Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#426 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 30/09/2021 16:16
Hakiz wrote: 30/09/2021 16:14

Možeš, jer se teizem i ateizam odnose isključivo na boga, ne na vjerovanja ili nevjerovanja u druge "stvari".
Ne možeš, jer je akcenat da obje strane vjeruju u nešto nedokazano, nije bitno u što se vjeruje.
Bitno je, riječi "teizam" i "ateizam" određuju, definišu, u šta je to u šta se vjeruje ili ne vjeruje da bi neko bio dio grupe koja u tačno to vjeruje ili ne vjeruje. A "to" je bog (bogovi). I ništa drugo.
KraljicaIzJajca

#427 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 30/09/2021 16:30
KraljicaIzJajca wrote: 30/09/2021 16:16

Ne možeš, jer je akcenat da obje strane vjeruju u nešto nedokazano, nije bitno u što se vjeruje.
Bitno je, riječi "teizam" i "ateizam" određuju, definišu, u šta je to u šta se vjeruje ili ne vjeruje da bi neko bio dio grupe koja u tačno to vjeruje ili ne vjeruje. A "to" je bog (bogovi). I ništa drugo.
Nije bitno, ponovit ću, obojica vjeruju u nešto što nije dokazano, doslovno im je pristup vjerovanja identičan.
Dozer

#428 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

KraljicaIzJajca wrote: 30/09/2021 10:38
Dozer wrote: 30/09/2021 10:06
Dokaza o vanzemaljcima imas hiljade. Pratis li ista osim osim Avaza i Foruma... Trenutno ude gomila dokumentaraca i tome, i ti ne samo na BG-u i Disciveryju, nego i na nekim domacim kanalima iz regiona. Dakle, nesto se desava, jer je ta ekspanzija ovih sadrzaja poprilicna.
Drugi par rulava je sto ti to ne vidis. Ili ne zelis da vidis.
"Leteca kesa" nema 5-6m u sebi, nije jajasta/ovalna, i ne odlijece vertikalno u nebo brzinom metka.
Nema dokaza, a NLO su dio tajnih programa iz oblasti istraživanja.
E...jbg...
Dozer

#429 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Hakiz wrote: 30/09/2021 10:57
Dozer wrote: 30/09/2021 10:06
Dokaza o vanzemaljcima imas hiljade. Pratis li ista osim osim Avaza i Foruma... Trenutno ude gomila dokumentaraca i tome, i ti ne samo na BG-u i Disciveryju, nego i na nekim domacim kanalima iz regiona. Dakle, nesto se desava, jer je ta ekspanzija ovih sadrzaja poprilicna.
Drugi par rulava je sto ti to ne vidis. Ili ne zelis da vidis.
"Leteca kesa" nema 5-6m u sebi, nije jajasta/ovalna, i ne odlijece vertikalno u nebo brzinom metka.
Nema dokaza. Ima indicija da je na nekim kosmičkim tijelima možda nekad bilo nekih oblika života, ili da je nekad bilo uslova za život (voda itd) kojih odavno nema, ili u najboljem da ima indicija da postoje uslovi za neke jednostavne oblike života koji mogu živjeti u ekstremnim uslovima (kao na Zemlji one razne bakterije i organizmi koji žive u otrovnim sredinama, bez vode, pod velikim pritiskom, ne ekstremnim vrućinama itd).

Ali za postojanje inteligentnog, kompleksnog, a pogotovo tehnološki naprednog oblika života dokaza nema.
I opet - odgledajte sljedece:
Bob Lazar
Phill Schneider
Man in Black (ruski dokumentarac, ne film s Will Smithom)
Lacertu nemojte ni traziti po internetu jer je vise nigdje nema. Ni na jednom jeziku. Interesantno...
Pogledajte i novi serijal "Razotkrivanje vanzemaljaca"

Ima toga gomila. Problem je sto vecina ljudi to smatra glupostima, a zapravo je ocigledno da se upravo sprovodi agenda postepenog navikavanja ljudi na postojanje vanzemaljskog zivota, i to vrlo inteligentnog, koji je takodjer odavno s nama.
Dozer

#430 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

billy organ wrote: 30/09/2021 11:01 Te dokumentarne emisije na koje se pozivas pa upravo u njima spominju kako su vjerske knjige upucene od strane "drevnih astronauta". Tako da se pobija ta tvoja tvrdnja da su ljudi ih napisali. Nedavno na Ancient Aliens spominjali su kako je Muhamed dobijao upute od Dzibrila koji prema opisu upucje na njihove tvrdnje o drevnim astronautima. Tvoj problem je sto sam sebi skaces u usta. Prvo tvrdis jedno, onda pozivas se na dokumentarne emisije u kojima upravo pobijaju tvoje razmisljanje. Kao argumente koristis dokaze koji upravo su suprotni od tvojih.

