Hakiz wrote: ↑01/10/2021 17:16
Billy The Pljuc wrote: ↑01/10/2021 17:09
Ja sam to doživio još i prije rata, BG Univerzitet, konkretno Fakultet koji nije imao masovnost u broju studenata je došao u situaciju da nas samo nekoliko uspijemo ispuniti uslov za upis druge godine, od osam predmeta mogao si prenijeti samo dva. Smanje uslov na pet ispita kako bukvalno ne bi izgubili studente i naravno uvedu dodatne rokove, tako da ovo vjerujte mi nije ništa novo. Povrh tih mjera bilo je dozvoljeno i parcijalno polaganje pojedinih ispita koliko me sjećanje služi.
Uz to, profesor kod kojeg je ekstremno, nenormalno mala prolaznost postaje sumnjiv.
Ma iskreno bila su samo tri teža ispita od dvanaest predmeta na prvoj godini, čak četiri predmeta su se nastavljala na narednu godinu školovanja a osam njih je bilo ukupno na prvoj, među njima i ta tri. Na kraju se ispostavilo da je 99% njih prenijelo u drugu godinu upravo ta tri ispita. Dva od njih su dozvolili parcijalno da se polaže i ja sam iskreno iskoristio tu mogućnost pa se riješio jednog od dva koja sam prenio još na početku druge godine a onaj drugi nikad nisam položio jer je rat izbio u toku moje druge godine školovanja. Mene je obarao čak šest puta profesor na tom jednom ispitu koji nikad nisam položio, banalan predmet, za većinu prolazan osim meni. Razlog za isto je ležao u tome da sam u jednom danu ispitnog roka prijavio čak tri ispita, prva dva položio bez problema i naravno njemu se pojavio na tom zadnjem. Kad mi je otvorio indeks i vidio da sam isti dan već položio dva ispita krenulo je nizbrdo, u stilu - pa vi ste kolega kapacitet i naravno uzeo me na zub. Pokoj mu duši, umro je ima godina, nisam se ni onda a pogotovo ni sada sa ove vremenske distance ljutio na istog i nije mi nikada palo na pamet da se žalim. Bio je velik, i čovjek i profesor, pravi autoritet a natjer'o me da bukvalno pjevam njegov predmet.
To je valjda sve bilo normalno za ono vrijeme a ovo danas što se dešava zaista ne znam šta bih rekao, može se izvući zaključak da studenti znaju pretjerivati u zahtjevima i iskazati lijenost, mene da se pita određene rigoroznosti bi trebalo biti i samim tim određena selekcija mora postojati.
Godinama poslije u Sarajevu, uspijem diplomirati i opet sam imao konkretan problem slične vrste, ne znam da li je još uvijek živa i zdrava, Azra Kozarčanin, Sociologija, niđe veze ali eto nakon mnogo truda i više pokušaja uspijem savladati i tu prepreku, ne zamjeram joj ni sekunde.