detroit-mercy wrote: ↑30/09/2021 15:23
Hakiz wrote: ↑30/09/2021 15:14
Pa, dobro, nije da se baš članovi kraljevskih porodica koje još po Evropi postoje ubiše od rada. Kraljjevi i kraljice, pa i djeca im iz Danske, Nizozemske, Švedske itd, pa i UK, nije baš da krvavo rade.
A ima i porodica čiji su se preci toliko potkožili trgovinom robova i njihovim radom da još nisu uspjeli spiskati to bogatstvo.
Pa dobro govorimo o statisticki zanemarivom broju ljudi koji nema ama bas nikakav uticaj na generalnu populaciju. To misljenje da bogati nista ne rade samo drkaju kurac okolo je izvan svake realnosti. Ma koliko bogatstvo da ti je neko prije pet generacija ostavio ako nista ne radis se istopi ko snijeg na proljetnom suncu, toliko puta vec vidjeno.
Masa ljudi koji vode svoje poslove, imaju biznise i sl rade puno vise od normalnih 40sati sedmico i 5-6 sedmica godisnjeg odmora i koliko vec praznika. Ali kod nas nekako vlada percepcija da gore negdje sjedi lola sa bicem u rukama i bicuje neduzne ljude dok mu oni zaradjuju.
U pravu si, donekle. Da, ima puno lola koje sjede sa bičem i bičuju.
Kada ti "Bezos" kaže "Šta ima veze što te tjeram da radiš 16 sati dnevno, radim i ja 18", to je tako cinično. Radiš ti 18, ali za sebe, za svoje "dijete". Ja radim kod tebe i za platu. Znači, mojih je 40 sati i da idem kući, a ti radi 26 sati dnevno, tvoja je firma, naravno da ćeš se ti najviše žrtvovati za svoje. Kada bude moja, kada bude moje "čedo", onda ću i ja raditi 26 sati dnevno za moju firmu.
U stvari, to što radiš kao vlasnik firme i nije rad, t o i ti trebalo biti zadovoljstvo a ne rad. Rad je kada radiš jer moraš, ne zato što želiš i voliš. Kada nešto obavljaš zato što voliš i želiš, tada ne radiš nego se zabavljaš i uživaš u onome šta voliš.
Nema gore, ciničnije i lažljivije izjave od "Kada mogu ja, mogu svi".