Kzes Bog ne postoji pa onda lupas "I vise je nego jasno da su bas ti neki vanzemaljci, vjerovatno razni, oduvijek nasi "bogovi" jer smo ih mi smatrali takvima. Samim tim je jasno da su daleko napredniji od nas."

Znaci tvrdis da jedan Bog ne postoji ali postoje "bogovi".
Djelimicno tacno. Ne tvrde oni bas to tako, da su ovi diktirali, a ljudi zapisivali. Nego se tu radi o ljudskoj interpretaciji onoga sto im je diktirano.

Pa, i Tesla je uvijek tvrdio da nije on sam izumio nista, nego da su mu se povremeno pojavljivale u glavi slike, nacrti i formule, koje je on onda sprovodio u djelo. I uredjaji radili.

Mozda se isto desavalo i "poslanicima" prije 1500+ godina, ali oni to nisu shvatili na nacin kao Tesla, nego su prilagodili svojim tadasnjim znanjima i vjerovanjima, pa tako i zapisivali. A oni sto su se obracali skontali da je prerano, da mi to jos ne kontamo, i onda rekli da nece biti vise poslanika. Pa sacekali Teslu.

Btw, u ljudskoj istoriji je postojalo na stotine bogova i bozanstava, tako da je 1 bog malo noviji koncept. Pa, u Indiji i danas imas gomilu nekakvih bogova kojima se klanjaju. Po Africi, Amazoniji i sl. takodjer.
KraljicaIzJajca

#431 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Dozer wrote: 30/09/2021 17:44
Ima toga gomila. Problem je sto vecina ljudi to smatra glupostima, a zapravo je ocigledno da se upravo sprovodi agenda postepenog navikavanja ljudi na postojanje vanzemaljskog zivota, i to vrlo inteligentnog, koji je takodjer odavno s nama.
Ovako i vjernici pišu. :D
Dozer

#432 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Tesko, al' hajd'...
-Chesterfield-

#433 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 30/09/2021 17:55

Mozda se isto desavalo i "poslanicima" prije 1500+ godina, ali oni to nisu shvatili na nacin kao Tesla, nego su prilagodili svojim tadasnjim znanjima i vjerovanjima, pa tako i zapisivali. A oni sto su se obracali skontali da je prerano, da mi to jos ne kontamo, i onda rekli da nece biti vise poslanika. Pa sacekali Teslu.
A ko je poslanik poslije Tesle? Da nije možda @Ljubo2 :?:

:run:
Dozer

#434 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Samoproglaseni :lol: :thumbup:
Ljubo2

#435 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ljubo2 »

-Chesterfield- wrote: 30/09/2021 22:20 A ko je poslanik poslije Tesle? Da nije možda @Ljubo2 :?
Naravno da jeste...i to posljednji. Postoje i neoborivi dokazi. Ako ih želite, daću vam ih.
KraljicaIzJajca

#436 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Dozer wrote: 30/09/2021 22:13 Tesko, al' hajd'...
Kako? :)
Ljubo2

#437 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 30/09/2021 17:55
Kzes Bog ne postoji pa onda lupas "I vise je nego jasno da su bas ti neki vanzemaljci, vjerovatno razni, oduvijek nasi "bogovi" jer smo ih mi smatrali takvima. Samim tim je jasno da su daleko napredniji od nas."

Znaci tvrdis da jedan Bog ne postoji ali postoje "bogovi".
Djelimicno tacno. Ne tvrde oni bas to tako, da su ovi diktirali, a ljudi zapisivali. Nego se tu radi o ljudskoj interpretaciji onoga sto im je diktirano.

Pa, i Tesla je uvijek tvrdio da nije on sam izumio nista, nego da su mu se povremeno pojavljivale u glavi slike, nacrti i formule, koje je on onda sprovodio u djelo. I uredjaji radili.

