Škobo Habu wrote: ↑05/10/2021 13:22
joint union wrote: ↑05/10/2021 12:15
Ne znam da li je Komsic po tom pitanju uradio ista, realno ne znam da li je ikad politicki i uradio nesto osim nekih govora, kazem da postoji razlika ako je ambasador npr Mlinarevic ili sutra Nino Raspudic.
Dakle, ako se vec moze birati da ambasadori u svijetu budu oni koji ponizavaju i ponistavaju vlastitu drzavu koja ih placa i oni koji eto neka nista i ne rade, izbor nije tezak? Valjda? Sta bi sa onim ambasadorima sto odbise spustiti zastavu na pola koplja za 11. Juli, iko ista?
Kod nas je i problem sto se nikakvi izvjestaji ne podnose, transparentno barem po pitanju diplomatskih predstavnistava po svijetu, ovo se koristi za uhljebljavanje kadrova, kako onih visih (ambasadori, konzuli).., tako i pomocnog osoblja (kuhari, vozaci, obezbjedjenje nekakvo itd). Zato se izvjestaji vjerovatno i ne daju, da se ne vidi ko sve egzistira po predstavnistvima u svijetu. Sto se lobiranja tice, to zaista ne znam, znam da je Dodik placao grdne pare, jedino sto mogu znati da ako bi Komsic placao da bi to bilo na sva zvona i da bi ga oprali u 10 voda, tako da ne vjerujem da jeste. Uostalom, nije ni Dodik placao kao clan Predsjednistva, zar ne?
Šta i da je Raspudić na mjesti konzula u Češkoj? Po čemu je ta zemlja bitna na vanjskopolitičkom planu za nas?
Pa mi nemamo ni avio-linije do Praga, iako je to konzulica gromoglasno obećala, a realno stanje je da linija nije ekonomski opravdana.
Druga stvar, ko je odbio spuštanje zastave na pola koplja? HDZ-ovi ili SNSD-ovi ambasadori?
Kada se govori o Komšiću onda on, kao političar sa najdužim stažom u Predsjedništvu BiH, treba da ima i najveći autoritet po bijelom svijetu kada je u pitanju država koju predstavlja. Ono što možemo vidjeti jeste da on nema nikakvog uticaja - nigdje.
U koju to on, od globalno vodeći sila, može otići u smislu iskrenog prijatelja?
Više je nama, generano, bitnija ličnost, po pitanju države BiH, jedna baronesa Helić, nego sto i jedan "zlatni ljiljan" Komšić. Kamo sreće da imamo još pojedinaca "infiltriranih" na važnim pozicijma u svijetskim velesilama - tipa baronese Helić - jer nam demagozi tipa Komšića, za sve ove godine, osim prazne retorike, neće ništa važno ostaviti u nasljedstvo.
U tom smislu, posve je nevažno je li u Pragu Raspudić, Zirdum ili Mlinarević, to su posve efemerne pozicije i lokacije. Osim za njih. Njima je to karijera.
Pa ako ces tako gledati, onda ambasadore treba postaviti samo u ovih par velesila, ostale ni nominovati, jer 'em druge zemlje nisu bitne, 'em bi se ustedila fina svota novca. Po toj logici u BiH ne bi bilo niti jedne ambasade, Jer kome je to BiH bitna na vanjskopolitickom planu? Mozda eventualno Srbiji ili Hrvatskoj...
Sto se zastava na pola koplja tice, navedoh ih kao primjer neposlusnosti, tj poslusnosti stranci. Ako Covic naredi, sta bi uradili "njegovi" ambasadori?
U pravu si za ovo "ono sto mozemo vidjeti", u biti, sta mi to vidimo uopste, i da stavim kontrapitanje, gdje je to Covic uticao i na koga, te kod kojih to on globalno vodecih sila moze otici? Ima i on par mandata u Predsjednistvu, ako se ne varam, sa tim da je sa jednog mandata i smijenjen, i to pazi sad, zbog kriminala. Sto njegove obozavatelje ne sprijecava da ga glorificiraju, ali se zato Zlatni ljiljan stavlja pod navodnike (zasto ovo, nastranu Komsic?).
Sto se vanjske politike tice, nama je jedan Dzeko bitniji nego citavo troglavo Predsjednistvo, no eto, po cemu je to Covic manji demagog od Komsica? Kakve on uspjehe ima iza sebe? Koje diplomatske bravure?
Ja Komsica vidim kao manje zlo izmedju njih dvojice, nesto kao da imas dvoje djece od kojih jedno moras ostaviti u kontrolnoj sobi nuklearne elektrane. Jedno je nezainteresovano, sjedice i nece dirati nista, dok je drugo nestasno i pritiskace sve tipke. Kojeg ostaviti? Ni od jednog neces imati koristi, ni ti ni elektrana ni drustvo, to je evidentno, pitanje je samo koje ce dijete napraviti manju stetu.