualima religije kojoj pripada, uz prisustvo osobe iz udruženja građana koje prestavlja njegovu religiju, konkretno imama. Slične aranžmane imaju i druge religije. Ako hoćeš da ti pop nad mrtvim tijelom maše kandilom, moraš biti u nekoj njegovoj knjizi, moraš platiti pogrebnom društvu pri religijskoj organizaciji njihov dio.
Generalno, ima ovakvih stvari koliko hoćeš, u svakoj sferi života gdje je religija pružila prste - vjenčanja, blagdani, sve stvari koje su obavezne za pripadnike religija, a koje nemaju ekvivalenciju kod nereligioznih ljudi. To što postoje neka minorna udruženja ateista ne znači ništa, jer ta društva ne predstavljaju sve ateiste, niti govore ispred svih njih, dok religijske organizacije nastupaju kao predstavnici svih pripadnika svoje religije.