Btw, u ljudskoj istoriji je postojalo na stotine bogova i bozanstava, tako da je 1 bog malo noviji koncept. Pa, u Indiji i danas imas gomilu nekakvih bogova kojima se klanjaju. Po Africi, Amazoniji i sl. takodjer.
[/quote]

Dozer

#438 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Uh...evo poslanika... Ljubo ba...pa imas svoju temu za ovo....
apsidejzi

#439 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 01/10/2021 09:30 Uh...evo poslanika... Ljubo ba...pa imas svoju temu za ovo....
Razlika izmedju Ljube i Muhameda/Isusa/Mojsija (i ostalih) je sto Ljubo nije uspio skupiti sljedbenike. Da jeste, sad bismo imali novu religiju. Upravo tako to funkcionise. Prirodna selekcija medju poslanicima :D

Svemirci? Tesko je znati da li se zivot razvio jos negdje u svemiru. Ja bih bio iznenadjen da nije. Do prije 30 godina nismo uopste mogli vidjeti planete van suncevog sistema i najvise sto je nauka mogla znati jeste postojanje galaksija i zvijezda na nebu. Ispostavice se u ovih 30 godina da postoji na milijarde planeta koje se nalaze u podrucju gdje se zivot moze razviti. Mogucnost da se to desilo je zaista velika. Taj zivot ne mora biti inteligentni.
broj dva

#440 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by broj dva »

KraljicaIzJajca wrote: 30/09/2021 16:13
Hakiz wrote: 30/09/2021 11:19

Možeš. Vanzemaljci mogu biti entiteti kojima ti ne možeš ništa, ali nisu bogovi jer neke druge kosmičke sile, na primjer vrijeme, su jače od njih. I oni stare, eventualno umiru recimo, to ih, koliko god bi bili moćni, sprečava da budu bogovi, pogotovo bogom abrahamskih religija.

Biti ateista znači ne vjerovati u boga/bogove, ne znači ne vjerovati ni u šta.

Pojednostavljeno, možeš vjerovati da ljubav ne postoji u suštini i opet biti ateista.
Ne možeš, jer vjerovanje ateiste u Vanzemaljce je identično vjerovanju vjernika u Boga.

Koji moralni okvir dolazi uz vjerovanje u vanzemaljce ?
Koji stvaralacki mit ?
Koji sistem kazni i nagrada ?
Koje zabranjene i koje naradjene radnje ?
Koje ceremonije ?
Tvoja tvrdnja da je vjera u postojanje vanzemaljaca jednaka religiji je apsurdna i naravno izuzetno netacna.
Na kraju, uopste se ne radi o istoj vrsti vjerovanja, jedna je promjenjiva dokazima, druga nije.
KraljicaIzJajca

#441 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

broj dva wrote: 01/10/2021 10:05
KraljicaIzJajca wrote: 30/09/2021 16:13

Ne možeš, jer vjerovanje ateiste u Vanzemaljce je identično vjerovanju vjernika u Boga.

Koji stvaralacki mit ?
Koje ceremonije ?
Tvoja tvrdnja da je vjera u postojanje vanzemaljaca jednaka religiji je apsurdna i naravno izuzetno netacna.
Na kraju, uopste se ne radi o istoj vrsti vjerovanja, jedna je promjenjiva dokazima, druga nije.
Obje strane vjeruju u nedokazano. :)

Uopće nije važno da li je jedno vjerovanje religijsko, a drugo nereligijsko.
broj dva

#442 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by broj dva »

KraljicaIzJajca wrote: 01/10/2021 10:14

Koji stvaralacki mit ?
Koje ceremonije ?

Stani malo, onda je moje vjerovanje da je Man United najbolji fudbalski tim na svjetu i moje vjerovanje da je Thommy majoneza najbolja na svjetu i moje vjerovanje da je reality TV sund i otrov i moje vjerovcanje da je brokoli ogavan religijsko ? Jer nista od toga nije dokazano.
KraljicaIzJajca

#443 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

broj dva wrote: 01/10/2021 10:20

Stani malo, onda je moje vjerovanje da je Man United najbolji fudbalski tim na svjetu i moje vjerovanje da je Thommy majoneza najbolja na svjetu i moje vjerovanje da je reality TV sund i otrov i moje vjerovcanje da je brokoli ogavan religijsko ? Jer nista od toga nije dokazano.
Haaa??? Da li postoje dokazi o postojanju Vanzemaljaca? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#444 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Truba »

Image

moraš biti hrabar i za vrijeme sovjeta učiniti ovo
Hakiz

#445 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Koji stvaralacki mit ?
Koje ceremonije ?

Na temi o problemu sa religijom nije važno da li je vjerovanje religijsko?
Hakiz

#446 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 01/10/2021 09:52
Dozer wrote: 01/10/2021 09:30 Uh...evo poslanika... Ljubo ba...pa imas svoju temu za ovo....
Razlika izmedju Ljube i Muhameda/Isusa/Mojsija (i ostalih) je sto Ljubo nije uspio skupiti sljedbenike. Da jeste, sad bismo imali novu religiju. Upravo tako to funkcionise. Prirodna selekcija medju poslanicima :D

Svemirci? Tesko je znati da li se zivot razvio jos negdje u svemiru. Ja bih bio iznenadjen da nije. Do prije 30 godina nismo uopste mogli vidjeti planete van suncevog sistema i najvise sto je nauka mogla znati jeste postojanje galaksija i zvijezda na nebu. Ispostavice se u ovih 30 godina da postoji na milijarde planeta koje se nalaze u podrucju gdje se zivot moze razviti. Mogucnost da se to desilo je zaista velika. Taj zivot ne mora biti inteligentni.
Buldirano: Upravo tako.

A bilo bi tužno da samo na Zemlji postoji život, i još inteligentni.
Dozer

#447 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

KraljicaIzJajca wrote: 01/10/2021 10:44
broj dva wrote: 01/10/2021 10:20

Haaa??? Da li postoje dokazi o postojanju Vanzemaljaca? :D
Naravno da postoje. Drugi par rukava je sto se kriju, kao i sto ljudi ne zele o tome uopste da razmisljaju.
- Imas Rozvel 1947, kao najeklatantniji primjer, koji je sada definitvno potvrdjen. I nije jedini slucaj.
- Imas izjave raznih politicara visokog ranga, poput bivseg kanadskog ministra odbrane koji je javno rekao "da je vrijeme da se svijetu kaze istina o vanzemaljcima i obznani njihovo prisustvo".
- Imas nebrojena svjedocenja ljudi koji su vidjali NLO-e, a koji po kretanju apsolutno nikako ne mogu biti ljudski, od brzine, do nacina kretanja.
- Imas bezbrojne slucajeve svjedocenja ljudi koji su bili oteti, i u kojima su pronalazeni implantati nepoznatog porijekla, nepoznatog materijala, i nepoznatih funkcija, ali je svima zajednicko da su, dok su u ljudskom tijelu, odasiljali nekakav radio signal i imali mjerljivo mikro-zracenje.
- Imas famozne "krugove u zitu" za koje nikad nije utvrdjeno ko ih pravi. Bar ne javno. Ne, ne prave ih ljudi. Ima i onih koje su napravili ljudi, u pokusajima rekreiranja originala, ali oni pravi se drasticno razlikuju u nacinu i brzini nastajanja od onih koje prave ljudi.
- Imas svjedocenja raznih zvizdaca (neki su i naprasno umirali ubrzo nakon sto su izasli u javnost sa svojim svjedocenjima, poput Phila Scheidera, dr. Kristine - nesto, ne sjecam se prezimena, itd.)), koji tvrde, pa cak i pokazuju slike i snimke, da najmocnije svjetske vlade vec decenijama rade s inteligentnim vanzemaljcima u raznim tajnim podzemnim bazama (vec rekoh - pogledati Bob Lazar, Phill Schneider, ruski dokumentarac "Ljudi u crnom", itd.).
- Imas masu nerazjasnjenih slucajeva i snimaka u kojima je vise nego jasno da vidjenim objektima (NLO) upravlja neka inteligencija. A ta inteligencija nismo mi. Najbolji je onaj od prije par godina u kojem se jasno vidi objekat velicine Zemlje kako "tanka gorivo" na "nasem" Suncu.
- Imas masu vidjenja i snimaka NLO-a kako na pojedinim lokacijama na planeti uranjaju i izranjaju iz mora nevjerovatnim brzinama, koje ljudsko tijelo naprosto ne bi moglo da izdrzi jer se tu radi o 20 i vise G sila.
- Imas masu TopSecret dokumenata koji su objavljeni nakon isteka perioda tajnosti, ili ih je klepio WikiLeaks, a u kojima visoko pozicionirani ljudi u vladama i vojsci izvjestavaju o pokrenutim istragama oko nekog NLO-a, sto direktno potvrdjuje da se radi o necemu sto nije nase.
- Imas svjedocenja ljudi iz Holiwooda, raznih filmadzija, koji na pitanje "Da li vlada utice na sadrzaj SF fimova?" odgovaraju potvrdno. Zasto bi neka vlada dirigovala sta ce se prikazivati u SF filmovima....? Mislim... to je samo naucna fantastika... Ili, ipak, bas i nije samo to?
itd.itd.itd.

Na kraju, imas (valjda) zdrav razum, kojem bi trebalo biti sasvim logicno da se u stotinama milijardi nama vidljivih zvijezda i na jos bar 100x toliko planeta pozicioniranih kao nasa, tokom proteklih 13-14 milijardi godina koliko mi pretpostavljamo da je star nama vidljivi svemir, naprosto morao razviti neki zivot, kao i na Zemlji.
Zasto je to toliko nevjerovatno i nemoguce?

Po zadnjim saznanjima, tokom proteklih par godina, potvrdjeno je da milioni planeta vrve vodom. A voda je, kako pretpostavljamo, osnovni element za razvoj zivota.

Pogledati, jedno od zadnjih desavanja, i priznja US vlade o tome...

Ili, listing stvari - https://www.livescience.com/alien-discoveries-2020.html
Hakiz

#448 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Izvještaj pilota o NLO ne znači da je vidio vanzemaljce, znači da je vidio letjelicu koju ne može identifikovati. Porijeklo joj može biti zemaljsko, samo je on ne zna identifikovati.

A ostalo. Interesantno je da ti vanzemaljci, koji da bi došli ovdje moraju biti tehnološki mnogo napredniji i moćniji od nas, pa se ne trebaju plašiti naših oružija itd, dakle ne možemo im ništa narediti, ne pojavljuju se u "opštoj" populaciji, ne viđamo ih svaki dan među nama, ali redovno sarađuju sa vladama. I to najčešće, u 99 % slučajeva, sa vladom SAD, koja je, valjda, bogom odabrana da samo njoj idu na noge. Hm...
Dozer

#449 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Pa nije bas tako. Ako pilot lovca leti 2+ MAH, a taj objekat jednostavno odleti 10x brze, tesko da je to nase. Ipak se radi o obucenim ljudima.

A nije bas ni tacno da je sve to vezano samo za USA. CInjenica je da su oni najrazvijeniji sto se tice oruzja i svega toga, pa je to mozda i razlog sto se tamo najcesce vidjaju NLO-i. Prvi su razvili atomsku, sto je mozda najbitniji detalj, jer se od tog momenta pocinju vidjati NLO-i u sve vecem broju tamo.
Ali i druge razvijene zemlje, pa i nerazvijene, imaju takodjer gomilu vidjenja. Ne sjecam se da li je to bilo u Peruu ili neka druga tamosnja zemlja, ali postoji zabiljezen slucaj NLO--a koji je nekim zrakama, slicno laserskim, pucao na ljude u nekom gradicu. I to u vise navrata. OK, ovo se moze podvesti pod testiranje neke vojne tehnologije, ali i dalje je problematicno sto ti objekti ne ispustaju nikakav zvuk i sto se krecu na nacine za koje mi, bar koliko je poznato, jos uvijek nemamo tehnologiju.
Po pravilu, ubrzanja koja ti objekti postizu iz mjesta su nevjerovatna, i ljudsko tijelo to naprosto ne bi moglo izdrzati. Ok, mozda su dronovi, ali opet ostaje ogromni upitnik vezan za tehnologiju (po)kretanja.
Hakiz

#450 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Moj Dozer, ti si za GPS doznao da postoji tek kada je vojska zaključila da je postao dovoljno zastario da se može obznaniti civilima i urbi et orbi. Ima naprednije tehnologije kod nas nego što opšta populacija zna. Ali, nacionalna sigurnost odlučuje da li se ta tehnologija smije obznaniti i predati opštoj populaciji na korištenje ili držati u tajnosti. Imaju i zakoni koji kažu da naučnici, laboratorije, firme, pojedinci itd prvo moraju otkrića dati da se pregledaju od službi za nacionalnu sigurnost koje će im dozvoliti da te stvari patentiraju javno ili da moraju dokumentaciju predati da je službe sakriju. Masa stvari za koje se misli da su vanzemaljske su naše, samo nije nam još dozvoljeno da se svi sa njima igramo.
Post Reply